Определяне на целевите групи: В условията на извънредна ситуация, за да се гарантира, че помощта ще достигне до най-засегнатите от кризата лица, община Неделино ще използва всякакви източници на информация – сигнали на граждани, отворена телефонна линия, информация от Регионалната здравна инспекция за лица, поставени под задължителна карантина, информация от доставчици на социални услуги и институции с оглед да се даде по-голяма гластност на процедурата. Община Неделино ще изготви и обява за набиране на заявления –декларации по процедурата, за да се обхванат всички уязвими граждани на общината, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на криза, произтичаща от разпространението на COVID - 19, са в затруднение да осигурят сами прехраната си.
В съответствие с целите на операцията „3.1-ТОПЪЛ ОБЯД В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID 19“, целевите групи са:
1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.
2. Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа.
3. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.
Поради спецификата на операцията дейността - определяне на целевите групи ще започне преди стартирането на договора, както и да се изпълнява през целия период на проекта. През месец октомври 2020 г. община Неделино е изпратила писмо до директора на ТП на НОИ град Смолян да предостави поименен списък по населени места в община Неделино за лица с ниски пенсии под линия на бедност. В началото на месец декември 2020г. стартира приема на заявления-декларации, декларациите за съгласие за разкриване на данъчна и осигурителна информация на желаещите кандидат потребители. Получените документи от кандидат потренителите са изпратени до Дирекция "Социално подпомагане" гр. Златоград чрез системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, с приложени сканираните заявления-декларации, декларациите за съгласие за разкриване на данъчна и осигурителна информация - в оригинал с приемо-предавателен протокол, за да се определите принадлежността на целевата група по процедурата.
При подбор на конкретните представители на целевата група, на които предоставя топъл обяд Община Неделино ще приложи ясни и проследими правила , удостоверени в разработената и утвърдена от кмета на община Неделино процедура за подбор, подкрепени от съответните протоколи за определяне на конкретни потребители на социалната услуга. |
0.00
|
0.00
|
Приготвяне на топъл обяд.: Дейноста "Приготвяне на топъл обяд" ще стартира от 04.01.2021 г. и ще приключи на 30.09.2022 г., като общият брой работни дни, в които ще се реализира дейноста са 435 дена. За доставката на хранителнителните продукти община Неделино преди подписване на договора по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FMOP001-5.001 – „3.1 - ТОПЪЛ ОБЯД В УСЛОВИЯ НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19“, ще проведе процедура по вид събиране на оферти с обява, съгласно чл.20, ал.3, т.2 от ЗОП.
С класирания участник по ЗОП ще бъде слючен договор за доставка на хранителните продукти съгласно менютата, по които ще се приготвя "Топъл обяд". Менютата, по които ще се приготвя топлият обяд ще гарантират осигуряването на здравословна, качествена и разнообразна храна, чрез използването на безопасни работни практики в условията на пандемия, спазването на хигиена на храненето и всички разпоредби на Закона за здравето, Закона за храните и поднормативната уредба по прилагането им, както и законодателството на Европейския съюз в областта на храненето.
Приготвянето на топлия обяд ще се извършва в сграда публична общинска собственост с Акт за публична общинска собственост № 1231/26.05.2016г., намираща се на адрес: гр. Неделино, ул. Александър Стамболийски № 80, парцел I, кв.92 , регистрирана като обществена кухня с Удостоверение за регистрация № 212500138/16.07.2013г. Общата площ на сградата е 369.29 кв. м. и включва столова, кухня, складови помещения, стълбище, санитарни възли и тераса. Работните зони и технологичното оборудване включват: кът за съхранение на зеленчуци, хладилен склад, склад за пакетирани изделия, съблекалня със санитарен възел, склад амбалаж, кът подготвително на месо, кът подготвително на зеленчуци, кухня, кът за издаване на готовата храна, кът за разпределяне на готовата храна, кът за експедиция на готовата храна, зала за хранене, кът за мръсна посуда, изолационно предверие и тоалетна за посетители.
Наличното оборудване е подходящо за съхранение на хранителните продукти и включва два хладилника и един фризер-вана. Приготвянето на храната ще се осъществява в кухненския блок на трапезарията и влкючва конвектомат PRIMAX модел EUE-910-HS /готвене на топъл въздух с ръчен контрол на влажността, аналогов контролен панел, реверсивен вентилатор, 75 мм разстояние между водачите, 10GN1/1 или 600/400мм./; печка на газ и ток и електрическа печка с три фурни.
Персоналът, предоставящ социалната услуга „топъл обяд“ се състои от двама готвачи, двама помощник-готвачи, домакин и четирима работник кухня, които приготвят топлия обяд и отговарят за хигиенизиране на посудата ползвана при изхранване на потребителите. На персонала ще бъдат направени предварителни медицински прегледи и изследвания за работа в кухнята и периодични медицински прегледи и изследвания, с цел да се осигури безопасност на потребителите ползващи услугата. Персоналът носи отговорност за: приготвянето на храната по рецепти съгласно рецептурника; входящ контрол на приетите храни за деня; личната хигиена на персонала; поддържане на хигиенното състояние на обекта; отчитане на температурата на хладилните системи; водене на дневник за количеството и качеството на готовата храна за изхранване на потребителите при спазването на всички противоепидемичните мерки определени от компетентните институции.
Община Неделино ще определя видовете ястия, включени в седмичните менюта, за да осигури здравословна, качествена и разнообразна храна, чрез използването на безопасни работни практики в условията на пандемия, спазването на хигиена на храненето и всички разпоредби на Закона за здравето, Закона за храните и поднормативната уредба по прилагането им. Седмичните менюта ще включват разнообразни видове ястия, осигуряващи балансирано хранене и ще съдържат информация за алергените за информираност на потребителя относно състава на храните.
|
276 095.60
|
276 095.60
|
Предоставяне на топъл обяд.: Предоставянето на топлия обяд на потребителите от община Неделино ще се осъществи на място в кухнята при спазване на всички противоепидемичните мерки и доставяне на топлия обяд по домовете на потребителите в уловията на извънредно положение, налагащи ограничаване на социалните контакти до минимум. За да осъществи доставка
на храната до дома на потребителите община Неделино ще сключи договор с фирма, която разполага с превозни средства регистрирани в БАБХ, за бъдат изпълнени всички изисквания на Закона за храните по отношение на пакетирането и транспортирането на храни. Топлият обяд ще се предоставя 435 дена на 250 потребители, които ще получат подкрепа. За да не се допусне разхищението на храна неполучен топъл обяд, който отговаря на сроковете и условията за съхранение и консумация се предоставя на определените от община Неделино резерви потребители. С тези потребители се сключват договори, те се подписват при предоставянето на обяда в отделен списък или дневник на потребителя. |
13 804.78
|
9 744.00
|
Реализиране на съпътстващи мерки.: Съпътстващите мерки, допълващи предоставянето на топъл обяд ще се изразяват в индивидуално консултиране и съдействие на крайните потребители на топъл обяд, съобразно актуалните противоепидемични мерки и индивидуалните им нужди за:
- възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на община Неделино;
- ползването на административни общински услуги, подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и
балансирано хранене, консултиране за изискванията, свързани с въведените противоепидемични мерки и др.;
- други форми на индивидуална подкрепа, съдействие, консултиране, реализирани в отговор на конкретно установени нужди и проблеми на представителите на целевите
групи с цел преодоляване на последствията от продължителната социална изолация.
Консултациите ще се извършват от специалистите от общинска администрация.
С реализирането на съпътстващите мерки ще се постигне намаляване социалното изключване и/или справяне с извънредни социални ситуации по еманципиращ и устойчив начин, като например насоки за балансиран режим на хранене и консултации във връзка със здравни беседи, психологични беседи и социално консултиране. |
13 804.78
|
17 865.60
|