Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 194 TREES
Български

Programme: Human Resources Development

Planning region: All

Description

The purpose of the project proposal is to provide support with a hot lunch to overcome the lack of food and basic materials to ensure normal living conditions for people who live in extreme poverty, experience severe material deprivation and live in social isolation. The hot lunch will be provided from Nov.11,2022, and up to 80 users from the municipality will be covered within 35 months until Sep. 30,2025. on working days of the months. The selection committee will determine the users from a team appointed by order of the mayor, written selection rules and information from DSP Stamboliyski.It will include: individuals and families with no or low incomes, elderly pensioners and those living alone who are on low incomes and cannot support themselves and their property and are without support from relatives; persons subject to social assistance who cannot meet their basic life needs and have a proven need for additional support; persons with permanent disabilities with low personal income from a pension and persons in a difficult and vulnerable situation and with a need established for them. For the purchase of food products and the provision of a hot lunch, direct negotiation is foreseen under Art.182 para.1 item5 in connection with Art.18 para.1 item13 of the Public Procurement Act for the selection of a contractor. The hot lunch will be provided on site in the kitchen, at a distribution point and at the recipients' homes. The provided lunch will be prepared under the direct control of the municipality and in compliance with food safety requirements, national nutrition standards and norms and the requirement to contribute to a balanced diet. As accompanying measures, daily consultations will be carried out for opportunities to use other social services, use of administrative municipal services, to increase awareness of climate change, nature, food waste, health, etc. services and support for user needs and problems by a hired person with previous project experience.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Приготвяне на топъл обяд: Поради изчерпания капацитет на действащото на територията на общината Общинско предприятие "БССД" , е предвидено приготвянето на топъл обяд да бъде възложено на външен изпълнител чрез обществена поръчка съгласно ЗОП. За закупуване на хранителните продукти, приготвяне и предоставяне на топъл обяд е предвидено пряко договаряне по чл.182 ал.1т.5 във връзка с чл.18 ал.1 т.13 по ЗОП за избор на изпълнител. В Регистъра на обществените поръчки, уникалния номер на обществената поръчка е 00448-2022-0018 . Съгласно обществената поръчка договор с външния изпълнител ще бъде сключен на 11.11.2022г. (начална дата) до 30.09.2025г.(крайна дата). Затова тази дейност ще стартира на 11.11.2022г. и ще приключи на 30.09.2025г. вкл. Топъл обяд в община Перущица ще бъде осигуряван само в делнични дни, в продължение на 35 месеца, като общо работните дни за 2022г. - м. ноември и декември са 33 дни, за 2023г. -248 дни, за 2024г.- 251 дни и за 2025г.-189 дни - общо 721 дни. Прогнозно, въз основа на налична информация е определен капацитет от 80 човека от общината на които ще се осигури подкрепа за задоволяване на нуждите от храна , които се нуждаят от закрила в най-висока степен. За външен изпълнител по обществената поръчка е определено дружеството "БЪРЗО ХРАНЕНЕ - БЕСЕДКАТА" ЕООД. Същият има удостоверение за регистрация на обект за обществено хранене № 23613 от дата 25.06.2020 г. - обект Ресторант с дейност кетъринг с адрес : гр. Перущица, Стопански двор № 1. Обектът е регистриран с рег. № 162600880, като обект за обществено хранене. Разполага с материална база и оборудване за приготвяне на храната, които отговарят на чл. 12 от Закона за храните. Кухненският блок с площ 90 м2, в който се приготвя храна е изграден и оборудван по начин, който осигурява последователност на извършваните дейности - получаване на суровините, приготвяне на храната и изхвърлянето на отпадъците. Работните повърхности, естествената и механична вентилация за отвеждане на замърсения въздух, микроклимата и осветлението, санитарно - битовите условия и оборудването отговарят на изискванията на националното законодателство за регистрация на кухненски блок. Оформени са помещения за осигуряване на технологичния процес: склад за продукти - сух и хладилен; подготвителен кът за зеленчуци/яйца, подготвителен кът за месо, за риба; подготвителен кът за млечни; топла кухня с обособен топлинен блок; умивалник за външен инвентар, битов и санитарен възел за кухненския персонал. Има капацитет за доставка на приготвената храна до домовете на потребителите, при спазване на всички – санитарно – хигиенни изисквания и подходящ персонал за оказване на допълнителна подкрепа за целевите групи. В помещенията, където се приготвя храната ще се провежда ежедневно няколко пъти засилена дезинфекция на целия кухненски блок. Лицата, които ще приготвят топлия обяд ще спазват строго засилените хигиенни и противоепидемични изисквания. Видовете разнообразни ястия, които ще бъдат включени в седмичните менюта ще се определят от външния изпълнител и утвърдят от кмета на общината, за да се осигури здравословна, качествена и разнообразна храна. Седмичните менюта ще съдържат информация за алергени. Ще се използват рецептите от Сборник рецепти за заведения за обществено хранене - издание 2010 г. на издателство "Техника". При нужда ще се използват коригирани рецепти, които ще бъдат съобразени с националните стандарти и нормите за балансирано хранене. Разпределянето на храната в еднократни еко опаковки за кетъринг ще се извършва в специално дезинфекцирано помещение и на плот пригоден за тази цел като се спазва потока на храните от системата за самоконтрол. Храната ще се претегля на електронна везна. След разпределението опакованата храна ще се подрежда в дезинфекцирани контейнери. Външният изпълнител ще закупува хранителни продукти и приготвя топъл обяд за класираните потребители, като тези поддейности ще бъдат съгласувани с националното законодателство и въз основа на принципите за здравословно и разнообразно хранене. 195 699.20 93 696.00
Предоставяне на топъл обяд: Приготвената храна ще се доставя ежедневно в работни дни до домовете на трудноподвижните и самотноживеещи потребители. Останалите потребители ще получават топлия обяд в сградата, където се приготвя храната за Общинско предприятие „Благоустрояване, спорт и социални дейности“ и на място в кухнята на външния изпълнител . За раздаването на храната по домовете на потребителите и на място в кухнята където се приготвя храната ще бъде ангажиран работник от персонала на външния изпълнител. При разкрит друг пункт от външният изпълнител със заповед на кмета на общината, потребителите ще получават топлия обяд там от месец март 2024 г. Пунктът е регистриран с рег. № 162701572, като обект за обществено хранене от Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив на адрес: гр. Перущица, бул. „Иван Вазов“ № 74 с номер и дата на регистрация – 25801/13.07.2023 г. За раздаването на храната по домовете на потребителите и на място в кухнята ще бъде ангажиран работник от персонала на външния изпълнител. На пункта на Общинско предприятие „Благоустрояване, спорт и социални дейности“ храната ще бъде раздавана от лицето, което предоставя съпътстващите мерки (също е било ангажирано с раздаване на топъл обяд по предишен проект). Това лице е предоставяло топъл обяд и по предишните проекти и познава хората и адресите им. На новия пункт на външния изпълнител храната ще бъде раздавана от същото лице. Външният изпълнител ще използва автомобил с удостоверение № 4083/29.11.2017 г. за регистрация на товарен автомобил - хладилен, който отговаря на изискванията на Закона за храните. С цел избягване на разхищението на хранителни продукти, ще бъде използван следния подход : при неполучен топъл обяд от класиран потребител, той ще бъде разпределен към следващ класиран потребител от резерва. За избягване на влиянието на пластмасовите опаковки върху човешкия организъм, за топъл обяд ще се използват често еко изделия за еднократна употреба и така ще се намали вредното влияние на пластмасовите изделия. Изборът на вида храни, които външният изпълнител ще закупи, се осъществява след отчитане на техния принос към балансираното хранене на най-нуждаещите се лица. Опакованата храна подредена в дезинфекцирани пластмасови контейнери ще се предоставя по домовете на потребителите и до мястото за раздаване. 13 698.94 6 558.72
реализиране на съпътстващи мерки: За изпълнението на тази дейност е предвидено да бъде наето лице, което е работило по проект "Топъл обяд за община Перущица в условията на пандемия от COVID - 19". Има добър опит и познава населението на нашия град община. Съпътстващите мерки ще се реализират през целия период на изпълнение на проекта, ще бъдат насочени към съответните служби, които подпомагат социалното приобщаване и насърчаване на потребителите изложени на риск от бедност или социално изключване, включително най-нуждаещите се лица и децата. Планирането и предоставянето на съпътстващи мерки ще се основава на извършен анализ и установени специфични потребности за всеки отделен потребител. Ще се консултират потребителите, на които е осигурен топъл обяд относно ползването на други социални услуги, административни общински услуги, ще се оказва съдействие за предоставяне на здравни услуги при необходимост, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене, за повишаване на информираността на хората, относно измененията в световния климат и пагубното влияние върху природата и качеството на живот на хората; съвети са намаляване на разхищението на храни и използването на пластмасови опаковки за еднократна употреба и др. Предоставяните съпътстващи мерки по програмата ще са индивидуално ориентирани към нуждите на обхванатите лица. Ролята на лицето, което ще предоставя съпътстващи мерки ще бъде да се запознае с потребностите на целевите групи и да организира индивидуални консултации, но също и да бъде връзка между нуждаещите се и държавните и общински институции. Извършеното специалиста ще документира под формата на доклади за посещения на потребителите. 13 698.94 6 558.72
Определяне на целевите групи: В съответствие с целите на операция "Топъл обяд" община Перущица предвижда крайните бенефициенти да бъдат подбрани от четири основни групи - лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си; лица, обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредба № РД-06-53 от 17 септември 2021 г., които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от допълнителна подкрепа; лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ и лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане. В целевите групи за предоставяне на топъл обяд ще бъдат включени всички живущи на територията на община Перущица, отговарящи на критериите за идентифициране на най-нуждаещите се. Със заповед на Кмета на общината ще бъде сформирана комисия, която ще разгледа получената информация от Дирекция "Социално подпомагане" гр. Стамболийски за принадлежността към допустимите целеви групи на желаещите кандидат-потребители и наличие на риск от двойно финансиране. Съгласно правилата за подбор същите ще бъдат оценени и класирани. При обработването и съхраняването на документите, община Перущица ще запази поверителността на всички предоставени документи, информация или други материали, както и ще спазва изискванията за защита на личните данни. Списъкът на класираните ще се съхранява в офиса, където ще се приемат заявленията на кандидат-потребителите. Предвижда се топъл обяд да се предоставя на 80 лица, прогнозно. В случай, че някой от потребителите не е в състояние да получи приготвения топъл обяд за деня, да продължи участието си в проекта поради временен отказ или прекратяване на услугата ,топлия обяд ще бъде предоставен на следващия класиран кандидат -потребител от Резерва. С тази дейност се цели определяне на основните бенефициенти, на които да бъде предоставен топъл обяд, за да се осигури подкрепа за преодоляване на основните идентифицирани лишения от храна и основни материали за осигуряване на нормални условия за живот. Проектът ще се администрира от координатор и счетоводител. 0.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).