Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 103 TREES
Български

Programme: Human Resources Development

Planning region: All

Description

The project aims at creating sustainable jobs for the unemployed and / or inactive people and improve their qualifications by providing professional development through training in vocational training, which will lead to the integration of vulnerable groups in the labor market. This project is entirely directed towards improving access to employment and quality jobs by investing in human capital. Through the implementation of project activities will create conditions for the sustainable adaptation of the labor market for unemployed and / or inactive. With the implementation of a specific project "Vimar" Ltd. focuses on increasing adaptability of unemployed and / or inactive, which will lead to an increase in productivity of the workforce, quality of products and services and increase sustainable economic growth and expansion market position of the "Vimar" LTD.
With the opening of the new jobs are intended to widen the scope, quality and efficiency of services offered by "Vimar" LTD products and services. For this purpose is planned to modernize the techniques and technology in the kitchen, through the purchase of modern equipment and conduct appropriate training for new staff to work on the method "Slowly vacuum cooking."
To achieve the set objectives will be implemented the following activities: Selection of unemployed and / or inactive; Providing employment in "Vimar" Ltd; Trainings for acquisition and / or improvement of the professional qualifications of already employed persons; Purchase and delivery of equipment to perform the official duties of the newly persons. As a result, the project will focus on providing more opportunities for inclusion of unemployed and inactive people into sustainable employment and training. Combining activities in hiring newcomers employees and training of existing staff and newly retained will enable an integrated approach geared to the needs of the enterprise.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Организация и управление на проекта: С оглед успешното управление и изпълнение на проекта се предвижда дейността да се възложи на външна организация по реда на чл. 9, ал. 3 от Постановление № 118 на МС от 20.05.2014 г. , а именно: Бенефициентите не провеждат процедура за определяне на изпълнител, когато предвидената стойност за доставки и услуги, в т.ч. съфинансирането от страна на бенефициента, без данък върху добавената стойност е по-ниска от 30 000 лв. Успешното изпълнение на проекта се основава на добро техническо и финансово управление на предвидените по проекта дейности. Предвижда се да се назначи и ръководител на проекта, който да ръководи и координира проектните дейности и дейността на избраната външна организация по реда на ПМС 118 от 20.05.2014 г. Ръководител на проекта ще бъде управителят на "Вимар" ООД - Вилислав Димитров, който разполага с необходимия опит в управлението и изпълнението на проекти. С оглед успешното изпълнение на проекта ръководителят и избраната външна организация за изпълнение на проекта ще създадат и поддържат ефективна комуникация с цел проследяване на цялостният напредък по проекта и своевременно вземане на решения за корегиращи действия. Дейността гарантира ефективното и ефикасно изпълнение на проекта и допринася за постигане на всички заложени цели и очаквани положителни резултати. Целта на тази дейност е да се създаде управленска структура, която да отговаря за организацията на всички дейности, детайли и елементи, които се включват в изпълнението на проекта. Правилно създадената организация ще доведе до успешното и безпроблемно изпълнение на настоящия проект на „ВИМАР“ ООД по процедура „Ново работно място 2015“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Тя е ключова за успеха на самия проект и е съпътстваща за изпълнението на останалите дейности в него. Тази дейност спомага за подготовката, изпълнението и завършването на останалите дейности по проекта. 8 100.00 7 900.00
Информиране и публичност: Чрез дейността по информиране и публичност на проекта се цели да се достигне до най-широк кръг хора, които могат да се идентифицират като заинтересована страна, както и до широката общественост за възможностите пред работодателите, които са предоставени чрез процедура „Ново работно място 2015“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. За получената от Европейския съюз безвъзмездна финансова подкрепа, чрез структурните му фондове, както и въздействието на проекта върху бенефициента и целевата група. Предвидените по проекта дейности и съответните резултати от изпълнението на проекта ще бъдат популяризирани пред обществеността, като за целта ще бъдат спазвани стриктно условията и изискванията описани в Единен наръчник на бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация 2014-2020 г. Ще бъдат предприети всички необходими действия за популяризиране на получената безвъзмездна помощ. С цел популяризация на дейностите по проекта и в изпълнение на изискванията за информираност и публичност на проекти финансирани със средства на ЕС, се предвиждат и следните мерки: • Отпечатване и разпространение на информационни брошури и стикери; • Изработена информационна табела. • Публикуване на актуална информация за проекта на Интернет-страницата на "Вимар" ООД. Целта е да се постигне широка информираност относно планираните дейности и постигнатите в последствие резултати по проекта. Информационните материали ще бъдат поставени и в зоните на дейност на "Вимар" ООД. Успешната реализация на целите на проекта е пряко свързана с постигането на максимална информираност на широката общественост относно изпълнението на предвидените проектни дейности и постигнатите резултати. 850.00 840.00
Идентифициране и подбор на безработни и неактивни лица, които да бъдат включени в заетост по проекта: В настоящата дейност се предвижда да бъде проведен подбор на безработни и неактивни лица отговарящи на спецификата на целевата група по проекта и на търсените образователни степени и ценз. При провеждането на подбора ще бъдат спазени хоризонталните принципи: равенство между половете и превенция на дискриминацията въз основа на пол, раса, етнически произход, религия или вярвания, увреждания, или други. Като една бързо развиваща се компания "Вимар" ООД в областта на ръководене и стопанисване на малки обекти за продажба на храна и напитки, разполага с добре подготвени работници и специалисти, доказали професионалните си качества, през годините на работа. За да се осигури запазване на нивото на квалификация на персонала мениджърският екип провежда последователна политика за привличане на нови работници и специалисти в дейността на дружеството. Ето защо настоящата дейност, както и цялостния проект се вписват в политиката на „Вимар“ ООД и реално ще създадат по-добри възможности за адаптация на безработни и неактивни лица в работната среда и ще съдейства за успешната им професионална реализация, дори и след приключването на проекта. 0.00 0.00
Осигуряване на заетост във „Вимар” ООД на безработни и неактивни лица: След проведен подбор на персонала кандидатът "Вимар" ООД ще сключи трудови договори с избраните лица от целевата група. Дейноста предвижда обезпечаване на "Вимар" ООД в рамките на проекта с квалифицирана работна сила, съобразно специфичните потребности, осигуряване на средства за трудови възнаграждения и осигурителни вноски за новонаетите безработни и неактивни лица. Дружеството "Вимар" ООД, осъществява основната си дейност в областта на ресторантьорството, чрез търговската марка ресторанти „Щастливеца“. "Вимар" ООД, непрестанно се стреми да усъвършенства и модернизира техниките и технологиите, които използва в кухнята. Едно направление, по което ще работим е разширяване на дейността на кухнята в областа на методът „Бавно вакуумно готвене“, който определено е сред иновациите, които променят досегашните представи за добра кулинария. С методът "Бавно вакуумно готвене" ще се приготвят заготовки за основните ястия и сладкарските заготовки - за нуждите на ресторантьорската дейност, чрез бавно готвене на ниска температура във вакууумирани торбички, поставени в топла вода, което допринася за запазването на всички полезни вещества в продукта. Следователно приготвянето на храни във вакуум позволява да се поддържат микроелементите в продукта в непроменено състояние както по отношение на хранителните свойства (витамини, белтъчини, въглехидрати и мазнини), така и по отношение на вкуса и аромата. Вакуумният метод предпазва храната от въздействието на високите температури, които оказват влияние върху цвета, аромата, вкуса, теглото и усвояването на хранителния продукт. 94 852.56 91 184.08
Провеждане на обучения за придобиване и/или повишаване на професионалната квалификация на вече наетите лица : За новоназначените служители се предвижда да се проведат обучения по професионална квалификация за следните професии: - За назначените на длъжност „главен готвач“ се предвижда обучение по професия „Готвач“ с код на професията: 811070, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ с код на специалността: 8110701. По специалността ще бъдат обучени 6 лица от целевата група, които са назначени на длъжност „главен готвач“. - За назначените на длъжност „главен сладкар“ се предвижда обучение по професия „Хлебар – сладкар“ с код на професията: 541030, специалност „Производство на сладкарски изделия“ с код на специалността: 5410302. По специалността ще бъдат обучени 5 лица от целевата група, които са назначени на длъжност „главен сладкар“. Заложената сума за обученията в бюджета на проекта е в съответствие с максимално допустимата стойност на безвъзмездната финансова помощ за един обучаем за придобиване на професионална квалификация за втора степен, посочени в насоките за кандидатстване - 1200 лв. Професионалните обучения са от втора степен, с продължителност не по-малка от 660 учебни часа, от които броя на учебните часове по практическо обучение са не по-малко от броя на учебните часове по теоретично обучение. Учебните часове ще се осъществяват в съответствие с изискванията на Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО), наредба № 44 от 9 януари 2012 г. за придобиване на квалификация по професията "хлебар-сладкар", наредба № 15 от 24 септември 2004 г. за придобиване на квалификация по професия "готвач", както и в съответствие с Рамкова програма Е за непрекъснато професионално обучение за актуализиране или разширяване на придобита професионална квалификация, както и за придобиване на първа, втора и трета степен на професионална квалификация. Предвидените обучения са включени в Списъка на професиите за професионално образование и обучение, утвърден от министъра на образованието и науката. Успешното завършване на професионалното обучение ще бъде удостоверено със съответният документ в съответствие с чл. 38, ал. 2 и ал. 3 от ЗПОО за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация - свидетелство за професионална квалификация. - Обученията ще се провеждат в ЦПО към кандидата Вимар" ООД с активна лицензия № 2012121009 / 02.11.2012. Изпълнението на дейността ще позволи укрепването на капацитета на служителите на "Вимар" ООД, необходим за изпълнението на ежедневните им служебни задължения, както и ще допринесе за развитието на предлаганите стоки и услуги на пазара от дружеството. Придобитите умения са необходими от една страна за по-бързото запознаване и овладяване на новата за новоназначените лица техника и от друга за достигане равнището на дългогодишния опит на останалите им колеги. Това ще осигури по-добри възможности за адаптация на новонаетите лица в работната среда и ще съдейства за успешната им професионална реализация. Предвиденото професионално обучение за новонаетите лица е съобразено напълно със спецификата на работното място, на което са назначени лицата от целевата група и е с оглед на успешната им професионална реализация. Новоразкритите работни места изискват предвидените по проектното предложение обучения по професионална квалихфикация. 13 200.00 8 720.00
Оборудване на нови работни места: В настоящата дейност се предвижда да се закупи оборудване, необходимо за изпълнение на професионалните задължения на новоназначените 11 лица от целевата група. От изключително значение за качеството на процесите в една професионална кухня е нейното обзавеждане и оборудване. За да бъдат конкурентни на пазара на труда представителите на целевата група трябва да бъдат практически подготвени в условията на модерна професионална кухня, в съответствие със съвременните тенденции. С оглед създадане на нови работни места в дружеството един от подходите е да се подобрят и разширят предлаганите услуги чрез технология за готвене във вакуум - "Бавно вакуумно готвене", която е нов подход към храната и начина, по който се поднася. Предвижда се да се закупи следното оборудване по работни места: За позиция Главен сладкар - дейността му включва приготвяне част от десертите в кухнята, като работи на следните уреди: Парен конвектомат и шоков охладител: Парен конвектомат -1 бр.- уреда пряко ще се използва от новоназначените главени сладкари. Това е иновативна, всеобхватна и универсална фурна, предназначена да помага на сладкарите. Този съвременен уред съчетаваш предимствата на най-новите технологии в готвенето и постигащ много добри крайни резултати. Опита с такъв уред би довел до много голямо конкурентно предимство на представителите на целевата група.Предимството на конвектомата е, че обединява в себе си възможностите на няколко основни за професионалната кухня уреди, а за сладкарството е направо незаменим. Разбира се, за да получи максимално добър резултат, са нужни познания и известен опит с този уред.След като представителите на целевата група се обучат на тази професионална техника това им дава много голямо конкурентно предимство на пазара на труда. Конвектоматът икономисва и енергия, което също е от огромно значение и е в съответствие с мерките за екологична устойчивост. Шоков замразител - 1 бр.- уреда пряко ще се използва от главените сладкари. Важен момент при вакуумното готвене е изискването след приключването на процеса продуктът веднага да бъде охладен. Най-често това се постига с шоково сваляне на температурата от 90 °C до 3 °C или –18 °C, след което заготовката може да се съхранява по-дълго време в хладилник. Много важно предимство на шоковото охлаждане е , че обработените продукти няма да бъдат бактериологично заразени и удължава времето за съхранение на продуктите. За позиция Главен готвач - Приготвя част от ястията в кухнята,свързани с бавно готвените печива – работи на следните уреди: (машина за нискотемпературно готвене, вакуум камерна машина и електро обръщателен тиган ): Електрообръщателен тиган -1 бр.- уреда пряко ще се използва от главените готвачи при запечатване и овкусяване на различните видове месо. Kамерна-вакум машина - 1 бр.- уреда пряко ще се използва от главните готвачи за опаковане на приготвените заготовки в естественото им състояние. Преди да се вакуумира, продуктът се почиства много добре и овкусява с подправки, след което не е необходимо нищо да му се добавя. Обработката на заготовките в свежо, в замразено състояние или под формата на полуфабрикати - става по автоматичен път. Уред за нискотемпературно готвене- 2 бр.- уреда пряко ще се използва от главените готвачи. Уредът позволява да се готви във водна баня при температура до 150гр., снабден с помпа за циркулиране на водата осигуряваща еднаква температура в целия съд при което отначало продуктът се запечатва за кратко на висока температура, а след това се готви на ниска температура продължително време. Заготовките първо се транжират, след това се запечатват и овкусяват в електрообръщателния тиган или в конвектомата (зависи от вида месо) след това се вакуумира в подходящи пакети и се слага в софткуукър за 48 часа. В последствие се охлажда до определена температура, етикетира се и пак в зависимост от месото се шокира в шоковия охладител. 41 347.75 40 789.80

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).