Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 57 332 TREES
Български

Programme: Human Resources Development

Planning region: All

Description

The territory of Kirkovo-Zlatograd Local Initiative Group still has a considerable untapped potential for developing alternative forms of tourism and attracting new groups of tourists.
The implementation of this project aims to preserve and promote the authentic local cuisine and culinary traditions in the area of the municipalities of Zlatograd and Kirkovo as part of the intangible cultural heritage in the Rhodopes and a platform for  development of culinary, cultural and ecotourism in the destination.
Target groups of the project are:
- young people up to 29 years - 35 persons;
- tourists, entrepreneurs and tourism staff - app. 500 persons;
- locals from the municipalities of Zlatograd and Kirkovo - at least 600 persons.
The project envisages the implementation of "soft measures" for the preservation of the intangible cultural and natural heritage through activities for collecting authentic local recipes and related traditions and customs, preserving them in the form of prescriptions and recipe cards, developing a tourist brochure for the Zlatograd-Kirkovo destination as a route for culinary, cultural and ecotourism. The project will create a new tourist product - the “Golden Cuisine” Festival, which will attractively promote the culinary heritage of the area, along with the natural heritage and thus will contribute to its preservation and promotion.
The project results will contribute to diversification of the tourist activities on the territory of the Kirkovo-Zlatograd Local Initiative Group, to improving the quality of life of the local community and to preserving its identity.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Проучвания и информационни дейности, свързани с популяризиране на нематериалното културно наследство (дейността ще бъде осъществена чрез проучване и събиране на автентични рецепти за традиционни местни ястия): Целта на дейността е проучване и събиране на автентични рецепти за традиционни местни ястия, предавани от поколение на поколение и характерни за района Златоград-Кирково, както и информация за начина на тяхното приготовление и местните обичаи и традиции, с които се свързва всяко от ястията.. Дейността кореспондира със Специфична цел 1 на проекта. Основният проблем, който е идентифициран в Стратегията за ВОМР на МИГ Кирково-Златоград и се адресира с реализацията на дейността е нуждата от оползотворяване на разнообразието от нематериални културно-исторически ресурси за туристически цели. Кулинарното наследство е един от ресурсите на нематериалното културно наследство, който може да бъде оползотворен за развитието на местната икономика без значителни инвестиции. Основните етапи от изпълнението на дейността са: 1.1. Организиране и провеждане на конкурс «Пътешествие назад във времето в кулинарното наследство на Златоград и Кирково» В изпълнение на дейността ще бъде обявен конкурс «Пътешествие назад във времето в кулинарното наследство на Златоград и Кирково», в който всеки местен жител от общините Златоград и Кирково ще може да изпрати рецепти на традиционни ястия от района на Златоград-Кирково. Целта е да се открият автентични местни рецепти, познати от векове, които представят местните кулинарни традиции, вдъхновени от поминъка на местните жители и техните обичаи и бит. Това могат да бъдат рецепти от старите семейни тефтери, рецепти, предавани през поколенията или рецепти от спомените на майки и баби. Участниците в конкурса ще трябва да попълнят кратък формуляр, в който да опишат рецептата, традиционните съставки във вида, в който са използвани в миналото, по какви поводи се е приготвяло ястието, описание на традиции и обичаи, които съпровождат неговото приготовление и да приложат снимка. Рецептите трябва да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за района и традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение. Това трябва да са ястия, приготвени с характерни за региона местни продукти. Допълнително предимство при оценяването ще бъде оригиналния подход към представянето на ястието - начинът на приготвяне и предлагане да бъде атрактивен за привличане на туристи-любители на кулинарията или ястието да се свързва с интересни местни народни обичаи, традиции, празници. Конкурсът няма възрастови ограничения и в него може да се включи всеки желаещ, но екипът ни приоритетно ще се насочи към привличане участието на младите хора, тъй като те са поколението, което ще пренесе и съхрани традициите в бъдеще. С тази цел конкурсът ще бъде промотиран в местните училища, като стремежът е младите хора на територията на общините Кирково и Златоград да бъдат въвлечени в процеса на търсене и опазване на местното кулинарно наследство, като част от бита и културата на региона. Участието на учениците в конкурса може да бъде в рамките на работа по училищен проект относно местните традиции или като задание в рамките на часовете по свободноизбираема подготовка. Броят на младите хора до 29 г., които ще бъдат обхванати в дейността по проучване и събиране на стари местни рецепти е поне 15. Най-добрите рецепти ще бъдат включени в промоционалните материали за популяризиране на дестинацията Златоград-Кирково. 120.00 938.25
Проучвания и информационни дейности, свързани с популяризиране на нематериалното културно наследство (дейността ще бъде осъществена чрез разработване на промоционални материали за популяризиране на дестинацията Златоград-Кирково като маршрут за кулинарен, културен и екотуризъм) : Целта на дейността е популяризиране на дестинацията Златоград-Кирково като маршрут за кулинарен, културен и екотуризъм. Дейността кореспондира със Специфична цел 2 на проекта. Основният проблем, който проектът адресира е недостатъчната популярност на нематериалното културно и природно наследство на дестинацията Златоград-Кирково. Не само характерните местни ястия са притегателна сила за туристите и платформа за предлагане на алтернативни форми за туризъм. Историческото наследство на община Кирково е предпоставка за развитие на културноисторически, природен и познавателен туризъм. Районът предлага обозначени маршрути до различни културни паметници и исторически местности. На територията има изградени редица религиозни храмове с културно-историческа и архитектурна ценност. Районът е богат на природни дадености. Културната инфраструктура на община Златоград обхваща местните музеи, Етнографски ареален комплекс. В района има изградени екопътеки, които не са достатъчно известни на туристите. Основните планирани дейности са: 2.1. Разработване, дизайн, печат и разпространение на промоционални материали В изпълнение на дейността ще бъдат разработени и отпечатани следните промоционални материали: - Туристическа брошура в тираж 1000 броя за популяризиране на дестинацията Златоград-Кирково като маршрут за кулинарен, културен и екотуризъм. Брошурата ще съдържа събраните автентични рецепти на местни ястия, снимков материал и описание на традициите и обичаите, свързани с тяхното приготовление, както и допълнителна информация за туристите относно местните занаяти, културни паметници и живи народни обичаи, предавани от поколения, информация за природните забележителности в района и еко пътеки. В тази брошура ще бъдат описани екопътеките и интересни природни феномени на територията на общините Златоград и Кирково, като например природните скални феномени в култовият комплекс «Каменният град» край село Бенковски, тракийското светилище „Белото каменье“ край село Старцево, скалния мост край с. Кушла и други, които са потенциал за разнообразяване и удължаване на туристическия престой. Ще се опишат народните обичаи, които са уникални за региона и характерните местни занаяти. По този начин се цели промотиране на местната идентичност като съчетание от уникални ястия, живи традиции и занаяти, културни паметници и красива природа и изграждане на имидж на района като дестинация за кулинарен, културен и екотуризъм. Разработеният материал е основа за разнообразяване на туристическото предлагане и ще бъде предоставен не само на туристите, но и на туристическите предприемачи в Златоград и Кирково за разработване на туристически пакети, включващи кулинарни изживявания в съчетание с посещение на природни и културни забележителности. - Рецептурник – 500 броя, който ще се предостави на всички заведения за хранене в района с цел да се насърчи прилагането на единен стандарт в приготвянето на традиционните ястия от местната кухня. Идеята е да се повиши качеството на местната кухня и да насърчи атрактивността на района на МИГ "Кирково-Златоград" като дестинация за кулинарен туризъм. Рецептурникът ще бъде разработен въз основа на събраните рецепти за местни ястия. - Картончета със събраните рецепти – 1000 пакетчета с по 10 избрани рецепти. На картончета ще бъдат отпечатани 10-те най-характерни местни ястия. Целева група на разработените материали са туристите - потенциални и настоящи, български и чуждестранни. Промоционалните материали ще бъдат разпространени по време на събитието в рамките на проекта, както и в туристическите обекти в Златоград и Кирково и в общинските администрации за целите на участието им в туристически изложения. 3 500.40 1 995.00
Дейности, свързани със съхранение и популяризиране на местния фолклор - и/или различни мероприятия във връзка с местни културни обичаи и традиции /фестивали, събори, празници, обичаи/ и други събития, свързани с местното културно наследство и разнообразяването на културния живот на населението (дейността ще бъде осъществена чрез организиране и провеждане на фестивал "Златна кухня": Целта на дейността е създаване на нов туристически продукт и разнообразяване на туристическите дейности на територията на МИГ «Кирково-Златоград» чрез организиране и провеждане на фестивал «Златна кухня», насочен към промотиране на автентичната местна кухня като част от културното наследство на района и привличане на нови групи туристи. Дейността съответства на Специфична цел 3 на проекта. Основният проблем, който дейността адресира е нуждата от оползотворяване на туристическия потенциал на общините Кирково и Златоград и разработване на нови туристически атракции, които да увеличат туристопотока към двете общини. 3.1. Организиране и провеждане на фестивал «Златна кухня» В изпълнение на дейността в град Златоград ще бъде организиран и проведен фестивал «Златна кухня», насочен към промотиране на автентичната местна кухня като част от културното наследство на района Златоград-Кирково и привличане на нови групи туристи. Събитието ще се проведе на открито, като местни майстори-кулинари от Златоград и Кирково ще направят демонстрация на няколко традиционни местни ястия (например качамак, петатник, клин), разяснявайки пред публиката начина на приготвяне и местните традиции и обичаи, свързани с конкретното ястия. В рамките на фестивала ще се проведе състезание между поколенията за най-добре приготвено местно ястие. Ще се сформират т.нар. «отбор на младите» и «отбор на бабите», като се оценява автентичност, оригиналност, атрактивност на приготовлението и поднасянето на ястието. Участници в подготовката и провеждането на кулинарните демонстрации ще бъдат 20 младежи до 29 г., като част от тях ще бъдат от професионалните паралелки по туризъм в СУ «Антим I». Жури от майстори-кулинари ще оцени начина на представяне, а на най-добре представилите се участници ще бъде връчена парична награда. В паузите, докато трае приготовлението на храната местни фолклорни танцови и певчески групи ще забавляват публиката, демонстрирайки богатството на местния фолклор и таланта на местните самодейци. Туристи от Златоград и Кирково, пристигнали заради събитието ще могат да опитат от вкусните ястия, да облекат автентична народна носия, да се включат в хората. На всеки турист и гост на Златоград и Кирково ще бъде раздадено пакетче с рецепти и брошура. В събитието ще участват над 500 човека – участници в кулинарните отбори, жури, представители на местната власт, на читалища, представители на туристическия бизнес, ресторантьори, ученици и учители, жители от двете общини Златоград и Кирково, както и туристи. 3.2. Провеждане на демонстрационна туристическа обиколка Местен гид ще разведе група от 20 туристи по екопътеката до връх «Св.Атанас», като по този начин ще се демонстрира една от възможностите за екотуризъм и ще се подчертае връзката между кулинарното и природното наследство за туристическото предлагане и разработването на бъдещи туристически пакети в региона, както и значението на природното наследство като туристически ресурс и важността то да бъде опазвано. 3.3. Отправяне на предложение до местната власт събитието «Златна кухня» да се превърне в част от културния календар на община Златоград Екипът на проекта ще изготви предложение до местната власт събитието «Златна кухня» да бъде включено в културния календар на община Златоград 12 279.00 12 754.98

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).