Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 56 498 TREES
Български

Programme: Regions in Growth

Planning region: Stolichna

Description

Operational group DZZD ”Trakiya” is created with the aim of developing and testing in real conditions of a new feed product or feed supplement, based on sunflower seed extract, which can provide for the protein component in the diet of milk cows and broilers.
DZZD“Trakiya” is registered with NACE code 10.9.1 - Manufacture of prepared feeds for farm animals with the main purpose of developing animal feeds. Such is the specialization of the members of the Operational Group that will bring in different material and intellectual resources for the different phases of the development and testing of the new product. The Operational Group includes the Department of Morphology, Physiology and Nutrition at the Faculty of Agronomy of the Trakia University, which will focus on the scientific development of the product and an analysis methodology for the results of the practical tests; two companies with long-term experience in the production of animal feed and processing of cereals and several registered farmers, which will carry out the practical application of the product into the diet of the livestock.
The end goal of the project will be a read- to-market product, which significantly improves the protein component in the diet of milk cows, calves for fattening and broilers, while the price is significantly lower than other competing alternatives. The ready product should improve the qualities of raised animals and directly improve profit margins for farmers in the fields of chickens and large livestock.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Дейност 1- Административно обезпечаване и управление на проекта: В рамките на Дейност 1 ще бъдат изпълнение следните поддейности: 1.1. Сформиране на административно тяло - Екип за управление на проекта /ръководител, координатор и счетоводител/. Членовете на екипа са определени и описани в т.9 на настоящия проект. С тях ще бъдат сключени договори за изпълнение на задълженията им по проекта. Работата им ще подлежи на контрол от страна, както на членовете на оперативната група, така и от страна на Управляващия орган; 1.2. Наемане на офис за осъществяване на сътрудничеството и изпълнение на проекта . Предвижда се да бъде наето подходящо помещение , в което да бъде съсредоточена цялата административна работа на оперативната група и където ще работи Екипа на проекта /ръководител, координатор и счетоводител/; 1.3. Закупуване на офис оборудване за нуждите на проекта .Предвижда се да бъде закупено следното офис оборудване: преносим персонален компютър, принтер и периферни устройства; 1.4. Закупуване на канцеларски материали за нуждите на проекта; 1.5. Пътувания на лицата, отговорни за функционирането на оперативната група; 1.6. Цялостно изпълнение и управление на проекта, в т.ч. отчитане на дейностите и разходите пред УО; Дейност 1 и поддейностите, чрез които ще бъде изпълнена има ясна връзка с постигането на целите на проекта. Координирането на оперативната група ще изисква сериозно административно тяло, което да успее да разпредели, проконтролира и ревизира работата на всеки член на оперативната група и на изпълнителите на част от дейностите в проекта. Избора на изпълнители ще бъде направен съгласно плана за външно възлагане, описан в т.10 от настоящия документ. в съответствие със ЗУСЕСИФ и приложимото законодателство. Дейността, както и целия проект ще бъдат изпълнение във времевата рамка от подписване на договор за БФП до 1 септември 2023 г. най-късно. 130 917.00 79 060.09
Дейност 2 - Разпространение на резултатите за достигане до широк кръг земеделски стопани: Разпространението на резултатите от проекта, ще се извърши в две посоки - огласяване на резултатите в научните среди и синтезирана информация за масовите среди. Заложено е написването на поне две публикации годишно в специализирани научни издания и организиране на поне един семинар и една научна конференция годишно, с цел представяне и дискутиране на направените анализи и постигнатите резултати. Същевременно ще бъде създаден и поддържан уеб сайт на проекта с по-достъпна информация за масовите потребители и животновъди и ще бъдат отпечатани информационни материали( брошури/диплянки) за представяне на заинтересовани страни. Всички информационни събития предвидени по проекта (годишни семинари, конференции и др.) организирани от Тракийския университет ще бъдат публикувани и на съответна страница на ЕПИ, като ще бъде публикувана резюмирана информация за степента на изпълнение проекта. С цел обратна връзка ще бъдат търсени сходни проекти със свързана тематика, които позволяват сравнение на резултати или паралелен анализ. Ще се търсят и възможности за участие във събития, организирани от други членове на ЕПИ и публикувани на портала на мрежата, като в идеалният случай експертите на ДЗЗД Тракия ще посещават поне едно такова събитие годишно. 5 591.00 0.00
Дейност 3- Визуализация на проекта: В рамките на тази дейност ще бъде избран изпълнител за изработване и монтаж на информационни табели на мястото на изпълнение на проекта ( офис Стара Загора, с. Свобода - птицеферма, с. Устрем, с. Мустрак, с. Могила и Лабораторията на Тракийски Университет гр. Стара Загора) и за стикери за закупените ДА. Визуализацията ще бъде прилагана към всички информационни материали, които ще се разпространяват съгласно Дейност 3 - научни конференции, семинари и информационни материали, които ще бъдат разпространяване на общността. Всички материали ще оповестяват основни данни за проекта, както и безвъзмездния принос на ЕЗФРСР за изпълнението му. 0.00 0.00
Дейност 4 - Дейности по разработване и производство на хранителен продукт/хранителна добавка базирана на слънчогледов шрот: Целта на дейността е да се проучат възможностите за използване на високопротеинов слънчогледов шрот и да се разработи нов хранителен продукт като алтернатива на скъпите вносни протеинови суровини при хранене на лактиращи крави. Методът съгласно настоящата методика, позволява получаване на фракции от слънчогледово брашно, съдържащи най-малко 50% протеини и по-малко от 10% сурови влакнини с добив, който остава приемлив в промишлен мащаб (например повече от 50% добив). Този процес се основава на разликата във формата и размера на частиците между протеиновите фракции и фракциите на суровите влакнини. В контекста на методиката "деагломериране" означава процес на раздробяване на частици с по-малки размери, които са агломерирани, или групирани заедно. Когато се прилага за агломерати от слънчогледово брашно, то позволява разпадане или разпръскване на споменатите агломерати в техните първични компоненти (т.е. протеинови ядки и слънчогледови обелки, богати на сурови влакна). Деагломерирането може също да се проведе чрез използване на класическо ролково мелнично устройство, включващо валцова мелница, съдържаща четири гладки валяци, които се въртят с различна скорост, които раздробяват изходния материал, набор от различни по размер сита предназначени за пресяване. "Пресяване" означава отделяне на различни частици от състава на фракции с определена гранулометрия. Пресяването позволява разделяне на фракциите от слънчоглед на най-малко две фракции: една фракция, обогатена с протеини и една фракция, обогатена със сурови влакнини. Процесът може да бъде извършен чрез така нареченото "въздушно пресяване" - означава отделяне на специфични фракции от състав в частици с различни размери и различно относително тегло чрез използване на сито, комбинирано с кипящ въздушен слой, получен чрез използване на въздушен поток, продухващ частиците от дъното до горе. Процеса въздушното пресяване позволява отделянето на фракциите от слънчоглед в най-малко две фракции: една фракция, обогатена с протеини (т.е. фракцията, падаща на дъното) и една фракция, обогатена със сурови влакна (т.е. фракцията над ситото) ). Целта е крайният продукт от процеса да съдържа повече от 50% белтъчини, да е икономически изгоден за производство и ефективен при прилагането в хранителните процеси при целевите групи животни. 88 560.00 60 713.45
Дейност 5 - Създаване и оборудване на експериментален център за отглеждане на птици. Прилагане и анализ на иновативният продукт при птиците.: Дейността ще включва лабораторни анализи, разработване на различни видове хранителни смеси базирани на слънчогледов шрот и създаване на конкретна рецепта, която да може да бъде използвана в масово производство на фуражен продукт. Ще се създаде център за експериментално отглеждане на птици в две обособени помещения- контролно и експериментално. "Хрансервизинженеринг" АД ще отговарят за закупуването, отглеждането и изхранването на птиците в пълно съответствие с насоките на експертите от Тракийския университет Стара Загора. Тракийски университет – Чрез своите експерти проф. Румен Бинев, проф. Александър Павлов и д-р Николов ще се подготви план за работа с конкретните животновъдни обекти за птици . В процеса на тяхното отглеждане ще се тестват моделите на хранене с досегашната дажба и с иновативната добавка към фуража, с цел да се установят наличие на разлики в техният метаболизъм, прираст, качество на продукцията, компонентен химичен състав на продукцията, качество и компонентен химически състав на месото Месечно генерираните проби и получените резултати ще създадат база от данни за доказване на успешното заместване на протеините във фуража с иновативна протеинова добавка в храненето на животните. Разработеният нов хранителен продукт, включен в комбинираните фуражи за пилета бройлери ще направи това направление на птицевъдството по-независимо от вносните протеинови източници. Освен това ще се поевтини храненето и ще се повиши икономическата ефективност при отглеждането на бройлери. 387 416.68 0.00
Дейност 6 - Създаване на две експериментални стада - крави с малки телета до 4 месеца и второ експериментално стадо - телета за угояване.: Дейността ще включва лабораторни анализи, разработване на различни видове хранителни смеси базирани на слънчогледов шрот и създаване на конкретна рецепта, която да може да бъде използвана в масово производство на фуражен продукт. Кравите ще бъдат отглеждани на две отделни места, съответно с. Мустрак и с. Устрем, като едното стадо ще включва крави с малки телета до 4 месеца, а другото телета за угояване на възраст до 1 година. Предвижда се да бъдат закупени по 40 животни годишно за двете стада. Във всяка от двете ферми, ще бъдат назначени по двама работници, които ще отговарят за отглеждането, храненето , почистването и контрола на животните. Тракийски университет – Чрез своите експерти проф. Румен Бинев, проф. Александър Павлов и д-р Николов ще се подготви план за работа с конкретните животновъдни обекти за лактиращи крави и телета за угояване . В процеса на тяхното отглеждане ще се тестват моделите на хранене с досегашната дажба и с иновативната хранителна добавка към фуража, с цел да се установят наличие на разлики в техният метаболизъм, прираст, качество на продукцията, компонентен химичен състав на продукцията, качество и компонентен химически състав на месото и млякото. Месечно генерираните проби и получените резултати ще създадат база от данни за доказване на успешното заместване на протеините във фуража с иновативна протеинова добавка в храненето на животните. Разработеният нов хранителен продукт, включен като хранителна добавка за лактиращи крави и телета за угояване ще направи това направление на по-независимо от вносните протеинови източници. Освен това ще се поевтини храненето и ще се повиши икономическата ефективност при отглеждането на ЕПЖ. Стартерният период продължава от 90 до 180 дневна възраст. Телетата имат вече добре развито предстомашие, което позволява на телето да расте нормално и да се развива като приема само храна с растителен произход. Основната храна е стартерната смеска, която участва до 2 кг. като през зимата количеството и нетрябва да бъде по малко от 1,8 кг. в дневната дажба се включват 2 кг сено и 3-5 царевичен силаж, зелените фуражи през летният период се предлагат в завяхнало състояние. Включването на новия протеинов продукт в дажбите за лактиращи крави и телета за угояване се очаква да повиши млечната продуктивност и подобри качеството на месото. Очаква се подобряване на качествените показатели на млякото и месото. 171 100.00 109 734.36

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).