The candidate under the current procedure is a large enterprise - HAPPY LADY EOOD, which is engaged in the production of ready meals. The company is the mother kitchen of all restaurants of the HAPPY chain, as well as for other customers - restaurants and catering companies.
The investment proposal provides for the purchase and commissioning of an automatic food filling and packaging line and an autoclave for it pasteurization.
The investment under the measure complies with the requirements of the principle of "not causing significant damage" to the environment, contributing to the ecological transition in the enterprise's activity.
The purpose of the investment implementation proposal is to contribute to the acceleration of the transition to a circular economy, by providing grants to an enterprise from the manufacturing sector to introduce circular models for the use of resources and the implementation of climate-neutral production methods and technologies and consumption of the products of its activity.
The expected effect is that, through the support under the procedure, an enterprise from sector C "Processing industry" will transform its production processes, by switching to circular models to increase resource efficiency and limit
of greenhouse gas emissions.
The project proposal is in line with the principles of equality between women and men and ensuring equal opportunities for all.
The "regional investment aid" mode was selected, and the activities performed by the applicant within the proposal have as their main subject the implementation of an increase in the capacity of an existing business object.
Activities
Activity
Contracted Amount
Reported Amount
Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията, посредством въвеждане в експлоатация на 1 бр. аавтоматична линия дозиране и опаковане на готова храна и 1 бр. автоклав за пастрьоризацията и.: Дейността предвижда доставка и въвеждане в експлоатация на 1 бр. автоматична линия дозиране и опаковане на готова храна и 1 бр. автоклав за пастрьоризацията и, които ще работят в тандем. Ще се осигури въвеждането на следните кръгови модели:
1. Намаляване на образуването на отпадъци, чрез намаляване образуваните отпадъци за производство на единица продукт. В момента в кухнята- майка се приготвя храна, която се опакова ръчно в найлонови пликове. Видът опаковка предопределя и възможният начин на нейното консервиране - само чрез дълбоко замразяване в хладилни съоръжения.
*автоматична линия дозиране и опаковане на готова храна
Процесът по пълнене и опаковане на храната е бавен, неефективен и характерен с разходване на основни ресурси - суровина и време. Работници пълнят храната на ръка в полиетиленови торби, теглят количеството на везни, след което краят на торбата се залепва на налични в предприятието машини. Ръчният процес на работа е предпоставка за бавното му протичане, точността на количеството дозирана храна не е прецизна, което налага често спиране за досипване или отнемане на количество до достигане на необходимото отклонение на теглото на опакования продукт. Чести са и случаите на разсипване и унищожаване на готовия продукт при опаковането му, което го прави негоден за употреба. С цел преодоляване на тези проблеми и ограничения, компанията предвижда закупуване и въвеждане в експлоатация на автоматична линия за пълнене и опаковане на храна. Линията е снабдена с пълначна машина, която автоматично дозира храната в необходимите количества, което спестява генерирания в момента отпадък от основни суровини.
2. Ограничаване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба, чрез внедряване на технологии за заместването им с рециклируеми опаковки на готовия продукт.
*автоматична линия дозиране и опаковане на готова храна
Опаковането в момента се извършва в полиетиленови пликове, а линията работи с опаковки под формата на рециклируеми тарелки. Въвеждането и в експлоатация ще въведе нова технология на дозиране на храната в рециклируеми тарелки като премахне опаковките в пликове.
*Автоклавът, който се използва за консервиране на храната като пастьоризира опакованите продукти ( следваща технологична операция) също е пригоден за работа с рециклируеми тарелки. Внедряването му е предпоставка за въвеждане на нова технология за консервиране на храната в тарелки и елиминиране на найлоновите пликове.
Чрез въвеждането в експлоатация на двата актива, ще се предотврати настоящата практика за опаковане на продуктите в пластмасови пликове и последващото им замразяване с цел запазване на качествата на продуктите. Ще се въведе нова технология на опаковане на готовата храна в газова среда в рециклируеми опаковки последством трейсийлър ( част от линията за опаковане) и последващото и консервиране, чрез пастьоризация в новия автоклав. Това напълно ще елиминира използването на полиетиленови торби за опаковане и съхранение на продуктите.
3. Използване на ресурси с биологичен произход.
*автоматична линия дозиране и опаковане на готова храна
*Автоклав
Новозакупеното оборудване дава възможност продуктите да бъдат опаковани и пастьоризирани в друг вид опаковка с биологичен произход. Това са тарелки, изработени изцяло от биологични материали - растителни биоразградими източници, като захарна тръстика и които, разграждайки се в природата набавят важни и ценни вещества в почвата. По този начин, както продуктите, така и техните опаковки ще са изляло на биологична основа.
4. Подобряване на стандартите за екологосъобразност на продуктите чрез внедряване на технологии за постигане на съответствие на произвежданите продукти с приложимите за тях екологични стандарти и/или продуктови изисквания:
След реализиране на инвестицията, компанията ще отговори на изискванията на FSSC 22000- стандарт за безопасност на хранителните продукти в рамките на Глобалната инициатива за безопасност на храните.
ПРОДЪЛЖАВА в РЕЗУЛТАТ
1 880 000.00
0.00
Notes:
Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN