Определяне на целевите групи: В съответствие с целите на операцията община Перущица предвижда крайните бенефициенти да бъдат подбрани от три основни групи - лица без доходи или с ниски под линията на бедност – хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка, хора, които поради възрастта си и налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията; лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа и лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности. В целевите групи за предоставяне на топъл обяд ще бъдат включени всички живущи на територията на община Перущица, отговарящи на критериите за идентифициране на най-нуждаещите се. Със заповед на Кмета на общината ще бъде сформирана комисия, която ще разгледа получената информация от Дирекция "Социално подпомагане" гр. Стамболийски за принадлежността към допустимите целеви групи на желаещите кандидат-потребители и наличие на риск от двойно финансиране. Съгласно правилата за подбор същите ще бъдат оценени и класирани. При обработването и съхраняването на документите, община Перущица ще запази поверителността на всички предоставени документи, информация или други материали, както и ще спазва изискванията за защита на личните данни. Предвижда се топъл обяд да се предоставя на 80 лица, прогнозно. В случай, че някой от потребителите не е в състояние да получи приготвения топъл обяд за деня, да продължи участието си в проекта поради временен отказ или прекратяване на услугата ,топлия обяд ще бъде предоставен на следващия класиран кандидат -потребител. С тази дейност се цели определяне на основните бенефициенти, на които да бъде предоставен топъл обяд с цел осигуряване на подкрепа за задоволяване на базовата нужда от храна на хората, които се нуждаят от социална закрила в условията на криза, произтичаща от разпространението на COVID – 19. Проектът ще се администрира от координатор и счетоводител. |
0.00
|
0.00
|
Приготвяне на топъл обяд: Предвидено е тази дейност да стартира от първия работен ден 01.06.2022 г. и да приключи на 30.09.2022 г. вкл. Топъл обяд в община Перущица ще бъде осигуряван само в делнични дни, в продължение на 4 месеца, като общо работните дни за 2022 г. са 86 / м. юни-22; м. юли-21; м. август - 23 и м. септември - 20/.
Прогнозно, въз основа на налична информация е определен капацитет от 80 човека от общината на които ще се осигури подкрепа за задоволяване на нуждите от храна в условията на криза, произтичаща от разпространението на COVID–19 , които се нуждаят от закрила в най-висока степен. Поради изчерпания капацитет на действащото на територията на общината Общинско предприятие "Благоустрояване, спорт и социални дейности" , е предвидено приготвянето на топъл обяд да бъде възложено отново на външен изпълнител чрез директно възлагане съгласно Закона за обществените поръчки. Община Перущица предвижда изпълнителят да бъде същият, който предоставяше топъл обяд по проекта „Предоставяне на топъл обяд на територията на община Перущица в условията на пандемия от COVID – 19“ финансиран по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане за периода 01.2021 г. до 30.11.2021 г. Има удостоверение за регистрация на обект за обществено хранене № 23613 от дата 25.06.2020 г. - обект Ресторант с дейност кетъринг с адрес : гр. Перущица, Стопански двор № 1. Обектът е регистриран с рег. № 162600880, като обект за обществено хранене. Външният изпълнител разполага с материална база и оборудване за приготвяне на храната, които отговарят на чл. 12 от Закона за храните. Кухненският блок с площ 90 м2, в който се приготвя храна е изграден и оборудван по начин, който осигурява последователност на извършваните дейности - получаване на суровините, приготвяне на храната и изхвърлянето на отпадъците. Работните повърхности, естествената и механична вентилация за отвеждане на замърсения въздух, микроклимата и осветлението, санитарно - битовите условия и оборудването отговарят на изискванията на националното законодателство за регистрация на кухненски блок. Оформени са помещения за осигуряване на технологичния процес: склад за продукти - сух и хладилен; подготвителен кът за зеленчуци/яйца, подготвителен кът за месо, за риба; подготвителен кът за млечни; топла кухня с обособен топлинен блок; умивалник за външен инвентар, битов и санитарен възел за кухненския персонал. Има капацитет за доставка на приготвената храна до пункта за предоставяне на храна и до домовете на потребителите, които са трудноподвижни и самотноживеещи, при спазване на всички–санитарно–хигиенни изисквания и подходящ персонал за оказване на допълнителна подкрепа за целевата група. В помещенията, където се приготвя храната ще се провежда ежедневно няколко пъти засилена дезинфекция на целия кухненски блок. Лицата, които ще приготвят топлия обяд ще спазват строго засилените хигиенни и противоепидемични изисквания.
Видовете разнообразни ястия, които ще бъдат включени в седмичните менюта ще се определят от външния изпълнител и утвърдят от кмета на общината, за да се осигури здравословна, качествена и разнообразна храна. Седмичните менюта ще съдържат информация за алергени. Ще се използват рецептите от Сборник рецепти за заведения за обществено хранене - издание 2010 г. на издателство "Техника". При нужда ще се използват коригирани рецепти, които ще бъдат съобразени с националните стандарти и нормите за балансирано хранене. Разпределянето на храната в еднократни опаковки за кетъринг ще се извършва в специално дезинфекцирано помещение и на плот пригоден за тази цел като се спазва потока на храните от системата за самоконтрол. Храната ще се претегля на везна. След разпределението опакованата храна ще се подрежда в дезинфекцирани пластмасови контейнери. Външният изпълнител ще закупува хранителни продукти и приготвя топъл обяд за класираните бенефициенти, като тези поддейности ще бъдат съгласувани с националното законодателство и въз основа на принципите за здравословно и разнообразно хранене.
|
19 885.30
|
19 885.30
|
Предоставяне на топъл обяд: Приготвената храна ще се доставя ежедневно в работни дни до домовете на трудноподвижните и самотноживеещи потребители и до поставените под карантина от външния изпълнител. Останалите потребители ще получават топлия обяд в сградата, където се приготвя храната за Общинско предприятие „Благоустрояване, спорт и социални дейности“. Външният изпълнител ще използва автомобил с удостоверение № 4083/29.11.2017 г. за регистрация на товарен автомобил - хладилен, който отговаря на изискванията на Закона за храните. Опакованата храна подредена в дезинфекцирани пластмасови контейнери ще се предоставя по домовете на потребителите и до мястото за раздаване.
Лицата, които ще доставят топлия обяд ще спазват строго засилените хигиенни и противоепидемични изисквания /лични предпазни средства – защитни маски и ръкавици/.
В случай , че дадено лице не получи топлия си обяд същият ще се предостави на лице от резерва. |
994.27
|
994.27
|
Реализиране на съпътстващи мерки: Реализирането на съпътстващи мерки е една от спецификите на подпомагането от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и цели допълването на предоставен топъл обяд по настоящата процедура. За изпълнението на тази дейност е предвидено да бъде наето лице, което е работило по проекти за предоставянето на социални услуги на територията на общината. Има добър опит и познава населението на нашата община. Ще консултира потребителите, на които е осигурен топъл обяд относно ползването на други социални услуги, административни общински услуги и ще оказва съдействие за предоставяне на здравни услуги при необходимост. Идеята е чрез тази дейност, нуждаещите се хора, получаващи топъл обяд в условията на криза , произтичаща от разпространението на COVID - 19 да бъдат извадени от изолация, като им се предоставят допълнителни услуги в зависимост от индивидуалните им нужди. Много от тях живеят под прага на бедността, без близки, които да им оказват съдействие и подкрепа в ежедневието. Ролята на лицето, което ще предоставя съпътстващи мерки ще бъде да се запознае с потребностите на целевата група и да организира индивидуални консултации, но също и да бъде връзка между нуждаещите се и държавните и общински институции. Извършеното специалиста ще документира под формата на протоколи и графици за посещения на потребителите. |
994.26
|
994.27
|