Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 225 TREES
Български

Programme: All

Planning region: International

Description

SAIMEKS 97 Ltd. with subject of activity under NKID 10.72 "Manufacturing of crackers, biscuits and dry confectionery". The candidate has a need to respond to increased demand with full production capacity, to increase the efficiency of production processes through their digitization, to achieve higher productivity, to increase the quality and competitiveness of its production, to reduce its production costs and to expand its positions on national and international markets. The enterprise exploits old technologies and equipment for the implementation of production processes, which lead to low productivity, high production costs, unsatisfactory quality of some of the manufactured products. The applicant feels the need for optimization and digitization of the production process, in the absence of sufficient production capacity to satisfy market demand volumes. In order to meet these needs, the project aims to implement an activity for the acquisition of new technologies with an emphasis on the digitization of production processes with a view to expanding production capacity through investments in high-tech production equipment, namely the purchase of a Technological line for the production of confectionery sponge cake products - 1 piece in the Regional Investment Assistance regime. The expected results of the project are related to restoring the applicant's economic potential from the period before the COVID pandemic and creating conditions for the growth and development of the enterprise through digitalization of production processes and improvement of production capacity. The project is directly aimed at equality and non-discrimination and complies with the requirements of "doing no significant harm".
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет: Проектът е насочен към изпълнение на дейност по придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет и включва подкрепа за дейности по режим „регионална инвестиционна помощ“ съгласно Регламент№651, като има за свой основен предмет осъществяване на първоначална инвестиция в Технологична линия за производство на сладкарски изделия от пандишпанови блатове – 1 бр, свързана с разширяване на капацитета на съществуващия стопански обект на САЙМЕКС 97 ООД. Кандидатът заявява подкрепа по проекта в кода си на основна икономическа дейност- 10.72. и е специализиран в производство на сладкарски изделия от пандишпанови блатове, бисквити и други сладкарски изделия. Производственият процес на сладкарски изделия от пандишпанови блатове се състои от приемане на суровини и материали, приготвяне на пандишпаново тесто, оформяне, печене и рязане на блатове, приготвяне на кремове, пълнежи и шоколад, полагане и дозиране на крем, желе и сироп върху блатове, слепване и калибриране на блатове (където е необходимо), тункване с кувертюр и охлаждане в тунел, декориране с шоколадов кувертюр и охлаждане в тунел, опаковане, контрол на качеството и експедиция. Наличните машини не са свързани в автоматична линия, внасят ограничения в капацитета в ключови етапи от процеса (bottlenecks). Приготвянето на пандишпаново тесто се извършва в механична бъркачка с малък капацитет, блатовете се пекат в пещ с ръчни настройки, режат се и се слепват полуавтоматично, тункването и декорирането се извършват на машина с ограничен капацитет, малки съдове за шоколад до 30 литра и ниска скорост в охладителния тунел до 0.5 м/мин. Новата линия има поне 100 % по-висока производителност, тъй като разполага с общ капацитет 150 кг/час (за сравнение с наличното оборудване с до 70 кг/час) и е изградена от модули, свързани помежду си в непрекъснат производствен процес. Линията е снабдена с турбо миксер-аератор с производителност 300 L/h, тунелна пещ с голяма дължина 12 000 мм и охладителен тунел. Полагането на крем се извършва от шприц с капацитет производителност 100 kg/h. Скоростта на охладителните тунели след тункване и декориране достига 1.8 м/мин, а обемите на ваните за шоколад са 80 литра. Производственият капацитет ще бъде подобрен с поне 100% и ще доведе до разширяване на производствения капацитет на целия съществуващ стопански обект на Кандидата с поне 20%. Линията разполага с цифрово управление на работните процеси (CNC управление), представляващо ИКТ и което гарантира бързина и ефективност на производствения процес и води до неговата цифровизация за разлика от настоящия полу-автоматизиран процес. Линията е снабдена с цифрови електронни честотни контролери, цифрови електронни терморегулатори, цифрови електронни регулатори за дебит и налягане на подавания въздух и цифрови електронни таймери, чрез които се постига прецизно регулиране на сложния процес за аерация на обработваната смес. На всички задвижвания на линията са монтирани цифрови честотни електронни контролери за прецизно регулиране скоростите на лентовите транспортьори и дозирането. Тунелната пещ е изпълнена с цифрови електронни терморегулатори, съвместно с електронни силови релета, които подават напрежението към нагревателите на импулси за поддържане на зададената температура ± 10С, което е предпоставка за перфектно изпичане на блатовете. Тункването се контролира с цифрови електронни честотни устройства за плавно регулиране на скоростите и цифрови електронни терморегулатори за прецизно следене и контролиране на температурата на тункване. Благодарение на новата цифрова линия с ЦПУ и операционна с-ма, ще бъде постигната цифровизация на производствения процес, бракът на суровини ще бъде намален. Разходът на електроенергия ще бъде оптимизиран и намален драстично. Закупуването и внедряването на актива по проекта ще доведе до цифровизация и разширяване на общия производствения капацитет на предприятието с поне 20%. 452 000.00 452 000.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).