Description
Intangible cultural heritage is passed down from generation to generation. It connects people, groups and communities and gives them a specific identity with the potential to attract visitors and guests. The project proposal "Preservation and promotion of local customs, identity, way of life and culture through the promotion of culinary customs on the territory of the LAG - Gotse Delchev - Garmen - Hadjidimovo" focuses on the need to preserve cultural identity and traditions in the three municipalities The village of Dolno Dryanovo, Garmen municipality is known for its traditional culinary traditions and food - the preparation of semolina halva and couscous, which should be preserved for generations. This heritage has significant potential to be valorised for the purposes of local economic development, through its inclusion in various forms of tourism and visits. The proposal includes activities related to conducting a study of the local traditional culinary heritage on the territory of the LAG - Gotse Delchev - Garmen - Hadjidimovo, organizing a celebration of halva and couscous in the villages of Dolno Dryanovo, which will become traditional, as well as the production of materials for visualization and promotion of the holiday. As a result of the implementation of the project and the activities carried out, the culinary heritage on the territory of the LAG - Gotse Delchev - Garmen - Hadjidimovo will be preserved and promoted, as well as its transformation into a factor for local development. The events that will be organized are of municipal and regional importance and cover the territory of more than one and provide benefits for all settlements in the territory of the LAG - Gotse Delchev - Garmen - Hadjidimovo. The events will be organized with focus on the participation of children and young people under 29, people from vulnerable and marginalized communities, incl. Roma.

Activity | Contracted Amount | Reported Amount |
---|---|---|
Извършване на проучване на местното традиционно кулинарно наследство на територията на населeните места в общините Гоце Делчев, Гърмен и община Хаджидимово. : Проучването има за цел да издири, проучи и запише информация за съществуващи още, но забравящи се от настоящето поколение местни кулинарни традиции и ястия, които са характерни за отделни населни места в общините Гоце Делчев, Гърмен и община Хаджидимово. Това са предимно ястия, които се приготвят по време на празници, обреди и други важни за местните общности събития. От изпълнителя се очаква да проучи на терен и опише следните кулинарни ястия и/или традиции: - халва и куккус – характерни за с.Долно Дряново и с. Абланица; зарастник; трахана; котмач; пиперкево сирене; тиквени кочани в делва и др. В процеса на работа, изпълнителят може да включи и други кулинарни изделия, ако регистрира такива в някои от населените места на трите общини. Описанието следва да включва: - Съставки и начин на приготвяне (рецепти) - Повод (при наличие) по който се приготвя; - Разновидности на приготвяне (ако са известни) - Снимков материал на приготвени ястия - Източник/ци на информация Проучването следва да бъде оформено под формата на доклад, който да бъде представен на хартия и в електронен вид на Възложителя. След одобрение от сдружение "Неврокоп" на представения доклад, същият ще бъде предаден на изпълнител, който ще отпечата 200 бр. брошури, съдържаща информация и снимки на описаните в доклада кулинарни традиции. | 6 500.00 | 6 500.00 |
Организиране на кулинарни ателиета за привличане интереса на децата и младежите към местни кулинарни традиции;: Ще бъдат организирани две събития - ателиета за привличане интереса на децата и младежите към кулинарните традиции на региона по време на които възрастните хора ще демонстрират кулинарната традиция по приготвянето на кускус и халва по стари рецепти и ще предадат своя опит на младите хора. Дейността ще стартира с подбор на участниците: възрастни хора на база опитът който имат за приготвянето на кускус и халва и млади хора на база желанието за участие в проекта, като ще се насърчава включването в проекта на представители на уязвими групи и маргинализирани общности. Първото събитие ще бъде организирано на територията на село Абланица, общ. Хаджидимово в зала безвъзмездно предоставена от Читалище "Просвета-1940" - с. Абланица. В нея ще вземат участие 5 възрастни хора от село Абланица, общ. Хаджидимово и 16 деца и младежи от общ. Хадажидимово и общ. Гърмен. На нея възрастните хора ще демонстрират пред присъстващите правенето на кускус. Младите хора ще имат възможност да се включат активно и да помагат на възрастните хора в направата му. Второто събитие ще бъде организирано на територията на село Долно Дряново, община Гърмен, на открито или при лошо време в помещение предоставено от Сдружение „Неврокоп“. В него ще вземат участие 5 възрастни хора от село Долно Дряново, общ. Гърмен и 16 деца и младежи от общ. Гърмен и общ. Хаджидимово. На това събитие възрастните хора ще демонстрират правенето на халва. Младежите, под ръководството на възрастните хора, ще имат възможност да се включат в някой от етапите по приготвянето на халвата. Тази дейност е една от основните дейности по проекта и има за цел да запознае и обучи младите хора с процеса на приготвяна на кускус и халва и популяризиране сред тях на тези позабравени кулинарни рецепти. Младежите, включени в тази дейност ще демонстрират придобитите знания и умения на организирания в дейност 3, Фестивал на халвата и кускуса. | 4 380.00 | 4 380.00 |
Кулинарен Фестивал на халвата и кускуса. : Производството на халва и кускус е характерно за село Долно Дряново и община Гърмен и село Абланица, община Хаджидимово. Фестивалът цели да представи по атрактивен начин местните традиции при производство на храни от една страна и да привлече туристически интерес от друга, който да насърчи икономическото развитие на основата на местните културни традиции. Фестивалът на халвата и кускуса ще бъде организиран в рамките на традиционния празник на село Долно Дряново, който се провежда ежегодно. Фестивалът ще даде възможност на младите хора от региона да представят пред гостите и туристите приготвянето на автентични кулинарни изделия - халва и кускус. Посетителите ще могат да се срещнат лице в лице и с традиционни обичаи и празници, с хората, които притежават необходимите познания и умения, за да интерпретират или създават специфични елементи от нематериалното културно наследство, като свидетелство за живите културни традиции. Фестивалът на халвата и кускуса ще бъде включен в културния календар на общината, и ще се провежда ежегодно, което ще бъде гаранция за неговата устойчивост. Цялостната организация на фестивала, ще бъде възложена на външен изпълнител, който трябва да осигури: - Разработване на сценарий за празника – за един ден за времето от 9.00 до 19.00 часа; - Изготвяне на медиен план и медийно покритие на празника с цел осигуряване на привличане на посетители и популяризиране на територията - местни и регионални телевизионн канали, печатни и други електронни медии; - Осигуряване на водещ (конферансие) на празника; - С цел повишаване атрактивността на Фестивала, трябва да се предостави за ползване преместваем LED пълноцветен дисплей, който ще бъде монтиран, така че повече зрители да имат възможност да наблюдават демонстрацията по приготвянето на халва и кускус; - Дейности за визуализация и промоция на Фестивала - изработване на: - Лого и визуална идентификация на Фестивала; - Транспарант с размер 2м*1.20 м върху винил, с капси за захващане, цветен, отпечатан с висока резолюция, с водоустойчиви мастила - 1бр.; - Дизайн и отпечатване на плакати за промотиране на празника - размер 70х50 или 50х70, пълноцветен печат, върху хартия 130 гр. мат/гланц – 100 бр.; - Брандирани тениски изработени от памук – 200 бр.( 100 мъжки и 100 женски), Класическа памучна тениска с къс ръкав, обло деколте, Плътност: Бели -160 g/m2 ,Цветни – 165 g/m2, размери от S do 2XL; - Брандирани шапки – 200 бр. Пет панелна рекламна шапка с четири бродирани вентилационни отвора, велкро закопчаване с рекламен сито печат в един цвят. Значимите местни и автентични обичаи по приготвяне на халва и кускус ще бъдат представени в рамките на организирания Фестивал. Събитието ще бъде с общинска и регионална значимост и ще обхваща територията на повече от едно и ще осигурява ползи за повече от едно населено място от общината. Фестивалът ще стани ежегоден и ще бъде включен в културния календар на община Гърмен. Участници ще бъде бъдат младежи от община Гърмен и община Хаджидимово, които ще представят значими за идентичността на района културни традиции. | 6 430.00 | 6 430.00 |
Изработване на мултимедиен продукт "ЧЕЧ – култура, традиции и обичаи".: За да се да запази, съхранят и популяризират местните обичаи, идентичност, бит и култура на територията на трите общини - Гоце Делчев, Гърмен и община Хаджидимово в рамките на проекта ще бъде изработен 20 минутен филм "ЧЕЧ – култура, традиции и обичаи". Филмът ще съдържа информация и кадри от провеждането на традиционните за региона празници, ще представя пред гражданите и гостите местното нематериално културно наследство, като по този начин допринесе за развитието на неформални способи за предаване на знания. Филмът ще бъде 20 минутен, озвучен на български език в HD формат. Филмът ще включва кадри от проведените кулинарни ателиета и кадри от организирания Фестивал на халвата и кускуса в с. Долно Дряново. Заснемането на филма ще е в продължителност от 10 месеца, по специално изготвен за целта график. Филмът ще включва наземни кадри и кадри, заснети от въздуха с дрон за по-голяма атрактивност. Създаденият филм ще бъде общественодостъпен на официалните сайтове на общините Гоце Делчев, Гърмен и община Хаджидимово, както и сайта на сдружение "Неврокоп" . По този начин ще се презентират местните традиции и обичаи. Ще се повиши туристическата атрактивност и в същото време ще се запази териториалната идентичност на региона. | 10 630.00 | 10 630.00 |
Организация и управление на проекта. Информация и публичност.: Дейността има за цел да обезпечи ефективното изпълнение на проекта. С оглед ефективното и качествено изпълнение на настоящия проект ще бъде избран консултант, който чрез своя екип от специалисти, ще осигури консултантски услуги, свързани с управлението на проекта. Екипът ще отговаря за доброто изпълнение на проекта, финансовото управление и контрол. Тази дейност ще обхваща цялата продължителност на проекта. Ще се провеждат регулярни заседания на екипа, съвместно със Сдружение "Неврокоп" за обсъждане на дейностите по проекта, достигнатия напредък, закъснения и проблеми, мерки за преодоляването им и др. За ченовете на екипа са планирани различни и специфични задължения и отговорности. Работата на всеки представител на екипа ще допринесе за постигане на общите и специфични цели по проекта, както и за достигане на предвидените индикатори. Всички предвидени длъжности по проекта, са според характера и мащабите на дейността. Отговорностите на екипа за организация и управление на проекта ще включват, без да се ограничават до: • Организация и ръководене на дейностите на проекта, • Координация и поддържане на контакт с органи и институции, които имат отношение към изпълнението на проекта; • Координация между бенефициент и партньори по проекта ; • Разработване и спазване на вътрешните правила/процедури, имащи отношение към управлението и изпълнението на проекта; • Организация и изпълнение на предписанията на одитиращите органи и препоръките, съдържащи се в доклади от проверки на място; • Наблюдение и контрол върху изпълнението на сключените; • Мониторинг на графика за изпълнение на проекта. Мерките за информация и публичност за задължителни за изпълнението на всеки проект и трябва да са съобразени с изискванията и условията, посочени Приложение № ІІІ към чл. 13 от Регламент за изпълнение (ЕС) № 808/2014 на Комисията от 17 юли 2014 г. за определяне на правила за прилагането на Регламент (ЕС) № 1305/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) (ОВ, L 227/18 от 31 юли 2014 г.) и изискванията, посочени в Единния наръчник на бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация 2014 - 2020 г., съгласно приложение № 2 от Националната комуникационна стратегия за програмен период 2014 - 2020 г. Дейностите за информация и публичност ще се изпълнят чрез екипа по проекта, като използва като канал за информиране Интернет страницата на Сдружението, която е мощен инструмент за достигане до цялата общественост. За постигане на максимален публичен ефект от направената инвестиция ще се организира и информационна кампания. Настоящата дейност по информация и публичност ще гарантира прозрачност при разходването на средствата и максимална информираност на обществеността за финансирането и събитията и дейностите, които са част от проекта. Ще се осведомяват всички заинтересовани страни за идеята, целите на проекта, етапите на реализация, постижения и резултати от изпълнението на проекта. Всички мерки за информация и комуникация, (вкл. бланките за кореспонденция по проекта), които ще се предприемат изрично ще съдържат описание на проекта/дейността, която се подпомага, емблемата на Европейския съюз с пояснение за неговата роля, общото лого на програмен период 2014 – 2020 г., националното знаме на Република България, логото на МИГ - Гоце Делчев - Гърмен - Хаджидимово, както и думите: „Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони“. СДРУЖЕНИЕ "НЕВРОКОП ще информира обществеността за получената финансова подкрепа, като в сайта си задължително ще се публикува информация относно описание на проекта, неговите цели и резултати, като откроява финансовата подкрепа на ЕС. | 1 390.00 | 1 390.00 |
Notes:
Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN