Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 59 132 TREES
Български

Programme: All

Planning region: Community-led local development (CLLD)

Description

The project will create a new local tourist product: "Tasting feast of traditional and new dishes with Brezhani chestnuts", aimed at preserving and enriching the traditional way of life and cuisine, and culture of Brezhani and the region.
It will create new practices for applications of Brežan chestnuts as an extremely sought-after commercial product and its untapped possibilities until today.
Through the project, the cultural calendar of Simitli municipality and the region will be enriched.
The studies and analyzes of chestnut recipes used in Bulgarian and European cuisine, the demonstration of chestnut dishes by master chefs to housewives from the region, and the collection of recipes in a book will lead to the full use and enrichment of modern local cuisine.
A training seminar will be held on the nutritional and technological features of cooking chestnuts for the housewives of Brezhani, as well as on the technology of preserving them. This will open up new opportunities for local businesses. Within the framework of the project, the mineral composition of the Brezhani chestnut will be investigated - a basis for applying for its European certification as a unique local product with a geographical indication.
As part of the program of the Brežani Chestnut Festival, which is organized in the village of Brezhani traditionally every year and attracts thousands of tourists from the region and the country, the "Tasting Feast of Traditional and New Dishes with Brezhani Chestnuts" will also become a tradition, which will give an opportunity to pass on tradition and recipes from generation to generation.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Информационна кампания и популяризиране на новия туристически продукт: 1. Организиране на откриваща и закриваща конференеция на проекта - 2 броя 2. Публикации в медии - 20 броя 2 500.00 0.00
Проучване и издирване на рецепти с кестени, в т.ч. технологии за консервиране на кестени, приложими в българската и европейската кухня, и издаване на „Кулинарна книга на рецепти с брежански кестени“: 1. Чрез анкетни карти ще се проучат приложенията на кестените в традиционната кулинария от възрастните домакини - носители на традицията. 2. Ще се проучат и опишат приложими рецепти от европейската кухня с кестени с цел прилагането им в местната кулинарна практика. 3. Ще се проучат и популяризират световните технологии за консервиране на кестени с цел трайно приложение на брежанските кестени - предпоставка за създаване на сертифициран брежански продукт 4. Предпецчат и печат на кулинарна книга "Рецептурник с брежански кестени" 2 500.00 0.00
Демонстрация от шеф-майстори на ястия с кестени - неотменна част от дегустационния празник: Присъствието на известни имена от българската кухня, които ще представят свои рецепти на дегустационния празник, ще привлече вниманието на местните домакини от трите общини и ще бъдат посланици на кулинарията с брежански кестени, ще се превърнат в рекламни лица на региона. 1 000.00 0.00
Организиране на Дегустационен празник,който ще обогати съдържателно Празника на брежанския кестен с реализирани местни ястия и десерти с кестени, както и такива от европейската кухня, приготвени под ръководството на шеф-майстори готвачи. Домакините от Брежани ще бъдат обучени на спецификата при готвенето на кестени, така че да се запазят техните вкусовите и хранителни качества. : Дегустационният празник ще създаде условия за популяризиране на природното и културно наследство на община Симитли и особено на хилядолетните брежански ядливи и вкусни кестени. Дегустационният празник ще разшири пазарната територия на кестените и възможностите на местните търговци и производители за печеливш бизнес. Ще стане неотменна част от уникалните празници на община Симитли - с дегустация на традицонни и съвременни храни с кестени. Дегустационният празник ще отличи най-добрите рецепти и майстори - предпоставка за по-голяма активност и креативност на всички възрастови групи. Ще съхрани и предаде за поколенията събраните и новите рецепти за ястия с кестени, а така също - рецепти за консервиране. Дегустационният празник ще възпита ново отношение към опазване на природното богатство от кестенови гори, грижи за тяхното опазване и развитие. 4 000.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).