Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 57 399 TREES
Български

Programme: All

Planning region: Community-led local development (CLLD)

Description

According to a study by the University of Food Technology - Plovdiv, the inclusion and supply of unique, specific, local food and beverages in the products and services of the "Tourism" sector is a prerequisite for attracting about 35% more tourists and guests. The creation of tourist attractions in fishing tourism is the basis of the project idea. The interest of Bulgarian and foreign tourists in fish cuisine is constantly growing and the creation of a culinary map, with an attractive presentation of traditional and modern recipes and ways to prepare fish dishes and fish products, increases the quality and economic efficiency of tourism activities in small fishing communities. The specialized advertising and information guide / on paper and in electronic version /, functioning on the phones and tablets of the consumers will present the topography, the assortment list and the menus of the sites for fish, fish products and fish cuisine in the settlements of the three municipalities - Batak, Devin  and Dospat.  Culinary workshops for fish cooking, conducted by chefs - with high expertise and professionalism - will create conditions for the creation and development of trade and tourism infrastructure in all three municipalities. The development and enrichment of the local culinary industry will be supported, throughout the monitoring period, through annual presentations of the culinary skills of local restaurateurs and chefs. The preservation and development of local cuisine, as a cultural and historical product, has so far been underestimated due to its intangible nature and the lack of systematic methods for storage and reproduction.  The creation of an interactive digital recipe book and audio and video demonstrations of culinary techniques for processing and preparation of fish dishes and fish products will create conditions for the continuity of gastronomic culture between generations in the form of an expressive culinary attraction.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Създаване на рекламно-информационен справочник на обектите предлагащи риба, рибни ястия и рибни продукти на територията на ВЗР- книжно и интерактивно онлайн издания: Справочникът на обектите , предлагащи рибни ястия, риба и рибни продукти, е нова и модерна услуга за населението, туристите и гостите на РТ . Тази услуга може да бъде ползвана от потребителите чрез техните телефони и таблети. Паралелно с това, справочното печатно издание, ще бъде разпространено в туристическите информационни центрове, други културно-информациони институти, фоайета на по-големите хотели и специализирани обекти за риба, рибни продукти и ястия от тях на територията на общините Батак, Девин и Доспат. Тази дейност ще включва четири основни етапа: - Първият етап предвижда събиране и обработка на информация, чрез информационни карти, за минимум 70 обекта, предлагащи риба, рибни ястия и рибни продукти, от населените места и курортните зони от трите общини. Целта е да бъде събрана първоначална емпирична информация с основните характеристики на съответния обект., предлагания рибен асортимент, местоположение и контактна информация. За специализираните заведения, които предлагат рибни ястия, риба и рибни продукти ще бъде събрана информация за тяхното по-подробно описание с текстове, снимки и информация за местонахождението със срийншот върху "Гугъл-карти". На собственици, управители или служители на тези обекти, ще бъде предоставена възможност да разкажат за предлаганите от тях услуги - в текстови, аудио и видео формати. В дейността са включени следните дейности: създаване на теоретичен модел на проучването; разработването на инструментариум-анкетни карти; провеждане на проучването на терен и анализ на получените резултати - Във вторият етап е планирано да бъдат създадени комуникационни профили на всеки един от анкетираните обекти - съответно в печатен и цифров формат. Цифровите профили ще съдържат текстове, снимки, аудио и видео файлове и модул за обозначение на геолокацията върху "Гугъл-карти". - Третият етап включва предпечатна подготовка на книжното тяло и неговото отпечатване в тираж 500 броя. Отпечатаните хартиени справочници ще бъдат предоставени на туристическите информационни центрове в трите общини; в специализираните заведения за рибни ястия, риба и рибни продукти; музеи; а също така и във фоайетата на по-големите хотели. - В четвъртият етап ще бъде изградена електронна контент-мениджмънт система за визуализация на създадените профили на обектите за риба, рибни продукти и рибни ястия. Чрез тази система потребителите, туристите и гостите на РТ ще имат възмож.ност да правят различни търсения- чрез удобен интерфейс и да получават текстова, гласова и зрителна информация- относно възможностите за покупка на риба, рибни продукти и рибни ястия. Потребителите ще разполагат с маршрутизатор за най-близките и удобни маршрути и навигация при търсене и пътуване към тях. Интеактивният онлайн справочник ще бъде хоснат на високоскоростен сървър и ще функционира върху телефоните и таблетите на реални и потенциални клиенти от България и чужбина. Специализираният рекламно-информационен справочник /на хартиен носител и в електронен вариант/, функциониращ на телефоните и таблетите на потребителите ще представи топографията, асортиментната листа и менютата на обектите за риба, рибни продукти и рибна кулинария в населените места на трите общини- Батак, Девин и Доспат. 49 000.00 49 000.00
Създаване на нови туристически атракции за обогатяване и развитие на населените места от общините Батак, Девин и Доспат - кулинарни работилници и дегустации на ястия от риба и рибни продукти: Организиране и провеждане на три кулинарни работилници по 40-50 минути – демонстриращи възможностите на рибната кулинария в всяка една от общините от РТ - Батак, Девин и Доспат. На трите кулинарни работилници ще бъдат представени сезонното разнообразие на рибни продукти, съчетани с модерни техники на изпълнение, креативно съчетание от страна на шеф-готвач и използването на щадящи топлинни обработки. Всичко това ще бъде съчетано с презентиране на ястията пред гостите, което подобрява техните знания за кулинарната култура. Кулинарни работилници за рибна кулинария, провеждани от шеф-готвачи - притежаващи висока екпертиза и професионализъм - ще създават условия за създаване и развитие на търговската и туристическата инфраструктура във всички населени места от РТ. Развитието и обогатяването на местната на местната кулинарна индустрия ще бъдеподкрепяно, през целия мониторингов период, чрез ежегодни презентации на кулинарните умения на местни ресторантьори и готвачи. Интересите на българските и чуждестранните туристи към рибната кулинария нараства непрекъснато и развитието и обогатяването на селищата от РТ с повече туристически атракции и демонстриращи традиционни и съвременни рецепти и начини за приготовление на рибни ястия и рибни продукти, повишава качеството и икономическата ефективност на туристическите дейности в малките рибарски общности. 6 600.00 6 540.00
Създаване на "Интерактивен дигитален рецептурник и онлайн презентации на кулинарни техники за приготовление на риба, рибна продукти и ястия": Опазването и развитието на местната кулинария, като културно-исторически продукт, до този момент е било подценявано поради неговия нематериален характер и липсата на системни методи за съхранение и възпроизводство. Създаването на интерактивен дигитален рецептурник и аудио и видепрезентации, на кулинарните техники за обработка и приготовление на рибни ястия и рибни продукти, ще създаде условия за приемственост на гастрономическата култура между поколенията във формата на експресивна кулинарна атракция. Младите хора и непосветените, до този момент, в рибната кулинария ще придобият знания и опит за непрофесионални изяви в приготовлението на ястия от риба и рибни продукти. Интерактивният рецептурник ще бъде ценно помагало и за въдичарите, които нямат опит в рибното кулинарно майсторство. Специално за тях ще бъдат разработени аудио-записи с кулинарни съвети , относно различните начини за приготовление на риба: печене, пържене, скара, мариноване и т.н. Аудио-записите ще бъдат във формат "mp3", който е удобен за прослушване чрез телефоните в часовете прекарани на брега- в очакване на улова или по време на придвижването през РТ. Разбира се цялата тази интерактивна информационна система ще бъде създадена за удобство на младите хора, въдичарите , туристите и гостите на територията. Всяко едно от представените презентирани ястия ще съдържа допълнителна информация за обектите, в които евентуално то може да бъде намерено, на РТ. Подрастващото младо поколение, начинаещите и запалените въдичари, ще разполагат с дигитална образователна информация за местната традиция и културното наследство и модерните техники за приготовлението на ястия от риба и рибни продукти. Тази информация ще бъде организирана в следните основни секции : - Електронни рецептурни профили на всички видове риби, обитаващи водоемите и рибните продукти произвеждани в РТ. В профилите ще бъдат представени хранителните и вкусовите качества на всеки един от местните видове риби и рибни продукти, с описание на начините за тяхното приготовление, а също така традиционните и най-популярните рецепти за приготовление на рибни ястия. - Кулинарен гурме-съветник /Chef consigliere / - Рибарски кулинарен форум за добавяне на нови рецепти за рибни ястия от потребители- непрофесионалисти /готвачи -любители /. - Видео презентации за приготовление на ястия от риба и рибни продукти – проведени от професионален майстор-готвач. - Спомагателни, презентационни видеоклипове - демонстриращи видовете техники за приготовление на ястия от риба и рибни продукти. - Аудио-записи /mp3/ с кулинарни съвети, относно различните начини за приготовление на риба и рибни продукти. 60 400.00 60 000.00
Публичност, информация и комуникация: Всички продукти, резултат от изпълнение на проекта, имат висок комуникационен потенциал , тъй като представляват публикации в интернет или тиражирани печатни издания. По тази причина основния фокус, при създаването на публичност, разпространение на информация и комуникация относно напредъка и резултатите от проекта, ще бъде поставен върху предоставената безвъзмездна финансова помощ - осигуряваща изпълнението на дейностите от проекта. За всеки един от продуктите ще бъде разработен рекламно-информационен банер, че проекта се осъществява съгласно Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство. За разпространение на информация относно напредъка в реализацията на дейностите по проекта ще бъде създадена фейсбук-страница и фейсбук-група . При отчитане изпълнението на всеки един от проектните етапи ще бъдат публикувани съобщения и постове за получените резултати и оценка на тяхното качество и ефективност - в сайта на СНЦ "Био-Б-Еко" , фейсбук-страницата, фейсбук-групата и информационни издания / хартиени и електронни / от трите общини. Ще бъдат изработени 2 броя информационни табели- мобилна / предназначена за провежданите кулинарни събития / и постоянна / предназначена за офиса на Кандидата / - отразяващи информация за проекта и финансовия принос на Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство 2 020.00 2 000.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).