Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 352 TREES
Български

Programme: All

Planning region: Burgas

Description

The project proposal focuses on increasing energy efficiency of an enterprise specialized in fresh pastries production with manufacturing facilities in Plovdiv. The products are placed both at national and foreign markets within the EU and third countries.
The project provides for complex of measures for increasing the energy efficiency in company`s manufacturing process. The company plans to implement the following activities: 
1 / Purchase of industrial planetary mixer running on natural gas and electricity (Measure 1 of Energy audit)
2 / Purchase of tunnel furnace running on natural gas and electricity (Measure 2 of Energy audit)
3 / Purchase of rotary furnaces running on natural gas and electricity (Measure 3 of Energy audit)
4 / Implementation and certification of Energy management systems EN ISO 50001
With the implementation of the project the following effects will be achieved:
1 / Improved energy efficiency of the manufacturing process;
2 / Lower production costs;
3 / Reduced CO2 emission;
4 / Reduced energy consumption per production unit;
5 / Production capacity increase;
6 / Better financial outcomes;
7 / Sustainable development by reducing the environmental impact.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Придобиване на ново производствено оборудване: индустриален планетарен миксер /варилен казан/, съдържащ херметически басан за варене (2 бр.), охлаждане и разбъркване на теста и кремове (в комплект охладител за вода, парогенератор и пневматична бутална помпа), работещ на природен газ и ел. енергия - 1 бр. /Мярка 1 от енергиен одит/: В изпълнение на Мярка 1 от извършен енергиен одит се предвижда да бъде закупен и въведен в експлоатация индустриален планетарен миксер /варилен казан/, съдържащ херметически басан за варене (2 бр.), охлаждане и разбъркване на теста и кремове (в комплект охладител за вода, парогенератор и пневматична бутална помпа), работещ на природен газ и ел. енергия. Съществуващите процеси на варене, охлаждане, разбъркване и порциониране на крем за продуктите в предприятието се извършват с голям разход на енергия и са много времеемки. Осъществяват се по следния начин: 1) Варене: основата на крема се вари за около 3 ч. на температура 101 °С в 2 бр. х 420 литра варилни казани, работещи с ел.енергия на принципа на маслена риза и реотани. Изчаква се период от 40-60 мин. за охлаждане на базата до 80-90°С, след което се извършва ръчно претегляне и порциониране в съдове и се оставя в хладилна камера за охлаждане. 2) Охлаждане: процесът на охлаждане отнема около 16ч. и продължава, докато основата се охлади до 12-14 °С. 3) Смесване и разбъркване: следващият процес в приготвянето на крем е добавянето на масла и други съставки и разбъркване /разбиване / на крема в миксери. Темперираната вече база и маргарин се разбиват докато се получи хомогенна смес и желания обем. 4) Прехвърляне: готовият крем ръчно се пълни в пълначни машини или в сладкарски пошове. В така описаните технологични процеси на работа до изготвянето на крайното изделие участва следното техническо оборудване: варилни казани – 2 бр., миксер за крем – 1 бр, хладилно помещение за крем 2 бр. Със закупуване и въвеждане на индустриален планетарен миксер процесите на варене, охлаждане, разбъркване и порциониране на крем ще се извършват от 1 машина. Голямото предимство се осигурява от нагряването на басана с пара, генерирана от парогенератор, работещ на газ и съответно с по-нисък разход на енергия. Започвайки нагряването чрез пара моментално от 160 °С, достигането на температура от 101 °С в сърцевината на басана става за време в пъти по-кратко, в сравнение с използвания към момента производствен метод. Готовата вече смес се охлажда в същия басан, спирайки парата и пускайки ледена вода, предоставена от охладителя за вода (постоянно поддържащ необходимо количество ледена вода). Към охладената вече смес се добавя нужното количество масло и други съставки и се разбърква. Басанът с готовата смес се поставя под автоматична помпа, която захранва пълначните машини, а на негово място се поставя вторият басан, в който се вари следващата доза крем. С изпълнението на дейността ще се постигнат 293 333 kWh/год енергийни спестявания и фактор на енергийни спестявания от 62.5%, както и спестени емисии въглероден диоксид от 301.9 тона/година. 562 692.29 562 692.29
Придобиване на ново производствено оборудване: тунелна пещ 16 м. полезна дължина, работеща с природен газ и ел. енергия - 1 бр. /Мярка 2 от енергиен одит/: В изпълнение на Мярка 2 от извършен енергиен одит се предвижда да бъде закупена и въведена в експлоатация тунелна пещ с 16 м. полезна дължина, работеща с природен газ и ел. енергия. В момента изпичането на продуктите се извършва с лентова тунелна пещ, работеща с ел. енергия. Съществуващата пещ е с мощност 72 kW и разполага с печивна площ 7.2 m2 (0.6 m x 12m). Енергоспестяващата мярка предвижда закупуване на тунелна пещ, работеща с газ и ел. енергия. и печивна площ от 9.6 m2 (0.6 m x 16m). Очаква се производствения капацитет на предприятието, след въвеждане на Мярка 2, да се увеличи по този показател с 25%. Предвиденото преустройство се изразява в смяната на съществуващата пещ за изпичане на сладки с енергоефективна, модерна пещ, работеща с природен газ и ел.енергия и извършваща всички функции на старото оборудване. Новата пещ ще осигури осезаемо увеличаване на енергийната ефективност при работа, както и ще допринесе за увеличаване на производствения капацитет от 80 кг/час до 190 кг/час. С изпълнението на дейността ще се спестят емисии CO2 в размер на 304.9 t/год., ще се реализират енергийни спестявания от 230 095 kWh/год. и фактор на енергийни спестявания - 52.5%. 382 169.18 382 169.18
Придобиване на ново производствено оборудване: ротационни пещи, работещи с природен газ и ел. енергия - 2 бр. /Мярка 3 от енергиен одит/.: В изпълнение на Мярка 3 от извършен енергиен одит се предвижда да бъдат закупени и въведени в експлоатация ротационни пещи, работещи с природен газ и ел. енергия (2 бр.). В момента изпичането на изделията се извършва с три ротационни пещи, работещи с ел. енергия. Мярката препоръчва замяната на съществуващите пещи с ротационни пещи, работещи с природен газ и ел. енергия. Преустройството се изразява в смяната на старото оборудване с две нови ротационни пещи. Предвидените ротационни пещи са по – енергоефективни с консумацията от 7,32 кубм/ч газ. Наред с това, времето за изпичане на изделията с новите ротационни пещи намалява чувствително поради следните причини: - Характерно за пещите с газова горелка е, че много бързо достигат зададените им температури, съответно се намалява времето за изпичане: за 1 час време се изпичат по-голям брой продукти, която разлика е осезаема, особено при по-малките продукти (дрeбни сладки, курабии и др.); - Печивната площ е много по-голяма. Една съществуваща пещ на ток има капацитет на изпичане 15 тави х 0,24 m2 =3,6 m2 печивна площ (3 бр.пещи х 3,6 m2 =10,8 m2). Една нова ротационна пещ, работеща с природен газ и ел. енергия, има капацитет за изпичане на 36 тави х 0,24 m2 = 8,64 m2 печивна площ (2 бр. пещи х 8,6 m2 =17,2 m2). Печивната площ за изпичане на изделия (от втора и трета група) при изпълнението на мярката ще нарасне с 6.4 m2 или изразено в проценти, очаква се производствения капацитет на предприятието, след въвеждане на Мярка 3, по този показател да се увеличи с 37%. Важни ефекти от внедряването в дейността на дружеството на ротационни пещи, работещи с природен газ и ел. енергия са и следните: - Нужни са по-ниски разходи за енергия в следствие на това, че новите ротационни пещи работят на природен газ, като важен ефект е и тяхната по-добра термоизолация, съответно ниски загуби на топлина, допринасящи и за по-нисък разход на ел.енергия, нужна за охлаждане на работните помещения (климатизация); - Реализират се спестявания от намалелия ръчен труд на работниците, обслужващи процеса. 82 203.53 82 203.52
Консултантски услуги за въвеждане на система за енергиен мениджмънт съгласно стандарт БДС EN ISO 50001: Дейността предвижда извършването на услуги по въвеждане на система за енергиен мениджмънт съгласно стандарт БДС EN ISO 50001. Дейността ще доведе до реализация на енергийни спестявания и повишаване на конкурентоспособността на предприятието, т.к. ще: - идентифицира областите, където потреблението на енергия може да бъде намалено; - гарантира правилно прилагане на контролните механизми за енергийно управление; - осигури енергийно управление на базата на най-съвременните изисквания за енергийна ефективност; - осигури непрекъснато подобряване на използването на енергия и на произведената продукция с течение на времето. Международният стандарт БДС EN ISO 50001ще спомогне за определяне на системите и процесите, необходими за подобряване на енергийните характеристики, вкл. енергийната ефективност, използването и потреблението на енергията в предприятието. Прилагането на стандарта ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове и други свързани въздействия върху околната среда и на енергийните разходи чрез систематично управление на енергията. Стандартът ще посочи специфичните изисквания, приложими към използването и потреблението на енергия, включително измерване, документиране и докладване, планиране и закупуване на оборудване, човешки ресурси и др., които ще допринасят за по-добрите енергийни характеристики на дейността и ще спомогнат да се предприемат действия за подобряване на енергийното управление и ефективност. Чрез внедряване на стандарта ще се постигне подобряване на енергийния баланс, увеличаване на ефективността и получаване на конкурентно предимство чрез по-нисък разход на енергия; ще се повиши разбирането на служителите за по-ефективно използване на енергията; ще се демонстрира корпоративна социална отговорност чрез ограничаване изчерпването на енергийните ресурси и намаляване емисиите на парникови газове. За изпълнение на изискванията на БДС EN ISO 50001 ще бъде разработена система, която ще обхване всички точки от стандарта: отговорност на ръководството; енергийна политика; енергийно планиране – с преглед на законовите и други изисквания, енергиен преглед, определена базова линия, показатели за енергийни характеристики; общи и конкретни енергийни цели, планове за действие; внедряване и функциониране; проверка; преглед от ръководството. 4 500.00 4 400.00
Консултантски услуги за сертифициране на система за енергиен мениджмънт съгласно стандарт БДС EN ISO 50001 : Дейността предвижда извършването на услуги за сертифицирането на БДС EN ISO 50001. Международният стандарт ISO 50001 ще спомогне за определяне на системите и процесите, необходими за подобряване на енергийните характеристики, вкл. енергийната ефективност, използването и потреблението на енергията в предприятието. Прилагането на стандарта ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове и други свързани въздействия върху околната среда и на енергийните разходи чрез систематично управление на енергията. Стандартът ще посочи специфичните изисквания, приложими към използването и потреблението на енергия, включително измерване, документиране и докладване, планиране и закупуване на оборудване, човешки ресурси и др., които ще допринасят за по-добрите енергийни характеристики на дейността и ще спомогнат да се предприемат действия за подобряване на енергийното управление и ефективност. Чрез внедряване на стандарта ще се постигне подобряване на енергийния баланс, увеличаване на ефективността и получаване на конкурентно предимство чрез по-нисък разход на енергия; ще се повиши разбирането на служителите за по-ефективно използване на енергията; ще се демонстрира корпоративна социална отговорност чрез ограничаване изчерпването на енергийните ресурси и намаляване емисиите на парникови газове. След изпълнение на предходната дейност по внедряване на система за енергиен мениджмънт съгласно стандарт БДС EN ISO 50001, предприятието подава заявка за сертификация от независими организации – органи за сертификация. На органа за сертификация се осигурява достъп до стандартизираната система за управление, разработена съгласно изискванията на БДС EN ISO 50001, с цел проверка на съответствието и издаване на сертификат. Органът за сертификация извършва проверка, дали внедрената система за енергиен мениджмънт отговаря на изискванията на стандарта. Проверката се извършва от екип, който включва водещ одитор и помощни одитори, както може да включва и технически лица, които имат образование, компетентност и опит да проверяват съответствието на система за управление на енергията спрямо изискванията на стандарта. Проверката приключва с доклад, който може да съдържа искане за предприемане на коригиращи действия или да дава препоръки за издаване на сертификат. При искане за предприемане на коригирани действия предприятието отстранява повдигнатите несъответствия спрямо конкретни клаузи (точки) от стандарта и се прави проверка от независимата организация, дали искането е изпълнено. При изпълнение на исканията и доклад за съответствие органът за сертификация издава сертификат за въведена система за управление в предприятието съгласно стандартите БДС EN ISO 50001. 5 500.00 5 450.00
Извършване на енергиен одит: Дейността обхвана извършване на енергиен одит по образец, изготвен за целите на процедурата за подбор на проекти. Енергийният одит допринася за изпълнението на дейността и проекта, т.к. има за цел да даде забележки и препоръки относно енергоспестяващи дейности за намаляване на енергоемкостта и подобряване на ефективността и производителността в предприятието. 6 000.00 6 000.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).