Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси на конкретните работни места. Обучение на лицата от целевата група насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд: Дружеството започна своята дейност преди повече от 20 години като производител на минерална и изворна вода, като по- късно се зае и с търговска дейност, първо на собственото производство, а по-късно допълни своето портфолио с търговия на едро с всички видове напитки. През последните години Михалково АД направи различни инвестиции с цел подобряване на производственото оборудване, както и внедряване на ERP система и необходимия хардуер за осъществяване на връзка между производството и търговията. Извърши се и професионален реинженеринг в компанията. В следствие на предприетите действия производството и търговската дейност станаха по- екосъобразни, с намален въглеподен отпечатък и намалено използване на суровини (особено пластмаса за еднократна употреба - ПЕТ бутилки). В момента работим по осъществяване на голям иновативен проект за издуване и бутилиране на минерална/изворна вода в туби, който ще доведе намаление на вредните емисии (над 50%), използването на пластмаса за еднократна употреба (около 30%), намаление на брака почти напълно и 2 пъти намаляване на използвана ел. енергия за единица продукция.
Независимо от постигнатите "ЗЕЛЕНИ" резултати в производството и частично в логистиката, ние изоставаме при въвеждане на "зелени" модели на организацията на труда, особено в търговската дейност (административно- организационна структура в гр. Пловдив). В тази област има още много какво да се направи. Липсва цялостна система за контрол и управление на индивидуалното поведение на работещите за постигане на по-висок екологичен стандарт на извършваните дейности и повишаване устойчивостта на предлаганите продукти и услуги. "Зелените" практики не са разписани и няма план от мерки за прилагане на "зелени" модели.
За преодоляване на тези недостатъци при организацията на работа, планираната дейност е насочена към въвеждане на „зелени“ модели на организация на работните процеси в Михалково АД, които да доведат до повишаване на ресурсната ефективност и намаляване въздействието върху околната среда, както и към изготвяне на „Зелени“ карти, задължително обучение и създаване и въвеждане на система за контрол и управление на индивидуалното представяне (СКУИП) на работниците. Тази дейност ще обхване служителите (17бр.) в гр. Пловдив и търговските представители в "по- слабо развити региони", като така се обхващат всички допустими служители (съгласно УК) в търговската и логистична дейност (46 човека). Останалите 14 са назначени в ЮЗ регион.
Дейността включва следните четири етапа, които са задължителни и се реализират в посочената логическа последователност:
1.1. Преглед на моментното състояние на предприятието и организацията на трудовата дейност, свързана с прилагането на „зелени“ практики.
1.2. Разработване на „зелени“ модели на организацията на труда и работните процеси, съобразно спецификата на предприятието и конкретните работни места. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работните процеси на конкретните работни места.
1.3. Разработване/приемане на план от мерки за прилагане на „зелени“ модели на организация на работните процеси от ръководните органи на предприятието.
1.4. Въвеждане/прилагане в предприятието на нови, „зелени“ модели на организация на работните процеси и управлението на човешките ресурси, вкл. обучение на персонала за въвеждането на съответните промени.
През етап 1.1. ще се направи детайлна оценка на организацията на процесите и на местата, където е необходимо и възможно прилагане на „зелени“ практики;
През етап 1.2 ще се разпишат процесите, които са необходими и ще се разработят процедури за текуща оценка и управление на екологичния отпечатък на отделните работни места.
През етап 1.3. ще се разработи план за въвеждане на зелените модели и за практическото им усвояване от персонала.
През етап 1.4. ще бъдат въведени планираните мерки и ще се подготвят служителите да могат да ги прилагат ежедневно в своята работа.
Ще бъде създадена СКУИП на работниците, както и ще бъде проведено обучение на служителите. |
9 200.00
|
0.00
|
Осигуряване на превенция и профилактика на „бърнаут“ на работното място и „ефекти от COVID пандемията върху менталното здраве“ - психологическа подкрепа.: Психическото и физическото здраве вървят ръка за ръка и имат общо въздействие върху живота на човек. Явлението „Бърнаут“ (състояние на емоционално, физическо и психическо изтощение, което може да възникне като резултат на продължителен стрес във връзка с работата) не е ново и се забелязва в различна степен при служителите, като е по- силно изразено, когато освен текущите задачи, човек трябва да се съобразява с графика, желанията и настроенията и на клиентите/партньорите. Затова в Михалково АД при СОУТЛ се наблюдават по- ясно изразени симптоми, отколкото в с. Михалково с преобладаваща административна и производствена дейност, без много контакти с външни лица. И при двете категории служители периодично се наблюдават междуличностни конфликти, нежелание за работа, отчаяние и други симптоми на „Бърнаут“, но в СОУТЛ са доста по- чести и силни. Това неизменно води до намалена производителност и намаляване на удовлетвореността от работата.
Последиците от Ковид пандемията също са по- добре изразени в СОУТЛ, като това е нормално, защото те постоянно са в контакт с евентуални зарази и много хора. При тях се наблюдава по отчетливо увеличен страх от заразяване, по- дълги престои в болнични и страх от бактери и вируси, както и повишено желание всичко да е стерилно покрай тях.
Вследствие имаме силна необходимост от изпълнението на тази дейност за да се подпомогне психическото възстановяване на служителите и да бъдат обучени как да откриват симптомите в зародиш и да вземат необходимите мерки за превенция и възстановяване.
В тази дейност ще бъдат включени всички служители на СОУТЛ (46 бр.) - от СОУТЛ за този проект са изключени 14 служители на договори в ЮЗ регион..
Целта на тази дейност е минимизиране и/или премахване на последствията свързани с „бърнаут“ и "Ковид пандемията", както и превантивна дейност насочена към увеличаване разбирането на тези две явления и съответно увеличаване психическата устойчивост на служителите, както и научаване на техники и методи за превенция и профилактика.
Изпълненението на тази дейност включва:
1. Проучване (чрез специализирани въпросници и лични срещи) и анализ на съществуващото състояние на индивидуалните и групови особености на служителите, както и динамиката на връзките в колектива;
2. Систематизиране на резултатите от анализа и избор на стратегия и конкретен подход и начин за постигане на целта (описана по- горе);
3. Осъществяване на личностни и/или групови (до 10 човека) консултации и/или терапевтични сесии. Обучение с цел запознаване и усвояване на подходящи методи и техники за управление на професионалния стрес.
4. Препоръки към ръководството относно начините на комуникация и възлагане на задачи спрямо всеки отделен служител, с цел улесняване на разбирането, включване в общата цел и намаляване нивото на стрес и при служителя и при ръководството.
Етапите на осъществяване на дейността са следните:
1. Анализ на работната среда (от психологична гледна точка), организацията на работа и личностните взаимотношенията, свързани с организацията на работа и свързани с колектива на СОУТЛ в цялост;
2. Диагностика на индивидуалните характеристики на служителите;
3. Индивидуално и/или групово (групи до 10 човека) психологическо консултиране. То може да е лице в лице и/или дистанционно, като конкретния подход ще се предложи от избрания квалифициран изпълнител.
4. Обучение/тренинг с цел запознаване и усвояване на подходящи методи и техники за управление на професионалния стрес.
5. Консултиране на ръководството за запознаване с личностни особености на отделните служители и внедряване на промени в организацията на труда и/или взаимоотношенията с отделните служители за по-ефективно използване на индивидуалните им особености и намаляване нивото на стреса. |
9 200.00
|
0.00
|
Осигуряване на колективни предпазни средства, вкл. модернизация и/или реконструкция, и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд.: В Михалково има 95 служители (в с. Михалково- 35, в гр. Пловдив- 17 и 43 в цялата страна, като 29 са търговски представители и пътуват постоянно, а 14 човека са назначени в ЮЗ регион). Целева група на тази дейност са служителите в гр. Пловдив, от които 12 човека (от 17- те служители) работят целодневно или през по- голямата част от деня в седящи пози и на компютри и съответно използват и видеодисплеи. С цел осигуряване на здравословни и безопасни условия за труд („Норми за физическо натоварване на работниците и хигиенно-физиологични и ергономични изисквания за рационална организация на работното място и трудовите процеси“ № 05 на МНЗ /ДВ бр.25/71г., посл. изм. ДВ бр. 54/99г./ за рационална организация на работното място и трудовите процеси №5 и чл.5 от приложение № 1 към Наредба №7 /ДВ бр. 70 от 2005г./. съгласно НАРЕДБА № 7 от 15.08.2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи), осигуряване на оптимална поза при дългото седене и съгласно „Утвърдена програма за минимизиране на риска“ , планираме закупуване на 12 ергономични стола.
Нашата цел е да осигурим на съответните служители ергономични условия за работа, за да се смекчи или елиминира влиянието на работното място върху психическото и физическото им здраве, да подобрим физическото им състояние чрез осигуряване на възможност за удобно и правилно седене през работното време.
Дейността включва следните етапи:
1. Проучване на пазара и определяне на оптималните за нас характеристики на ергономичните столове (и съгласно изискванията на нормативната уредба);
2. Подготовка, провеждане на процедура съгласно Глава четвърта от ЗУСЕФСУ (при спазване изискванията на акта по чл. 54 от ЗУСЕФСУ) и избор на изпълнител;
3. Доставка и предаване на съответните служители.
Целевата група са 12 служители на Михалково АД в гр. Пловдив, осъществяващи основно административни дейности, работещи с компютри (и дисплеи) и прекарващи работното време в седнало положение.
Длъжностите, които отговарят на по- горното са:
Експерт продажби- 2 човека
Мениджър логистика- 1 човек
Началник склад- 2 човека
Специалист търговски анализи- 1 човек
Счетоводител- 1 човек
Счетоводител оперативен- 3 човека
Търговски директор- 1 човек
Фактурист- 1 човек
Изпълнението на тази дейност отговаря напълно на целта на процедурата да бъде „подобрена здравословната и безопасна работна среда в предприятията, което е ключов елемент за постигането на устойчиви условия на труд за всички работници, спомагайки за намаляване на рисковете за здравето на работното място и за подобряване на стандартите за здравословни и безопасни условия на труд“. |
8 570.04
|
0.00
|
Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.: Целевата група по дейност 4 (дейност 5 от УК) са служителите в с. Михалково (35 човека) и тези в гр. Пловдив (17 човека) или общо 52 човека.
Михалково АД разполага със сграда на околовръстен път в гр. Пловдив, която има административна и складова част, както и втори етаж от административна сграда в с. Михалково. В момента в сградата в с. Михалково се извършва ремонт с цел разширяване, промяна на разпределението на помещенията и освежаване.
Дейността отговаря напълно на целта на процедурата ..."дейностите да допринесат за подобряване на здравословната и безопасна работното среда в предприятията, което е ключов елемент за постигането на устойчиви условия на труд за всички работници, спомагайки за намаляване на рисковете за здравето на работното място и за подобряване на стандартите за здравословни и безопасни условия на труд" и включва:
1. оборудване на професионална кухня (уредите са оферирани съгласно наше задание направено от специалист и са изредени изчерпателно с единични цени и в 2-те оферти, както и в приложение IV) в помещение от 50 м2 и столова (70 м2) за 35 служители на Михалково АД в с. Михалково, заедно със санитарни помещения (Ограничени СМР- изграждане на преградни стени, поставяне на фаянс по стените и теракот по пода, направа на окачени тавани и монтиране на оборудване като мивки, моноблокове, бойлери, аксесоари, смесители). Помещенията, които ще бъдат използвани за санитарни нужди не са пригодени за тази цел и имат нужда от ограничени СМР и довършителни дейности за да започнат да изпълняват новото си предназначение. СМР дейностите са от такова естество, че няма необходимост от съгласувателни процедури и разрешителни. Предвидено е и климатизиране на всички помещения (кухня, столова, санитарни помещения) чрез термопомпен климатик с 6 вътрешни тела (компонентите са изредени изчерпателно в приложение IV и съответните оферти).
2. Ограничено оборудване за помещениe за хранене ет.1 и кухненски бокс на ет.2 (кафеавтомат- 2бр, микровълнова- 2бр, трапезна маса- 1бр и 6 трапезни стола за помещението на 1 ет.), както и за помещение за почивка, хранене и рехабилитация ( 1 масажен стол, 1 трапезна маса, 4 трапезни стола и 3 кресла с табуретки).
Работещите в с. Михалково нямат възможност да се хранят извън предприятието поради липса на заведения, а и по- голямата част живеят в други населени места. Работното време през годината е динамично, понякога се работи на 2 смени, понякога на една от 10 часа, друг път по определен нарочен график. Това прави твърде динамично и непредсказуемо конкретното часово време на почивките. Когато това се съчетае с липсата на места за хранене в с. Михалково, това, че повечето служители живеят извън него, както и стреса предизвикан от напрежението в работата, създава много трудности и предизвиква постоянно допълнителен стрес и нервност у служителите. Ние имаме желание и намерение да улесним значително нашите служители и да им помогнем да станат по- спокойни и удовлетворени, като им предлагаме качествена, прясна, топла и по възможност еко (био) храна през целия ден без прекъсване до края на работното време. За оборудването на кухнята е предвидено професионално оборудване, с което ще може да се осигурят ежедневно пълноценни обяди и вечери (късни хранения), както и хранене през цялото работно време на предприятието. В столовата са предвидени 10 маси четворки (едната маса е сервизна и там ще се вземат поръчки, ще се правят заявки за следващ ден и др. ) и 40 трапезни стола.
ПРОДЪЛЖАВА В Т.5
"ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА Т.4- Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др." |
220 704.87
|
0.00
|
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА Т.4- Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.: Санитарните помещения са предверие с тоалетна и съблекална с тоалетна и душ (поради естеството на работа на определени служители има нужда от преобличане преди/ след хранене). Помещенията ще бъдат климатизирани с максимално енергийно ефективен и щадящ околната среда термопомпен климатик (начинът на климатизация на помещенията е избран след консултации със специалист Отопление и Вентилация).
Относно служителите в гр. Пловдив- те сега не разполагат с добре оборудвани помещения за хранене и почивка. Независимо, че има нарочни стаи за това, липсата на цялостно оборудване не позволява пълноценното им хранене, почивка и рехабилитация. Дейностите са предвидени в:
1. Помещение на ет. 1 от 12 м2 в което има кухненски кът с мивка и хладилник, но няма микровълнова, кафеавтомат и трапезна маса със столове. В това помещение трапезната маса е предвидена за 6 човека със 6 стола.
2. Две помещения на ет. 2, едното кухненски бокс от 4,6 м2, оборудван с кухненска мебел и хладилник, но без кафеавтомат и микровълнова, които предвиждаме за закупуване в това проектно предложение и стая за почивка, хранене и рехабилитация от 12 м2, която понастоящем е празна. В нея предвиждаме трапезна маса с 4 стола, масажен стол и 3 кресла с табуретки.
Поддържането на добро физическо и психическо здраве е ключово за общото здравословно състояние на човек, за качеството му на живот и трудово представяне. Чрез синергията на дейностите в това проектно предложение ние искаме да постигнем максимално „подобряване на здравословната и безопасна работна среда в ТПК Михалково и да намалим значително рисковете за здравето на работното място. Нещо повече- ние искаме всички служители да получат максимална възможност за подобряване на здравословното им състояние и да се повиши мотивацията им и удовлетвореността от тяхната работа.
Етапите на изпълнение на дейността са следните:
1. Събиране на информация и групирането и по поддейности, необходими за изпълнението на цялата дейност;
2. Анализ на събраната информация и избор на оптимален вариант;
3. Изработване на отделните задания, съобразно изискванията на Глава четвърта от ЗУСЕФСУ;
4. Публикуване на покани или директни покани за оферти от избрани потенциални доставчици (в зависимост от праговете в Глава четвърта от ЗУСЕФСУ и указанията на УО) и осъществяване на избор на изпълнители за отделните поддейности;
5. Осъществяване на СМР и доставки и монтаж за санитарните помещения;
6. Доставка и инсталиране на климатичната система;
7. Доставка, инсталиране/монтаж на професионалното оборудване за кухнята, мебелите и оборудването за столовата в с. Михалково и помещенията в гр .Пловдив. |
0.00
|
0.00
|