Дейност 1 „Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси на конкретните работни места. Обучение на лицата от целевата група насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд.“ : Целта на дейността е да подпомогне адаптирането на част от заетите лица от целевата група /100 човека/ и на дружеството към новите предизвикателства, свързани с осъществяване на климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа, чрез преход към "зелени" работни места.
Дейността е насочена към въвеждане на „зелени“ модели на организация на работните процеси в "Аглика трейд" ООД, които да доведат до повишаване на ресурсната ефективност и намаляване въздействието върху околната среда. Тази дейност е пряко свързана с осъзнатата необходимост от въвеждане на нови модели и добри практики за оптимизиране на работните процеси така, че да се намалят разходите за ресурси, генерирането на отпадъци, респективно прякото или непряко негативно въздействие върху околната среда. Фирмата се стреми към бъдещо налагане на стандарти за екологична и социална отговорност и изпълнението на тази дейност е стъпка в тази посока.
През 2023 г. бяха внедрени високотехнологични ДМА, които ще позволят както увеличаване на производствения капацитет, така и внедряване на кръгови и по-ресурсно ефективни модели. Но дори това не е достатъчно. Налице са проблеми в управление на ресурсите и ефективността на процесите (по-голям брак от планираното, по-чести повреди и престой на машините). Липсва и цялостна система за контрол и управление на индивидуалното поведение на работещите за постигане на по-висок екологичен стандарт на производството и повишаване устойчивостта на предлаганите продукти.
За това, посредством настоящата дейност, ще бъдат въведени нови „зелени“ модели на организация на работните процеси свързани с:
- въвеждане на промени в организацията на работа за включване на екологосъобразни дейности в конкретни работни процеси и на определени работни места;
- изграждане на цялостна екологосъобразна („зелена“) фирмена култура и мотивиране на екологосъобразното мислене на служителите;
Зелените модели ще бъдат свързани с оптимизиране на начина на организация и планиране на работните задачи, с цел намаляване на потреблението на електроенергия (посредством оптимизирано натоварване на машините и другите консуматори), оптималното използване на материали и суровини, правилно разпределение и управление на времето, минимизиране на отпадъците и правилното им третиране, и др.
Дейността включва следните четири етапа, които са задължителни и се реализират в посочената логическа последователност:
1.1. Преглед на моментното състояние на предприятието и организацията на трудовата дейност, свързана с прилагането на „зелени“ практики.
1.2. Разработване на „зелени“ модели на организацията на труда и работните процеси, съобразно спецификата на предприятието и конкретните работни места. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работните процеси на конкретните работни места.
1.3. Разработване/приемане на план от мерки за прилагане на „зелени“ модели на организация на работните процеси от ръководните органи на предприятието.
1.4. Въвеждане/прилагане в предприятието на нови, „зелени“ модели на организация на работните процеси и управлението на човешките ресурси, вкл. обучение на персонала за въвеждането на съответните промени.
Изпълнението на дейността ще доведе до установяване на ефективни инструменти за „зелени“ модели на организация на работните процеси и управлението на човешките ресурси, както на индивидуално, така и на фирмено ниво. |
16 000.00
|
0.00
|
Дейност 5. Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др. : Дейността цели да се създадат оптимални условия за отдих и хранене в базата на дружеството, чрез обособяване на място за хранене - кухня и столова с прилежащи 2 бр. санитарни помещения към нея /тоалетни/ за работниците и служителите на "Аглика трейд" ООД - 219 човека - целева група по проекта. То ще допринесе за подобряване бита им, повишаване на удовлетвореността им от работата, която извършват. Регламентираните почивки за възстановяване е целесъобразно да се прекарват пo възможност извън работните помещения в т. ч. в помещения за хранене, стаи за почивка, обзаведени съгласно изискванията на ергономията, промишления дизайн и характера на труда, или навън, в зависимост от сезона. Съгласно наредба №15 от 31.05.1999 г. за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа, регламентираните почивки по време на работа се провеждат извън работното място в специално обзаведени помещения или площадки (зони за почивка или рекреационни възли). Работодателят осигурява подходящи места за почивка в зависимост от условията на труд, вида на регламентираните почивки, възрастовия състав на работещите, състоянието на санитарно-хигиенните условия в производствените помещения. "Аглика трейд" ООД е компания с висока ангажираност към своите служители и фирма, за която корпоративната социална отговорност е приоритет. Служителите са най-важния актив на фирмата, за това подобряването на условията на работа в компанията ще допринесе за увеличаване на работоспособността, продуктивността на персонала и степента им на удовлетвореност, както и ще доведе до намаляване на стреса на работното място. Според изследвания на Great Place to Work инвестицията в придобивки за служителите като столова повишава ентусиазма при извършване на всекидневните задачи и цели служителите да са щастливи и отдадени на работата си в компанията.
В тази връзка дружеството ще отдели подходящи помещения от сградения фонд /дългосрочно нает под наем/, в които ще обособи място за хранене - столова и кухня с прилежащи към 2 бр. санитарни възли /тоалетни/. Сградата на столовата е на първия етаж под административната сграда. Столовата е свързана с топла връзка с производствените помещения. В кухненския блок и столовата ще готви и сервира персонал на "Аглика трейд" ООД.
Дейността включва:
1. Оборудване и обзавеждане на кухненски блок - 144 кв. м. и ведомствената столова на фирмата - 212 кв. м.;
2. Извършване на основен ремонт на 2 бр. санитарни помещения към столовата /тоалетни/ - 2 бр. х 15 кв. м. = 30 кв. м. и текущ ремонт на столовата - 212 кв. м.;
Към настоящия момент във фирмата не се предлага организирано хранене по смисъла на чл. 294, ал. 1 от КТ на работници и служители с храна, приготвена и сервирана на място, т. к. няма изградена и функционираща столова с кухня. За да се реши този техен основен социален проблем ще бъде закупено кухненско оборудване и обзавеждане, както и обзавеждане и оборудване за столова. По този начин ще се отговори на нуждите на ЦГ от: питателна и балансирана храна, потенциално намаляваща риска от здравословни проблеми; достъпна и изгодна храна - лесният и организиран достъп до храната, както и по-изгодната й цена ще улеснят значително работниците при хранене; повишена ефективност на обедните им почивки - при налична разнообразна и прясно приготвена храна във фабриката, работниците ще могат да оптимизират времето си за почивка и да го използват най-пълноценно; място за провеждане на неформални разговори и създаване на социални връзки - храненето в столовата ще им позволи да провеждат неформални разговори по време на обед в сигурна и спокойна среда. Всичко това ще доведе до подобряване на условията на труд в предприятието чрез предоставяне на възможностите за пълноценно хранене и почивка на служителите, което е фактор за повишаване на тяхната удовлетвореност, по-висока мотивация за работа и по-висока производителност.
Продължава. |
408 550.00
|
0.00
|
Дейност 5. Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др. - продължение: Продължава.
Храната, която ще се приготвя в кухненския блок ще бъде предназначена само за представителите на целевата група - работници и служители на дружеството.
За изпълнение на частта от дейността по оборудване и обзавеждане на кухненски блок - 144 кв. м. и ведомствената столова на фирмата - 212 кв. м., "Аглика трейд" ООД планира да закупи и внедри в експлоатация следните артикули: - Хладилник - 1 бр.; Хладилна камера - 1 бр.; Фритюрник - 3 бр.; Скара - 2 бр.; Машина за кебапчета /автоматична/ - 1 бр.; Конвектомат за готвене - 1 бр.; Автоматичен газов тиган - 1 бр.; Готварска печка с котлони - 1 бр.; Подготвителна машина за зеленчуци - 1 бр.; Блендер - 1 бр.; Конвектомат за тестени изделия - 1 бр.; Машина за месене на тесто - 1 бр.; Машина за точене на тесто - 1 бр.; Машина за втасване на тесто - 1 бр.; Миялна машина /поточна/ - 1 бр.; Маса за хранене - 60 бр.; Стол /за маса за хранене/ - 219 бр.; Кухненски плот за готвене - 3 бр.; Кухненски шкафове - 8 бр.; Витрина за храна - 2 бр.; Комплект прибори за хранене - 219 бр.; Комплект чинии - 219 бр.; Комплект купички - 219 бр.; Комплект чаши - 219 бр.; Табли за сервиране - 219 бр.; Климатици - 4 бр.; Автоматична машина за рязане на домати - 2 бр.; Машина за производство на прясна паста /макарони и др./ - 1 бр.; Машина за рязане на колбаси - 1 бр.; Планетарен миксер - 2 бр.; Професионален пасатор - 2 бр.
Кухненското оборудване и обзавеждане е подбрано след внимателен анализ на помещенията, менюто, което регулярно ще се сервира в столовата на "Аглика трейд" ООД и броя на работниците и служителите, които трябва да обслужва. Видът и бройките им са съобразени с основните продукти и техните количества, които ще се обработват, както и с броя на ястията, които ще се приготвят. "Аглика трейд" ООД ще се придържа към утвърдени рецептурни книжки, съобразени с нормативните изисквания за организирано хранене. При избора им, също така, са взети и фактори като: Ефективност - кухненските уреди ще позволят да се приготви храната на време, т. к. пестят време и усилия. Например, машината за кебапчета бързо и автоматизирано прави кебапчетата, блендерът пасира съставките. Масите и столовете за сядане са съобразени така, че да могат бързо и лесно да формират различни по вид фигури, така че да бъдат възможно най-гъвкави при употребата им от различен брой хора; Прецизност - множество етапи от приготвянето на храната изискват прецизен контрол на температурата или специфични настройки, които други уреди не могат да осигурят. Конвектоматите са примери за уреди, които позволяват прецизно готвене за кратко време, с отлични вкусови качества на приготвените храни, което е от особена важност за осигуряване на добра храна за работниците и служителите; Универсалност - позволяват да се приготвят разнообразни храни с едни и същи уреди, които дават гъвкавост при сезонните промени на менюто, с цел разнообразяване на предлаганата храна и повишаване на нейните хранителни стойности; Безопасност - едно от най-важните неща е осигуряването на безопасност за ползвателите на столовата при хранене. В тази връзка, поддържането на високи нива на хигиена е от ключово значение. За да не се допуска разпространение на зарази, болести и вируси, са предвидени и машини като подготвителна машина за зеленчуците, машини за обработка на тесто, витрини за храна и поточна миялна машина. Те ще осигурят затворен процес на работа, който свежда човешкия фактор до минимум, като предлага качествено измита посуда, подготвени зеленчуци и съхранение на готова храна, без да се налага тези операции да бъдат извършвани на ръка. 3 бр. фритюрници са предвидени, за да се гарантира непрекъснатост на пърженето, при честа смяна на олиото, с цел превенция на стомашни неразположения. Комплектите за хранене като чинии, купички, прибори за хранене, чаши, табли за сервиране и др. са съобразени с изискванията за ергономия и общия брой хора, които ще ги ползват, както и тяхната издръжливост при продължителна употреба. |
0.00
|
0.00
|
Дейност 5. Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др. - продължение : Продължение.
Тъй като характерът на производството на домашен текстил включва мръсни операции, като багрене, е от съществено значение да има работещи санитарни помещения - тоалетни към столовата, с цел всеки един човек да може да се измие преди да влезе да се храни. Това ще осигури необходимата хигиена, ще превентира преноса на микроби, вируси и др. и ще направи средата за хранене по-сигурна и здравословна. Предвидените санитарни помещения са 2 броя - по един за жени и за мъже, всяко от по 15 кв. м. Те са налични като помещения, но не са в работещо състояние. Представляват 2 помещения, всяко с преддверие за умивалник и тоалетни, които са със стари санитарии, ВиК и ел. инсталации. Водоснабдяването към тях е преустановено, заради старите тръби, които не работят. Подовите настилки са циментова замазка, по стените има стара мазилка, която на места е повредена, а на други липсва. Тоалетните са състари санитарии - горни метални казанчета, които са ръждясали и не работят. Самите тоалетни като фаянсов блок на места са спукани, като изпускат вода. Основният ремонт на тези помещения от общо 30 кв. м. предвижда подмяна на подови покрития, поставяне на санитарен фаянс, подмяна на ВиК и ел. инсталация, поставяне на нова санитария - тоалетни, казанчета, писоар и мивки.
Подът в столовата е направен от мозайка, която е стара и амортизирана. На места е пропукана, а на други има отчупени парчета. С цел осигуряване на оптимални условия за ползване на помещението и безопасност при придвижване, "Аглика трейд" ООД ще подмени старата мозайка с ново подово покритие, тип саморазливен под, като извърши текущ ремонт. Той е избран, заради предимствата, които носи - прави повърхността много равномерна и гладка, много рядко се свива и напуква, изключително издръжлив и здрав дори и при сериозно натоварване от голям човекопоток, тъй като повърхността му е устойчива на абразия и механични натоварвания, водоустойчив е - не пропуска влага и вода, лесно се почиства, не е хлъзгав, има естетичен вид. Общата квадратура на пода на столовата, която ще бъде ремонтирана е 212 кв. м.
Изграждането и пускането в експлоатация на 2 бр. тоалетни към столовата ще превентират преносът на замърсявания от производството, както и ще превентират разпространението на зарази. Подмяната на подовото покрие в столовата ще осигури безопасна среда за придвижване в помещението, без опасност от падане, подхлъзване или спъване. Също така ще осигури и високо ниво на чистота на помещението при лесната поддръжка и почистване на пода, като по този начин ще се превентират разнасяне на замърсявания и болести. |
0.00
|
0.00
|