Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 68 690 дървета
English

Програма: Развитие на човешките ресурси 2021-2027

Район за планиране: Всички

Описание

Проектът "Повишаване квалификация на заетите лица от ДГ 2010 ЕООД с нови специфични знания и умения" има за цел "Да се повишат и адаптират уменията на служителите от фирма ДГ 2010 ЕООД за увеличаване на производителността, конкурентоспособността, ресурсната ефективност и устойчивостта".
За постигане на общата цел са формулирани следните СЦ:
1. Да се осигури възможност на 10 служители от ДГ 2010 ЕООД  да формират нови специфични знанията и уменията в кулинарията, чрез прилагане на устойчиви практики и ресурсна ефективност при изпълнение на ежедневната си дейност;
2. Да се осигури устойчивост на дейността и на проекта.

СЦ ще бъдат постигнати, чрез следните дейности:
1. Предоставяне на специфично обучение за служителите на "ДГ 2010" ЕООД на тема: „Изграждане на авторско меню, чрез използване на местни производители и сезонни продукти“
2. Осигуряване на устойчива заетост на обучените по проекта лица след успешно приключване на участието им в обучение (устойчивост по проекта).

Чрез реализирането на тези дейности ще се постигнат следните резултати:
- 1 фирма от гр. Бургас ще осигури възможност на 10 служители да преминат 1 специфично обучение свързано, чрез което да се повиши адекватността на уменията на заетите лица в организацията, съобразени със спецификата на дейността, нуждите на бизнеса и предизвикателствата пред които е изправен.
- Повишена допълнителна и специфична квалификация на служителите в кулинарията, обхващаща съвременните тенденции - екологичността и устойчивостта тази област. На база получените нови знания служителите ще придобият увереност, мотивация, ефективност на труда им и конкурентоспособност на пазара на труда.
- Осигуряване на заетост за поне 6 месеца след приключването на дейността по проекта на 90% от представителите на целевата група ще гарантира постигане устойчивост на резултатите от дейността, както и на целите заложени в проекта.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Предоставяне на специфично обучение за служителите на "ДГ 2010" ЕООД на тема: „Изграждане на авторско меню, чрез използване на местни производители и сезонни продукти“: Настоящата дейност е предназначена за 10 заети лица от фирмата ДГ 2010 ЕООД, които ще бъда включени в специфично обучение, свързано с основния работен процес - приготвянето на храна, аламинути и десерти в двата обекта на фирмата. Този процес обхваща служителите от различни длъжности. Целта на дейността е да се обучат служителите от различни длъжности (от двата обекта на фирмата) на специфични знания и умения за изграждане на авторски менюта в сферата кулинарията, чрез използване на местни производители, сезонни продукти - прилагане на устойчиви методи и ресурсна ефективност, zero-waste (безотпадно използване на продуктите). Но за да бъде постигната тази цел е необходимо служителите да преминат специфично обучение от организация с обучители, които имат необходимия опит и висока квалификация, за да проведат желаното обучението. Целта на дейността е определена на базата на предварително направен анализ и идентифициране на наличните проблеми и нужди на служителите от една страна и на дружеството от друга, което разкри необходимостта от планирането на настоящата дейност в проекта. Наличните проблеми и нужди на фирмата са: - Липса на адекватно образование (което да не е базово), спрямо нуждите на бизнеса, с което да им помогне да се справят и покрият съвременните стандарти и предизвикателства (свързани със зеления преход) в кулинарната сфера. - По-добри и качествени ястия, аламинути и десерти, които значително да се отличават с авторски я си почерк на пазара, пред оставалите конкуренти в града и областта. - Допускане на непрекъснати грешки, поради незнания от страна на служителите за приготвянето на дадено ястие, което рефлектира върху количеството генериран брак на продукти, които след това не се използват или не се знае как да бъдат използвани. Това намалява цялата ресурсна, както и производителността на фирмата. Описаните проблеми, обуславят следните нужди на фирмата, а именно: - търсене на начини за осигуряване на възможности за обучение за повишаване на специфичната квалификация в сферата на кулинарията на заетите във фирмата лица; - разнообразяване и изготвяне на нови авторски ястия с продукти от местни производители и сезонни такива, с които фирмата да се отличи на пазара, с помощта на което да успее да увеличи конкурентното си предимство. - оптимизиране на брака, чрез добре обучени кадри с познания свързани с използваните на специфични техники в готвенето, както и използването на безотпаден начин на гответе. Тези знания и умения елиминирането на количествата брак, повишаване на производителността и увеличаване на финансовите показатели на фирмата, с които в бъдеще да отделят допълнителни средства за допълнителна квалификация на своите служители и осигуряване на устойчивост. Проблемите и нуждите при представителите на целевата група са: - ниска мотивация за усъвършенстване и надграждане на специфичните си умения, особено при по-възрастните служители над 54 г.(във фирмата са 4 служители). При по-младите проблема, който се наблюдава, че тези служители рядко биха отделили време и средства за скъпоструващи специализирани и строго профилирани курсове за обучение, които да отговорят на непрекъснато променящи високите стандарти и тенденции в областта на кулинарията. -предоставяне на такава възможност от страна на работодателя, който да осигури специализирано обучение и да подпомогне тяхната квалификация. - сигурност за бъдещо професионално развитие и не отпадане от пазара на труда, чрез осигуряване на устойчива заетост на служителите. Според идентифицираните нужди и проблеми при двете страни-работник и работодател е определена необходимостта от включване в специализирано обучение служителите от следните длъжности: - готвачи - 5 лица; - сервитьор -1 лице; - касиер - 3 лица; - управител -1 (самоосигуряващо се лице); Това са 83% от всички заети лица във фирма ДГ 2010 ООД, които пряко и косвено са ангажирани с основния процес на фирмата, а именно приготвянето и продажбата на ястия, аламинути, бургери и десерти. 41 250.00 0.00
Предоставяне на специфично обучение за служителите на "ДГ 2010" ЕООД на тема: „Изграждане на авторско меню, чрез използване на местни производители и сезонни продукти“ - ПРОДЪЛЖЕНИЕ: На база описаното в настояща дейност е планираното едно специфично обучение, което служителите да преминат на тема" е „Изграждане на авторско меню, чрез използване на местни производители и сезонни продукти“. Обучението е предназначено за служители, работещи в професионални кухни, с което да развият своите умения в създаването на авторски менюта с използване на местни производители и сезонни продукти, в комбинация с прилагане на устойчиви практики. Програмата включва следните модули: Модул 1: „Нови и модерни техники“. По време на този модул обучаващите се ще научат как да използват иновативни техники за приготвяне на ястия. Ще овладеят съчетаването на различни методи за обработка на съставки, като су вид, пушене, ферментация и карбонизация. Ще разберат как различните продукти и техники влияят върху текстурата, вкуса и външния вид на ястията. Модул 2: „Създаване на авторско меню“. Този модул се фокусира върху разработването на уникални вкусове за ястия и менюта, като акцентът е върху използването на местни суровини. Служителите ще се научат да създадат менюта, които подчертават идентичността на региона и личния стил. Модул 3: „Изготвяне на рецепти и калкулации на новосъздадените авторски ястия“. Служителите ще се научат как да създават точни рецепти, както и как да определят себестойността на ястията, за да гарантират рентабилност и високо качество. Модул 4: „Устойчиво планиране на менюто“. Този модул ще предостави знания за планиране на устойчиви и сезонни менюта, които са в синхрон с наличността на локални суровини и съвременните екологични стандарти. Модул 5: „Ресурсна ефективност в кухнята“. Обучаемите ще научат как да оптимизират използването на суровини и ресурси, като минимизират разходите и загубите в кухнята, чрез ефективно използване, планиране и управление на ресурсите, което до голяма степен надгражда модул 3 от настоящото обучение. Всеки модул от предвиденото специфично обучение ще трябва да бъде по минимум 40 учебни часа, а минималната обща продължителност ще трябва да е 200 учебни часа, разпределени на теория и практика, като ще бъдат предвидени повече часове за практика. Обучаемите ще бъдат включени в обучение като 1 група. Изпълнението на настоящата дейност ще премине през следните етапи: 1) Извършване на избор на изпълнител; 2) Подготовка за обучението: Избраният изпълнител ще трябва да предостави подробна учебна програма и учебен график. Учебната програма трябва да е съобразена с изискванията и нуждите на работодателя за съответните представители от целевата група и заложените по проекта критерии. 3) Провеждане на обученията по утвърдения учебен график. В този етап избраната обучителна организация изцяло ще трябва да организира реализирането на обученията, за да получат адекватно и ефективно обучение включените в дейността лица. 4) Изпит на обучаваните и връчване на успешно завършилите на Сертификати за преминат специализиран курс за „Изграждане на авторско меню, чрез използване на местни производители и сезонни продукти“. 0.00 0.00
Осигуряване на устойчива заетост на обучените по проекта лица след успешно приключване на участието им в обучение (устойчивост по проекта): Успешната реализация на планираната дейност по проекта -Предоставяне на специфично обучение за служителите на "ДГ 2010" ЕООД на тема: „Изграждане на авторско меню, чрез използване на местни производители и сезонни продукти“, свързано с нужди и проблеми на целевата група и на фирмата, цели да допринесе за постигане на мерки и действия насочени към стратегическото планиране и устойчиво развитие на фирма ДГ 2010 ЕООД. Планираното по проекта специфично обучение за персонала на ДГ 2010 ЕООД е отличен начин за повишаване на допълнителната квалификацията и мотивацията на служителите, както и за подобряване на устойчивостта на фирмата, в резултат на изпълнението на проекта. Интегрирането на модулите в това обучение, чрез реализацията на проекта ще предостави различни възможности за фирмата, където тя не само ще подобри своите ястия в двата обекта на фирмата, но и ще създаде по-устойчива и мотивирана работна среда. Като част от гарантирането на проектната устойчивост, ръководството на фирмата си поставя за цел да запази поне 9 служители (90% от целевата група) успешно преминали през планираното обучение на работа за период от 6 м. след прикл. на проекта. По този начин ще осигурят дългосрочната жизнеспособност и имплементиране на резултатите по проекта в ежедневната си дейност, като същевременно се минимизира негативното въздействие върху околната среда и обществото. Устойчивостта, чрез проекта ще бъде постигната, както следва: - Осигуряване на финансова помощ и възможност на част от служителите във фирмата да адаптират своите знания и умения, спрямо бизнес средата, чрез планираното специфично обучение по проекта. Обучаемите притежавайки новите познания, свързани с техники и технологии и прилагането на добрите практики (zero waste), ще елиминира допускането на грешки, в съчетание с правилната калкулация на рецептите ще се оптимизира количеството генериран брака на продукти при приготвянето на ястията, бургерите, аламинути и десерти в обектите. Когато това е съчетано с умело познаване на сезонните и местни продукти неминуемо ще доведе до повишено качество на новите ястия и устойчивост. Това от своя страна ще доведе до по-висока ресурсна ефективност, чрез която освободения финансов ресурс би бил инвестиран в следващо подобно обучение и/или предоставен на служителите като допъл. възнаграждение. Постигането на този ефект в бъдеще неминуемо ще доведе до удовлетворение на служителите, мотивация и още по-голяма ангажираност към тези процеси на ефективност и устойчивост от една страна и от друга самоувереност и мотивация за работа, което ще им гарантира дългосрочна устойчива заетост. -Служителите прилагайки новите знания в ежедневната си работа, ще информират и ще ги предават в бъдеще на своите нови колеги при постъпване на работа. По този начин ще се постигне устойчивост, която ще залегне като знания, умения и практики прилагани във фирмата. -Предлагане на качествена храна в обектите на своите клиенти - това ще бъде постигнато, чрез придобитите нови знания и умения, които служителите ще прилагат на практика в работата си, по този начин ще спомогнат на фирмата да привлече нови и доволни клиенти, да се отличи от останалите в бранша (чрез новите авторски менюта в двата обекта) и да допринесат за повишаване на конкурентността, ефективността и устойчивостта на фирмата в сферата на кулинарията. Което в бъдеще би довело до осигуряване на по-голям финансов ресурс на ръковоството, с които да разширят бизнеса си и да предоставят възможности за допълнителна заетост на други лица от града и региона. По този начин ще се допринесе до положителен ефект и върху обществото в бъдеще. -Ресурсна ефективност и устойчивост-ще бъде постигната в резултат на включените два от петте модула на проведеното обучение чрез проекта. Освен че, ще се постигне положителен ефект върху нагласите на служителите, върху процесите във фирмата, но ще я затвърди като социално отговорна и екологично ангажирана, която допринася към приноса на "зеления" преход на икономиката ни. 0.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.