Дейност 1: Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси на конкретните работни места. Обучение на лицата от целевата група насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд.: Пресков АД е предприятие, което допринася за изграждането на устойчива бъдеща икономика, като взема предвид не само своите бизнес цели, но и широката си обществена отговорност и влияние върху околната среда.
При избора на всички инвестиции в производствено оборудване през последните години се вземат предвид и факторите, свързани с околната среда като подобряване на енергийната ефективност, намаляване на отпадъка от производствения процес, възможността за използване на суровини от рециклирани материали, по-пълно оползотворяване на суровините и др. Компанията има реализирани няколко проекта в тази насока, както и внедрено ISO 14001.
Чрез изпълнението на настоящата дейност и внедряването на „зелени“ модели на организация на труд се предвижда да се надгради постигнатото до момента.
Целта на дейността е да се подпомогне „Пресков“ АД при прехода към климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа посредством разработване и въвеждане в предприятието на „зелени“ модели на организацията на труда и работните процеси, съобразно спецификата на дейността и конкретните работни места.
Дейността ще включва следните четири етапа, които ще се реализират в посочената логическа последователност:
1.1. Преглед на моментното състояние на предприятието и организацията на трудовата дейност, свързана с прилагането на „зелени“ практики.
1.2. Разработване на „зелени“ модели на организацията на труда и работните процеси, съобразно спецификата на предприятието и конкретните работни места. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работните процеси на конкретните работни места.
1.3. Разработване/приемане на план от мерки за прилагане на „зелени“ модели на организация на работните процеси от ръководните органи на предприятието.
1.4. Въвеждане/прилагане в предприятието на нови, „зелени“ модели на организация на работните процеси и управлението на човешките ресурси, вкл. обучение на персонала за въвеждането на съответните промени.
Целева група при изпълнение на дейността ще бъдат 198 заети на трудов договор служители в предприятието (производствен персонал), а самото изпълнение ще бъде възложено на външен изпълнител.
Етапите за изпълнение на дейността са следните:
Етап 1: Избор на изпълнител – от 1 до 3 м. вкл.
Етап 2: Изпълнение на дейността от страна на изпълнителя - преглед на моментното състояние на предприятието и организацията на трудовата дейност, свързана с прилагането на „зелени“ практики, разработване на „зелени“ модели на организацията на труда и работните процеси, съобразно спецификата на предприятието и конкретните работни места. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работните процеси на конкретните работни места, разработване/приемане на план от мерки за прилагане на „зелени“ модели на организация на работните процеси от ръководните органи на предприятието разработване на план от мерки за прилагане на „зелени“ модели – от 4 до 8 м. вкл.
Етап 3: Въвеждане и прилагане на разработените и утвърдени „зелени модели“ и зелени карти, вкл. обучение на персонала - от 9 до 14 м. вкл.
Считаме, че за прилагането на разработените „зелени модели“ и зелени карти е необходимо активно участие и от страна на предприятието. Поради факта, че към момента на кандидатстване не е известно какви ще бъдат предвидените мерки за прилагане на „Зелени модели“, предвиждаме прилагане на разработените и утвърдени „зелени модели“ и зелени карти от 6 месеца, тъй като е възможно да ни бъдат предписани мерки, които отнемат по-дълъг срок за имплементиране. |
6 500.00
|
0.00
|
Дейност 5: Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.: Основна цел на дейността е подобряването на качеството на работното място за служителите на Пресков АД, подобряване на здравословния им статус и осигуряване на устойчиви работни места.
Целева група на дейността са всички 217 служители в предприятието.
Предвижда се в рамите на проекта да се изгради помещение за хранене тип разливна столова, както и да се обособи фитнес с прилежаща съблекалня към него.
Основните предвидени разходи са за оборудване за трите помещения, както и за текущ ремонт на помещението, където ще бъде изградена разливната столова.
Ръководството на компанията цени изключително много своите служители и се стреми да им предложи адекватни социални придобивки, които да повишат удовлетвореността им от работата и чувството им за принадлежност към компанията като ценени и уважавани кадри.
Настоящата програма е стимул за кандидата да реализира обмисляна идея през последните години, а именно – да осигури безплатна храна за служителите в рамките на работното им време в обособено за целта помещение, както и помещение за спортуване, което да е свързано и с техния по-пълноценен отдих.
Този стремеж е част от стратегията на предприятието за привличане, поддържане и постигане на съгласие с персонала. В основата на тази стратегия е комуникацията със служителите, поради което ръководството на предприятието е обсъдило тази идея с тях и обратната връзка е изключително положителна.
Предвидената за изграждане столова е предназначена за всички 217 служители на предприятието. Тя ще бъде разположена в налични помещения, които са свързани помежду си като ще бъдат обособени:
- зала за хранене (124.83 м2) – ще бъде оборудвана с 20 маси и 80 стола, както и с 2 колонни климатика за поддържане на нормален микроклимат.
- миячно помещение гастросъдове (7.34 м2) – ще бъде оборудвано с работен плот с тригнездова мивка за гастросъдове 2460/650 мм
- помещение за съхранение на гастросъдове с храна (5.36 м2) – оборудвано с 2 бр. стелажи за гастросъдове 2110/420 мм
- миячно помещение трапезна посуда (8.06 м2) – оборудвано с работен плот с тригнездова мивка за трапезна посуда 3200/600 мм, както и с фризер
- разливна зала (25.93 м2) – ще бъде оборудвана с хладилна работна маса, работен плот с двугнездова мивка за кухненска посуда 1860/600 мм, помощна маса на 2 етажа 2080/1250 мм, конвектомат и микровълнова за затопляне на храната, както и работен плот на 2 етажа, състоящ се от 2 плота, разположени под прав ъгъл с размери 7700/420 мм. Ще бъде поставен и 1 бр. колонен климатик за поддържане на микроклимата в помещението.
- помещение за чисти гастросъдове (18.98 м2) – оборудвано с работен плот 7060/520 на 2 етажа, както и със съдомиялна машина.
- умивалня към столовата (11.06 м2)
- помещение за съхранение на дезинфекционни материали, чистачен инвентар и преобличане на персонала, работещ в столовата (25.25 м2) – ще бъде оборудвано с шкаф за миещи и дезинфекционни средства, както и с шкаф за чистачен инвентар за столовата.
Към столовата ще бъде изградено санитарно помещение (тоалетна с предверие с умивалник) – 6.05 м2.
В момента кандидатът разполага с всички тези помещения, но те не са обособени по този начин.
За да бъдат обособени и функциониращи по описания начин ще трябва да се направят някои текущи ремонтни дейности, които са свързани с поставяне на гранитогрес (42м2), боядисване на стени и тавани с латекс (200 м2), подмяна на 4 бр. врати, подмяна на 30м2 дограма, подновяване на ВиК и ел. инсталациите, поставяне на 18 бр. ЛЕД осветителни панели. Едно от текущите помещения, с които разполага кандидата, е с площ 71.31 м2. То ще бъде разделено с гипсокартон (21м2), за да се обособят умивалнята и помещението за хигиенни материали като ще остане коридор с площ 35 м2, който ще е общ между тези помещения, тоалетната и залата за хранене. Санитарният възел също е наличен като помещение. Необходим е ремонт (поставяне на гранитогрес, доставка и монтаж на мивка и моноблок).
Всичко описано като СМР представлява текущ ремонт по смисъла на ЗУТ. |
212 716.90
|
0.00
|
Дейност 5: Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др. (продължение - част 2): Залата за хранене е предвидена с капацитет 80 души, тъй като персоналът работи на смени и тези места са достатъчни, за да се изхранват всички служители. Предвижда се храната да се доставя от външна фирма, ще се приготвя в разливната (затопля, разфасова ако е необходимо и т.н.) и от там ще се взима от служителите, които ще я консумират в залата за хранене. Останалите описани помещения са необходими за съхранение и миене на посуда, измиване на ръцете на служителите преди хранене и поддържане на добра хигиена на столовата.
Санитарният възел е необходим с оглед на големия брой хора, които ще използват помещението за хранене и възможността да имат на разположение удобна тоалетна по време на почивката си за хранене.
Реализацията на дейността и възможността на служителите да се хранят пълноценно на работното си място има множество ползи. Една от ползите е свързана с подобряване на здравословното им състояние в дългосрочен план, тъй като няма да се хранят с бързи храни, а ще имат разнообразно, пълноценно меню, включващо плодове, зеленчуци, супи и други храни от домашен тип.
Служителите ще имат повече време за почивка, тъй като няма да губят време за редене на опашки и достигане до обекта, от който искат да закупят храна. Още повече, че заводът е разположен в индустриалната зона в гр. Стара Загора, поради което местата, от които може да се закупи храна, са крайно ограничени. За работниците, които си носят храна от вкъщи, ще отпадне ангажимента за приготвяне на храна за работа, което пък води до по-добро съвместяване на личния с професионалния живот.
Всичко това ще повиши удовлетвореността на служителите, а това води до повишена устойчивост и качество на работните места, както и създаване на по-здравословна атмосфера.
В рамките на проекта кандидатът предвижда и изграждането на помещение за спортуване (фитнес) с прилежаща към него съблекалня. Предвижда се фитнесът да бъде използван от 140 служители на дружеството – това са административен персонал (18 човека), както и 122 служителя от производството, които са заявили желание да ползват тази социална придобивка ако тя бъде изградена (предимно млади хора и служители, чиято работа не е свързана с полагането на по-тежък физически труд).
Фитнесът и съблекалнята ще бъдат в 2 отделни свободни помещения в административната сграда като фитнесът ще е на приземен, а съблекалнята – на първи етаж в 2 помещения (мъжка и женска). Това са най-близките възможни прилежащи помещения до фитнеса, отчитайки големите мащаби на предприятието, както и факта, че има връзка между помещенията, предвидени за съблекалня и съществуващи бани, които кандидатът ще ремонтира със собствени средства. Фитнесът и съблекалните ще са функционално свързани. Фитнесът ще бъде оборудван с бягаща пътека, кростренажор, оборудване за трениране с тежести, лежанка за коремни преси, както и успоредка с лост за набиране. Предвижда се помещението да се ползва по предварителен график, за да не се получава струпване на хора.
В съблекалните ще бъдат разположени 140 бр. гардеробчета, където в началото на седмицата служителите ще могат да оставят спортните си облекла, обувки, кърпи и хигиенни принадлежности и да ги ползват през седмицата. Съблекалните ще бъдат оборудвани и с пейки до гардеробчетата за удобно преобличане. В мъжката съблекалня, която ще е по-голяма, са необходими 2 бр. климатици, а в женската – 1 бр. Един климатик ще бъде поставен и във фитнеса за поддържане на оптимален микроклимат. За съблекалните и фитнеса не се предвижда ремонт в рамките на проекта. Помещенията ще бъдат пригодени за описаните цели със собствени средства на кандидата.
Етапите на изпълнение на дейността са следните:
- Подготовка за провеждане, провеждане на процедури за избор на изпълнители за доставки и СМР и сключване на договори с избраните изпълнители – от 1 до 5 месец вкл.
- Извършване на текущ ремонт на столова и доставка на оборудване за столова, фитнес и съблекални – от 6 до 9 м. вкл.; |
0.00
|
0.00
|