Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 68 690 дървета
English

Програма: Развитие на човешките ресурси 2021-2027

Район за планиране: Всички

Описание

Проектът "Придобиване на нови специфични знания и умения на заетите лица от ГЕРИЯНС ООД" има за цел "Да се адаптират, обогатят и усъвършенстват уменията на служителите от фирма ГЕРИЯНС ООД за увеличаване на производителността, ресурсната ефективност и устойчивост".
За постигане на общата цел са формулирани следните СЦ:
1. Да се осигури специфично обучение на 11служители от ГЕРИЯНС ООД, с което да формират нови по-задълбочени знанията и уменията в кулинарията, чрез прилагане на устойчиви практики и ресурсна ефективност при изпълнение на ежедневната си дейност;
2. Да се осигури устойчивост на дейността и на проекта.

СЦ ще бъдат постигнати, чрез следните дейности:
1. Предоставяне на специфично обучение за служителите на ГЕРИЯНС ООД на тема: „Устойчива кулинария: Изграждане на авторско меню с местни и сезонни продукти".
2. Осигуряване на устойчива заетост на успешно обучените по проекта лица (устойчивост по проекта).

Чрез реализирането на тези дейности ще се постигнат следните резултати:
- 1 фирма от гр. Поморие ще осигури възможност на 11 служители да преминат 1 специфично обучение, което да доведе до усъвършенстване и обогатяване компетентностите на служителите за ефективно изпълнение задълженията им в организацията, съобразени със спецификата на дейността, нуждите на бизнеса и предизвикателствата, пред които е изправен.
- Повишаване адекватността на знанията и уменията на служителите в кулинарията, обхващаща съвременните тенденции - екологичността и устойчивостта в тази област. На база получените нови знания служителите ще придобият увереност, мотивация, ефективност на труда им и конкурентоспособност на пазара на труда.
- Осигуряване на заетост за поне 6 месеца след приключването на дейността по проекта на 90% от представителите на целевата група ще гарантира постигане устойчивост на резултатите от дейността, както и на целите, заложени в проекта.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Предоставяне на специфично обучение за служителите на ГЕРИЯНС ООД на тема: "Устойчива кулинария: Изграждане на авторско меню с местни и сезонни продукти" – част 1: Настоящата дейност е предназначена за 11 заети лица от фирмата ГЕРИЯНС ООД, които ще бъда включени в специфично обучение, свързано с основния работен процес в ресторанта - приготвянето на храна, аламинути и десерти. Този процес обхваща служителите от 5 различни длъжности. Целта на дейността е придобиването на специфични знания и умения за изграждане на авторски менюта в сферата кулинарията, чрез използване на местни производители, сезонни продукти - прилагане на устойчиви методи и ресурсна ефективност, zero-waste (безотпадно използване на продуктите). За постигането на тази цел е необходимо служителите да преминат специфично обучение от организация с обучители, имащи необходимия опит и висока квалификация. Целта на дейността е определена на базата на предварително направен анализ и идентифициране на наличните проблеми и нужди на служителите от една страна и на дружеството от друга. Идентифицираните проблеми и нужди на фирмата са: - Липса на адекватно образование, тъй като често служителите не работят по специалнонноста, която са завършили, а дори и да са се обучавали, то често е недостатъчно детайлно, спрямо нуждите на бизнеса. Допълнително сега на преден план изилизат предизвикателства, свързани със зеления преход в кулинарната сфера. - По-висококачествени и отличителни ястия, аламинути и десерти, които да изпъкват с авторския си почерк на пазара, пред останалите конкуренти в града и областта. - Недостатъчна ресурсна ефективност и необходимост от намаляване на брака, генериран от отпадни хранителни продукти, които с придобиването на нови знания биха могли да се включат допълнително в менюто при подходящо изменени рецепти правилни съчетания на съставки. Описаните проблеми обуславят следните нужди на фирмата: - осигуряване на възможности за обучение за повишаване на специфичната квалификация в сферата на кулинарията на заетите във фирмата лица; - обогатяване и включване на нови авторски ястия с продукти от местни производители и сезонни такива, с които ресторантът да се отличи на пазара, с помощта на което да успее да увеличи конкурентното си предимство. - оптимизиране на брака, чрез добре обучени кадри с познания, свързани с използване на специфични техники в готвенето, както и използването на безотпаден начин на гответе. Придобиването на нови знания и умения, с които да се елиминира брака, да се повиши производителността, съответно да се увеличат финансовите показатели на фирмата, биха дали възможност в бъдеще да се отделят регуларни средства за павишаване на квалификация на служителите и осигуряване на устойчивост на резулатите. Проблемите и нуждите при представителите на целевата група са: - ниска мотивация за усъвършенстване и надграждане на специфични знания и умения. Това особено личи при по-възрастните служители над 54 г.(във фирмата е 1), които трудно променят навиците си, както и при по-младите, които пък рядко биха отделили време и средства за скъпоструващи специализирани и строго профилирани курсове. -недостатъчна ангажираност на работодателя, за осигуряване на специализирани обучения за повишаване на квалификацията, с които да отговорят на непрекъснато променящите се високи стандарти и тенденции в областта на кулинарията. - сигурност за бъдещо професионално развитие и не отпадане от пазара на труда, чрез осигуряване на устойчива заетост на служителите. Според идентифицираните нужди и проблеми при двете страни-работник и работодател е определена необходимостта от включване в специализирано обучение на служителите от следните длъжности: - готвачи - 4 лица; - помощник кухня – 1 лице; - бармани – 2 лица; - сервитьори - 3 лица; - управител -1 (самоосигуряващо се лице); Това са 46% от всички заети лица във фирма ГЕРИЯНС ООД, които пряко и косвено са ангажирани с процеса по приготвянето и продажбата на ястия, аламинути, бургери и десерти. 44 990.00 0.00
Предоставяне на специфично обучение за служителите на ГЕРИЯНС ООД на тема: "Устойчива кулинария: Изграждане на авторско меню с местни и сезонни продукти" – част 2: На база на изброените нужди и проблеми в описанието на дейността до тук, е планирано едно специфично обучение на тема "Устойчива кулинария: Изграждане на авторско меню с местни и сезонни продукти". Обучението е предназначено за служители, работещи в професионални кухни, които искат да развият своите умения в създаването на авторски менюта с използване на местни производители и сезонни продукти. Обучението комбинира устойчиви практики с креативност. Програмата включва следните модули: Модул 1: „Използване на иновативни и модерни техники при приготвяне на различни ястия“. По време на този модул обучаващите се ще научат как да използват иновативни техники за приготвяне на ястия. Ще овладеят съчетаването на различни методи за обработка на съставки, като су вид, пушене, ферментация и карбонизация. Ще разберат как различните продукти и техники влияят върху текстурата, вкуса и външния вид на ястията. Модул 2: „Изграждане и създаване на авторско меню“. Този модул се фокусира върху разработването на уникални вкусове за ястия и менюта, като акцентът е върху използването на местни суровини. Служителите ще се научат да създадат менюта, които подчертават идентичността на региона и личния стил. Модул 3: „Изготвяне на рецепти и калкулации на новосъздадените авторски ястия“. Служителите ще се научат как да създават точни рецепти, както и как да определят себестойността на ястията, за да гарантират рентабилност и високо качество. Модул 4: „Планиране на устойчиво менюто“. Този модул ще предостави знания за планиране на устойчиви и сезонни менюта, които са в синхрон с наличността на локални суровини и съвременните екологични стандарти. Модул 5: „Ресурсна ефективност в кухнята“. Обучаемите ще научат как да оптимизират използването на суровини и ресурси, като минимизират разходите и загубите в кухнята, чрез ефективно използване, планиране и управление на ресурсите, което до голяма степен надгражда модул 3 от настоящото обучение. Всеки модул от предвиденото специфично обучение ще трябва да е по минимум 40 учебни часа, а минималната обща продължителност ще трябва да е 200 учебни часа, разпределени на теория и практика, като трябва да са предвидени повече часове за практика. Обучаемите ще формират 1 група. Изпълнението на настоящата дейност ще премине през следните етапи: 1) Извършване на избор на изпълнител; 2) Подготовка за обучението: Избраният изпълнител ще трябва да предостави подробна учебна програма и учебен график. Учебната програма трябва да е съобразена с изискванията и нуждите на работодателя за съответните представители от целевата група и заложените по проекта критерии. 3) Провеждане на обученията по утвърдения учебен график. В този етап избраната обучителна организация изцяло ще трябва да организира реализирането на обученията, за да получат адекватно и ефективно обучение включените в дейността лица. 4) Провеждане на изпит и връчване на успешно завършилите на Сертификати за преминат специализиран курс за "Устойчива кулинария: Изграждане на авторско меню с местни и сезонни продукти". 0.00 0.00
Осигуряване на устойчива заетост на успешно обучените по проекта лица (устойчивост по проекта): Успешната реализация на планираната дейност по проекта - Предоставяне на специфично обучение за служителите на ГЕРИЯНС ООД на тема: "Устойчива кулинария: Изграждане на авторско меню с местни и сезонни продукти", свързана с нужди и проблеми на целевата група и на фирмата, цели да допринесе за постигане на мерки и действия насочени към стратегическото планиране и устойчиво развитие на фирма ГЕРИЯНС ООД. Планираното обучение за служителите на ГЕРИЯНС ООД, свързано с проекта, представлява отлична възможност за повишаване на квалификацията и мотивацията на екипа, както и за укрепване устойчивостта на компанията. Внедряването на обучителните модули в ежедневната работа на фирмата ще позволи не само да се подобрят предлаганите ястия, но и да се създаде по-устойчива и вдъхновяваща работна среда. С цел да гарантира устойчивостта на проекта, ръководството на компанията се ангажира да запази поне 10 служители (90% от целевата група), които успешно са преминали обучението, на работа за период от 6 месеца след завършване на проекта. По този начин те ще осигурят дългосрочната жизнеспособност и интеграция на резултатите от проекта в ежедневната си дейност, като същевременно ще намалят негативното въздействие върху околната среда и обществото. Устойчивостта в проекта ще бъде реализирана по следните начини: • Чрез предоставяне на финансова подкрепа и възможности за някои от служителите на компанията да обновят своите знания и умения в съответствие с бизнес средата, чрез планирано специфично обучение. Участниците в обучението, усвоили нови знания относно техники и технологии, както и добри практики (zero waste), ще намалят вероятността от грешки. В комбинация с точна калкулация на рецептите, това ще оптимизира количеството отпадъци при приготвянето на ястия, бургери, аламинути и десерти. Когато това се комбинира с умение за работа със сезонни и местни продукти, това ще доведе до повишаване на качеството на новите ястия и устойчивостта на бизнеса. В резултат на това, ресурсната ефективност ще се увеличи, а освободените финансови средства ще могат да бъдат инвестирани в допълнителни обучения или предоставени на служителите като допълнително възнаграждение. Достигането на този ефект в бъдеще ще доведе до удовлетвореност на служителите, повишена мотивация и ангажираност към процесите на ефективност и устойчивост, както и до повишаване на тяхната самоувереност, което ще осигури дългосрочна заетост. • Служителите, прилагащи новите си знания в ежедневната работа, ще информират и обучават новите си колеги, когато те се присъединят към екипа. По този начин ще се установи устойчива база от знания, умения и практики, която ще бъде интегрирана във фирмата. • Качеството на храната, предлагана на клиентите, ще се подобри благодарение на новите знания и умения, които служителите ще внедрят в практиката си. Това ще помогне на компанията да привлече нови доволни клиенти, да се отличи от конкурентите (чрез иновативни авторски менюта) и да увеличи конкурентоспособността, ефективността и устойчивостта си в кулинарната сфера. В бъдеще, това ще доведе до увеличаване на финансовите ресурси за управлението, което ще позволи разширяване на бизнеса и създаване на нови работни места за хора от региона, оказвайки положително влияние върху обществото. • Ресурсната ефективност и устойчивостта ще бъдат постигнати в резултат на два от петте модула на обучението по проекта. Освен позитивното въздействие върху нагласите на служителите и вътрешните процеси в компанията, това ще утвърди фирмата като социално отговорна и екологично ангажирана, допринасяща за "зеления" преход на нашата икономика. 0.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.