Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси на конкретните работни места. Обучение на лицата от целевата група насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд.: В рамките на дейността ще бъдат въведени „зелени“ модели на организация на работните процеси, които имат връзка с повишаване на ресурсната ефективност и/или за намаляване въздействието върху околната среда и/или за повишаване устойчивостта на предлаганите продукти. Въведените нови „зелени“ модели на работа ще бъдат свързани с:
1. внедряване в предприятието на нови екологични производствени инвестиции, поради които се променя организацията на труда в предприятието;
2. въвеждане на промени в организацията на работа за включване на екологосъобразни дейности в конкретни работни процеси и на определени работни места;
3. изграждане на цялостна екологосъобразна („зелена“) фирмена култура и мотивиране на екологосъобразното мислене на служителите.
Следните етапи ще бъдат изпълнени в рамките на дейността в посочената логическа последователност:
1.1. Преглед на моментното състояние на предприятието и организацията на трудовата дейност, свързана с прилагането на „зелени“ практики.
1.2. Разработване на „зелени“ модели на организацията на труда и работните процеси, съобразно спецификата на предприятието и конкретните работни места.
Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работните процеси на конкретните работни места.
1.3. Разработване/приемане на план от мерки за прилагане на „зелени“ модели на организация на работните процеси от ръководните органи на предприятието.
1.4. Въвеждане/прилагане в предприятието на нови, „зелени“ модели на организация на работните процеси и управлението на човешките ресурси, вкл. обучение на персонала за въвеждането на съответните промени.
Обосновка за необходимостта от изпълнение на дейността: Дейността ще допринесе за постигане на адаптивност в предприятието за посрещане на новите предизвикателства, свързани с осъществяването на прехода към климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа. Чрез изпълнението и ще бъде прегледано и оценено въздействието от дейността на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД върху околната среда, с цел адаптиране на персонала и самото предприятието към прилагането на „зелени“ практики и модели на работа. |
17 200.00
|
0.00
|
Осигуряване на превенция и профилактика на „бърнаут“ на работното място и „ефекти от COVID пандемията върху менталното здраве“ - психологическа подкрепа: В рамките на дейността ще бъде осигурена психологическа подкрепа за избрана целева група от персонала, която е оценена с най-висока необходимост от превенция и профилактика на стреса на работното място, професионалното прегаряне и ефектите от COVID пандемията върху менталното здраве на работещите. Целевата група ще бъде запозната с наличието на явлението "бърнаут", подпомагайки откриването на проявите му и осъществяването на ранна превенция на състояния, свързани с физическо, емоционално и психическо изтощение. Ще бъдат прегледани нагласите свързани с отрицателно и критично отношение към работата, нежелание за започване на работа, раздразнение към членовете на екипа или към клиентите, емоционално отдръпване от колеги и клиенти, както и мисли, свързани с липсата на смисъл, значение и приносът за извършваните работни процеси, водещи включително до напускане на работа.
Самата психологическа подкрепа ще бъде осъществена под формата на групови семинари и/или тренинги за профилактика при провеждането на които, участниците задължително ще бъдат запознати с подходящи методи и техники за управление на явлението "бърнаут" и неговите симптоми и рефлексии, професионалния стрес, съответстващ на естеството на трудовите процеси в предприятието. Всеки семинар и/или тренинг ще включва участници от не повече от 10 лица от целевата група.
Обосновка за необходимостта от изпълнение на дейността: Имайки предвид тясната връзка между менталното здраве и емоционалната интелигентност и тяхното влияние върху всяка сфера на живота, се цели участниците да бъдат запознати с наличието на явлението "бърнаут", подпомагайки откриването на проявите му и осъществяването на ранна превенция на състояния, свързани с физическо, емоционално и психическо изтощение. Чрез предвидената дейност, участниците ще изградят умения за:
- преодоляване на краткосрочен (ситуационен) и дългосрочен (структуран) стрес в ежедневието;
- различните видове стрес и техните източници;
- техники за управление на стреса, в т.ч. развиване на лична резилентност (устойчивост) при продължително излагане на стрес, в частност също и ефектите от COVID пандемията върху менталното здраве и начини за тяхното ограничаване;
- техники за профилактика и предотвратяване на стреса;
- стратегии за подобряване на представянето си на работното място, следствие от по-доброто управление на стреса. |
18 400.00
|
0.00
|
Осигуряване на колективни предпазни средства, вкл. модернизация и/или реконструкция, и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд: Ще бъдат осигурени колективни предпазни средства, свързани с подобряване условията на труд чрез доставка на:
Вентилатор цех Луксозен Хляб- 1 бр.
Климатизатор сплит система цех Луксозен Хляб и цех Закуски - 2 бр.
Вентилатор цех Закуски- 1 бр.
Климатизатор сплит система цех Основен хляб и Цех Пакетаж -4 бр.
Климатична сплит система, Авторемонтна - 1 бр.
Климатична сплит система Администрация -2 бр.
Текущо състояние: Съществуващите в момента вентилационни съоръжения са остарели, тяхната постоянна експлоатация често води до невъзможност за поддържане на темп. параметри в помещенията. В резултат, микроклиматът в тези помещения е прегряващ. Поради липсата на контрол на темп. и чистотата на въздуха, рискът от влошаване на здравословното състояние на работещите е повишен. Неблагоприятният микроклимат може да доведе до увеличаване на вероятността за настъпване на трудови злополуки, бърза умора и намаляване вниманието на работещия. В изготвената оценка на риска СТМ е констатирала тези недостатъци в раб. среда. В раб. помещения на цех Основен, луксозен хляб и закуски са разположени пещи за изпичане на продукцията, които отдават топлина и затоплят въздуха. В момента, охлаждането е чрез неефективни вентилатори и се създава риск за персонала от прегряване, особено през летните месеци, затруднява се работата му, а от там намалява и неговата трудоспособност. Също така, помещенията нямат добра вентилация, което допълнително създава неблагоприятна раб. среда. През зимните месеци, топлината от пещите се използва за затопляне, но този метод е неефективен при ниски темп. В цех пакетаж отоплението и охлаждането е чрез стари, амортизирани и неефективни климатици, които не успяват да охладят или загреят голямата площ на цеха. За отопление през зимните месеци се използва и изградена система, вкарваща горещ въздух от производствени отдели, но този метод също е неефективен, предвид големия размер на цеха.
Авторемонтна и администрация - помещенията се отопляват с конвекторен радиатор или вентилаторни печки, което е неефективно и скъпо. През летните месеци охлаждането е чрез отваряне и затваряне на прозорците, което е неефективно и генерира запрашаване по повърхностите, а при много високи темп., помещенията стават неизползваеми.
Необходимост от изпълнение: Чрез закупуването на активите, ще се постигнат изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд чрез привеждане на раб. среда в зоната на оптималните нива и стойности, които създават предпоставка за максимална продуктивност и работоспособност. Ще се удовлетвори дефинирания риск, изразяващ се в необходимост от подобряване на раб. среда, тъй като в момента в посочените помещения, микроклимата не съответства на нормативните изисквания. Доставените активи са с автоматично управление, което се включва или изключва при отклонения в показателите на микроклимата за темп., скорост на въздушното течение и влажност на въздуха. Ще се оптимизират колективните параметри на раб. среда чрез прецизен контрол на микроклимата, с оглед постигане на максимален комфорт за служителите. Ефектът от монтажа и въвеждането в експлоатация на активите се изразява в подобряване параметрите на микроклимата и постигане на здравословна работна среда в съответствие със здравните стандарти. Допълнително, закупуването и монтажа им отговаря и на предписаната мярка за подобряване на раб. среда - подобряване на температура, влажност, скорост на въздушното течение.
Резултат от подобряване на колективните параметри на раб. среда е и съхраняването на адаптационния резерв на служителите на по-високи равнища. |
132 424.27
|
0.00
|
Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.: В рамките на дейността ще бъдат осигурени социални придобивки за заетия в „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД персонал чрез закупуване на климатични системи в съблекални, стаи за почивка цех Пакетаж, отдел ЕМО, помещение МОЛ и столова, както и чрез закупуване на кафе машина за оборудване на стаята за отдих на отдел Администрация.
Текущо състояние: към момента в посочените помещения липсват системи за отопление или вентилация, което създава неблагоприятна среда за отдих и почивка сред персонала, предвид натоварения работен график и голямото количество продукция, която се произвежда на дневна база. През зимните месеци, столовата на дружеството се отоплява единствено от топлината, излъчвана от готварските печки в кухнята, предназначени за приготвяне храната на служителите. Тъй като помещението е голямо и се ползва от всички служители на фирмата, през зимните месеци, много от тях избягват да прекарват почивката си там, поради дискомфорта, който се създава от ниските температури в стаята. През летните месеци, помещенията не се охлаждат, което също създава неблагоприятна среда за отдих сред персонала. Посочените условия влияят на качеството на почивката на персонала, а неблагоприятния климат в помещенията за отдих прави почивката неефективна.
Материалните активи, които ще бъдат доставени в рамките на дейността ще бъдат монтирани и използвани в собствена сграда на дружеството.
Необходимост от изпълнение на дейността:
Дружеството подлежи на ежегодна оценка на риска, изготвяна от Служба по трудова медицина, съгласно която са изведени мерки за подобрение, имащи отношение към здравето и безопасността на работното място. Съгласно изведена мярка "Оптимизиране на физическото и психическото здраве на работещите", на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД е препоръчано да предприеме действия по обзавеждане и поддържане в добър вид на кътовете за отдих и хранене, с цел намаляване на стреса и умората на работното място, повишаване на ефективността и производителността на труд и повишаване на работоспособност сред персонала. Допълнително, предвид натоварения график на смени, високия стрес на работното място, както и големите количества продукти за производство на дневна база, се налага предприемане на спешни действия за осигуряване на социални придобивки за персонала, които да подобрят качеството на работните места в дружеството. |
78 336.27
|
0.00
|