Осъществяване на сътрудничеството във връзка с изпълнение на иновативен проект: Сформиране на екип и тяхното административно обезпечаване за управление на проекта и заложените дейности, както и последващото им отчитане пред Управляващия орган.
За изпълнение на целите на проекта и създадената оперативна група е предвидено осигуряването на административно звено за организиране, управление, наблюдение и отчитане на проектното предложение, както и популяризиране на резултатите. В предвиденото административно звено са предвидени следните разходи:
Разходи за възнаграждение и осигуровки на следните лица и позиции:
- Ръководител проект - съставяне на планове за действие, разпределяне на задачите в екипа, контрол върху изпълнението на работата и спазването на планираните интервали от време. Наблюдава и контролира разходите по проекта съгласно предварително одобрения бюджет. Осъществяване на комуникация с различни медии и информационни мрежи за представяне на проекта пред обществеността. Участва в подготвянето на договори с потенциални изпълнители, отчитане на проекта - междинни и финален.
- Координатор проект - отговаря за ежедневното изпълнение на проекта, като планира и следи работата. Съвместно с ръководителя и екипа на проекта отговаря за осъществяването на целите на проекта. Координира проектните дейности във всички целеви места на проекта, с цел създаване на механизъм за поддържане на регулярен обмен на информация за планиране, изпълнение на дейности, отчетност и т.н.с изпълнителите на проектите по места, както и с екипа на проекта. Участва в междинните и финалното отчитане на проекта и изпълнените дейности.
- Финансов контрольор и технически сътрудник - отговаря за координация между счетоводителите на отделните дружества в оперативната група, отговаря за създаването и планирането на процедури за избор на изпълнител и планиране на финансово изпълнение на проектното предложение и последващото му отчитане. Извършва предварителна и последваща проверка на основанията за поемане на парични или стоково- материални задължения и извършване на разходи по изпълнението на проекта. Извършва предварителна и последваща проверка на основанията за поемане на парични или стоково- материални задължения и извършване на разходи от партньорите по проекта.
За обезпечаване на дейностите и работния процес на оперативната група, са предвидени следните дейности:
- Разходи за наем на офис в гр. София за периода на проекта, в който да оперират лицата - 30 месеца;
- Разходи за поддръжка на офис - ток, вода, интернет за период от 30 месеца;
- Кацеларски материали за период от 30 месеца необходими за обезпечаване дейността на административното звено. |
80 505.00
|
0.00
|
Преки дейности за изпълнение на иновативния проект: Дейността е насочена към организиране на дейността на земеделския стопанин за осъществяване на заложените цели и предвидените дейности по проекта, както следва:
- Изграждане на хидропонна система за отглеждане на зелен фураж чрез осигуряването на съответните хранителни вещества - Хидропониката е начин за отглеждане на растенията без почва, при което растенията получават чрез разтвор всички необходими вещества в нужните им количества и точни пропорции.
Ползите от внедряването на подобна система се изразяват в сленото - контролиране качеството на фуража и добавяне на необходими хранителни вещества, които да бъдат поемани от животните и по този начин да се подобрява качествено, млякото от животните. От друга страна Хидропониката има големи преимущества в сравнение с обикновения начин на отглеждане. Растенията винаги получават нужните им вещества в необходимите количества. Те израстват здрави и силни и по-бързо от тези в почвата.
Балансираното хранене с хидропонен зелен фураж е предпоставка за добро здраве и висока производителност при животни и птици. Затова допринасят уникалните свойства и възможности на този тип фураж.
Състав и свойства - Хидропонният зелен фураж е жива, естествена, съвършена храна за всички видове животни. Когато покълнат зърната, се активират различни ензими и се получава разцепване на важни хранителни вещества - протеини, мазнини, въглехидрати. Те преминават в по-"проста" конструкция и така стават лесно усвоими органични компоненти. Протеините се превръщат в аминокиселини. Липидите - в мастни киселини. Нишестето - в прости захари. И така хидропонното хранене подобрява смилаемостта на фуражите, намалява количеството при тяхното потребление, укрепва имунната система на организма при добитъка и домашните птици и удължава продуктивното дълголетие на животните.
За целите на проектното предложение предвиждаме изграждането на хидропонна система за отглеждане на зелени фуражи, чрез които да бъде отглеждан зелен фураж с предварително разработена методология за тяхното отглеждане от експертите от ИКХТ, чрез добавянето на определени микроелементи и вещества за подобряване на качествените показатели на добиваната суровина - магарешкото мляко.
За да могат да бъдат доказани ползотворните ефекти от изпозлването на хидропонна система ще бъдат обособени две групи животни - магарета. Едната група ще се храни по конвенционален способ (10 магарета) - груб фураж, паша и зърно, а другата група животни ще бъде хранена със зелен фураж, добит от системата (10 магарета). Ще бъдат взимани контролни проби от двете групи за анализ на качествените показатели на млякото и сравняването им за целия период на проекта.
* За разработването на продуктите от магарешко мляко, ще бъде използвана суровината само от групата хранена с хидропонен фураж.
- осигуряване на екип за отглеждане на животните и прилагане на разработените методи за отглеждане на фураж и програмите на хранене на животните. Ще съблюдава сътрудничеството и изискванията на научния екип за прилагането на всички методики и технологични процеси при отглеждането на животните. За цела ще бъдат включени в проекта 4 лица, които ще бъдат наети от Фермата 2016 ЕООД на 6 часов трудов договор и период от 30 мес.
- разходи за фураж – груб фураж и зърно за периода на проекта. Фуражът е необходим през студените месеци, когато няма пасища. През останалото време животните ще се изхранват на ливадна паша. Ще бъдат обособени две групи животни за преценка на ползотворните качества на използването на хидропонен зелен фураж. Дневната дажба на едно магаре е в рамките на 10 кг. груб фураж, както и дохранване със зърно в съотношение 1 към 7 или общо за 20 магарета:
груб фураж - 90 тона за три години;
зърнен фураж - пщеница - 10 тона за три години.
Партньорът ще участва в проекта, като предостави ферма и оборудване, техника, опит и човешки ресурс за отглеждане на 20 бр. магарета. Партньорът ще работи в тясно сътрудничество с научният екип и останалите участници в проекта. |
202 000.00
|
0.00
|
Преки дейности за изпълнение на иновативния проект - Сформиране на екип и научно изследователска дейност: Проектното предложение е ориентирано към актуален за съвременното земеделие проблем нисък интерес към отглеждането на магарета за добив на мляко, поради ниско ефективното производство и високите разходи за отглеждане. Като цяло, отглеждането на магарета в световен мащаб е забравена практика поради високата пазарна стойност на продукцията и ниска производителност. Това се дължи на малкото количество на обем, производството на магарешко мляко е много специфично и значително се различава от специализираните видове животни за мляко.
С развиването на съвременния свят и технологиите, вниманието на хората се насочва все повече към здравословния начин на живот. Много „забравени“ ниши се възраждат и възобновяват, намирайки все повече популярност сред хората, желаещи да живеят природосъобразно и да консумират здравословна и натурална храна. Тук идва възможността и времето да се възроди този отрасъл, предлагащ един изключително здравословен и достъпен продукт, при това част и от културата на цяла Европа, съчетаващ в себе си многобройни полезни качества.
Съчетаването на усилията от опита в отглеждане на еднокопитни животни на земеделския стопанин и научния капацитет и съвременни технологии на Института по криобиология и хранителни технологии дават възможност да бъдат разработени съвременни рецепти и технологични процеси, на базата на които да бъдат създадени различни продукти /кисело мляко, сирене, лиофилизирани хранителни добавки/, предлагащи многобройни здравословни ползи и полезни хранителни вещества, добити и преработени чрез естествени процеси.
Запазвайки хранителната стойност на продуктите и здравословните качества на активните вещества ще спомогне да превърне тези продукти в предпочитан заместител на скъпоструващи добавки, лекарства или изкуствени храни за малки и големи. Ще обърне вниманието към природосъобразни продукти, произведени без употребата на каквито и да е изкуствени вещества , лесно достъпни и на по-ниска себестойност, даващи възможност за ежедневна употреба от по-широк кръг от хора.
От друга страна ще се увеличи срокът на годност и възможностите за реализация на продуктите и в експортно направление за трети страни.
Не на последно място, ще подпомогне развитието на този отрасъл и възможност за създаването на многобройни пазарни ниши на базата на този продукт.
Чрез заложените дейности в проектното предложение ще разработим нови производствени технологии и рецептурни формули за преработката на магарешко мляко и създаването на няколко вида продукти – кисело мляко, сирене и хранителни добавки чрез метода на лиофилизация.
Технологичния процес и методи за създаването на здравословни хранителни продукти включва и етапи, още от отглеждането на магаретата. Подобряването на качествата на суровини зависят и значително от храната, с която се хранят животните. Поради тази причина разработването на продуктите започва от създаването на методи за отглеждане и хранене на животните. Ще бъдат проучени методи за производството на зелен фураж чрез хидропонни системи, използвайки определени микроелементи, които да подобрят качествените показатели на млякото, а от друга страна да намалят разходите за отглеждане на животните, намалявайки разходите за храна.
В състава на новите храни ще бъдат включени източници на градивни и енергийни елементи, както и на физиологично активни вещества от различен произход - пребиотични компоненти, натурални антиоксиданти и др.
Произведените иновативни продукти ще бъдат с балансиран състав висока биологична и енергийна стойност и включени в ежедневното меню при деца и възрастни ще допринесат за повишаване на здравословните ефекти върху организма. От друга страна те могат да бъдат използвани в различни диетични режими, за лечебно и възстановително хранене при някои здравословни проблеми ( дисбактериоза, затлъстяване, хипертония, остеопороза и др.)
Получените продукти с високо качество, ще обогатят продуктовата листа на производителя и ще насочат пазара към нова таргетирани група от клиенти.
|
107 000.00
|
0.00
|
Дейности по популяризиране на проекта: Целта на настоящата дейност е да създаде устойчивост на постигнатите резултати и тяхното разпространение сред публичността в частност други земеделски стопани и научни организации. Не на последно място и да популяризира ефективното сътрудничество между производители и научни организации за разрешаване на проблеми, внедряване на иновативни решения в реални сектор и разработването на нови продукти.
Целева група:
-Земеделски стопани – животновъди – заложените дейности по проекта са насочени към развиването на отрасъла на земеделските производители отглеждащи еднокопитни животни и едри преживни животни. От една страна внедряването на метода за хидропонно отглеждане на фураж ще подобри качествено произвежданата суровина, а от друга страна ще намали себестойността на произвежданата продукция.
От друга страна ще подпомогне развиването на алтернативен отрасъл и възможности за подобряване на икономическите показатели чрез увеличаването на пазарното участие и ориентация и на разнообразяването в селското стопанство.
-Земеделски стопани – преработватели – създаването на нови продукти на базата на магарешкото мляко, запазвайки максимално качеството и полезните вещества, ще предостави възможност за развиването на нова пазарна ниша и продукти, както и разработването на нови пазари, включително и извън България;
-Научни организации – застъпените научни способи и сфери на изследване са важни и приложими за различни научни организации. Те могат да бъдат използвани за развитието на заложените методи и за използването им в сфери като фармация, животновъдство, растениевъдство и др.;
-неправителствени организации и частни компании в сектора на селското стопанство, както местни и регионални организации свързани с обслужване на секторите;
-студенти, учащи и/или интересуващи се от областта.
Съдържание на информациията-информационните материали са насочени в две основни насоки-едната е свързана с развитието на проекта, цели, резултати, етапи, както и получената подкрепа от страна на финансиращия орган. По този начин ще можем да прерадем ползите, възможностите и резултатите от разработването на иновативните продукти. От друга страна ще наблегнем над създаденото сътрудничество между научни организации и произодствения сектор, необятните възможности и ползи, до които може да доведе, за да може да се превърне в трайна практика в развитието на нашата икономика.
За осъществяване на тези цели са предвидени реализирането на различни способи, чрез повече от 3 различни канала за да може да се достигне до широк кръг от хора, както следва:
-Публикуване на информацията на интернет страница, специално предназначена за проекта и последващо обновление за развитието на проекта и неговите цели. Ще бъдат редовно обновявани постигнатите резултати, новини, събития, снимков материал, сътрудничеството между партньорите и информация за програмата и финансиращият орган. За достигне до по-широка аудитория, ще бъдат създадени и профили в социални мрежи, на които също ще бъде качвана информацията за проекта;
-Организиране и провеждане на 2 бр. конференция в гр. София, за най-малко 20 участници за презентиране постигнатите резултати до момента, както и да се отговори на възникналите въпроси от страна на участниците. Ще бъдат поканени представители от всички целевеи групи, включително ще се потърси и съдействие от страна ма висши училища от областта, които да разпространят и инфорацията до студенти;
-Създаване и публикуване в регионални медии, както и в мрежата на ЕПИ на 3 бр. публикации, за разпространение на постигнатите резултати;
-Отпечатване на 500 бр. материали под формата на брошура-А4 с цел обобщаване на резултатите и служещи за помощен материал за събитията;
-С цел привличане на повече заинтересовани лица, ще се даде възможност за провеждане на срещи, при интерес от представители на целевата група, включително и студенти.
Освен горепосочените дейности за популяризиране, ще бъде разпространена информация и към контактната мрежа на партньорите по проекта. |
16 875.00
|
0.00
|