Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 56 279 дървета
English

Програма: Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи

Район за планиране: Всички

Описание

Софийска баница е един от лидерите в производството на традиционната българска баница през последните 15 години. Като основен проблем пред своето развитие дружеството е идентифицирало високото ниво на калоричност и ниската трайност на своите продукти, резултат от наличието на съставки от животински произход. Друг проблем, който Софийска баница отчита, е изоставането на продуктите, които предлага, спрямо съвременните тенденции хранене - здравословни храни, "зелен" начин на живот и екологично чисти продукти.
С изпълнението на проекта Софийска баница иска да внедри в производството си и да реализира на пазара продуктова иновация- шоково замразена веган баница, която е с дълъг срок на годност, без животински мазнини и е произведена по екологично чист начин, като същевременно е запазила вкуса на традиционната българска баница. По този начин дружеството ще реши основните си проблеми и ще увеличи конкурентоспособността си като трайно се установи в пазарната ниша за здравословни храни и веган продукти на българския и европейския пазар.
Основна целева група на проекта са потребителите на здравословни храни, вегани, вегетарианци, хора със здравословни проблеми и проблеми с теглото, за които е противопоказна консумацията на животински продукти.
Основната цел на настоящия проект е Повишаване на иновативния капацитет и конкурентоспособността на Софийска баница чрез внедряването на продуктова иновация (шоково замразена веган баница), позиционирана в тематичната област "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии" на ИСИС и пазарната й реализация, която ще се реализира посредством пет специфични цели. В резултат на настоящия проект дружеството очаква да реализира на пазара шоково замразената веган баница, в следствие на което да увеличи приходите и конкурентоспособността си. Внедряването на иноватиявния продукт ще стане посредством изпълнението на дейности за закупуването на специфично оборудване, тестване на иновативния продукт и пазарно проучване за потенциални клиенти.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване в производството на иновативния продукт: шоково замразена веган баница: Технологична линия за производство на веган баница с номинална производителност 300 кг/ч- 1 бр.; 2. Шоков тунел (tkam= -30°C) за замръзяване на изходящ полуфабрикат- 1 бр.; 3. Климатизирано помещение (tпом = +12°С)- 1 бр.; 4. Минусова хладилна камера (tkam= -18°C)- 1 бр.: Производството на веган продукти има две основни характеристики: Трябва да се произвеждат отделно от другата продукция, която съдържа животински съставки и производството им трябва да е "чисто" ("зелено")- произведени по екологично чист начин, който не замърсява околната среда или намалява отрицателното въздействие върху нея. В изпълнение на настоящия проект Софийска баница ще обособи част от производствената си площ за производството на шоково замразена веган баница. Поради малката площ на цеха, отделянето на производството ще се обособи чрез закупуването на цялостна автоматизирана поточна линия (Технологична линия) за производството на иноватия продукт, която е отделена от останалото произоводство и на която ще се разточват и пакетират корите. Технологичната линия за производството на иновативния продукт - 1бр. е с производителност 300 kg/час, дължина: 13 000 mm, широчина 1200 mm. След приготвянето на веган баницата и излизането и от поточната линия,тя бива премествана в Шоков тунел (tkam= -30°C) за замръзяване на изходящ полуфабрикат от технологична линия- 1 бр., където се замразява до -30 градуса. Шоковият тунел е необходим тъй като чрез него се извършва шоковото замразяване на веган баницата. При този процес се осъществява бързо, шоково замразяване на водата, която се съдържа в продукцията, при което размерът на ледените кристали остава минимален и не нарушава структурата на клетките в хранителните продукти. Това е най-ефективния метод за консервиране на продуктите, с който се запазват най-много хранителни съставки, в това число витамини, минерални соли, белтъчини и мазнини. След шоковия тунел баницата се поставя в Климатично помещение (предверие) на +12 градуса- 1 бр. Помещението е необходимо тъй като продукцията излиза на темперетура -30 градуса и трябва да бъде оставена в балансирана среда, за да не развали структурата си. В предверието ще се извършва и пакетирането на готовата продукция. След като продукцията пакетиране се премества в Минусова хладилна камера (tkam= -18°C) за съхранение на шоково замразен полуфабрикат- 1 бр., в която се запазва в необходимото качество преди доставката до клиентите. Оборудването отговаря на всички изисквания за допустимост по настоящата процедура и е необходимо за внедряването на иновативния продукт и постигането на целите на проекта. Без закупуването на оборудването, дружеството няма да може да внедри иновативния продукт и да постигне целите на проекта. Цените на настоящите ДМА са формирани след направено пазарно проучване и са определени така, че максимално ефективно да се разходва бюджета на проекта. При изпълнението на дейността ще се спазват всички Мерки за информиране и публичност, съгласно Насоките на процедурата. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Сформиране на екип по проекта (1-ви месец); 2. Провеждане на процедура за избор на изпълнител по реда на ПМС118/2014 г. или действащото към момента на обявяване законодателство; Избор на изпълнител/и и сключване на договор/и с избран/ите изпълнител/и (2-ри месец); 3. Доставка на активите и подписване на Приемо-предавателен протокол (от 6-ти до 8-ми месец); 4. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация. Подписване на Финален прием-предавателен протокол (8-ми месец); 5. Отчитане на дейността (9-ти месец). 429 430.00 429 430.00
Консултантски и помощни услуги в подкрепа на иновациите: Лабораторни тестове и Пазарно проучване: В рамките на дейността ще бъдат избрани изпълнители без провеждането на процедура съгласно законоустановения ред. Лабораторни тестове- услугата е напълно допустима и необходима, за да може иновативният продукт да покрие законоустановените изисквания. Съгласно НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ БЪРЗО ЗАМРАЗЕНИТЕ ХРАНИ, при производството на бързо замразени храни се използват само пресни суровини с добро търговско качество. Процесите на подготовка и бързо замразяване на храните се извършват по възможно най-бързия начин, като се използва необходимото за целта технологично оборудване, за ограничаване до минимум на възможностите за настъпване на химични, биохимични и микробиологични промени в храните. В процеса на динамика за валидиране срока на трайност на използваните суровини и готови продукти е необходимо да се проверяват периодично стойностите на пероксидното и киселинното число. Под действието на водата, топлината, светлината, микроорганизмите, кислорода и други фактори, в мазнините се образуват различни продукти, които променят характерните им показатели и влошават вкуса и миризмата им. Това явление се нарича гранясване и се открива лесно особено при по-напреднал процес. За откриване и определяне степента на гранясването на мазнините съществуват различни химични реакции и методи. Последните се свеждат до установяване на измененията в характерните числа на мазнините, едни от които са пероксидното число и киселинност /киселинно число/. Киселинността е показател за качеството на мазнината и се променя в зависимост от условията на добиване и съхраниение. Изпитване в процеса на динамика за валидиране срока на трайност и хранителна стойност на 3 броя Веган баница: 1.Използваните суровини за направата на Веган баница – 3 броя следва да се изпитат еднократно по следните показатели: 1.1. Сензорен анализ/външен вид, форма, размер, цвят, мирис, вкус, консистенция/; 1.2. Хранителна стойност/влага, белтъчини, мазнини, пепел, въглехидрати и енергийна стойност/; 1.3. Пероксидно число /ПОЧ/ и киселинно число /КЧ/. 2. Готовите продукти/3 броя баници/ следва да се анализират в по следните показатели: 2.1. Сензорен анализ/външен вид, форма, размер, цвят, мирис, вкус, консистенция/; 2.2. Хранителна стойност/влага, белтъчини, мазнини, пепел, въглехидрати /ВХ/ и енергийна стойност/Е/; 2.3. Пероксидно число и киселинно число; 2.4. Мастнокиселинен състав /наситени мазнини/ - МКС. Пазарно проучване- Дейността е напълно допустима и необходима. Целта е по-ефективната пазарна реализация на иновативния продукт. Пазарното проучване се извършва с цел да се установи проявлението и въздействието на пазарните фактори върху реализацията услугата, както и да се установят или прогнозират тенденции на неговата устойчивост и развитие. Ще се извърши пазарно проучване за: - Фактори, влияещи на търсенето; - Профили на потребителите; - Предлагане на конкурентни продукти; - Проучване на ценовите равнища и модели; - Структура на пазара; - Тенденции на световния пазар; - SWAT анализ При изпълнението на дейността ще се спазват всички Мерки за информиране и публичност, съгласно Насоките на процедурата. Цените на настоящите услуги са формирани след направено пазарно проучване и са определени така, че максимално ефективно да се разходва бюджета на проекта. Външно възлагане: Стъпки за изпълнението на дейността: 1. Избор на изпълнител без провеждане на процедура по реда на ПМС118/2014 г. или действащото към момента на обявяване законодателство; (от 9-ти месец); 2. Приемане на резултати и подписване на финален приемо-предавателен протокол (от 10-ти до 12-ти месец); При изпълнението на дейността ще се спазват всички Мерки за информиране и публичност, съгласно Насоките на процедурата. Цените на настоящите услуги са формирани след направено пазарно проучване и са определени така, че максимално ефективно да се разходва бюджета на проекта. 49 070.00 48 750.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.