Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 56 498 дървета
English

Програма: Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи

Район за планиране: Всички

Описание

Проектът на „Био Бенямин“ ООД има за своя основна цел повишаване ефективността на производствените процеси, постигане на по-висока производителност, намаляване производствените разходи и да се оптимизира производствената верига в предприятието за производството на био веган шоколади.
Това ще бъде осъществено чрез изпълнението на дейност за придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет. Тя се състои в придобиването на ново автоматизирано производствено оборудване: линия за първично и вторично опаковане на шоколадови изделия и  топкова мелница. 
Специфични цели:
- Повишаване ефективността на производствените процеси в предприятието чрез закупуването  и въвеждането в експлоатация на линия за първично и вторично опаковане на шоколадови изделия и  топкова мелница. С тях почти изцяло ще се автоматизират производствените процеси и ще се постигне максимална продукция без използване на повече ресурси (електроенергия, труд, суровини и заготовки).
- Постигане на по-висока производителност и намаляване на общите производствени разходи на предприятието и оттам – на производствените разходи на единица продукция чрез елиминиране на ръчния труд и автоматизация на производството. Автоматизирането на производствените процеси  ще позволи предприятието да изпълнява по-големи поръчки за значително по-кратко време, при най-високо качество и практически без брак.
- Оптимизиране производствената верига в предприятието чрез функционално свързване в една опаковъчна линия на флоупак машина с картонираща машина.
Изпълнението на проекта кумулативно ще доведе до цифровизация на производствените процеси и разширяване на производствения капацитет на предприятието.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Част 1 от Дейност "Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет и/или разнообразяване на предлаганите продукти/услуги": Дейността ще бъде изпълнена чрез придобиване на следните дълготрайни материални активи (ДМА): 1. Линия за първично и вторично опаковане на шоколадови изделия – 1 брой Линията включва две машини: А. Машина за първично опаковане на шоколадови изделия. С тази нова машина се преодолява втория ограничаващ фактор в цялостния производствен процес - опаковането в първична флоупак опаковка, когато се налага смяна на размерите на опаковка, тъй като пренастройването на старата машина отнема часове и дава много брак в опаковките. Машината е с непрекъснато действие, предназначена е за опаковане с фолио за термично залепване, принтирано или непринтирано, нa шоколадови блокчета с правилна геометрична форма с размери: 1. 140 х 70 х 5 mm; 2. 100 х 50 х 5 mm; с производителност до 50 ppm; Скоростта на работа и линейната дължина на опаковките може да бъде променяна чрез цифровия контролен панел за управление на: - температурите на нагревните зони интегрирани в контролера; - промяна на дължината на опаковката и забавянето; - параметрите на машината; - задаване, съхранение и корекции на до 64 различни работни рецепти; - автоматична самодиагностика. Машината и специализираният производствен софтуер представляват един неделим актив, който се състои от компонент с характеристиките на ДМА – машина и компонент с характеристиките на ДНА - софтуер към нея, без който машината не може да функционира. Въвеждането на тази нова автоматизирана флоупак машина ще позволи да се опаковат паралелно шоколади от различен размер в различен тип опаковка при 3 пъти по-висока ефективност в сравнение със старата и без генериране на никакъв брак. Б. Автоматична картонираща машина Другото ограничение в производствения процес, е свързано с пакетирането на отделните шоколадови изделия във вторична картонена опаковка. Този опаковъчен процес сега се извършва ръчно и води до най-голямото забавяне в сравнение с останалите производствени фази. Допълнително забавяне се получава, ако е необходимо да се лепят преводни етикети ръчно. За да може по-голямото количество готови шоколадови блокчета да се опакова е необходима автоматизация на поставянето на вторична опаковка (картониране). Новата автоматизирана картонираща машина има напълно автоматичен цикъл, и работи с плоски заготовки. Тя е предназначена за опаковане на шоколадово блокче във вторична картонена опаковка. Машината работи дава възможност да се поставят минимум 30 броя шоколади (в първична опаковка) в картонена вторична опаковка. Това със система с механично задвижване за вмъкване на опаковките директно в картончетата. Захващането се извършва с вакуумни лапи. Има товароносимост 500 mm (около 1000 заготовки) и е оборудвана с минимален контрол на нивото на заготовките чрез сензор за ниско ниво. Управлява се чрез сензорен панел за управление и преглед на функции и съобщения. Този вграден производствен софтуер на машината, позволява прецизно настройване на скорост, температурни настройки на лепило, различни видове картони. Машината и специализираният производствен софтуер представляват един неделим актив, който се състои от компонент с характеристиките на ДМА – машина и компонент с характеристиките на ДНА - софтуер към нея, без който машината не може да функционира. Машината притежава защитно електронно устройство срещу претоварване на стъпковия конвейер. Промяната на размера се осъществява чрез смяна на елементите с фиксирани позиции и тяхното позициониране с помощта на цифрови индикатори. Времето за смяна на размера е около 30 минути. Описанието продължава в част 2. 527 682.93 527 600.00
Част 2 от Дейност "Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет и/или разнообразяване на предлаганите продукти/услуги": Продължение от част 1. 2. Топкова мелница – 1 брой. Към момента притежаваните от предприятието две нискоскоростни топкови мелници имат общ капацитет за смилане на суровина /какаова маса/ от 500 кг за 12 часа. Те съответно работят нощем и шоколадовият кувертюр, който са изработили се сипва във формички през деня. С другите две малки топкови мелници този капацитет се вдига на 650 кг. Същевременно двете линии за сипване и охлаждане на шоколадовата маса биха могли да отработят два до три пъти по-голямо количество шоколад за едно денонощие. По такъв начин топковите мелници се превърнаха в ограничаващ капацитета фактор. Новата топкова мелница се характеризира с висока ефективност на смилане и ниска степен на износване на износващите се части. Тя осигурява смилане на 250 до 300 кг на час суровина /какаова маса/ с изходен размер на частица от 200 микрона, до финност от 50 микрона и 130 до 150 кг на час с изходен размер на частица на суровина /какаова маса/ от 200 микрона до финност от 18-20 микрона. Така, ако старите машини имат смилат 42-54 кг /час, то новата топкова мелница има от 4,6-6 пъти по-висока ефективност при смилане на суровина до финност от 50 микрона и от 2,8-3,1 пъти по-висока ефективност при смилане на суровина до финност от 18-20 микрона. Смесителят е снабден със специализиран производствен софтуер, базирано на интуитивен цветен сензорен дисплей за регулиране дисперсията и детайлен контрол на всички критични параметри на машината, като на водата в загряващ и охлаждащ режим, скоростта на бъркалката и помпата. Като регулира с постоянна дисперсия входния продукт, тя осигурява нейната стабилност, както и на крайния продукт. Машината регулира, в зададените граници, излишната топлина, причинена от триенето, генерирано между сферите. По този начин се запазват непроменени органолептичните качества на продукта. Машината и специализираният производствен софтуер представляват един неделим актив, който се състои от компонент с характеристиките на ДМА – машина и компонент с характеристиките на ДНА - софтуер към нея, без който машината не може да функционира. Тази инвестиция по проекта кумулативно ще доведе до: - Цифровизацията на производствените процеси Чрез линията за първично и вторично опаковане на шоколадови изделия , състояща се от две автоматизирана и с цифрово управление машини се осигурява и възможност да се опаковат едновременно и съответно по-бързо различни по размери шоколад , без да се нарушава процесът на опаковане. Чрез интеграцията на топкова мелница с дигитална система за регулиране дисперсията и прецизен контрол ще се постигне производството на значително по-големи количества готов кувертюр за по-малко време. По този начин ще може да се захранват за повече време темпериращите машини и хладилните тунели, чийто капацитет сега е ограничен заради ниската производителност на притежаваните от фирмата към момента топкови мелници. - Разширяване на производствения капацитет Елиминирането, с новата линия за първично и вторично опаковане на шоколадови изделия , на ръчния процес на опаковане, с автоматичен, ще доведе и до повишаване производителността на труда минимум 4 пъти, съкращаване на времето за опаковане и намаляване на разходите за единица продукция. С автоматизирането на този процес ще позволи предприятието да изпълнява по-големи заявки за значително по-кратко време. Комбинацията и синхронизирането на първично и вторично опаковане ще позволи да се разшири производствения капацитет минимум два пъти. Чрез функционалната интеграция на напълно автоматизираната от ново поколение енергоспестяваща топкова мелница се очаква производствения капацитет за смилане на суровини да се увеличи между три и и шест пъти в зависимост от желаната финност на смлените частици. 169 570.46 169 500.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.