Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 55 352 дървета
English

Програма: Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи

Район за планиране: Всички

Описание

Фирма „Захаро“ ООД развива изцяло дейността си в сферата на преработващата промишленост и производството на пресни сладкарски изделия. Предприятието е специализирано в производството на широка гама от изделия – торти , тартове, сладкиши, пайове, дребни сладки. Компанията е лидер на локалния пазар, като във фирмата работят над 90 души, но все още има ограничения пред развитието си в условията на силно динамична икономика и конкурентна среда.
С изпълнението на предвидените дейности в настоящия проект и чрез внедряване на закупените по проекта машини се цели повишаване на капацитета за производство на сладкарски изделия, повишаване на производителността и цифровизацията на производствените процеси.
С настоящият проект Захаро ООД ще модернизира и оптимизира производствената дейност посредством внедряване на нови, модерни високотехнологични и енергоефективни машини. Внедряването в производството на съвременно сладкарско оборудване, ще доведе до намаляването на себестойността на крайната продукция, подобряване на производствените процеси и съкращаване на сроковете за производство на сладкарски изделия, подобряване ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес.
В резултат от изпълнението на проекта компанията ще разшири капацитета си, като ще може да произвежда при оптимални условия и режим на работа, по-голямо количество от продуктите, които вече се произвеждат в предприятието, като в същото време базисните етапи в производствения процес, не са променени.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет, чрез доставка на Ротационна фурна 1 бр.: Дейността ще доведе кумулативно до: - Цифровизацията на производствените процеси: Ротационната фурна е оборудвана с интегриран специализиран софтуер, комуникиращ със сензори в цялата машина, които постоянно наблюдават всеки аспект от операцията и показват цялата подходяща информация на дисплей, който е водоустойчив, прахоустойчив и защитен от мазнини. Оборудването може да печете до 10 различни продукта едновременно във фурната при различни нива, като интегрирания специализиран софтуер индикира за всеки продукт отделно за готовност. Има запаметени до 30 готови рецепти в паметта на фурната, като посредством тази цифровизация, отпада нуждата от ръчна настройка на оператора, съгласно утвърдените рецептурници на компанията. Чрез закупуване на предвиденото оборудване, ще се замени старо и амортизирано такова, което е без дигитален контрол и не осигурява цифровизирано програмно управление на производствените процеси по печене. Налага операторът ръчно да сменя температурата, като се разчита на неговата акуратност. Чрез софтуерната цифровизация, Ротационната фурна поддържа постоянен контрол на всеки един от параметрите на режима на печене, като за всяка програма може да се въвеждат 10 стъпки за режимите при цикъла на изпичане на готовия продукт. С внедряването в експлоатация на новозакупеното оборудване, компанията ще има възможност да осъществява процеса на печене при строг контрол и висока точност на температурата, чрез вграденото софтуерно управление, което минимизира субективния фактор, риска за допускане на грешки, и значително подобрява качеството на продуктите и количеството брак. - Разширяване капацитета за производство: Докато при производството на малотрайни продукти компанията притежава модерно оборудван технологичен парк, производството на трайни продукти се извършва с амортизирано оборудване, което е без дигитален контрол и не осигурява цифровизирано програмно управление на производствените процеси, с недостатъчен капацитет и висок процент на брак. Ограниченията при производството на трайни продукти, не позволяват Захаро да развие експортния си потенциал. Към момента печенето изделия се извърша с високоенергоемко, морално остаряло и амортизирано оборудване при която повечето операции се извършват ръчно, което характеризира процеса по печене с ниска производителност, ненадеждно качество, висока енергийна интензивност и увеличен брак. От друга страна наличното оборудване не е в състояние да поеме цялата продукция, излизаща от предходното звено, което забавя технологичния цикъл значително. По този начин компанията е достигнала до лимита поръчки за трайни продукти, които може да поеме с настоящия капацитет и това ограничава възможностите й за увеличаване на продажбите и навлизане на нови пазари. Със закупуването на новата Ротационна фурна се осигурява максимална прецизност и експлоатационна надеждност. Секциите притежават регистрираща система, която гарантира подобряване на качеството и намаляване на брака, тъй като всяка следваща поръчка се изработва по аналогичен начин и не се дават отклонения в качеството на едни и същи продукти при различни поръчки. Интелигентната корекция на инструмента позволява интуитивно регулиране на всички операции на печене. Със закупуването на актива, производственият капацитет на кандидата ще се повиши в две насоки – от една страна Ротационна фурна ще може да поеме цялата продукция, идваща от предходните звена за изработка на трайни продукти, а от друга страна ще осигури по-голяма автоматизация, бързина, прецизност на работа и намален брак. По този начин съществено ще се оптимизира производствения цикъл, което пряко ще резултира върху увеличаване на капацитета. В резултат от изпълнението на проекта компанията ще разшири капацитета си, като ще може да произвежда при оптимални условия и режим на работа, по-голямо количество от продуктите, които вече се произвеждат в предприятието. 54 390.00 0.00
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет, чрез доставка на Миялна машина – 2 бр.: - Цифровизацията на производствените процеси: Прилагането на информационно-комуникационни технологии в производствените процеси посредством придобитите чрез инвестицията активи ще се осигури, чрез доставката на 2 броя цифровизирани миялни машини. Към момента измиването на голяма част от инвентара за производство на трайни продукти се извършва ръчно или с остаряло и високо амортизирано оборудване, хабящо голямо количество електроенергия и вода, поради липса на дигитализиране на процеса. Горното е предпоставка за замърсяване и влошаване на качеството от една страна и характеризира процеса с ниска производителност, ненадеждно качество, висока времева интензивност и увеличен рандеман. Предвидените за закупуване по проекта Миялни машини са с интегриран иновативен софтуер, с възможност за програмиране на работния цикъл - кога да стартира програмата, определяне на оптималната продължителност спрямо замърсеността и температура на измиване. Оборудването разполага с дигитално управление с възможност за промяна на параметрите на цикъла благодарение на палмтоп с проста логика. Чрез закупуване на предвидените активи, ще се цифровизират и автоматизират ключови базисни производствени процеси по измиване, ще отпадне ръчния труд и ще се замени старо и амортизирано такова, което е без дигитален контрол и не осигурява цифровизирано програмно управление на производствените процеси по миене. Налага операторът ръчно да сменя програмата, като се разчита на неговата точна преценка. С внедряването в експлоатация на новозакупеното оборудване, компанията ще има възможност да осъществява процеса на миене при строг контрол и висока точност на необходимата продължителност и температура, чрез вграденото софтуерно управление, което минимизира субективния фактор, риска за допускане на грешки, и значително подобрява качеството на продуктите. - Разширяване капацитета за производство: Чрез закупуване на предвиденото оборудване ще се постигне автоматизация на процесите, чрез, икономии от суровини и материали и ще се минимизират грешките, произтичащи от ръчен труд. С подобряването на производствения процес по измиване на инвентара, чрез автоматизацията на ръчния труд, съкращаване технологичното време за производство на единица продукт, подобряване на качеството на измиване и осигуряване на чиста преработка и съхранение, ще се постигане висок рандеман и изразходване на по-малко количество суровини. Количеството необходима вода за измиване ще се съкрати почти три пъти, с което ще се постигне намаляване на количества потребни води за производството на единица продукт. С инвестицията във ново поколение миялни машини Захаро ще въведе нова технология при производството на трайни продукти, която съответства на най-добрите решения по отношение на ефективното използване на водите в производствения сектор, и намаляваща количеството потребени води за производството на единица продукт. Ч рез доставката и въвеждането в експлоатация на миялните машини ще се подобрят хигиенните условия, а от там и качеството на крайния продукт. Докато при производството на малотрайни продукти компанията притежава модерно оборудван технологичен парк, производството на трайни продукти се извършва с амортизирано оборудване, което е без дигитален контрол и не осигурява цифровизирано програмно управление на производствените процеси, с недостатъчен капацитет и висок процент на изразходвани ресурси. Ограниченията при производството на трайни продукти, не позволяват Захаро да развие експортния си потенциал. Със закупуването на новите Миялни машини ще се осигури максимална прецизност и експлоатационна надеждност. С инвестицията и изпълнението на дейността предприятието ще увеличи производствения си капацитет и ще подобри ресурсната си ефективност, ще се постигне автоматизация на процесите на миене. Така дружеството ще разгърне целия си потенциал по отношение на капацитет за производство на крайните продукти, срокове за изпълнение и коректни отношения с клиенти. 36 610.00 0.00
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет, чрез доставка на Дигитален планетарен миксер – 1 бр.: - Цифровизацията на производствените процеси: Прилагането на информационно-комуникационни технологии в производствените процеси посредством придобитите чрез инвестицията активи ще се осигури, чрез доставката на 1 брой Дигитален планетарен миксер Понастоящем „Захаро“ ООД използва два броя стари миксери, без дигитално управление за производството на трайни изделия. С тях се разбиват различните съставки за продуктите, като студени кремове, мляко, яйца, белтъци, сметана. Това е много важна част от производствения процес, тъй като от качеството на разбиване и/или смесване зависи и качеството на произвежданите продукти. Дигитализирането на този процес също е от огромно значение при увеличение на капацитета. Липсата на цифровизация води до невъзможност да се контролира изцяло технологичният процес, съответно невъзможност да се спазват параметрите по технологична документация при производството. Като краен ефект това дава голямо отражение върху качеството на тестените продукти, както и до количеството брак. Благодарение на цифровизацията на процесите с новото оборудване, електронно управление на променлива скорост за замесване на теста и кремове от инвертор, дигитално управление на времето за работа на машината за отделните продукти и фази на производство и панел за сензорни команди ще се повиши прилагането на информационно-комуникационни технологии в производствените процеси. Благодарение на цифровизацията на процесите с новото оборудване, , валидиране, проследимост и планиране на технологичните операции и особено по отношение на влаганите материали ще се сведе до минимум количеството на брака. - Разширяване капацитета за производство: Към настоящия етап технологичните операции по смесване, трайните изделия се осъществяват с остарели миксери, с нисък коефициент на полезно действие, висока енергийна интензивност, без цифрово управление, което е предпоставка за неефективни и излишни дейности при извършване на производствени операции и съответно рефлектира върху производителността. С въвеждането в производството на трайно продукти на Дигитален планетарен миксер, ще се внедри в експлоатация оборудване което е с 2 пъти по-голям капацитет, в сравнение с капацитета на старото оборудване ползвано за трайни продукти.. От друга страна наличното оборудване не е в състояние да поеме цялата продукция, излизаща от предходното звено, което забавя технологичния цикъл значително. По този начин компанията е достигнала до лимита поръчки за трайни продукти, които може да поеме с настоящия капацитет и това ограничава възможностите й за увеличаване на продажбите и навлизане на нови пазари. Съвременната техника предложена в инвестиционния проект, ще даде възможност за увеличаване производителността при контролиран технологичен процес, като автоматизирането на базисните производствен процеси по миксиране ще гарантира постигане целите на проекта и устойчивостта на направената инвестиция. Със закупуването на Дигитален планетарен миксер се осигурява максимална прецизност и експлоатационна надеждност. Електронното управление на променлива скорост за замесване на теста и кремове от инвертор, гарантира подобряване на качеството и намаляване на брака, тъй като всяка следваща поръчка се изработва по аналогичен начин и не се дават отклонения в качеството на едни и същи продукти при различни поръчки. В резултат от изпълнението на проекта компанията ще разшири капацитета си, като ще може да произвежда при оптимални условия и режим на работа, по-голямо количество от продуктите, които вече се произвеждат в предприятието. Производството на тестени изделия с оборудване с ИКТ управление и автоматични настройки ще осигури по-високи, по-добри качествени показатели по отношение на гладкост, устойчива структура на тестото, възможност за стриктно спазване на рецептурите, по-висока трайност, и по висока енергийна ефективност на единица продукт. Това ще позволи на компанията да излезе на външни пазари с предлагането на трайни изделия. 24 040.00 0.00
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет, чрез доставка на Темперираща машина – 1 бр.: - Цифровизацията на производствените процеси: Прилагането на информационно-комуникационни технологии в производствените процеси посредством придобитите чрез инвестицията активи ще се осигури и чрез доставката на Темперираща машина с устройство за цялостно покритие на изделия с шоколад. Машината е снабдена със софтуер, който следи цикълът на непрекъснато темпериране и се контролира от специално програмиран процесор, който следи и регулира отоплението и охлаждането автоматично в много тесен диапазон въз основа на цифрово зададените точки на топене и темпериране. Шоколада е основна суровина в сладкарството. Използват се основно два вида – натурален и млечен. Големият асортимент на фирмата изисква във всеки момент тази суровина да е темперирана и готова за работа. В момента в нашето производство за темпериране на шоколада използваме микровълнови фурни, на които многократно през малък период от време се затопля шоколада. Липсата на дицитализация в процеса е предпоставка за замърсяване и влошаване на качеството от една страна и характеризира процеса по с ниска производителност, ненадеждно качество, висока времева интензивност и увеличен брак, от друга. Темперираща машина с накрайник за цялостно покритие с шоколад е снабдена с дигитално управление, което ще позволи прецизно дозиране на необходимото количество шоколад, като по този начин ще се избегнат технологичните загуби. Чрез въвеждането на цифровизация в процеса ще се избегнат рисковете свързани с недобре разтопен шоколад преди темпериране; неефективно разбъркване на кувертюра; неправилна температура на охлаждане. - Разширяване капацитета за производство: С въвеждането в експлоатация на Темпериращата машина, шоколадовият кувертюр, използван при производството на част от артикулите на Захаро, ще бъде с по-високо качество – по-висок вискозитет, висока степен на хомогенност на шоколадовите маси, с правилната кристална структура преди формоване. Ще се елимират основните рискове при обработката на шоколадовите маси: 1. Маслен цъфтеж, провокиран от неправилна температура на обработка; недобре разтопен шоколад преди темпериране; неефективно разбъркване на кувертюра; неправилна температура на охлаждане. 2. Захарен цъфтеж: много ниска температура на охлаждане; наличие на балончета въздух в кувертюра. Темперираща машина с накрайник за цялостно покритие с шоколад ще позволи прецизно дозиране на необходимото количество шоколад, като по този начин ще се избегнат технологичните загуби. Закупените и въведени в производството машини ще осигурят постигането на по-ефективен производствен процес, намаляване на производствените разходи и подобряване качеството на предлаганите продукти, което пряко кореспондира с основната цел на проекта за подобряване на производствения капацитет на „ЗАХАРО“ ООД. Ще се минимизират грешките, произтичащи от ръчен труд, бракуване на първични материали и готова продукция, ще се осигури чиста преработка и съхранение, както и ще се намали технологичното време за производство за всеки един продукт. В резултат от изпълнението на проекта компанията ще разшири капацитета си, като ще може да произвежда при оптимални условия и режим на работа, по-голямо количество от продуктите, които вече се произвеждат в предприятието. 54 390.00 0.00
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет, чрез доставка на Система за управление на ресурсите (ERP система) – 1 бр.: - Цифровизацията на производствените процеси: Целта на ERP системата е да автоматизира, синтезира и облекчи дейностите по управление на производствените и логистичните процеси. Към момента в Захаро анализа на производство, поръчките, снабдяване и дистрибуция се прави чрез отделни таблици, които не взаимодействат помежду си, независими са от гледна точка подготовка на данни, липсва навременност на информацията и възможност за ефективно прогнозиране и оттук управление на процесите. Внедряването на софтуера ще осигури възможност да се постигне ново автоматизирано ниво на управление и висока степен на интеграция в обща система на всички базисни процеси. Към настоящия етап служителите трудно работят с огромния обем информация, която е свързана с базата ни от данни – обема и вида на поръчките, брой поръчки, срокове за изпълнение, измерване на ефективността на продажбите. Модулите на системата за управление на ресурсите ще работят в обща база данни, намираща се на сървър в централния офис на фирмата. Така ще се обезпечи интегрираност на данните. С всеки отделен модул ще работят служители от съответния отдел или търговски обект. В резултат от работата на един модул ще се генерира документ (поръчка за производство от крайни клиенти, обобщена поръчка за производство, заявка за производство, заявка за изписване на материали, протокол за запрохождаване на готова продукция и др.), който ще се явява входящ за работата на следващия модул. Чрез доставката на актива ще бъде осигурено обединяване на огромния поток от информация, позволявайки му да прави задълбочени анализ и да взема по-правилни решения, като се оптимизират и дигитализират всички производствени процеси. - Разширяване капацитета за производство: Чрез внедряването на системата ще се постигне автоматизация на процеса на извличане на данни за производствения процес, който се интегрира с останалите процеси. Дигитализира се потока на производствени документи -план за производство, разходни норми, поръчки за производствените звена. Постига се пълна интеграция на цикъла на производство в предприятието с необходимите му ресурси и с клиентските заявки. Често при работа за клиенти по спецификации от клиенти е нужно създаване на специфични пропорции и консистенция на тестото, на вложените материали, вкусови подобрители и продуктово оформление, което поради липса на единна информационна среда, води до похабяване на суровини и производствен брак. Налице е висок риск от допускане на грешки, породени от човешкия фактор – в това число, недобро планиране и съответно - неизпълнение на договорните срокове, недобро съхранение и систематизиране на документация и важна информация. С внедряването на софтуера се създават условия за информационно интегриране на процесите по доставка на входните суровини , производство на различните продукти, клиентските поръчки. В резултат от работата на модул Планиране на производството се създава обобщена поръчка за производство на готова продукция. Това е документ, който отразява вида и количеството на артикулите, поръчани както от крайни клиенти, така и предвидените за свободна продажба в търговските обекти. Управлението на логистичните процеси ще предостави възможност за създаване на точен, бърз и детайлен план график за дистрибуция на произведената продукция на фирма Захаро ООД. Това ще намали значително транспортните разходи на фирмата. Правилното менажиране на разноса на готовата продукция ще доведе до оптимизиране на целия производствен процес. През определен период от време модулът се обръща автоматично към базата данни на изградения вече сайт на фирмата и извлича от там данни за направените поръчки, които записва сървър в централния офис. Информацията в реално време за технологичните етапи и ангажираните ресурси, ще доведе до постигне на по-висок производствен капацитет, възможност за по-бързо и по-прецизно удовлетворяване на клиентските търсения , по-навременна обработката на информация и нейния трансфер по-нататък по веригата. 50 000.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.