Био Планета България“ ООД е регистрирана през 2014 година и е собственик на европейската търговската марка „VitaOrganic“. Тя е посветена на органичните (био) и натурални хранителни продукти. През 2018 година започва собствено производство на нова здравословна напитка - Комбуча. Напитката се произвежда от жива симбиотична колония от дрожди и полезни бактерии. Културата се развива в чаена инфузия и превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид чрез естествена ферментация. В същото време се произвежда голямо разнообразие от други съединения, които детоксикират и подхранват човешкото тяло, включително глюконова, млечна и фолиева киселина. Получената смес е с високо съдържание на витамини от група В и пробиотици. Този чай е естествено газиран и има много терапевтични свойства.
За производството на комбуча фирмата използва технология на ферментация за постигане на естествена газировка. Тя включва първична ферментация за около 12-14 дни и вторична - в бутилки за около 5-7 дни, pа да се получи естествена газировка на напитката. При тази технология производствeния капацитет е силно лимитиран от броя и обема на съдовете за ферментация, а също и от необходимите топли помещения за съхранение на готовата продукция. Това е причината компанията да промени технологията на производство чрез инвестиция в нова иновативна линия за производство. С инвестицията в новото оборудване ще се постигне цифровизиране и ефикасност на производствения процес, като се намалят разходите и значително се увеличи производствения капацитет. Новата инвестиция ще създаде пазарно предимство за компанията, гъвкавост и повшено капацитет, който ще даде възможност компанията да отговори на нарастващото търсене на продуктите.
Дейности
Дейност
Договорена стойност
Отчетена стойност
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизация на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет.: Дейността ще бъде осъществена чрез придобиване на 1 бр. линия за производство на напитки.
1. Предвидената за закупуване по проекта производствена линия е от най-висок в технологично отношение клас, като характеристиките й са подбрани по начин целящ пълното ЦИФРОВИЗИРАНЕ и АВТОМАТИЗИРАНЕ на производствения процес в предприятието. Линията се състои от седем основни модула, които се управляват с цифрово-програмни контролери и така се постига пълен контрол на технологичните операции и автоматична обратна връзка от машината към оператора за всеки процес, както и автоматична индикация при необходимост от сервизно обслужване. Характеристиките по отношение управлението на отделните модули на линията позволяват тяхното интегриране в обща интелигентна екосистема, обединяваща различни функционални модули в единна платформа. Всеки от отделните модули на линията е оборудван с всички необходими сензори, измервателни системи и софтуер, които да осигурят на програмното им управление, достатъчно данни, за да се обучава и да постигне най-високо ниво на автономност. Посредством управлението им чрез програмируеми контролери се осигурява свързаност и взаимодействие на кибернетично-физически системи без участието на човека.
Цифрово-програмното управление позволява на мениджмънта да извлича предварителни данни и да планира необходимото време за изпълнение на всяка поръчка по вид на съдържанието и опаковката. По този начин се очаква да се увеличи ресурсната ефективност на предприятието, да се намалят производствените разходи (за елекроенергия, поддържане на отпимална температура на помещенията; вода, необходима за измиване на съдовете от ферментацията, брак от продукцията, поради използване на суровина от високо и постоянно качество), да се оптимизира процеса на производство, като многократно се съкрати времето на производство на единица продукция и се постигне гъвкавост при производството и доставките.
2. Предвидената за придобиване в рамките на проекта нова производствена линия ще доведе по следния начин за РАЗШИРЯВАНЕ на производствения капацитет на предприятието:
Използваната към момента технология на производство е на база на ферментация за постигане на естествена газировка. Тя включва първична ферментация (в съдове за ферментация при контролирани температурни условия от 25 градуса) за около 12-14 дни (докато се достигнат необходимите нива на Ph и киселинност), след което се бутилира и започва вторична ферментация в шишета за още 5-7 дни при температура около 22 градуса, за да се получи естествена газировка на напитката. При тази технология на производство капацитетът е силно лимитиран от броя и обема на съдовете за ферментация, а също и от необходимите топли помещения за съхранение на готовата продукция докато тече вторичната ферментация за естествено газиране. Комбучата като здравословна напитка се радва на все по-голям интерес и търсенето силно се увеличи в последно време. Това ни кара да променим технологията на производство и да увеличим капацитета на предприятието, за да може да отговорим на търсенето. С инвестицията в нова линия за производство ще се даде възможност да се подобри ефективността на производствения процес, като се съкрати времето за производство на напитката. Това се постига чрез използване на дълго ферментирал (около 6 месеца при специални условия на ферментация) концентрат с висока киселинност и ниско Ph. Той позволява процесът да се сведе до приготвяне на отвара от чай и захар и смесването й с готовия концентрат в процентно съотношение. След което продуктът се транспортира до съдовете за бутилиране и газиране чрез използване на CO2. Така вече газираният чай комбуча се бутилира, затваря и етикетира в рамките на няколко часа. Този процес на производство променя технологията и повишава поне 10 пъти производствения капацитет.
Всичко това ще даде конкурентно предимство на Био Планет ООД, като оптимизира производствения си процес чрез цифровизиране и многократно разширяване на производствения си капацитет.
397 987.00
397 000.00
Забележки:
Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN