Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 56 498 дървета
English

Програма: Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи

Район за планиране: Всички

Описание

Проектното предложение е насочено към повишаване на знанията и подобряване на уменията на земеделските стопани и на заетите лица в техните стопанства (в т.ч.„млади земеделски стопани“ и „малки стопанства, одобрени за подпомагане по мерки от Тематичната подпрограма за малки стопанства по ПРСР 2014-2020“), чрез повишаването на знанията,уменията и компетенциите в областта на иновациите и инвестициите в селското стопанство. 
Проекта изцяло покрива ПО1 и ПО6, а обученията по проекта са изцяло базирани на ПО2,ПО3,ПО4 и ПО5 на мярка 1„Трансфер на знания и действия за осведомяване“. Учебните планове съдържат и теми, свързани със смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него, опазване на околната среда и иновации и инвестиции в селското стопанство. 
Предвижда се да се проведат обучения (162 учебни часа) по следните професии/специалности:
- Професия "Растениевъд", специалност "Растителна защита".
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Обучение за земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства по професия "Растениевъд", специалност "Растителна защита";: Фирмата-кандидат предвижда по настоящия проект да проведе обучение за професионална квалификация по част от професията "Растениевъд", специалност "Растителна защита" от второ квалификационно ниво на общо 180 земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства. От тях 38 са млади земеделски стопани и/или стопани на малки стопанства, одобрени за подпомагане по мерки от Тематичната подпрограма за малки стопанства по ПРСР 2014-2020. Обученията ще се осъществят в съответствие с изискванията на ЗПОО и по професии и специалности включени в СППОО, утвърден от МОН и в съответствие с ПО 2,3,4 и 5 по мярка 1 от ПРСР. Чрез обучението включените участници ще придобият квалификация по част от професия, удостоверена със съответния документ съгласно чл. 38, ал. 3 от ЗПОО Необходимостта от изпълнение на дейността е идентифицирана на база на статистика и swot анализ за състоянието на селското стопанство. За успешното икономическо представяне на земеделските стопанства, нужните знания и умения за модерните технологии в съответните производства, както и с изисквания на европейското и национално законодателство. Броят на младите земеделски стопани е все още недостатъчен за гладка смяна на поколенията в земеделието, а също и за намаляване на структурните проблеми, свързани с ниския дял на управителите на стопанства със земеделско образование. Навлизането на млади земеделски стопани в земеделието "страда" от недостига на собствен капитал за започване на дейност и инвестиции за развитие на стопанството, както и липсата на образование със земеделска насоченост, което определя необходимостта от настоящите обучения. Младите земеделски стопани, част от таргет групата (минимум 38 лица) имат основни пропуски в знанията и компетенциите си, които рефлектират на тяхното бъдещо развитие. Съсредоточавайки се върху основната си дейност, като земеделски производители, повечето от тях пропускат възможността за повишаване на знанията и уменията си и/или научаване на нови и интересни знания, методи, способи и други, в т.ч. иновации. Друг пропуск, който е основен при изпълнение на ежедневните им дейности е свързан с опазване на околната среда и смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него. Една от стратегическите цели за периода 2014-2020 е свързана със засилването на конкурентоспособността на селскостопанския сектор чрез осигуряване на дългосрочна перспектива за инвестиции в напояване и отводняване на земеделските стопанства, както и в свързаните услуги. При завършване на обучението, земеделските производители и заетите при тях лица, ще получат следните основни знания и умения: 1. Спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд и опазване на околната среда 2. Участва в извършването на отделните мероприятия при създаване и поддържане на насаждения и посеви. 3. Отглежда култури на полето и в култивационни съоръжения. 4. Участва и следи за правилното съхранение и работа с пестициди 5. Подпомага с различни методи в дейността си опазването на околната среда 6. Участва в извършването на отделните мероприятия за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него 7. Въвежда иновации в продуктите, технологиите и използва добри практики Всеки включен в курса земеделски стопанин и/или служител в селското стопанство ще премине 162 часово обучение (според програмата за обучение), като в края му ще се яви на изпит за проверка на натрупаните знания и умения. Обучението ще бъде проведено в съответствие с изискванията в чл. 29 от ЗПОО. Всеки успешно завършил обучението ще получи удостоверение за успешно преминат курс по професионална квалификация по част от професията "Растениевъд", специалност "Растителна защита" от второ квалификационно ниво, а също така и сертификат за преминато обучение по образец на центъра за обучение. 425 520.00 0.00
Обучение за земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства по професия "Работник в животновъдството", специалност "Птицевъдство": Фирмата-кандидат предвижда по настоящия проект да проведе обучение за професионална квалификация по част от професия "Работник в животновъдството", специалност "Птицевъдство" от първо квалификационно ниво на общо 30 земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства. От тях 7 са млади земеделски стопани и/или стопани на малки стопанства, одобрени за подпомагане по мерки от Тематичната подпрограма за малки стопанства по ПРСР 2014-2020. Обученията ще се осъществят в съответствие с изискванията на ЗПОО и по професии и специалности включени в СППОО, утвърден от МОН и в съответствие с ПО 2,4 и 5 по мярка 1 от ПРСР. Чрез обучението включените участници ще придобият квалификация по част от професия, удостоверена със съответния документ съгласно чл. 38, ал. 3 от ЗПОО. Необходимостта от провеждането на обучението се дължи на факта, че средата, местоположението и възможностите за бизнес са продиктували тенденция за развитие на селскостопански дейности, които се извършват на базата основно на опит и знания, придобити във времето или получени от по-стари или опитни животновъди. Тази ситуация от своя страна определя основни пропуски в знанията и компетентностите на животновъдите, а също така и ги лишава от възможността за разширяване на дейността или производителността им, чрез въвеждането на иновативни методи и/или процеси и съоръжения и средства и методи за опазване на околната среда, в т.ч. ефективното използване на водите, торовете и пестицидите. Сектора на животновъдството е изправен пред различни предизвикателства, свързани с климатичните промени, болести по животните, увеличена конкуренция на вътрешния и международните пазари и други проблеми. Възможно е част от лицата, които ще бъдат включени в обученията да нямат основни познания по темите на обучение, макар и да са трудово ангажирани в отглеждането на животни. Поради тези причини в учебната програма има заложени уводни теми на всеки предмет за обучение преди да бъдат въведени по-комплексните теми от програмата, където се изисква някакъв минимум от общи познания по съответната тематика. Очаква се към курсът на обучение да проявят интерес, както младите земеделски стопани и заетите в техните стопанства, така и по-възрастните и опитни стопани и служители в селското стопанство, поради интересните теми за обучение включени в програмата и най-вече поради темите свързани с иновации в селското стопанство и добри практики от ЕС. Младите земеделски стопани, които ще бъдат включени в обученията по тази програма ще бъдат минимум 7 или това са 23.3% от всички заложени да преминат обучението лица. При завършване на обучението, земеделските производители и заетите при тях лица, ще получат следните основни знания и умения: 1. Спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд и опазване на околната среда 2. Прибира, съхранява, подготвя и раздава фуражни култури 3. Наблюдава животните и документира данни за състоянието им 4. Почиства и дезинфекцира помещенията на животните 5. Храни и пои различните видове и категории животни 6. Подпомага с различни методи в дейността си опазването на околната среда 7. Участва в извършването на отделните мероприятия за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него 8. Въвежда иновации в продуктите, технологиите и използва добри практики Всеки включен в курса за обучение от поставената целева група ще премине 163 часово обучение (според програмата за обучение), като в края му ще се яви на изпит за проверка на натрупаните знания и умения. Обучението ще бъде проведено в съответствие с изискванията в чл. 29 от ЗПОО. Всеки успешно завършил обучението ще получи удостоверение за успешно преминат курс по професионална квалификация по част от професия "Работник в животновъдството", специалност "Птицевъдство" от първо квалификационно ниво, а също така и сертификат за преминато обучение по образец на центъра за обучение. 70 920.00 0.00
Обучение по професия "Работник в хранително - вкусовата промишленост" специалност "Хранително - вкусова промишленост": Фирмата-кандидат предвижда по настоящия проект да проведе обучение за професионална квалификация по част от професия "Работник в хранително - вкусовата промишленост" специалност "Хранително - вкусова промишленост" от първо квалификационно ниво на общо 150 земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства. От тях 32 са млади земеделски стопани и/или стопани на малки стопанства, одобрени за подпомагане по мерки от Тематичната подпрограма за малки стопанства по ПРСР 2014-2020. Обученията ще се осъществят в съответствие с изискванията на ЗПОО и по професии и специалности включени в СППОО, утвърден от МОН и в съответствие с ПО 2,3,4 и 5 по мярка 1 от ПРСР. Чрез обучението включените участници ще придобият квалификация по част от професия, удостоверена със съответния документ съгласно чл. 38, ал. 3 от ЗПОО. Проектът предвижда идентифициране на лица, заети в сферата на хранително-вкусовата промишленост от областите Русе, Разград, Силистра и Велико Търново. Очаква се към курсът на обучение да проявят интерес както младите преработватели и заетите в техните предприятия, така и по-възрастните и опитни преработватели и служители, както и лица, които ръководят или работят в хранително-вкусовата промишленост, поради интересните теми за обучение включени в програмата и най-вече поради темите свързани с иновации в ХВП и добри практики от ЕС. Младите преработватели, които ще бъдат включени в обученията по тази програма ще бъдат минимум 32 или това са 21.3% от всички заложени да преминат обучението лица. Необходимостта от провеждане на конкретното обучение е потребностите на работниците и служителите в преработвателните предприятия от придобиване и повишаване на теоретичната и практическа подготовка по нови технологични процеси и оборудване и инструментариум за изпълнение на дейности в обхвата на производството и преработката на храни. Повишената професионална пригодност ще допринесе за подобряване на човешкия капитал, съответно за повишаване на производителността на труда и качеството на предлаганите продукти, а от там и конкурентоспособността на предприятието. За успешното икономическо представяне на земеделските стопанства, произвеждащи и преработващи хранителни продукти е необходимо управителите и служителите им да са наясно с модерните технологии в съответните дейности, както и с изискванията на европейското и национално законодателство. За да отговори на нуждите на целевата група, учебната програма е разработена със силен елемент на нови технологии, добри практики и иновации в хранително-вкусовата промишленост. При завършване на обучението, лицата ще получат следните основни знания и умения: 1. Спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд и опазване на околната среда 2. Спазва изискванията за лична хигиена и инструкциите и процедурите за поддържане на хигиенни условия и безопасност на храните в производствения процес. 3. Извършва разделно сортиране и събиране на вторични суровини и отпадъчни материали. 4. Подпомага с различни методи в дейността си опазването на околната среда 5. Участва в извършването на отделните мероприятия за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него 6. Въвежда иновации в продуктите, технологиите и използва добри практики Всеки включен в курса преработвател и/или производител на хранителна продукция и/или служител в неговото предприятие ще премине 152 часово обучение (според програмата за обучение), като в края му ще се яви на изпит за проверка на натрупаните знания и умения. Обучението ще бъде проведено в съответствие с изискванията в чл. 29 от ЗПОО. Всеки успешно завършил обучението ще получи удостоверение за успешно преминат курс по професионална квалификация по част от професия "Работник в хранително - вкусовата промишленост" специалност "Хранително - вкусова промишленост", както и сертификат за преминато обучение по образец на центъра за обучение. 354 600.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.