Определяне на целевите групи: Осигуряване на топъл обяд има за цел да подобри качеството на живот и осигури помощ и подкрепа на най- нуждаещите се лица, в това число деца и семейства. Определянето на конкретните представители на целевите групи за получаване на топъл обяд, ще се извършва на база данните, осигурявани от Дирекция „Социално подпомагане“ гр.Ардино, които са отговорни за отпускането и раздаването на социални помощи на нуждаещите се лица. Списъците, които ще бъдат предоставяни на община Ардино, ще отговарят на изискванията по Наредба № РД07-1 от 04.04.2016 г. на Министъра на труда и социалната политика за определяне условията и редът за идентифициране на най-нуждаещите се лица и семейства за подпомагане с храни, в случая чрез предоставяне на топъл обяд от обществени трапезарии по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. Видовете групи лица от основната целева група за предоставяне на топъл обяд, както и конкретният брой лица от всяка група съгласно Наредбата, които ще бъдат включени, са следните:
1.Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане -
2.Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии /за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, социални и наследствени пенсии, пенсии несвързани с трудова дейност -
3.Скитащи и бездомни лица - |
0.00
|
0.00
|
Закупуване на хранителни продукти: При стартиране на договора за БФП, закупуването на хранителни продукти се извършва чрез провеждане на тръжна процедура за избор на изпълнител за извършване на доставки на хранителни продукти, съгласно Закона за обществените поръчки /ЗОП/ . За периода от 01.01.2018г. до 31.12.2019г. ще се предоставя топъл обяд на 1300 потребители чрез доставчик на социална услуга "Динас -75" ЕООД избран след проведен конкурс съгласно ЗСП и ППЗСП. Сключен е договор №1 от 29.2017г. с доставчика , който влиза в сила от 01.01.2018г. услугата ще се предоставя на 1300 потребители в една трапезария в гр. Ардино, общ. Ардино, ул. „София” №12 и в пунктове по населени места. Сключен е Анекс №3 на 02.12.2019г. към договор №1/29.12.2017г. с доставчик "Динас -75" ЕООД за удължаване на срока на изпълнение на услугата "топъл обяд" до 29.02.2020г.
Персонала на кухненския блок с състои от: главен готвач-1бр.; помощник готвачи 5бр., работник-кухня - 5бр.; общ работник-1бр.; шофьор-1бр.; счетоводител – 1бр.; с което се гарантира висок капацитет за изпълнение на дейността по проекта. Кухненския блок е оборудван с необходимата хладилна техника, достатъчни складови площи и кухненско оборудване.
Всички хранителни продукти ще отговарят на изискванията към хранителните продукти, в съответствие с изискванията на националното законодателство, Закона за храните, Закона за здравето, по прозрачен начин, и при гарантиране на принципите на чл. 30 от Регламент (ЕС, ЕВРАТОМ) № 1046/2018 на Европейския парламент и на Съвета за икономичност, ефикасност и ефективност на разходването на средствата. След 01.05.2017 г., влиза в сила Методика за прилагане на опростени правила за възстановяване на база разход за единица продукт-обяд 2.50 лв. Основа за определянето на видовете и съответните количества хранителни продукти са използваните рецепти за приготвяне на ястията и седмичните менюта съгласно утвърден Сборник рецепти за хранене-изд. "Техника" София 2008г. Изготвените дневни менюта за единица продукт - обяд, включва - супа, основно ястие и хляб, а при реализиране на икономии се предоставя и десерт.
За периода на осъществяване на проекта, топъл обяд ще се предоставя в работните дни от съответния месец за представителите на целевата група по програмата.
- Дата на стартиране дейността на трапезарията - 01.09.2016 г.
- Дата на приключване дейността на трапезарията - 29.02.2020г.
- Общ брой лица, на които ще се предоставя топъл обяд - 1300 души;
За периода от 01.09.2016г. до 31.12.2017г.г. на изпълнение на дейността, топъл обяд ще се предоставя в работните дни от съответния месец за представителите на целевата група, За периода 01.01.2018г. до 29.02.2020г. топъл обяд ще се предоставя в календарни дни за 1300 потребители, както следва:
01.09.2016г. – 30.04.2017г. за 150 потребители *2,30лв храноден = 56 905,24лв.
01.05.2017г. – 31.12.2017г. за 250 потребители *2,50лв. единица продукт – „топъл обяд“ *167 работни дни = 104 375,00лв.
За периода от 01.01.2018г. до 29.02.2020г. топъл обяд ще се предоставя през календарни дни от съответния месец като:
01.01.2018г. – 29.02.2020г. – за 1300 потребители *2,50лв. единица продукт – топъл обяд* 790 календарни дни = 2 567 500,00лв.
Общо за храна - 2 728 780,24лв.
|
2 728 780.24
|
2 728 780.24
|
Осигуряване на топъл обяд: Дейността до 31.12.217г. се реализира в една трапезария, която се намира в хранителния блок към „Дневен център за възрастни хора с увреждания” и „Защитеното жилище за хора с умствена изостаналост” в гр. Ардино, общ. Ардино, ул. „Чинара” №4. Материалната база е частна общинска собственост /Акт за частна общинска собственост №160 от 18.03.2005 г./ за 250 потребители
От 01.01.2018г. до 29.02.2020г. дейността ще се изпълнява от доставчик на социална услуга "Динас - 75" ЕООД, който ще приготвя и доставя топъл обяд в календарни дни в еднократни за употреба изотермични съдове, отговарящи на съответните нормативни изисквания в една обществена трапезария гр. Ардино , ул. "София" №12 и в пунктове по населените места на общината, с транспорт отговарящ на изискванията на чл.12 от ЗХ.
Приготвянето на храната за лица, ползващи услугата на територията на община Ардино, ще се извършва по примерни седмични менюта, имайки предвид, че дневното меню на всеки от потребителите следва да включва супа, основно ястие, хляб, а при направени икономии и десерт и ще се получава срещу подпис на потребителя.На потребители, които не могат да си вземат храната, ще им бъде доставяна до дома.
За изпълнение на дейността ще бъдат извършвани административни разходи и разходи за транспорт и съхранение - 5 % от разходите за закупуване на хранителни продукти, в размер на 136 439,01лв.
|
136 439.01
|
136 439.01
|
Предоставяне на съпътстващи мерки: Социалните услуги в община Ардино са добре развити, насочени са предимно към хората с увреждания и старите хора, като се има предвид демографския статус на общината- застаряващо население, висок процент заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система. Общината разполага с подходящ капацитет за реализиране на съпътстващи мерки, в допълнение към предоставянето на храни. Екипа за координиране на дейностите, има необходимото образование и опит при реализиране на проект "Осигуряване на топъл обяд в гр. Ардино" и ще бъде ангажиран в настоящия проект в предоставяне на съпътстващи мерки, изразени индикативно в индивидуално/групово консултиране и съдействие за:
- възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общината, включително и такива, финансирани от ОПРЧР;
- ползването на административни общински услуги и за осигуряване на временен подслон на бездомните лица, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене, или
- други форми на подкрепа, съдействие, индивидуално или групово консултиране, реализирани в отговор на установени конкретни нужди и проблеми на представителите на целевите групи.
Потребителите ще имат възможност да ползват услугите на назначените лекари, медицински сестри по други проекти за здравни консултации и психологическа подкрепа. |
136 439.01
|
136 439.01
|