С реализирането на настоящото проектно предложение ще бъде закупено оборудване за производство на рула и сухи пасти, което ще бъде разположено в съществуващия производствен цех в с. Ракево. Основната икономическа дейност на кандидата е с код 10.72 "Производство на сухари, бисквити и сухи сладкарски изделия", тъй като 99% от нетните приходи от продажби се формират от продажба на сухи сладкарски изделия. Със закупеното по проекта оборудване ще се постигне разнообразяване на продуктовия асортимент, тъй като новите продукти (сухи пасти и рула), попадат в същата група сладкарски изделия и не представляват фундаментално нови продукти или характеристики, защото етапите в производствения процес на новите продукти са много сходни на прилаганите досега.
Потребността от реализирането на проекта е свързана с ограничения асортимент от продукти, които се произвеждат към момента, и високата себестойност на единица продукция.
Общата цел на проекта е свързана с подобряване на производствения капацитет в предприятието, което ще е вследствие на внедреното в производствения процес оборудване.
Очакваните резултати са свързани с разширяване на асортимента и клиентската мрежа, реализиране на приходи от износ, намаляване на производствените разходи в предприятието и оптимизиране на човешкия ресурс.
Целевата група е самият кандидат и неговите служители, които са директно свързани с резултатите, които реализира предприятието.
Основните дейности на проекта са две - разнообразяване на асортимента от предлагани продукти и подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност, вследствие на внедреното ново оборудване.
Дейности
Дейност
Договорена стойност
Отчетена стойност
Дейност за разнообразяване на асортимента от продукти и услуги на предприятието (ще бъде изпълнена чрез закупуване на оборудване за производство и пакетиране на сухи пасти и рула - 22 броя машини): Дейността включва закупуване на оборудване за производство и пакетиране на сухи пасти и рула, с което ще се разнообрази асортимента на произвежданите в цеха продукти. Новите продукти попадат в същия асортиментов клас - сухи сладкарски изделия и принадлежат към настоящата основна икономическа дейност на кандидата 10.72. Производството на сухи пасти и рула се осъществява чрез същите основни етапи, както прилагани и досега в производствения процес и не следва да се разглежда като фундаментална промяна.
В заложеното по проекта оборудване са включени следните машини, обхващащи процеса на производство на сухи пасти и рула, с което ще се постигне изпълняването на дейността:
1. Турбомиксер- служи за аериране на пандишпановата смес.
2. Ламинатор- служи за разстилане на пандишпановата смес върху лентата. Дебелината на слоя може да се регулира фино с шибър. Освен това двигател – редуктора за задвижване е с честотно регулиране на оборотите и може да промени дебелината на слоя. Странично има тефлонови ограничители, с които може да се смени широчината на разстилане.
3. Тунелна пещ- използва се за изпичане на блата. Има зони, в които да се регулира температурата съгласно изискванията на технолога. В началото на лентата има устройство, което да намазва лентата със специална течност срещу залепване.
4. Охлаждащ транспортьор- Служи за охлаждане на блата преди нарязване.
5. Резачка дискова - Дисковата резачка е монтирана на транспортьор. Дисковете режат върху него и могат да се регулират до желан размер според ширината на необходимата ивица.
6. Резачка гилотина за сухи пасти- Отрязването на пастата става с пневматични цилиндри с бързопускателни клапани. Под гилотината има въртящ вал. Управлението става с честотно регулиране и „n - кодер” за измерване на скоростта.
7. Резачка - гилотина за рула- Резачката е пневматична. Има механизъм за изравняване на скоростта на лентата и гилотината. Резачката е на транспортьор. В процеса на работа се измерва скоростта на рулото и се отрязва на зададената дължина.
8. Мазачка - Тя служи за мазане на блата. За сухи пасти мазането е чрез дюзи на ивици – пълно – празно поле.
9. Нареждач за сухи пасти - служи за поставяне чрез гребло на ненамазата ивица върху намазаната.
10. Оформител рула - с машината чрез дълги конусни валове и гребла се оформят рулата.
11. Тунк машина с декорирка - служи да покрие продукта с кувертюр или да го декорира.
12. Хладилен тунел- Служи за охлаждане на сухите пасти и рула след тункване.
13. Завой 180 градуса - Чрез него след преминаване през първите етапи - изпичане, нарязване, охлаждане, продуктът ще се обръща на 180 градуса, за да мине по същия успореден път за следващите етапи - намазване, тункване и т.н. По този начин ще се спести двойно място в цеха, откъдето ще се оптимизират всички производствени процеси и ще се постигне по-висока производителност в предприятието вследствие на инвестицията.
14. Сборници- 4 бр., по един за белия крем, за кафявия крем, за белия кувертюр и за кафявия кувертюр. Сборниците служат за хомогенизиране, нагряване и охлаждане на крема или кувертюра, както и за съхранение.
15. Топилка 2 бр. - служи за разтопяване на растителни масла, които се доставят в твърдо състояние. Една топилка за крема и една за кувертюра.
16. Мелогенизатор - служи за производство на кувертюр или крем. Има бъркалка със закалени работни органи и съчми. Чрез тях се смила материала.
17. Отопляема тръбна система - тя е връзката между отделните машини за подаване на тесто от турбомиксера към шприца, от сборника за крем към ламинатора и от сборника за кувертюр към тункмашината.
18 . Машина за хоризонтален тип опаковане - хоризонталният тип позволява опаковане на продукти, различни по размер, и достигане на голям производствен капацитет в този последен етап от производството.
Всяка от изброените машини е незаменима част от производствения процес и отсъствието ѝ няма да позволи осъществяването на дейността за разнообразяване на асортимента от продукти в предприятието.
995 908.10
715 454.05
Дейност за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес (ще бъде изпълнена чрез закупуване на оборудване за производство и пакетиране на сухи пасти и рула - 22 броя машини): Дейността ще бъде изпълнена също със заложеното за закупуване оборудване за производство на сухи пасти и рула в неговата обособена цялост.
Цялата производствена линия е автоматизирана и дава по-ниска себестойност на продуктите в предприятието, тъй като ще се реализира реорганизация на служителите и няма да бъдат наети нови. От друга страна машините са с по-висок енергиен клас и ще се реализира намаляване на разхода за електроенергия, вложена в производствения процес, като вид суровина. Третият фактор е свързан с наличието на позиция "завой от 180 градуса", с който ще се спести място и време за изпълнение на етапите. Чрез него след преминаване през първите етапи - изпичане, нарязване, охлаждане, продуктът ще се обръща на 180 градуса, за да мине по същия успореден път за следващите етапи - намазване, тункване и т.н. По този начин ще се спести двойно място в цеха, откъдето ще се оптимизират суровините, материалите и ръчния труд във всички производствени процеси и ще се постигне по-висока производителност в предприятието вследствие на инвестицията. Спестеното пространство в цеха ще спомогне за постигане на ефективност (по отношение на съотношението цели - постигнати резултати) и ефикасност (по отношение на максимални резултати от използваните ресурси) за същото време при двойно увеличен капацитет.
Стъпки за реализация на дейността:
1. Подготовка на тръжна процедура за избор на изпълнител (от 1-ви до 3-ти месец);
2. Избор на изпълнител (от 4-ти до 5-ти месец);
3. Подписване на договор (5-ти месец);
4. Срок за доставка (от 6-ти до 12-ти месец);
5. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация с подписване на финален приемо-предавателен протокол (13-ти месец);
6. Изготвяне на окончателен финансов и технически отчет за изпълнението на проекта (от 14-ти до 15-ти месец).
0.00
280 454.05
Забележки:
Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN