Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 55 127 дървета
English

Програма: Наука и образование за интелигентен растеж

Район за планиране: Всички

Описание

Кандидат по проекта е "ВЕДА" ООД. 

Фирмата е с дългогодишен опит в производството на оцет, като е създадена с този предмет на дейност още през 1994 година. "ВЕДА" ООД няма други приходи, освен производство и продажба на хранителен оцет. Заводът на фирмата се намира в гр. Долни Дъбник, Община Долни Дъблник, Област Плевен. 
Предприятието е изцяло специализирано в производството и бутилирането на оцет по съвременна технология за дълбочинна преработка. 

Целта на проекта е да се подобрят показателите на фирмата и да се осигури енергийно ефективно производство на биологичен ябълков оцет в дейността на "ВЕДА" ООД.

Проектът предвижда изграждане на нова сграда за ацетификация и закупуване на необходимите производствени мощности. Процесът по ацетификация е един от ключовите етапи в производството на биологичен ябълков оцет. По тази причина е необходимо да се въведе нова енергийно ефективна система на производство. С това ще се подобрят показателите за ефективност в дейността на "ВЕДА" ООД и ще се постигне баланс между качество и цена на биологичният продукт. По този начин ще се постигне повишаване на конкурентоспособността на компанията и повишаване на пазарният дял.

Към настоящият момент, "ВЕДА" ООД няма реална конкуренция на българският пазар при конвенционалното производство на хранителен оцет. Пазарният дял на фирмата е над 80%, само на територията на Република България. Отделно от това, всяка година се бележи ръст на продажбите и в чужбина. Основни клиенти са Кипър, Литва, Великобритания, Русия, Румъния, Германия и други.
С изпълнението на проекта, се поставя основна цел да се повиши пазарният дял при производството на биологичен ябълков оцет. Изпълнението на проекта, който ще бъде втори по подмярка 4.2. ще осигури завършен производствен цикъл за биологичният продукт.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
АЦЕТАТОР, V=16m³ - 2 броя: Внедряват се двойка ацетатори по 16 куб. м. всеки, работещи последователно. По този начин се заменя наличният ацетатор с обем 32 куб.м. Работният обем на всеки от тях е 10 куб.м. За ефективната работа на този комплекс от апарати са необходими 4 специални съда по 50 куб.м. всеки. В тези съдове постъпва вино от съд 100 м3 и в тях става темперирането на вино-материала по време на което става принудителното му заразяване с оцетно-кисели бактерии за по-бърз старт в последствие на оцетно-киселата ферментация в ацетатора. Киселинността която трябва да бъде постигната в тях е 0,2-0,3%, а температурата 29-30 С0. След това виното се прехвърля в първия от двойката ацетатори. В него става повишаването на киселинността до 4,0 – 4,1% при постоянна температура от 30 С0. След това сместа от вино и оцет се прехвърля във втория ацетатор, където киселинността се повишава до 6,0 – 6,1 % отново при постоянна температура от 30 С0. В края на процеса се следи показателя съдържание на остатъчен алкохол в оцета и при стойности между 0,2 и 0,4% последния се извежда от ацетатора в съдове за съхранение на оцет 2 бр. по 100 куб.м. за последващи манипулации (бистрене, филтруване, съхранение и др.). За постигане на непрекъснат цикъл на оцето-производство винаги в работния обем на ацетаторите се извеждат/въвеждат около 1/2 от материала подлежащ на ацетификация. Това се прави с цел в оставащото количество ферментиращ материал да има достатъчен брой оцетни бактерии, които да продължат оцетната ферментация и в следващата порция вино-материал. 483 090.01 483 090.08
СЪД ЗА ТЕМПЕРИРАНЕ НА ЯБЪЛКОВОТО ВИНО, V=50m³ - 4 броя: Закупуват се нови 4 съда за темпериране на ябълковото вино. За ефективната работа на производственият комплекс от апарати са необходими 4 специални съда по 50 куб.м. всеки. В тези съдове постъпва вино от съд 100 м3 и в тях става темперирането на вино-материала по време на което става принудителното му заразяване с оцетно-кисели бактерии за по-бърз старт в последствие на оцетно-киселата ферментация в ацетатора. Киселинността която трябва да бъде постигната в тях е 0,2-0,3%, а температурата 29-30 С0. След това виното се прехвърля в първия от двойката ацетатори. 137 221.03 137 220.96
Водоохладителна кула за охлаждане на вода, Ilmed ТТ/С1/10: Регулирането на температурата на ферментация, която трябва да е 30 Сº е най-важния фактор за производство на висококачествени оцети. От друга страна при разграждането на алкохола и превръщането му в оцетна киселина се отделя голямо количество топлина. Това налага охлаждане на ацетаторите чрез преминаване на студо-носител през охладителните системи. В настоящият проект охлаждането ще бъде с оборотна вода, която се охлажда от преминаването и през охлаждаща кула разположена извън помещението. За целта трябва да се изгради водо-преносна система свързваща водния източник, омекотителна инсталация против натрупване на котлен камък и системата за охлаждане свързваща отделните звена за топлообмен. 10 952.65 10 952.65
Омекотителна инсталация: Регулирането на температурата на ферментация, която трябва да е 30 Сº е най-важния фактор за производство на висококачествени оцети. От друга страна при разграждането на алкохола и превръщането му в оцетна киселина се отделя голямо количество топлина. Това налага охлаждане на ацетаторите чрез преминаване на студо-носител през охладителните системи. В настоящият проект охлаждането ще бъде с оборотна вода, която се охлажда от преминаването и през охлаждаща кула разположена извън помещението. За целта трябва да се изгради водо-преносна система свързваща водния източник, омекотителна инсталация против натрупване на котлен камък и системата за охлаждане свързваща отделните звена за топлообмен. 6 534.00 6 534.00
Хладилна камера: Необходимите спомагателни материали като дрожди, ензими и бактерии, ще се разполагат в новоизградена хладилна камера. 12 100.22 12 100.22
Обзавеждане: Предвижда се закупуване на обзавеждане, необходимо в новата сграда за ацетификация, а именно: • ШКАФ КУХНЕНСКИ ДОЛЕН РЕД L=120CM – 3 БРОЯ; • ШКАФ КУХНЕНСКИ ГОРЕН РЕД L=100CM – 19 БРОЯ; • МИВКА АЛПАКА КУХН – 1 БРОЙ; • МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА – 1 БРОЙ; • КАФЕМАШИНА БИТОВА – 1 БРОЙ; • АВТОМАТ МИНЕРАЛНА ВОДА – 1 БРОЙ; • ХЛАДИЛНИК БИТОВ – 1 БРОЙ; • МАСА ТРЪБНА – 3 БРОЯ; • СТОЛ ТРЪБЕН – 12 БРОЯ; • ШКАФЧЕ РАБОТНО ОБЛЕКЛО /ДВОЙНО/ - 10 БРОЯ; • ШКАФ ЧИСТАЧЕН ИНВЕНТАР – 1 БРОЙ; • БЮРО ОФИСНО – 3 БРОЯ; • СТОЛ ОФИСЕН – 3 БРОЯ; • ПЛОТ РАБОТЕН ШКАФ L=100CM – 16 БРОЯ; • ПЕРСОНАЛЕН КОМПЮТЪР – 3 БРОЯ; • МИВКА АЛПАКА ЕДИНИЧНА – 2 БРОЯ; • ШКАФ ДОКУМЕНТИ ДВОЕН – 2 БРОЯ; • ГАРДЕРОБ – 1 БРОЙ; • ШКАФ МЕТАЛЕН ДВОЕН – 2 БРОЯ; • СТЕЛАЖ МЕТАЛЕН L=150 – 8 БРОЯ; • РАБОТНА МАСА L=200CM – 5 БРОЯ. 29 414.94 29 414.94
Противопожарен инвентар: Предвижда се закупуване на Противопожарен инвентар, а именно: • АВС ПРАХОВ ПОЖАРОГАСИТЕЛ – 6 КГ– 6 БРОЯ; • ПОЖАРОГАСИТЕЛ С ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД – 5 КГ – 2 БРОЯ. • ПОЖАРОГАСИТЕЛ НА ВОДНА ОСНОВА С ВМЕСТИМОСТ – 9 Л. – 8 БРОЯ 749.10 749.10
Доставка и монтаж на портална врата: Предвижда се доставка и монтаж на портална врата. 4 549.49 4 549.49
Закупуване на лабораторно оборудване за производството: Предвижда се закупуване на лабораторно оборудване, а именно: - Филтрувална система - Електронна техническа везна - 1000 гр./0,01 гр - Дигитална бюрета - обхват от 10 микро литър до 999,99 мл; стъпка 2,5 микро литър - Автоматична стъклена бюрета с обем 50 мл; точност 0,1 мл - Автоматична стъклена бюрета с обем 25 мл; точност 0,1 мл - Рефрактометър - обхват 0,85% по Brix - Цифров термометър - обхват -50ºС до +150ºС 4 495.00 4 495.00
КПП: Предвижда се изграждане на КПП за производството на биологичен ябълков оцет. 18 663.95 18 663.95
Нова сграда за ацетификация: Предвижда се изграждане на нова сграда за ацетификация. При проектирането са предвидени необходимите площи и височини осигуряващи комфорт и свобода на движенията при работа. В основното помещение за ацетификация в съдовете ще протича оцетна ферментация. Всички елементи на сградата и организацията на труда отговарят на нормативните изисквания за осигуряване на ЗБУТ и пожарна безопасност. 310 600.57 328 530.76
Вертикална планировка с площадкови мрежи: Ще се извърши вертикална планировка с площадкови мрежи на площ от 750 кв. метра. 101 994.31 84 064.13
Събаряне на стари сгради: Ще се извърши събаряне на стари сгради, с цел изграждане на нова, енергийно-ефективна, която отговаря на изискванията за безопасни условия на труд и пожарна безопасност. 28 083.09 28 083.08
Консултантски разходи за подготовката и управлението на инвестиционен проект по подмярка 4.2 от ПРСР 2014 – 2020 г., в т.ч. подготовка на заявление за подпомагане, изработка на бизнесплан, анализ за икономическа устойчивост на проекта и подготовка на заявки за плащане, включително отчитане и управление на проекта.: Използвани са консултантски разходи за подготовката и управлението на инвестиционен проект по подмярка 4.2 от ПРСР 2014 – 2020 г., в т.ч. подготовка на заявление за подпомагане, изработка на бизнесплан, анализ за икономическа устойчивост на проекта и подготовка на заявки за плащане, включително отчитане и управление на проекта. 30 000.00 30 000.00
ИЗГОТВЯНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА НОВА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА АЦЕТИФИКАЦИЯ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА БИОЛОГИЧЕН ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ НА ФИРМА „ВЕДА“ ООД.: Използвани са консултантски разходи за ИЗГОТВЯНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА НОВА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА АЦЕТИФИКАЦИЯ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА БИОЛОГИЧЕН ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ НА ФИРМА „ВЕДА“ ООД. 14 790.00 14 790.00
РАЗХОДИ ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА РЕЗЮМЕ И ДОКЛАД ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ: Извършени са разходи за ИЗГОТВЯНЕ НА РЕЗЮМЕ И ДОКЛАД ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ 6 500.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.