Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 55 194 дървета
English

Програма: Наука и образование за интелигентен растеж

Район за планиране: Всички

Описание

Кризата в България породи преки негативни социално-икономически последици, като наруши икономическата стабилност.
Доведе до увеличаване ръста на безработица, перспективите пред голяма част от домакинствата са неясни, бедността и липсата на доходи се задълбочава. В общината по-голяма част от населението живее под прага на бедността, продължава тенденцията на поддържане на високо ниво на безработица сред лицата от рисковите групи на пазара на труда, като делът им в общата съвкупност на всички регистрирани безработни остава голям. Делът  на населението в пенсионна възраст получаващи ниски пенсии е сравнително голям. Процедура Топъл обяд е продължение на успешното изпълнение на операция в рамките на програмен период 2014-2020 и цели справяне с материалните лишения чрез предоставянето на храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещите се лица, включително децата, и прилагане на съпътстващи мерки, които подпомагат социалното им приобщаване. Подпомагането с топъл обяд се цели да се осигури здравословна, разнообразна и питателна храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. Ползвателите на „топъл обяд“ ежедневно разчитат на тази помощ и са силно зависими от нея. Топъл обяд за най-нуждаещите се лица се предоставя , в отговор на установени трайни и/или неотложни нужди. Услугата достига и до по-отдалечени места на община Криводол, където хората изпитват още по-сериозни затруднения за осигуряване на прехраната си. Прясно приготвена топла храна, под формата на супа, основно ястие и хляб и поне веднъж седмично десерт  се предоставя на потребителите от цялата община, която е пълноценна и разнообразна, съобразна с изискванията за безопасност на храните. С цел недопускане на разхищения, ще се спазва разработена процедура,  утвърдена от кмета на община Криводол . Доставката на готовия Топъл обяд/кетъринг/  е за 900  броя потребители на територията на цялата община за периода 01.10.22г. до 31.12.24г. вкл.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Дейност „Приготвяне на топъл обяд“ : Приготвянето на ТО се извършва от избран външен изпълнител фирма "Кей ЕнД Ви" ООД чрез проведена процедура по ЗОП - 00671-2023-0009 и сключване на Договор до 28.12.23г. на основание чл.183 във връзка с чл.112, ал.1 от ЗОП и в изпълнение на Решение №F453189/19.12.23г. на Кмета на Община Криводол за определяне на изпълнител за обществена поръчка по чл.182, ал.1, т.5 от ЗОП. Избра-ят изп-л осигурява прясно приготвена, здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд включваща супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт, чрез използването на безопасни работни практики, спазването на хигиена на храненето и всички разпоредби на Закона за здравето /в сила от 01.01.05 г., Обн. ДВ. бр.70 от 10 август 04 г., последно допълнен ДВ бр. 21 от 12.03.21 г. и при последващи изм./, Закона за храните /в сила от 09.06.20 г. Обн. ДВ. бр.52 от 9 Юни 20 г., последно изменен и допълнен ДВ. бр.13 от 16 февруари 21 г. и при последващи изм./ и поднормативната уредба по прилагането им, както и на приложимото европейско законодателство в областта на храненето. Проведена процедура с N:00671-2023-0009 и е избран същият изпълнител с които ще се сключи нов договор за изпълнение до 28.12.23г. със срок 12 месеца от 01.01.24г. до 31.12.24г. Сега действащият договор 74/30.12.22 изтича до 31.12.23г. Община Криводол ще осигури непрекъсване на подкрепата ТО. При приготвянето на храната участва лице с образование и квалификация в областта на хранителните технологии. При съставяне на седмичните менюта за месеца участва лице с квалификация в областта на хранителните технологии, изготвят се в съответствие с чл.13 от Закона за храните и се утвърждават от кмета на община Криводол и включват разнообразни видове ястия, осигуряващи балансирано хранене, съдържат информация за алергените, съобразно Регламент №1169/2011 на ЕП и на Съвета за информираност на потребителя относно състава на храните. Рецептите за приготвяне на ястията, са съотносими към тези, посочени в Сборниците с рецепти за заведения за обществено хранене. Осигуряването на топъл обяд е еднократно хранене, което включва – супа, основно ястие, хляб в съответствие с изискванията на националното законодателство и е съобразено с изискването за принос към балансирания режим на хранене. Всеки порцион включва супа – минимум 250 гр.; основно ястие – минимум 300гр., хляб – минимум 150гр. и поне веднъж седмично, се предоставя десерт и/или пресни плодове. Пресните плодове и зеленчуци, които се предлагат отговарят на изискванията за качество в съответствия с изискванията за общ стандарт и специфичните стандарти за прилагане на пазара, определени в Приложение 1, част А и част Б на Регламент (ЕО) 543/2011 на Комисията. Избраният изпълнител "Кей ЕнД Ви" ООД разполага със съвременна производствена база, кухня-майка, изградена в пълно съответствие с принципите на НАССР, ISO 22000:2005 и действащото законодателство. Обектът може да се разглежда като комплекс от четири функционално обособени основни зони – складова част, кухня, ситничаро-сладкарски цех и административна част. Складовата част съдържа помещения отговарящи на специфичните условия за съхранение на отделните видове суровини, има отделни складове за съхранение на пакетирани стоки, варива, брашна и консерви, както и хладилни помещения за съхранение на плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и риба. Дружеството притежава 15 /петнадесет/ броя специализирани транспортни средства регистрирани по реда на чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл. 6 от Регламент (ЕО) № 852/2004. Описание на техническия персонал: Организaтор отдел Вътрешен контрол; Главен Готвач; Готвачи; Майстори хлебни изделия; Консултант здравословно хранене; Диетолог; Отговорник НАССР; Склададжия; Работници кухня ; Чистачи/хигиенисти ; Общи работници; Лица, отговарящи за изпълнението: Експерт; Инженери-технолози, хранително-вкусова промишленост. Приготвянето на топлия обяд ще се извършва ежедневно по предварителна заявка от страна на община Криводол. 1 686 912.80 913 740.80
Дейност „Предоставяне на топъл обяд“ : Предоставянето на топлият обяд е от 01.10.2022г. Избраният изпълнител за приготвяне на топлия обяд извършва доставката на приготвената храна до всички регистрирани пунктове за раздаване на територията на община Криводол. Доставката на приготвената храна е придружена с документи, удостоверяващи произхода на храната, качество и безопасност. Всяка доставка се приема от длъжностно лице, определено от Кмета на Община Криводол. Безвъзмездната финансова помощ се използва единствено за закупуване на храни и стоки, които отговарят на изискванията на правото на Съюза относно безопасността на потребителските продукти. На всички одобрени крайни потребители се предоставя здравословна и балансирана храна. Храната която ежедневно се приготвя и се доставя на потребителите с подкрепа от топъл обяд, отговаря на изискванията за количество и качество, в съответствие с утвърдените рецептурници за хранене и националното и европейското законодателство в областта на храните. При приготвянето на храната се използват висококачествени продукти, не съдържащи вредни за здравето примеси и добавки. Приготвения топъл обяд се доставя в биоразградими и компостируеми продукти и/или биоразградим прозрачен контейнер за храна от PLA за еднократна употреба. Те са произведени чрез биотехнологии от растителни бързо възобновяеми източници. Използването на такива продукти подпомага селското стопанство , след тяхното разграждане набавят ценни микроелементи в почвата. Компостируемите продукти са произведени изцяло от естествени материали. При компостиране те не причиняват вреда на околната среда. При доставката на готовия продукт оопаковките на предварително пакетираните храни са с ненарушена цялост в съответствие със Закона за храните. Избраната фирма транспортира доставяната храна , спазвайки всички хигиенни изисквания към транспортните средства за превоз на храна, като доставя готовият продукт топъл. Използваните транспортни средства не създават възможност за промяна на външния вид, мириса, вкуса и състава на храната, за замърсяване на храната, както и за преминаване на чужди и опасни за здравето на потребителя вещества. Специализираните транспортни средства са регистрирани задължително по реда на чл. 246 от Закон за ветеринарномедицинската дейност. Получаването на топъл обяд от всеки одобрен краен потребител от целевата група се извършва по предварително одобрена подкрепа в Заявление-декларация. Получаването на топъл обяд се удостоверява от одобрените крайни потребители за подкрепа с чек в /Приложение 2/ Дневник на крайният получател. Получаването на топлия обяд се извършва в пунктове за раздаване на храна. С цел недопускане разхищението на храни в случай на неполучен топъл обяд, който отговаря на сроковете и условията за съхранение и консумация се предоставя на определените от конкретния бенефициент резерви, съгласно описаната и разработена процедура. Кмета на община Криводол със своя заповед е определил длъжностни лица за удостоверяване получаването на подкрепата. Лицата са отговорни за получаването на подкрепа от всяко лице при необходимост. 118 083.89 63 961.86
Дейност „Предоставяне на съпътстващи мерки“: Съпътстващите мерки, се реализират в рамките на изпълнението на целият договор. При реализирането на съпътстващи мерки Община Криводол се съобразява със специфичните нужди на хората и климатичните условия. Предоставянето на съпътстващи мерки се основава на установени специфични потребности за всеки отделен краен потребител. Съпътстващата подкрепа, индивидуално ориентирана към техните нужди и проблеми, за да се намери най-правилният път за повишаване качеството им на живот, ще подпомагат справянето със социалното изключване и допринасяне към изкореняването на бедността, подпомагане за прекъсване предаването на неравностойното положение между поколенията, насърчаване на социалното приобщаване чрез гарантиране на равни възможности за всички, намаляване на пречките, облекчаване на недостига на храна и материалните лишения и насърчаване на социалната интеграция на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, както и на най-нуждаещите се лица преодоляване на неравнопоставеността като например: - предоставянето на съответната информация за публичните услуги или на консултации във връзка с управлението на бюджета на домакинствата; - насърчаване за приобщаващо образование и обучение и други. - възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общината Криводол, включително и такива, финансирани от ЕСФ; -ползването на административни общински услуги; - подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги; - здравословно и балансирано хранене; - консултиране за изискванията, свързани с въведените противоепидемични мерки и др. - други форми на индивидуална подкрепа, съдействие, консултиране, реализирани в отговор на конкретно установени нужди и проблеми на представителите на целевите групи с цел преодоляване на последствията продължителната социална изолация. Конкретния бенефициент Община Криводол има достатъчно натрупан административен опит в предоставянето на такава подкрепа; от 2013г. до 2016г. в най студените месеци на годината от октомври до април на територията на цялата община е изпълняван проект "Обществена трапезария" към фонд "Социална закрила"- МТСП по които е осигуряван безплатен обяд за потребители от всички населени места на територията на общината. През периода октомври 2016г.- 31.03.2020г. е изпълняван проект Топъл обяд по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане . За периода от февруари 2021г. 30.09.2022г.- Община Криводол изпълнява проект по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Операция BG05FMOP001-5.001 „3.1 – Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19” 118 083.90 63 961.86
Дейност „Определяне на целевите групи“: Публикуване на информация на официалният сайт на община Криводол и необходими документи по новата процедура Топъл обяд. Изработка и разпространение на обяви, брошури и материали по новата процедура Топъл обяд във всички населени места на територията на община Криводол и в гр.Криводол с цел информиране на всички заинтересовани лица и всички желаещи от Целевите групи, които са определени за допустими по Операция „Топъл обяд“ и са регламентирани в Наредба № РД-06-53 от 17 септември 2021 г. на Министъра на труда и социалната политика за реда и условията за определяне на целевите групи и насочване на помощта по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд ПЛЮС, обн. ДВ бр.81 от 28.09.2021 г., в сила от 28.09.2021 г. Тези дейности се извършват от всички кметове, кметски наместници и екипа който ще изпълнява дейностите по настоящият проект. Непрекъснат прием на Заявление-декларация за необходимост от подкрепа – (Приложение 1 от Ръководството) и декларации за съгласие за разкриване на данъчна и осигурителна информация (Приложение 6). Входиране на всички подадени заявления-декларации в специален дневник на постъпили заявления по процедура Топъл обяд. Спазване на механизма за обмен на данни с Дирекция Социално подпомагане за уточняване на допустима принадлежност към целевите групи на крайните получатели на подкрепа с топъл обяд изготвен списък (Приложение № 5) с попълнени колони 1, 2, 3, а при необходимост и колона 4, за всички кандидати за участие в проектните дейности, който да се представи на ДСП-Враца за проверка и отразяване на принадлежността към целевите групи по програмата чрез ССЕВ. Със своя заповедна кмета на община Криводол е образувана Комисия с постоянен характер за подбор на крайни потребители от целевите групи на които ще се предоставя подкрепа с топъл обяд. Комисията с постоянен характер прилага ясни и проследими правила и критерии за подбор на конкретните представители на целевите групи, посочени в чл. 6 от Наредба РД-06-53 от 17.09.2021 г. за реда и условията за определяне на целевите групи и насочване на помощта по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Комисията работи по Разработени процедури с правила и критерии за подбор на крайни потребители от целевите групи на които ще се предоставя подкрепа с топъл обяд. Разработена процедура за конкретни лица, на които да се предостави приготвена, но неполучен в съответния ден храна с цел избягване на разхищение. Процедурите са утвърдени от Кмета на община Криводол. Комисията за своята работа изготвя протоколи, изготвя списък с включени потребители и списък с резерви. 0.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.