Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 56 782 дървета
English

Програма: Наука и образование за интелигентен растеж

Район за планиране: Всички

Описание

Проектното предложение обхваща Преустройство на съществуваща сграда в Цех за преработка на мляко и млечни продукти в УПИ № VII-1 от кв., село Мъдрино, ЕКАТТЕ 49549, и преустройство на съществуваща сграда – телчарник,в Дестилерия за етерично-маслени култури и цех за производство на флейковани фуражи в УПИ № I-1 от кв. 37, село Мъдрино, ЕКАТТЕ 49549, община Карнобат, област Бургас.Проектът е свързан с инвестиции и дейности, насочени в чувствителни сектори. Над 75% от обема на преработваните суровини са от растителен и животински произход, попадащи в обхвата на чувствителните сектори. В проекта се предвижда преработката на овче мляко за производството на бяло саламурено сирене от овче мляко, както и преработката на етерично-маслена култура – лавандула за производството на лавандулово масло. Входящата суровина ще бъде осигурена от животновъдната овцеферма на кандидата и от стопанисваните от него земеделски земи. Към датата на кандидатстване ЗКПУ „Зора“ декларира осигуряване над 75% количество суровина необходимото за преработката от производствената програма за  прогнозните години от изпълнение на бизнес плана, с което се заявява ползване на Приоритет 1. Проекти за инвестиции за преработка на суровини от чувствителни сектори и Приоритет 5. Проектни предложения, насърчаващи интеграцията на земеделските производители. В проектното предложение се предвижда още преработката на максимум 25% от общия обем на преработваните в предприятието зърнени култури. Поради своята обемност сме обособили проектното предложение на две части:Част 1. Обект Преустройство на съществуваща сграда в Цех за преработка на мляко и млечни продукти и Част 2. Обект Преустройство на съществуваща сграда в Дестилерия за етерично-маслени култури и цех за производство на флейковани фуражи.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Строително-монтажни дейности : Основна цел на дейността е да бъде направено Преустройство на съществуваща сграда в Цех за преработка на мляко и млечни продукти в УПИ № VII-1 от кв. 37 нас. Мъдрино и Преустройство на съществуваща сграда в Дестилерия за етерично-маслени култури и цех за производство на флейковани фуражи в УПИ № I-1 от кв. 37 на с. Мъдрино.Поради своята обемност сме обособили проектното предложение на две части:Част 1. Обект Преустройство на съществуваща сграда в Цех за преработка на мляко и млечни продукти -Предвижда се преустройство на част от съществуваща сграда с предназначение Хамбар със застроена площ 552 кв.м, от който ще се използват до 410 кв.м от цялата сграда; обособяване на санитарно-битови помещения за персонала, котелно, лаборатория, складови помещения; закупуване на необходимото техническо оборудване за производствената дейност. Извършване на необходимите строително-монтажни работи и въвеждане в експлоатацията на мандрата.Сградата е с изградена улична регулация, като не е необходима промяна в уличната регулация.За нуждите на млекопреработвателното предприятие ще се изгради котелно помещение. В него ще се инсталира котел на дървесни пелети.В резултат на преустройството ще се обособят следните помещения: Приемно мляко; Лаборатория; Работно сирене; Миялно сирене; Престой за достигане на киселинност; Изплакване тенекии; Хладилна камера зреене сирене с температура 8ОС до 10ОС; Хладилна камера готова продукция сирене с температура 2ОС; Работно разфасовка и опаковка на сирене; Коридор; Склад сол; Подготовка на саламура; Склад опаковки; Санитарно-битови помещения; Офис и стая за почивка; Котелно; Ремонтна работилница и компресор. Част 2. Обект Преустройство на съществуваща сграда в Дестилерия за етерично-маслени култури и цех за производство на флейковани фуражи - Предвижда се преустройство на съществуваща сграда с предназначение Телчарник.Изготвеният проект предвижда на мястото на съществуващия телчарник чрез реконструкция да се изгради нов производствен комплекс, състоящ се от три части: дестилерия за етерично-маслени култури, цех за производство на флейковани фуражи и битова част.На основание на резултатите от обследването на съществуващата сграда, в конструктивно отношение е прието пълното разрушаване на съществуващата сграда и възстановяване на конструкцията с оглед на новото преустройство.Обекта представлява едноетажно хале за цех за производство на флейковани фуражи, едноетажно хале със сутерен за дестилерия и в обема на сградата двуетажна битова част. ЗП на сградата 487,50кв.м, РЗП на сградата 771,4 кв.м.Обособяват се два подобекта:Подобект Дестилерия за етерично-маслени култури - обособяване на санитарно-битови помещения за персонала, котелно помещение, закупуване на необходимото техническо оборудване за производствената дейност. Подобект Цех за производство на флейковани фуражи – производствения комплекс се състои от две самостоятелно обособени части, с възможност за независимото им функциониране - цех за производство на флейковани фуражи и пакетажно и складово помещение, обособяване на санитарно-битов възел за персонала, стая за почивка, стая на оператора, закупуване на необходимото оборудване.За обезпечаване нуждите на работещите в двете бази проекта предвижда обособяването на битова част между тях. Сградата е решена на две нива в обема на сградата. На първият етаж са разположени битовите помещения на работещите в дестилерията и включват две битови помещения с баня към всяко от тях съответно за мъже и жени и два санитарни възела с достъп през обслужващият коридор. На вторият етаж са разположени битовите помещения на цеха за производство на флейковани фуражи, решени по аналогичен начин като тези от първият етаж. Съгласно изготвеният конструктивен проект е прието изпълнението на вертикалните конструктивни елементи и междуетажни конструкции да се изпълнят по традиционния монолитен начин. Предвижда се покривната конструкция да се изпълни с метални конструкции и покривно покритие от трислойни панели с мергелна вата. 0.00 0.00
Закупуване, доставка и монтаж на оборудване: Основна цел на дейността е да бъде оборудвана преустроената база в това число:- закупуване, доставка и монтаж на цялостно оборудване за цеха за преработка на мляко и млечни продукти,съгласно спецификация, неразделна част от Технологичния проект; - закупуване, доставка и монтаж на технологично оборудване за Дестилерия за етерично-маслени култури, съгласно спецификация, неразделна част от Технологичния проект; - закупуване, доставка и монтаж на технологично оборудване за цеха за флейковани фуражи.Част 1 Обект Цех за преработка на мляко и млечни продукти – за производствена и складова дейност, включва внедряването на пазара на бяло саламурено сирене от овче мляко. Млякото се доставя охладено от овцефермата,собственост на инвеститора, разположена в същия стопански двор.Млякото постъпва в термоизолиран съд с бъркалка, като преди това се филтрира.В непосредствена близост до приемното е обособена оборудвана физикохимична лаборатория за контрол на входящата продукция и на производствените процеси.От приемния танк млякото се подава директно за загряване за пастьоризация в съд с риза.Филтрираното мляко за бяло саламурено сирене се подава към многофункционален съд 500 л,където се загрява,прави се задръжка в поток,охлажда се до температурата за подсирване и се подава в сиренарските вани за обработка.Сиренарските вани са предвидени за монтаж на преса.Следва охлаждане,заквасване, коагулация, формоване, осоляване, подготовка за зреене, съхранение, опаковане и експедиция.Полученото пресовано,нарязано и осолено сирене се реди в тенекии или PVC кутии и се оставя да престои в помещение за достигане на киселинност.Затворените кутии и тенекии се съхраняват в хладилна камера за зреене, съгласно технологичния процес. Готовото сирене се разфасова и опакова във вакуум опаковки.В дестилерията за етерично-маслени култури ще се преработва лавандула за получаването на лавандулово масло.Технологията на получаване на маслото е чрез водно-парна дестилация.В дестилационния апарат се зарежда суровината, от която ще се добива етерично масло, като количеството й е регламентирано от обема му.Затваря се херметично и има изход за парата към охладителя. В охладителя се кондензират парите на водата и етеричното масло и се охлаждат до определена температура.Във флорентинския съд осигурява отделянето на маслото и водата,което да става благодарение на практическата им несмесваемост и разликата в плътността им.Цехът за производство на флейковани фуражи е специализирано високо технологично инженерингово съоръжение,изградено на модулен принцип със заложени две самостоятелни технически линии за преработка (флейковане и смилане),използващи общи технологични компоненти (приемник, зърнопочистване,техника за вертикален и хоризонтален транспорт,смесител за фуражи, входящи силози за съхранение на зърнени и бобови компоненити и шрот) и може да произвежда 2 групи основни продукти респ.концентратни смески: Флековани концентратни смески и Смлени концентратни смески.Взависимост от нуждите на възложителя, претеглените компоненти (суровини) регулирано се подават от приемния бункер към преработващата техника. 1-ва технологична линия-производство на „флейковани концентратни смески“ –Основните технологични операции са следните: дозиране и транспорт на зърнените и/или маслодайни компоненти към преработващата техника,флейковане на зърнените и/или маслодайни компоненти,хомогенизиране на флейкованите суровини в смесителя,изпразване на смесителя и подготовка за следващата преработка.2-ра технологична линия–производство на „смлени концентартни смески“ –Основните технологични операции са следните: дозиране и транспорт на компонентите на бункера, смилане на компонентите и транспорт към смесителя, хомогенезиране на смлените компоненти в смесителя, изпразване на смесителя и подготовка за следващо зареждане.От всеки вид фураж (флейковани или смлени концентратни смески) ще се произвежда 2 пъти седмично, като готовите смески се съхраняват до момента на пакетиране за 2-3 дни в силозите за готов фураж. 1 988 955.68 0.00
Подготовка и управление на проектното предложение: Основна цел на дейността е обезпечаване ефективното изпълнение на проектното предложение, осигуряване на постоянен контрол и координация в хода на неговото изпълнение, качественото изпълнение и отчитане на проекта, при установените изисквания и срокове. Дейността ще бъде изпълнена от ЗКПУ "ЗОРА" в сътрудничество с външна организация, специализирана в Управление и изпълнение на проекти, финансирани със средства от Европейски фондове, в сътрудничество с Кандидата по мярката. Конкретната организация, която ще предостави консултантски услуги е избрана след направено пазарно проучване. Тя е допустима за финансиране съгласно изискванията на условията за кандидатстване по мярката, т. 14.2 Условия за допустимост на разходите: "2.Допустимите разходи по т. 11 от Раздел 14.1 „Допустими разходи“ не може да превишават следните стойности: а) за консултантски и правни услуги, свързани с подготовката и управлението на проекта, като част от разходите по т. 11 от Раздел 14.1 „Допустими разходи“, не могат да превишават 5 на сто от допустимите разходи по т. 1 – 10 от Раздел 14.1 „Допустими разходи“, но не повече от 68 453 лева;" Дейността по изпълнение и управление на проекта обхваща взаимодействие на участниците в екипа за реализиране на проектните цели, чрез изпълнение на предвидените дейности в рамките на осигуреното финансиране. Ще бъде сформиран екип за управление на проекта, който екип е съставен от хора, разполагащи с опит и квалификация, нужни за изпълнението на проекта. В рамките на тази дейности ще бъдат организирани и проведени срещи на екипа за управление, за разпределяне на конкретните задачи и отговорности, както и за разработване на детайлен план за изпълнение на проекта. По време на изпълнението на проекта ще бъде провеждан ежемесечен мониторинг, като при констатация на отклонение от предварително планираните параметри, ще се извършва своевременно проучване на причините за него и ще се вземат мерки за отстраняването му. Част от дейностите на екипа ще са свързани с изготвяне на финансови отчети и доклади за изпълнение на извършените дейностите, начина на изпълнение и резултатите от изпълнението. Дейността допринася за изпълнение на заложените по проекта цели, чрез ефективно, ефикасно и икономично разходване на предвидените разходи за постигане на заложените резултати. 68 000.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.