Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 55 211 дървета
English

Програма: Околна среда

Район за планиране: Всички

Описание

Проектът на „Хелти Барс“ ООД има за своя основна цел  повишаване ефективността на производствените процеси, постигане на по-висока производителност, намаляване производствените разходи и оптимизиране производствената верига в предприятието за производството на  барове с растителен/соев протеин.

Това ще бъде осъществено чрез изпълнението на дейност за придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на  разнообразяване на предлаганите продукти/услуги. Тя се състои в придобиването на ново производствено оборудване:
- машина за темпериране на шоколад– 2 броя;
- смесител със SZ-рамена– 1 брой.

Специфични цели:
- Повишаване ефективността на производствените процеси в предприятието чрез закупуването  и въвеждането в експлоатация на трите нови машини: двете темпериращи машини и смесителя. С тях почти изцяло ще се автоматизират производствените процеси и ще се постигне максимална продукция без използване на повече ресурси (електроенергия, труд, суровини).
- Постигане на по-висока производителност и намаляване на общите производствени разходи на предприятието и оттам – на производствените разходи на единица продукция чрез елиминиране на ръчния труд и автоматизация на производството. Автоматизирането на производствените процеси  ще позволи предприятието да изпълнява по-големи поръчки за значително по-кратко време, при най-високо качество и практически без брак.
- Оптимизиране производствената верига в предприятието чрез функционално свързване на двете машини за темпериране на шоколад с притежаваните машини за тункване на барове само със заместители на шоколад.

Изпълнението на проекта кумулативно ще доведе до цифровизация на производствените процеси и разнообразяване на предлаганите продукти от предприятието.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Част 1 на Дейност "Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет и/или разнообразяване на предлаганите продукти/услуги": Придобиване на ново производствено оборудване в изпълнение на дейността ще бъде извършено чрез закупуването на следните ДМА: 1. Темперираща машина за шоколад– 2 броя: С придобиването на две темпериращи машини ще може да се постигне разнообразяване на предлаганите продукти чрез предлагане продукти- барове с растителен/соев протеин, тунквани с истински шоколад. Към днешна дата предприятието предлага единствено продукти, тунквани само със заместители на шоколад. Придобиват се два броя машини за да се работи едновременно на две линии с истински шоколад, както и да се тункват с два вида шоколад -бял и тъмен. Двете машини са от един тип и имат следните общи функционални характеристики: - Представляват интегрирано решение за работа с различни видове какаови/ шоколадови маси с различна масленост - както за всички видове високомаслени шоколадови и маси, така и за маси с ниско съдържание на мазнини, т.е. за шоколад със или без съставки, какао маса, какаово масло и пълнежи. - Притежават технология на минимум 7 пъти по-дълго време на престой в зоната на кристализация, което гарантира по-добър гланц, по- дълъг срок на годност, хрупкаво разчупване и добро свиване на крайния шоколадов продукт. - Напълно автоматизирани са - не изискват обслужване и доставя равномерно обработен шоколад- резултат - Иновативното комбинирано хоризонтално и вертикално смесване гарантира напълно хомогенно разпределение на бета V зародишните кристали в цялата маса. Прецизният контрол на кристализацията става с помощта на интегрирана охлаждаща зона с променлив поток. - Притежават високоефективна изолационна технология за температурно разделяне между охлаждащите и нагревателните зони. Тяхната технология с променлив поток в динамичната зона на смесване позволява пълна контрол, като се реагира незабавно на променящите се изисквания и по този начин задейства постоянна оптимална кристализация в масата. - Способни са да темперират шоколад в диапазон от 50% до 110% от номиналния си капацитет. За какаови маси и маси за пралини действителният капацитет за темпериране е приблизително 2/3 от посочения капацитет за темпериране, който за първата машина е 750 кг на час, а за втората – 500 кг на час. Управлението и контрола на темперирането се извършва със специализиран производствен софтуер, базирано на интуитивен цветен сензорен дисплей. Софтуерът позволява програмиране и запазване на рецепти за различни продукти. Може да съхранява минимум 20 рецепти избираеми от интуитивния сензорен дисплей. Така се осигурява автоматична настройка при стартиране на нови рецепти. Управлението и софтуера осигуряват възможност машината да се свързва в Интернет мрежа и да се програмира и контролира информацията дистанционно. Дистанционното устройството за достъп е вградено в контролния панел и свързано към мрежовото ниво на машина. Съответните машинни данни се събират и изпращат до облак, който се ползва за съхранение на данни и настройки за подобрение на продукти и за по-прецизно отстраняване на проблеми и гарантиране на висока производителност. Въведената предварително информация помага на оператора да избере правилните параметри за настройка на машината и продукта. Машината и специализирания производствен софтуер представляват един неделим актив, който се състои от компонент с характеристиките на ДМА – машина и компонент с характеристиките на ДНА - софтуер към нея, без който машината не може да функционира. Продължава в Част 2. 547 632.40 547 632.00
Част 2 на Дейност "Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет и/или разнообразяване на предлаганите продукти/услуги": Продължение от Част 1 2. Смесител със SZ-рамена Новият смесител е автоматизиран и цифровизиран. Той е осигурява интензивно смесване, както на гъсти и тежки пълнежни маси, така и на прахообразни. В смесителната вана на машината са разположени две Z-рамена, на едно ниво, с непресичащи се външни траектории. Скоростта и посоката на въртене се задава индивидуално за всяко от двете Z-рамена. Този тип смесители са винаги оборудвани с хидравличен капак. Управлението и контролът се извършва със специализиран производствен софтуер. То е програмируемо на цветен тъч-скрийн дисплей. Софтуерът позволява програмиране и запазване на програми за смесване; с него се настройва въртенето на двете Z-рамена. Така се осигурява автоматична настройка на въртенето на двете Z-рамена в двете посоки. Управлението и софтуерът осигуряват възможност машината да се свързва в Интернет мрежа и да се програмира и контролира информацията дистанционно. Въведената предварително информация помага на оператора да избере правилните параметри за настройка на въртенето на Z-рамената . Машината и специализирания производствен софтуер представляват един неделим актив, който се състои от компонент с характеристиките на ДМА – машина и компонент с характеристиките на ДНА - софтуер към нея, без който машината не може да функционира. Придобитият смесител ще осигури възможност да се произвеждат многослойни протеинови барове с различни цветове и консистенция на всеки слой. Към момента това е невъзможно, тъй като предприятието притежава само един индустриален без програмируемо управление. Това не дава възможност да се изработват едновременно различни по цветове и консистенции теста за барове. Въвеждането на трите нови машини ще доведе до намаляване на количеството използвани суровини при производството на единица продукция с ок. 15% след изпълнение на проекта в резултат на оптималното им оползотворяване в производството - реализира се чрез двете темпериращи машини на шоколад и чрез новия смесител. 148 455.32 148 455.32

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.