Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 56 779 дървета
English

Програма: Иновации и конкурентоспособност

Район за планиране: Всички

Описание

Юнийк Фуудс ЕООД развива изцяло дейността си в сферата на преработващата промишленост. Компанията произвежда и продава сурови десерти, съставени предимно от сушени плодове и ядки. Компанията започва дейност през 2016 г., като придобива модерно оборудване за хранителни технологии и разработва първите си рецепти. През 2022 г. Компанията продава в над 18 държави в Европа, предлага 11 собствени марки. Всички продукти с предлагат и продават с чужди брандове “white label” на компании в България и Европа. Към 31 август 2022 г. дружеството притежава 3 производствени линии. 
Юнийк Фуудс планира да разшири и оптимизира производството си, като закупи ново оборудване – 12 вида машини, които ще се използват за производство на сурови десерти без рязане, сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие, печени десерти, веган сирене и веган мляко. Внедряването в производството на съвременно и модерно оборудване ще позволи да се увеличи производствения капацитет на дружеството, да се разнообразят предлаганите изделия, да се произвеждат нов вид продукти, като производствените линии ще се увеличат от три на пет. Планираната инвестиция ще доведе до намаляването на себестойността на крайната продукция, подобряване и цифровизиране на работните процеси, съкращаване на сроковете за производство на предлаганите от изделия, подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес. Инвестицията ще ползволи да отговорим в по-голяма степен на пазарното търсене и високите изисквания на крайните клиенти. Проектът е изцяло съобразен с изискванията на принципа за „ненанасяне на значителни вреди“ върху околната среда.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти - част 1: Настоящата дейност ще бъде изпълнена чрез придобиването на следните високотехнологични дълготрайни активи с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: 1) Динамична везна - 1 бр. Цифровизиране на процесите: везната позволява прецизно измерване на всички опаковани продукти; автоматично премахва продукти, които не отговарят на зададените параметри; дигитална и мрежова отчетност на партидна/дневна база. Цифрово-програмно управление; не прекъсва работния процес, което води до увеличаване на производителността; облекчава работата на операторите; елиминира рекламации свързани с теглото на продуктите; отброява с точност броя продукти произведени от всяка партида. Цифровизира процесът "контрол на теглото", който към настоящия момент се извършва ръчно при 100% от продуктите - продуктите се поставят ръчно на контролна везна и след измерване се поставят ръчно на транспортна лента. Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: везната ще се използва в производствена линия (ПЛ) 1, ПЛ2, ПЛ 3 и ПЛ 5. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) сурови десерти без рязане – от 40 000 на 48 000; 2) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12 000 на 40 000; 3) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12 000 на 40 000. По ПЛ5 ще се произвежда нов продукт - печени десерти. 2) Машина за автоматично поставяне на стикери за защита от нарушаване целостта на вторичната опаковка (кутия от картон) - 1 бр. Цифровизиране: машината гарантира правилното позициониране на защитните стикери; облекчава работата на операторите; автоматизира процеса по залепване на стикерите; дава възможност за автоматично принтиране на информация по време на залепването, както и цифрово-програмно управление. Автоматизира се изцяло процесът „поставяне на стикери за защита от нарушаване целостта на вторичната опаковка (кутия от картон)“, като към момента стикерите се поставят ръчно, кутиите също се поставят ръчно в кашоните. Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: машината за стикери ще се използва в ПЛ1 , ПЛ2, ПЛ3 и ПЛ5. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) сурови десерти без рязане – от 40 000 на 48 000; 2) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12 000 на 40 000; 3) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие –от 12 000 на 40 000. По ПЛ5 ще се произвежда нов продукт - печени десерти; 3) Машина за темпериране на шоколад с работен обем 200л – 1 бр. Цифровизиране: осигурява автоматично пълнене на шоколадиращата машина, автоматизира процеса „шоколадиране“ Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: машината позволява темперирането на по-голямо количество шоколад, което увеличава производителността на линията. Ще се използва в ПЛ2 и ПЛ5. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12 000 на 40 000; По ПЛ5 ще се произвежда нов продукт - печени десерти. 4) Машина за автоматично сортиране на продукти - 1 бр. Цифровизиране: Тази машина автоматизира процеса по сортиране ( който в момента е ръчен) и поставяне на изделия за шоколадиране. Увеличава производителността и облекчава работата на операторите. Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: машината увеличава производителността и облекчава работата на операторите. Ще се използва в ПЛ 2 и ПЛ 5. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12000 на 40 000; По ПЛ 5 ще се произвежда нов продукт- печени десерти. ПРОДЪЛЖАВА 148 158.04 28 000.00
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти - част 2: ПРОДЪЛЖАВА 5) Формовъчна машина - 1 бр. Цифровизиране Машината изцяло автоматизирано формова продукти в различна форма според изискванията на клиентите като основното предимство е, че позволява оформянето на продукти с течен и твърд пълнеж с различна форма и размер. Автоматизира процеса „формоване“. Ще се използва в ПЛ3. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12 000 на 40 000. 6) Ултразвуков нож - 1 бр.Цифровизиране: гилотина за нарязване с висока прецизност, която е в пълен синхрон с Формовъчна машина чрез автоматично задаване на целия производствен цикъл последователно в двете машини. Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: ултразвуковият нож ще се използва в ПЛ 3. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12 000 на 40 000. 7) Темперираща машина за шоколад с работен обем 400л. – 2 бр. Темпериране и автоматично пълнене на шоколад в шоколадиращата машина. Цифровизиране: машината осигурява автоматично пълнене на шоколадиращата машина. Благодарение на цифрово-програмното управление се свързва с машината за тункване и охладителния тунел. Автоматизира процеса „шоколадиране“. Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: машината позволява темперирането на по-голямо количество шоколад, което увеличава производителността на линията. Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти. М ашината ще се използва в ПЛ 3. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12 000 на 40 000. 8). Машина за тункване с работна ширина 600мм - 1 бр. Цифровизиране : Чрез цифрово-програмното управление се свързва с темпериращата машина и охладителния тунел, което прецизира настройките на вибрация, обдухване и количество шоколад върху продуктите. Възможност за шоколадиране само на дъното на продукта. Възможност за декоративно шоколадиране по повърхността на продукта. Вградена темперираща машина с обем 100л. Автоматизира процеса „шоколадиране“. Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: машината ще се използва в ПЛ3. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12 000 на 40 000. 9) Охладителен тунел с дължина 12 000мм и ширина 600мм - 1 бр. Цифровизиране: тунелът разполага с два отделни компресора, които гарантират правилна конвекция на охладения въздух. Специално конструирана вътрешна част, която допринася за постоянната температура в тунела. Това спомага за правилната кристализация на шоколада. Чрез цифрово-програмното управление се свързва с темпериращата машина и машината за тункване. Автоматизира процеса „шоколадиране“ Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: машината ще се използва в ПЛ3. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) сурови десерти с рязане с възможност за шоколадово покритие – от 12 000 на 40 000. 10) Терморегулируем казан за варене, накисване и пастьоризация на млека и сирена – 1 бр. Цифровизиране: казанът е изработен изцяло от неръждаема стомана, има възможност за лесно и навременно изцеждане на излишното количество вода. Автоматизира процеса „накисване, варене и пастьоризация“, като автоматизира поставянето в контейнери. Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: казанът ще се използва в ПЛ4, която е нова и на нея ще се произвежда нов продукт: веган сирене и веган мляко. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) веган сирене и веган мляко – от 2 000 на 10 500. ПРОДЪЛЖАВА 623 872.60 293 178.91
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти - част 3: ПРОДЪЛЖАВА 11) Нарезно-смесителна машина – 1 бр. Цифровизиране: машината подготвя ядките при производство на сирена и млека, има шест режима на работа, от 200 до 6 000 оборота в минута. Автоматизира процеса „нарязване и смесване“, като в края на процеса ядките се поставят автоматично в казани; Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: машината ще се използва в ПЛ 4, която е нова и на нея ще се произвежда нов продукт: веган сирене и веган мляко. Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) веган сирене и веган мляко – от 2 000 на 10 500. 12) Конвектомат - 1 бр. Цифровизиране: предназначението му е за изпичане на бисквитки, курабии, крекери и др. Разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти: машината ще се използва в ПЛ5, която е нова и на нея ще се произвежда нов продукт: печени десерти . Очаквано разширяване на капацитета за една работна смяна от 8 часа: 1) печени десерти – от 0 на 5 000. 78 233.20 19 558.30

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.