Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионална квалификация на заети лица за част от професия „Оператор в хранително – вкусовата промишленост“, специалност „Производство на захар и захарни изделия“
: Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите.
2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия .
3.Подобрена производителност на обучените лица.
4. Устойчива заетост и работа във фирмата след обученията.
Целевата група за дейността са 26 жени и мъже работещи в Завода за Захарни изделия, заявили готовност да участват в обучението.Всички са на длъжност общ работник промишлено производство. От тях 4 са с висше и 22 със средно образование, а 3 души са над 54 години. Обучението ще бъде насочено към нуждите на самите лица и към развитие на техните умения – лични, професионални и такива специфични за конкретните работни места. В рамките на настоящата дейност ще бъде проведено обучение по част от професия „Оператор в хранително – вкусовата промишленост“, специалност „Производство на захар и захарни изделия“, код 5410206.Лицата ще бъдат обучени за част от професията като хорариумът на обучението ще е минимум 300 учебни часа, като учебните часове са с продължителност 45 минути. Обучението включва както теоретична така и практическа подготовка, като практическата подготовка ще е минимум 212 часа. Лицата ще бъдат обучени по съвременна методология от експерти в областта, ще им бъдат раздадени необходимите материали, ще се води необходимата документация – присъствени списъци, графици, анкетни карти и др.
На завършилите успешно ще бъде издадено Удостоверение за професионално обучение. Успешно завършили ще са лицата, които имат присъствие минимум 80 % от хорариума за обучението и са издържали заключителния изпит.Чрез успешното завършване на обучението работниците ще повишат своята професионална квалификация, производителност и адаптивност на пазара на труда.След завършване на обучението обучаваният ще: Приема и съхранява суровини, материали, полуфабрикати; контролира условията за съхранение; подготвя и преработва суровини и материали за производство на захар и захарни изделия; установява отклонения в качеството и причините за тях; опакова, съхранява и експедира готова продукция; обслужва, регулира и контролира машини, апарати, съоръжения и инсталации; осигурява контрол в производствен участък и др.
Етап 1: Подготовка на документация и избор на изпълнител по реда на ЗУСЕСИФ и ПМС 160- първи проектен месец.
Етап 2: Организиране на обученията – сформиране на групите за обученията и изготвяне на график за обученията - първи проектен месец.
Етап 3: Провеждане на обученията – от втори до единадесети проектен месец.
Етап 4: Заключителен етап – изготвяне на доклад от обучението - 11 проектен месец. |
15 600.00
|
15 600.00
|
Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионална квалификация на заети лица за част от професия "Полиграфист", специалност "Полиграфия"
: Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите.
2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия .
3.Подобрена производителност на обучените лица.
4. Устойчива заетост и работа във фирмата след обученията.
Целевата група са 10 работници от Завод за опаковки, които са заявили готовност за участие в обучението.Всички са мъже със средно образование, а един от тях е на възраст над 54 г. Всички предвидени за обучение са машинни оператори - печат, работещи на технологичните линии на Завода за опаковки. Произвежда се голямо разнообразие опаковки на трите вида печат - дълбок, офсетов и флексо печат. Потребността от обучение се обуславя от високата конкуренция в бранша и непрекъснатия стремеж за подобряване на качеството на опаковките и оптимизиране разходите на производството. Обучението по част от професия ще създаде условия за подобряване на уменията на работещите, оптимизиране на производството и повишаване на качеството на продукцията. Това ще способства за повишаване на конкурентоспособността на Завода за опаковки и фирмата като цяло.В рамките на настоящата дейност ще бъде проведено обучение по част от професия 213030 "Полиграфия", специалност "Полиграфист" III СПК 2130301,с продължителност не по-малка от 600 учебни часа. Учебните часове са с продължителност 45 минути. Обучението включва теоретична подготовка 233 учебни часа и практическа подготовка 367 учебни часа.Лицата ще бъдат обучени по съвременна методология от експерти в областта, ще им бъдат раздадени необходимите материали, ще се води необходимата документация – присъствени списъци, графици, анкетни карти и др.На завършилите успешно ще бъде издадено Удостоверение за професионално обучение. Успешно завършили ще са лицата, които имат присъствие минимум 80 % от хорариума за обучението и са издържали заключителния изпит.След завършване на обучението всеки обучаем ще може да: Осъществява оперативна дейност свързана с въвеждането на текстова информация(текстови документи от ръкописни печатни материали стандартни приложни програмни продукт, ръчно или чрез скенер със софтуер за оптическо разпознаване на текст (OCR) необходимата точност и коректност на обработваните документи, настолни издателски системи за съвместна обработка на текст илюстрация - DTP.Обработване на текстови документи подготовката им за издателска система коригиране, редактиране, сричкопренасяне, форматиране, разпечатване. Съхраняване на текстови материали според установените правила. Получаване и отчитане на получените материали и пособия.Сканиране и обработване на графични и растерни изображения. Съхраняване на илюстративен материал.Оформление на полиграфическите издания (книги, вестници, списания, акцидентни материали) и др.Интегриране на текст и графика. Композиране на страници. Съхраняване на готовите издания.Експониране на оформеното издание монтаж (ръчен електронен) Директно лазерно експониране на печатни пластини без междинно използване на фото технически филм.Изработване на печатни форми монтаж и копиране.Създава и поддържа безопасна работна среда.Участва в дообработване на печатната продукция. Технологични процеси за изработване на етикети и опаковки.Изпълнява всички трудови задачи при спазване на здравословни и безопасни условия на труд.Отпечатване на полиграфическите издания. Отпечатване на опаковки. Печат на външна вътрешна реклама.
Обучение за част от професия -
Етап 1: Подготовка на документация и избор на изпълнител по реда на ЗУСЕСИФ и ПМС 160- първи проектен месец
Етап 2: Организиране на обученията – сформиране на групите за обученията и изготвяне на график за обученията - първи проектен месец.
Етап 3: Провеждане на обученията – от втори до седемнадесети проектен месец.
Етап 4: Заключителен етап – изготвяне на доклад от обучението - 17 проектен месец. |
11 250.00
|
0.00
|
Обучение по Ключова компетентност 4 „Дигитална компетентност”: Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите.
2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия .
3.Придобиване на дигитална компетентност от 6 заети лица.
4.Подобрена производителност на обучените лица.
5. Устойчива заетост и работа във фирмата след обученията.
Целевата група са шест служители от лабораторията на Завода за спирт.Всички са жени, като от тях 3 са с висше образоване, от които 1 е над 54 години и 3 са със средно образование.От дейността на служителите зависи контрола на качеството на суровините и материалите и качеството на произвежданата продукция. В завода е внедрен в производство нов иновативен продукт, което налага по-висока прецизност в работата на заетите. Провеждането на обучение по ключова компетентност на 6 заети лица за успешна трудова реализация, чрез придобиване на умения по КК 4 ще отговори на новите изисквания за работа.Предвид характера на длъжностите и с цел по-ефективна работа на заетите във фирмата, обучението по ключова компетентност ще бъде насочено за придобиване на професионални умения за боравене с компютърна техника и наличното оборудване и апаратура на работните места. Това ще позволи постигането на по-висока производителност и прецизност при реализацията на технологичния процес. Целта ще бъде обучението да бъде насочено към нуждите на самите лица от развитие на техните умения – лични, професионални и такива специфични за конкретни работни места. Обучението ще бъде съобразено с изискванията и на работодателя за конкретните работни места.По този начин заетите лица ще придобият онези умения, съответстващи на търсените от страна на работодателя, което ще улесни тяхното интегриране в заетостта във фирмата. Обучението ще се проведе за 12 дни, в рамките на 2 месеца.Хорариум часове: 45 уч.часа (15 уч.ч. - теория и 30 уч.ч. - практика) + 2 уч.часа изпит. Обучението по теория ще се проведе в офиса на обучаващата организация, а практиката по работните места във фирмата.
Етап 1: Подготовка на документация и избор на изпълнител по реда на ЗУСЕСИФ и ПМС 160. Сключване на договор с избрания изпълнител - първи проектен месец
Етап 2: Организиране на обучението – сформиране на групата за обучението и изготвяне на график за обученията - първи проектен месец.
Етап 3: Провеждане на обученията – от втори до трети проектен месец.
Етап 4: Заключителен етап – изготвяне на доклад от обучението - 3 проектен месец |
1 500.00
|
1 500.00
|
Обучение по Ключова компетентност 7 "Инициативност и предприемачество" : Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите.
2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия .
3.Подобрена производителност на обучените лица.
4. Устойчива заетост и работа във фирмата след обученията.
5. Придобиване на нови управленски умения.
Целевата група са десет ръководители на звена, мъже и жени, в Завода за захарни изделия.От тях 6 са със средно , а 4 с висше образование, като 1 е над 54 години. От дейността на тези ръководители зависи ефективността на производствения процес. Реализират контрола върху качеството на суровините и материалите и качеството на произвежданата продукция. Създават организация и контролират изпълнението на трудовите задължения от работещите във завода лица. В завода непрекъснато се внедряват нови асортименти хранителни продукти, разработват се и се внедряват собствени полезни модели. Внедрен в производството е иновативен продукт, което налага по-висока прецизност в работата, свързана с организацията на труда и производствения процес.Непрекъснато се обновява технологичното оборудване, свързано с внедряването в производството на нови и иновативни продукти. Провеждането на обучение по ключова компетентност на 10 заети лица за успешна трудова реализация, чрез придобиване на умения по КК 7 (- 30 уч. часа) ще отговори на новите изисквания за работа. Обучението ще бъде съобразено с изискванията и на работодателя за конкретните работни места.Предвид характера на длъжностите и с цел по-ефективна организация на работа на заетите във фирмата, обучението по ключова компетентност ще бъде насочено за придобиване на професионални умения от всеки обучаем за: 1. Анализира възможностите, заплахите, силните и слабите страни на предприятието.2. Подрежда възложените и текущите задачи по приоритет.3. Организира работното си време. 4. Разрешава възможни критични ситуации, свързани с трудовата дейност. 5. Прави отчет на извършената работа. 7. Организира екип за изпълнение на задачите – цели, състав, задачи, план, организация на изпълнението, отчет на извършената работа. 8. Възлага, инструктира и контролира качественото изпълнение на задачите.9.Прилага нормативната уредба, регламентираща икономическата дейност в предприятието. 10. Организира дейността на предприятието – проучване, снабдяване, производство, пласмент, съхранение, транспорт, администриране и др. Това ще позволи постигането на по-висока производителност и прецизност при реализацията на технологичния процес.
Етап 1: Подготовка на документация и избор на изпълнител по реда на ЗУСЕСИФ и ПМС 160 - първи проектен месец
Етап 2: Организиране на обучението – сформиране на групата за обучението и изготвяне на график за обученията - първи проектен месец.
Етап 3: Провеждане на обученията – втори проектен месец.
Етап 4: Заключителен етап – изготвяне на доклад от обучението - 2 проектен месец |
1 400.00
|
1 400.00
|
Включване в гъвкави форми на заетост на обучаемите : Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите.
2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия .
3.Подобрена производителност на обучените лица.
4.Повишаване мотивацията за учене и придобиване на нови умения от заетите.
За всяка от дейностите 1,2,3,и 4, заложени в проектното предложение, в съответствие с планираните учебни програми и графици ще се осигури участието в гъвкави форми на заетост на обучаемите, така, че да се реализира ефективно обучение, което ще бъде съобразено и с пълноценна трудова дейност, с цел реализация на производствената програма на заводите. На основата на месечното участие в обученията, което ще се контролира чрез присъствените форми, на всяко лице в дните на обучение ще бъде начислявано и изплащано допълнително трудово възнаграждение за съответния месец и дължимите осигурителни вноски върху него за сметка на работодателя.На основата на съгласувано с преките ръководители предложение, в съответствие с възможностите на организация на технологичния процес и трудовата дейност на заетите, на включените в групата лица, за периода на обучение, работодателят ще предостави възможност за избор на гъвкави форми на заетост - Работа на смени; Работа на плаващо работно време; Гъвкави работни часове за определен период.С участниците в обучение ще се подпишат допълнителни споразумения към трудовите им договори.Обучаеми по професията „Оператор в хранително – вкусовата промишленост“, специалност „Производство на захар и захарни изделия“ са 26 лица - Обучението ще се проведе за 170 дни, в рамките на 10 месеца и ще приключи в края на 11 проектен месец; Професия "Полиграфист", специалност "Полиграфия" -Обучението за 10 лица ще се проведе за 192 дни, в рамките на 16 месеца и ще приключи в края на 17 проектен месец; Ключова компетентност 4 „Дигитална компетентност” -Обучението ще се проведе за 6 лица за 12 дни, в рамките на 2 месеца и ще приключи в края на 3 проектен месец; Ключова компетентност 7 "Инициативност и предприемачество" - Обучението на 10 лица ще се проведе за 12 дни в рамките на един месец и ще приключи в края на 2 проектен месец. Дейността ще стартира от втори проектен месец и ще приключи по етапно в края на 17 проектен месец. |
37 068.25
|
23 840.13
|