Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 55 152 дървета
English

Програма: Иновации и конкурентоспособност

Район за планиране: Всички

Описание

Настоящото предложение за изпълнение на инвестиция е насочено към придобиване на нови технологии - система за разливане на агарови хранителни среди в петрита - 1 бр., автоклав - 1 бр., система за производство на чиста вода - 1 бр., автоматична опаковаща машина - 1 бр., всяка от които води кумулативно до цифровизация на производствения процес и разширяване на производствения капацитет на съществуващ стопански обект на ДИАХИМ ЕАД в гр. Монтана. Очакваният ефект от изпълнение на инвестицията е възстановяване на икономическия потенциал на предприятието от периода преди COVID пандемията и създаване на условия за растеж и развитие чрез цифровизация на производствените процеси с цел разширяване на дейността. Допълнително, инвестицията по процедурата е съобразена с изискванията на принципа за „ненанасяне на значителни вреди“ върху околната среда и ще допринесе за екологичния преход на страната и изпълнението на шестте цели: смекчаване на изменението на климата; адаптиране към изменението на климата; устойчиво използване и опазване на водните и морските ресурси; преход към кръгова икономика; предотвратяване и контрол на замърсяването; защита и възстановяване на биологичното разнообразие и екосистемите.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Придобиване на нови технологии (Система за разливане на агарови хранителни среди в петрита - 1 бр.) с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет на ДИАХИМ ЕАД: Настоящата дейност ще бъде изпълнена чрез придобиване на следния високотехнологичен дълготраен материален актив: Система за разливане на агарови хранителни среди в петрита - 1 бр., която ще разшири производствения капацитет на предприятието за производство на хранителни среди в петри и повиши цифровизацията му. Системата ще се състои от два модула: 1) Автоматичен модул за приготвяне, стерилизиране и охлаждане на хранителната среда до температура подходяща за разливане в петрита, без образуване на конденз и 2) Автоматичен модул за разливане на хранителната среда в стандартизирани петрита с диаметър 90 mm при условия на стерилен ламинарен поток изолиран от околната среда. Предвидената за придобиване система ще допринесе за „ЦИФРОВИЗАЦИЯТА на производствените процеси“, тъй като автоматичния модул за приготвяне, стерилизиране и охлаждане на хранителна среда, ще разполага със софтуер, който да съхраняват 50 програми, които могат да се извикват по всяко време и автоматично записване на поне 8 000 цикъла, които ще могат да се извикат по всяко време. Чрез софтуер ще може да се наблюдава дистанционно производствения цикъл в реално време и да се прехвърлят данни чрез информационно-комуникационен процес към компютър (в досието на всяка партида), където да се съхранява информацията. При производството на хранителни среди е от изключително значение данните от всяка производствена операция и условията ѝ на извършване да се документират. Автоматичният модул за разливане на петри също е с вграден софтуер, чрез който автоматично ще взема петрито от карусела, ще го отваря, ще изтегля необходимото количество среда от модула за приготвяне на средата, ще я разлива в петрито, ще го затваря, ще отпечатва етикет с изискваната информация (каталожен номер, наименование на средата, партиден номер, срок на годност, ще го поставя автоматично на петрито и ще го връща в карусела. От модула със специализиран софтуер също ще може да се изпращат данните от описания процес към централизираната сървърна система на компанията, където да се съхраняват (в досието на партидата). Наличната система не позволява мониторинг чрез отдалечен достъп и автоматичен трансфер на данни от процеса, а поставянето на етикети на петрито след отпечатване се осъществява ръчно. Предвидената за придобиване система за разливане на агарови хранителни среди в петрита ще допринесе за „разширяване на производствения КАПАЦИТЕТ“ на ДИАХИМ ЕАД с 30 литра капацитет за приготвяне, стерилизиране и охлаждане на хранителната среда до температура подходяща за разливане в петрита и с 800 бр./час разляти петри, добавени към настоящия капацитет от 100 литра за приготвяне и 800 бр./час за разливане. 30 литра е оптималното количество за приготвяне на една партида, което количество се характеризира с оптимални разходи за подгряване и охлаждане, и се приготвя сравнително бързо. Системата ще позволява да се приготвят и разливат в петрита 2 до 3 различни среди на ден, което ще повиши ефективността на производството и ще даде възможност за гъвкавост и бърза реакция при спешна необходимост от приготвяне на хранителни среди – например при локални епидемии от стомашно-чревни заболявания е необходимо в рамките на няколко часа да се приготвят и доставят извънредни количества хранителни среди за здравните заведения. Автоматичният модул за разливане на петрита ще охлажда допълнително хранителната среда при разливането, чрез нова за компанията технология чрез охладител за бързо втвърдяване на агара и предпазване от кондензация. В момента се използва друга технология за охлаждане при разливане, която изисква по-дълго време за охлаждане, което ограничава броя производствени цикли, които могат да бъдат произведени за един ден. Разливането на средата в петрита ще се осъществява при условия на стерилен ламинарен поток на въздуха, за да се избегне замърсяване на средата от микроорганизми от въздуха. 328 300.00 328 280.00
Придобиване на нови технологии (Автоклав – 1 бр.) с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет на ДИАХИМ ЕАД: Настоящата дейност ще бъде изпълнена чрез придобиване на следния високотехнологичен дълготраен материален актив: Автоклав – 1 бр., който ще разшири производствения капацитет на предприятието за производство на хранителни среди в бутилки и епруветки, и повиши цифровизацията. Предвиденият за придобиване автоклав ще допринесе за „ЦИФРОВИЗАЦИЯТА на производствените процеси“, тъй като ще разполага с: 1) Система за управление, която ще може да осъществява комуникация и автоматичен пренос на данни към централизираната сървърна система на компанията (наличният автоклав няма такава информационно-комуникационна технология). Системата за управление на предвидения за закупуване автоклав ще се състои от сензорен екран и контролери (Programmable Logic Controllers – PLC), които ще превръщат аналоговите стойности в цифрови и системата ще извършва обработката им. Ще има възможност за създаване на програми в зависимост от вида на продукта (твърди вещества, течности, твърди/течни отпадъци, пастьоризация); температура на стерилизация, време за стерилизация; крайна температура на охлаждане; време за сушене на твърди вещества и т.н. Всяка програма ще бъде с контролиран достъп. Най-важното е автоматичният пренос на необходими за продуктовото досие данни: резултатите от автоклавирането - колко време е загряван автоклава преди стерилизация; колко време е протичала самата стерилизация; колко време е намалявала температурата; резултатите от процеса; наличие на аларми и тяхното естество по време на процеса; контрол на състоянието на клапана. Тези данни са изключително важни за клиентите на компанията, тъй като качеството и процеса на производство на хранителни среди, вкл. неговото документиране, предопределя качеството на фармацевтичната продукция на клиента. 2) Дистанционна диагностика и разрешаване на сервизни проблеми: Показване на действителна стойност налягане, температура, проводимост; информация за състоянието на всички помпи, двигатели и клапани и т.н. данни, като ще има възможност за техния мрежови пренос. Копиране и съхранение на всички необработени данни като стойности на температура и налягане, партидна документация, стъпки на процеса, програми, данни от одитна пътека, аларми и т.н. В момента наличния автоклав не разполага с дистанционно сервизиране и възможност за автоматичен пренос на данни от диагностика и мониторинг, а тези данни са също част от партидното досие на продукта и предопределят успешното освобождаване на продукта. Предвиденият за придобиване автоклав ще допринесе за „разширяване на производствения КАПАЦИТЕТ“ на ДИАХИМ ЕАД, защото: 1) Общият полезен обем на камерата му ще бъде 576 литра, като ще дава възможност да бъдат поставени в нея 1100 бр. стъклени бутилки с хранителна среда от 100 мл. или 360 бр. стъклени бутилки от 500 мл. Настоящият автоклав е с обем на камерата 96 литра, което дава възможност в нея да бъдат поставени 148 бр. стъклени бутилки с хранителна среда от 100 мл. или 48 бр. стъклени бутилки от 500 мл. Формата на камерата на предвидения за закупуване автоклав ще бъде правоъгълна, каквато форма събира по-голям брой обекти в сравнение с цилиндричните камери (каквато е камерата на настоящия автоклав) при един и същ разход на енергия. 2) Автоклавът ще бъде напълно автоматизиран, като дори зареждането с чиста вода ще осъществява автоматично чрез връзка с предвидената за закупуване с настоящото предложение за инвестиция система за производство на чиста вода. За съпоставка наличният автоклав се зарежда с вода ръчно, което забавя стартирането на производствения процес и намалява производителността. 3) Зареждането и освобождаването на автоклава ще става от предната му част с помощта на количка на релси и с колела, без да е необходимо да се пренасят на ръка обектите за автоклавиране и вече автоклавираните обекти. В момента зареждането и освобождаването на наличния автоклав се извършва ръчно с кошници от неръждаема стомана, което забавя и усложнява процеса, както и води до неефективност. 289 190.00 289 180.00
Придобиване на нови технологии (Система за производство на чиста вода - 1 бр.) с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет на ДИАХИМ ЕАД: Настоящата дейност ще бъде изпълнена чрез придобиване на следния високотехнологичен ДМА: Система за производство на чиста вода – 1 бр., който ще разшири производствения капацитет на предприятието за производство на хранителни среди в петрита, епруветки и бутилки, и повиши цифровизацията му. Системата ще произвежда два типа вода: 1) Ултрачиста вода (Тип I) за приготвянето на хранителните среди и 2) RO вода (Тип III), необходима за измиване на бутилките и епруветките за производство на хранителни среди (преди поставянето на хранителните среди в тях) и процеса по автоклавиране на вече разлятите хранителни среди в бутилки. Предвидената за придобиване система за производство на чиста вода ще допринесе за „ЦИФРОВИЗАЦИЯТА на производствените процеси“, тъй като ще разполага с проследяване и генериране на данни за електропроводимостта, която определя качеството на водата (измерено в микросименс (µS)); състоянието на системата; възникнали проблеми при поддръжка; време за смяна на консумативи (картриджи); графично представяне на потребителските и др. данни, които чрез информационно-комуникационен процес ще пренася в централизираната сървърна система на компанията и конкретните продуктови досиета. От изключителна важност е тези параметри да се съдържат в продуктовите досиета на произведената партида хранителните среди, като доказателство за извършено производството съгласно изискванията на фармакопеята, ISO стандарти и други нормативни документи и да са достъпни за проверка от клиентите на компанията след поискване. За съпоставка в момента тези данни за производството на чиста вода се записват на ръка на хартиен носител, което прави производствения процес изключително бавен, неефективен и с риск от възможни неточности. Предвидената за придобиване система за производство на чиста вода ще допринесе за „разширяване на производствения КАПАЦИТЕТ“, защото ще дава възможност за производство на 32 л. чиста вода/час, който ще се добави към наличния капацитет. В момента наличната система за чиста вода може да произвежда единствено ултрачиста вода (Тип I), а капацитетът ѝ (10 литра вода/час) е изцяло зает за приготвяне на хранителните среди за разливане в петрита. Диахим няма свободен капацитет за производство на ултрачиста вода (Тип I) за подготовка на хранителни среди за стъклени бутилки, които поръчки са се увеличили неколкократно. Производството на чиста вода е важен етап от производствения процес на хранителни среди, тъй като чистата вода е определящ компонент на крайния продукт. Водата за изплакване на стъклария преди разливане на хранителните среди в нея - RO вода (Тип III) в момента се произвежда от дестилатор с капацитет от 2 л./час, което е крайно недостатъчно, а процесът е неефективен и енергоемък. Необходимо е и допълнително закупуване на дестилирана вода, което отежнява производствените разходи. Предвидената за закупуване система за производство на чиста вода е с капацитет, който да задоволи нуждите на производството от ултрачиста вода (Тип I) за подготовка на хранителни среди в бутилки и нуждите от производство на RO вода (Тип III) за измиване на стъклария преди разливане на хранителната среда, и за извършвания процес по автоклавиране с предвидения за закупуване с настоящото предложение за изпълнение на инвестиция автоклав, с което допълнително ще се подобри ефективността на производствения процес и оптимизира производствената верига. Ще отпаднат и разходите за закупуване на дестилирана вода, тъй като системата ще работи с водата от водопреносната система за да произвежда двата типа чиста вода. Прецизността на новата система ще бъде много висока, тъй като ендотоксините ще бъдат сведени до lt;0,001 EU/ml. Ендотоксините образувани от един вид микроорганизми могат да потиснат растежа на друг вид и на среди произведени с вода с по-високо съдържание на ендотоксини може да се получат фалшиво отрицателни резултати, което да има сериозни последици за пациентите, които са диагностицирани с такива среди, а също и за контролните лаборатории. 45 670.00 45 670.00
Придобиване на нови технологии (Автоматична опаковаща машина - 1 бр.) с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет на ДИАХИМ ЕАД: Настоящата дейност ще бъде изпълнена чрез придобиване на следния високотехнологичен дълготраен материален актив: Автоматична опаковаща машина - 1 бр. Предвидената за придобиване aвтоматична опаковаща машина ще допринесе за „ЦИФРОВИЗАЦИЯТА на производствените процеси“ тъй като ще позволява опаковане във фолио на петри и бутилки единствено с въвеждане на размер на пакета и скорост на опаковане от страна на оператора, ще съхранява вече въвеждана информация и ще дава възможност за повторното ѝ стартиране. Ще позволява експорт на данни чрез осъществяване на информационно-комуникационен процес към централизираната сървърна система на компанията и досието на продукта, касаещи каталожен номер, наименование, партиден номер, срок на годност на продукта/партидата. Настоящата опаковъчна машина не разполага с такива цифрови възможности - не може да съхранява информация за опакованите продукти като каталожен номер, наименование, партиден номер, срок на годност и не може да осъществява експорт на данни в досието на продукта. В допълнение новата автоматична опаковаща машина ще разполага с автоматизиран PID контрол на температурата подходяща за различни опаковъчни материал. PID контролерът се стреми да поправи грешката, получена между предварително установената температурна стойност и текущата ѝ стойност. P – пропорционална – има смисъл на моменталната и директна реакция на контролера към грешката, I – интегрална – смисълът ѝ е за премахване на установената грешка и D – диференциална – има смисъл за реакция към бързите промени на грешката и по-бързото затихване на грешката, например когато температурата започне да се покачва, още преди да е стигнала желаното ниво контролерът да спре нагревателя, за да не се стигне до прегряване. Машината ще бъде окомплектована с високочувствително оптично електрическо проследяване с фотоелектричен сензор на цветните маркировки и позиция на рязане с цифров вход, което ще прави запечатването и рязането по-точно, с което ще се подобри ефективността и производителността на процеса. Ще бъде окомплектована с термотрансферен принтер, който директно ще пише върху фолиото и ще елиминира необходимостта от поставяне на хартиен етикет. Това ще бъде нова цифровизирана технология, която ще извършва информационно-комуникационнен процес за обмен на данните, които да бъдат изписани на фолиото. Настоящата машина не разполага с нито една от гореописаните цифровизирани характеристики на предвидената за закупуване машина. Предвидената за придобиване aвтоматична опаковаща машина ще допринесе за „разширяване на производствения КАПАЦИТЕТ“ тъй като ще повиши нивото на автоматизация при производствената операция опаковане на петри и бутилки в термофолио, като автоматизира подготовката за опаковане на самото петри и фолио, прецизира процеса по залепване на фолиото и автоматизира процеса по извеждане на опаковката. Скоростта на работа на новата машина ще бъде до 150 пакета/минута, като за съпоставка с настоящата машина могат да бъдат опаковани максимум 6 пакета в минута. С пакетирането производствения процес не приключва - необходимо е и етикетиране. В момента етикетите се поставят ръчно на пакета, след което на хартиен носител се записват данните на продукта, които да бъдат въведени допълнително чрез ръчно набиране в продуктовото досие, което бави изключително производствения процес и е предпоставка за допускане на грешки. С реализация на настоящото предложение за инвестиция и закупуване на автоматична опаковъчна машина ще се въведе нова технология по термоотпечатване на данни върху опаковката, която технология ще елиминира ръчен труд, ускори процеса, разшири производствения капацитет и намали производствените разходи. Разширяването на производствения капацитет на операцията по вторично опаковане на хранителни среди ще позволи поемане на отказваните в момента заявки, поради недостатъчен капацитет и ще балансира и оптимизира производствената верига на компанията. 36 810.00 36 810.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.