Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 56 707 дървета
English

Програма: Иновации и конкурентоспособност

Район за планиране: Всички

Описание

"ОВО-БУЛ" ЕООД е водещо предприятия в страната за производството на яйчни пастьоризирани продукти, които намират реализация на българския и Европейския пазар, с приоритет в съседните европейски държави. Продуктовата ни гама включва яйчен меланж, жълтък и белтък.
Макар и със стабилни пазарни позиции, пред нас стоят ограничения, които не ни позволяват да увеличим пазарния си дял на национално ниво, както и да навлезем на нови чуждестранни пазари, а именно:
1. Производствен капацитет - тясно звено в производство ни е капацитетът на машината за чупене на яйца, която не може да уплътни капацитета на следващото звено в поточната линия, където се сепарират жълтък и белтък или се миксира яйчния меланж. Това води до два съществени проблема - от една страна времето на престой на основната машина се увеличава, а от друга не можем да достигнем търсените от нашите клиенти производствени обеми в кратки срокове. Освен дисбаланса в производствения процес, настоящата технология на чупене на яйцата се отразява и на количеството брак, респективно на рандемана.  В резултат на това производствените разходи за единица продукция са високи (налага се да работим на трисменен режим, за да изпълним поръчките в срок, използваме повече яйца за литър продукт), което пък  дава негативно отражения върху финансовите ни резултати.  
2. Качество – технологията за пастьоризиране „тръба в тръба”, с която разполагаме, при обработката губи 14% от протеиновото съдържание, с което не можем да отговорим на търсенето на високопротеинови продукти и ни поставя в неблагоприятно конкурентно положение на пазара.
С този проект ще въведем в производство съвременна високо производителна чупачна линия, както и високотехнологичен вълнов пастьоризатор, запазващ 100% съдържанието на протеин и увеличаващ срока на годност на крайните продукти. 
Тази инвестиция ще ни позволи да утвърдим пазарните си позиции, да доразвием експортния си потенциал, както и да подобрим финансово-икономическите си показатели.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Дейност за подобряване на производствените процеси чрез закупуване на Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци - 1 бр.: Като част от дейността ще бъде закупена 1 бр. Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци Добавянето на тази линия към в момента работещата, чрез подобрена технология на чупене ще доведе до минимализиране на загубите от вложения материал за производството на меланж, белтък и жълтък. Новата линия също така постига изключително високо ниво на отделяне на белтък от жълтък и понижен процент на брак. Така се свежда до минимум смесването на двата продукта и се запазват напълно качествените им характеристики и се ограничава загубата на продукция. Зареждачът на линията е снабден със специална вградена система за засичане на заседнало яйце, която връща корите със заседнали яйца към оператора, докато празните кори се подреждат автоматично. Предвидената машина е снабдена и със скенер базиран на Computer Vision система за сканиране на яйчния жълтък за оптимална автоматична инспекция на яйчния белтък във всяка чашка за получаване на яйца и автоматично отхвърляне в цялата яйчна секция при случай на жълтък в белтъка. Тъй като добавената стойност на продукцията в разделените продукти (жълтък и белтък) е най-висока, новата мащина ще допринесе за по-прецизно разделяне и по-висок-рандеман в тази операция. Настоящия рандеман при операцията по разделяне е 72 %. След добавянето на новата линия той ще скочи до 76 % за разделените продукти. Този по-висок рандеман ще доведе до икономия на разходите за единица продукция. За производството на 1 кг. продукция ще са нужни с 2 яйца по-малко, като това ще доведе до 4 592 270 броя яйца икономия за производството на яйчен меланж през третата година от бизнес плана и 1 692 807 броя яйца икономия за производството на белтък и жълтък за същата година и ще спести на предприятието разходи общо за трите прогнозни години след инвестицията в размер на 482 798,21 лв. за производството на меланж и 177 969,53 лв. за производството на белтък и жълтък. Ниският процент на брак ще позволи и занижаване на общия размер на присъщите производствени разходи за продукцията. Новата линия ще бъде работи успоредно с притежаваната в момента с капацитет 32 000 яйца/час. С добавянето на новата машина с капацитет 21 600 яйца/ час общият капацитет на машините ще се увеличи до 43 600 яйца/час. Това повишаване ще доведе до производството на по-големи количества в по-кратки срокове, като осигури гъвкав и ефективен производствен процес. Вследствие на това производството ще премине от трисменен в двусменен режим на работа, което допълнително ще подобри цялостния производствен процес и структурата на разходите (в частност на режийните разходи). Вследствие на преминаването в двусменен режим на работа, ще бъдат освободени двама души, отговарящи за надзора на качеството на работа в третата смяна, като по този начин ще се съкратят част от разходите за труд и работна заплата и ще се повиши производителността на труда.. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 545 676.57 545 676.57
Дейности за подобряване на съществуващите продукти чрез закупуване на Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци - 1 бр.: Като част от дейността ще бъде закупена 1 бр. Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци Закупуването на този актив ще допринесе за подобряване на качеството на предлаганите продукти яйчен белтък и яйчен жълтък чрез своята подобрена технология, чрез която се постига изключително високо ниво на отделене, като свежда до минимум смесването на двата продукта, запазвайки напълно качествените им характеристики. Предвидената линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци е снабдена с 60 чаши за получаване и разделяне, поставени държачи. Оптималното разделяне на белтъка от жълтъка се осигурява чрез контролирани от камера държачи, което свежда до минимум възможността за грешка и осигурява максимално разделение. Машината е снабдена и със скенер, базиран на Computer Vision система за сканиране на яйчния жълтък за оптимална автоматична инспекция на яйчния белтък във всяка чашка за получаване на яйца и автоматично отхвърляне в цялата яйчна секция при случай на жълтък в белтъка.Тези два продукта дават най-висока добавена стойност при продажбата си и са търсени повече на външния пазар. Инвестицията в допълнителна чупачна машина ще позволи по-широкото производство на пастьоризирани жълтъчни и белтъчни продукти, с което ще повиши пазарния интерес към дружеството и неговата продукция, като по този начин ще се генерират допълнителни приходи от износ. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 0.00 0.00
Дейност за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес чрез закупуване на Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци от белтъци - 1 бр.: Като част от дейността ще бъде закупена и инсталирана 1 бр. Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци от белтъци. Закупуването на този актив ще допринесе за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес чрез намаляване на суровините нужни за производството на течните яйчни продукти. Подобрената система за засичане на заседнало яйце и скенера базиран на Computer Vision система за сканиране на яйчния жълтък за оптимална автоматична инспекция на яйчния белтък ще доведе до увеличаване на общия рандеман за производство на течен меланж, белтък и жълтък от сегашния 84 % до 86 %.. Това ще доведе до минимализиране на количествата за брак. В следствие на това ще намалеят и количествата вода, нужни за измиване на използваните за продукцията яйца, съответно с 11 % през първата година след извършване на инвестицията, 9 % през втората и 6 % през третата. С въвеждането в експлоатация на новата Линия за чупене на яйца ще се намалят и разходите за гориво-смазочни материали намалява общо за периода на бизнес плана с 8 %. Настоящия рандеман при операцията по разделяне е 72 %. След добавянето на новата линия той ще скочи до 76 % за разделените продукти. Този по-висок рандеман ще доведе до икономия на разходите за единица продукция. За производството на 1 кг. продукция ще са нужни с 2 яйца по-малко или това ще доведе до 4 592 270 броя яйца икономия за производството на яйчен меланж през третата година от изпълнението на проекта и 1 692 807 броя яйца икономия за производството на белтък и жълтък за същата година. Поради преминаването от трисменен режим на работа в двусменен ще доведе и до намаляване на употребяваната електроенергия и съответните разходи за нея с 15 %. Поради по-чистата технология, която използва новата линия за чупене на яйца ще намалеят и разходите за дезинфектантни материали с 10 %. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 0.00 0.00
Дейност за подобряване на производствените процеси чрез закупуване на Вълнов пастьоризатор 1 бр.: Дейността за подобряване на производствените процеси ще бъде извършена чрез закупуване на 1 бр. Вълнов пастьоризатор. Добавянето на новия пастьоризатор към работещия в момента ще допринесе за подобряването на процеса на изработка на пастьоризирани яйчен меланж, белтък и жълтък чрез иновативна система на пастьоризация, която посредство вълнов принцип използва електрохимичните свойства на продукта за повишаване на неговата температура. Енергията се прехвърля директно към продукта, като осъществява най-ефективно преобразуване на енергията. Системата за увеличаване на топлината на вълновия пастьоризатор използва самия продукт като затопляща среда чрез употреба на неговите собствени електрохимични свойства. Енергията се прехвърля директно към продукта осигурявайки най-ефикасното преобразуване на енергия в топлина. Топлината се генерира директно в продукта и е инстантна и равномерно разпределена за част от секундата. Тази технология позволява генерирането на по-високи температури за пастьоризация, които от своя страна осигуряват по-ефективно унищожаване на някои видове термостабилни микроорганизми и техните щамове Температурата може лесно да се регулира от управляващия панел. След увеличение на топлината във вълновия пастьоризатор, продуктът се задържа на избраната температура от задържаща тръба. Задържащото време може да бъде настроено на „късо“ и „дълго“. Тези характеристики на машината позволяват лесно автоматизирано управление на пастьоризиращия процес чрез електронен панел. По-високите температури, които използва машината, повишават дълготрайността на създадения продукт без да се добавят консерванти. Това намалява разходите за консерванти за производството на продукцията с 15 %. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 448 862.98 448 862.97
Дейност за подобряване на съществуващите продукти чрез закупуване на Вълнов пастьоризатор - 1бр.: Като част от дейността ще бъде закупен и инсталиран към наличния в момента пастьоризатор тип "тръба в тръба" 1бр. Вълнов пастьоризатор. Чрез своите характеристики новата машина ще допринесе за подобряването на характеристиките на произвежданите пастьоризирани яйчен меланж, белтък и жълтък. Чрез иновативната система на пастьоризация, която посредством вълнов принцип използва електрохимичните свойства на продукта за повишаване на неговата температура до постигане на пастьоризация, като същевременно продуктът запазва напълно качествата на суровото яйце. Енергията се прехвърля директно към продукта, като осигурява най-ефикасното преобразуване на енергия в топлина. При наличния в момента пастьоризатор, който загрява по метод „тръба в тръба”, намаляването на силата на протеините в яйцата е 14 %. Течният яйчен продукт се пастьоризира от новата машина и се държи под високо налягане до охлаждаща секция. Тази технология позволява генерирането на по-високи температури за пастьоризация, които от своя страна осигуряват по-ефективно унищожаване на някои видове термостабилни микроорганизми и техните щамове. Това води до производството на продукт с по-високо качество и гарантирана полезност за човешкото здраве. От друга страна по-високите температури увеличават срока на годност на готовия продукт с до 40 %, което дава възможност за удовлетворяване на нуждите на на по-големи пазари за течен яйчен продукт, без те да съдържат допълнителни добавки и консерванти, които не са натурални.Това дава възможност и за оптимизиране на производствените разходи чрез намаляване на влаганите консерванти. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 0.00 0.00
Дейност за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност чрез закупуване на Вълнов пастьоризатор - 1 бр.: Дейността ще бъде реализирана чрез закупуването и пускането в експлоатация на 1 бр. Вълнов пастьоризатор. При използването на новата технология за пастьоризация чрез употребата на електрохимичните свойства на самия продукт ще се повиши температурата на самия продукт чрез използване на неговите електрохимични свойства. При този процес не се налага да се използва природен газ за подгряване на вода, чрез която в топлообменник да се извършва пастьоризацията по метода "тръба в тръба". По този начин се спестяват изкопаеми горива и се повишава ресурсната ефикасност на производствения процес. В допълнение може да се отбележи, че използваният в момента процес на пастьоризация не е съвсем точен и като правил се губят около 14% от хранителните свойства на пастьоризираната яйчена смес (меланж, белтък, жълтък). В някои случаи това не отговаря на високите изисквания на чуждестранните ни клиенти и се налага стоката да бъде бракувана, при което се генерират отпадъци. Свойството на тези отпадъци (течната консистенция) не позволява тяхното депониране, но все пак натоварва околната среда, след като бъдат изхвърлени (след подходящо пречистване) в канализацията. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 0.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.