Identification

UMIS Number BG16RFPR001-1.001-0414-C01
Project Name Developing software for composing dietary menus, combining food items, and calculating nutritional values for children, students, and adults.
Beneficiary 203074591 SOFIA PLOD OOD
Funding ERDF ==> Programme "Competitiveness and Innovation in Enterprises" 2021-2027
Date of the Contract/Order 16.05.2025
Start Date 16.05.2025
End Date 16.11.2026
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant In execution (starting date)
Location of Performance
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Югозападен (BG41), София-Град (BG411), Столична, гр.София

Description

Brief description
ИКТ в последните години значително подпомогнаха и подобриха качеството на предлаганите кетъринг услуги за деца, ученици и възрастни хора.Бяха внедрени разнообразие от специализирани системи за управление на бизнес процесите,електронни устройства,използвани от различните звена в бранша.Често срещан проблем и предизвикателство обаче остава съставяне на хранително меню за деца, ученици и възрастни хора, базирано на различен набор от входни параметри, като основният акцент на рецептите да бъде българска национална кухня и продукти, които се произвеждат в България. В контекста на засилен темп на внедряване на нови технологии в областта въведоха частична автоматизация, свързана с преглед/избор на желани храни и напитки,дигитализирани менюта, но те като цяло се отличават с това, че обхващат ограничени елементи на бизнес процеса.
Основна цел на проекта е предоставяне на фокусирана подкрепа на СОФИЯ ПЛОД ЕООД за разработване и внедряване на софтуер за кза съставяне на хранително меню, комбиниране на хранителни продукти и изчисляване на хранителни стойности за деца, ученици и възрастни хора за постигане на ръст и устойчив ефект по отношение на кандидата. Проектът обхваща дейности за реализиране на предприемаческата идея в това число разходи за възнаграждения на персонала.Очакваният резултат е реализация на пазара на нов продукт "Софтуер за комбиниране на хранителни продукти, изчисляване на хранителни стойности и изготвяне на менюта за деца и ученици", който изцяло посреща потребностите на планираните целевите групи.Изпълнението на проекта води до внедряване на иновация, попадаща в тематична област „Информатика и ИКТ“, подобласт на ИСИС 2021-2027-014. Уеб, хибридни и "native" приложения, уеб базирани приложения за създаване и експлоатиране на нови услуги и продукти. Мястото на изпълнение на проекта е гр. София,попадащ в категорията "Регион в преход" и е с продължителност 18 месеца.
Activities
  • Activity: Дейност №1 Извършване на изследвания, измервания и валидиране, необходими за разработването на софтуер за съставяне на хранително меню, комбиниране на хранителни продукти и изчисляване на хранителни стойности за деца, ученици и възрастни хора: Дейност №1 предвижда извършване на изследвания, измервания и валидиране,необходими за разработването на софтуер за съставяне на хранително меню, комбиниране на хранителни продукти и изчисляване на хранителни стойности за деца, ученици и възрастни хора в компанията. С планираната Дейност №1 е предвидено извършване на изследвания и валидиране на ястия за закуска, обяд и вечеря за деца, ученици и възрастни, което е собствена разработка на “София плод”ЕООД , т.е. не е на база интелектуални права,придобити от трети лица.Изпълнението на дейността води до внедряване на продуктова иновация "софтуер за съставяне на хранително меню, комбиниране на хранителни продукти и изчисляване на хранителни стойности за деца, ученици и възрастни хора" и допълваща иновация в бизнес процесите "възможност за онлайн поръчки и плащане",която попада в тематична област „Информатика и ИКТ“,подобласт на ИСИС 2021-2027-014. Уеб,хибридни и "native" приложения,уеб базирани приложения за създаване и експлоатиране на нови услуги и продукти. В планирания бюджет за Дейност №1 са включени разходите за възнаграждения (вкл. здравни и осигурителни вноски за сметка на работодателя) на 2 лица на длъжност Консултант, здравословно хранене, НКПД 22653004, при хорариум 1650 отработени часа за 1 лице при определен стандартен разход в размер на 31лв. на час. С лицата ще бъдат сключени трудови договори при минимум 4 работни часа на ден за срока на изпълнение на проекта.. Представената иновация представлява софтуерно приложение,базирано на различен набор от входни параметри,като основният акцент на рецептите ще бъде българската национална кухня и продукти,които се произвеждат в България. Всички рецепти ще бъдат съобразени с изискванията за здравословното хранене на деца до 3-годишна възраст, за здравословно хранене на деца от 3- до 7-годишна възраст, за ученици от 8- до 14-годишна възраст, за възрастни, в това число за диетично хранене. Ролята на софтуерното приложение е от една страна да улесни процеса на създаване на здравословно хранително меню и от друга страна да оптимизира бизнес процесите в “София плод”ЕООД със следните показатели: 1.База данни с рецепти,вкл. вид продукти и количество,начин на приготвяне, наличие на алергени,химически състав,разработени в съответствие с изискванията за здравословно хранене на деца, ученици и възрастни хора; 2.Разработени примерни менюта за здравословното хранене на деца до 3-годишна възраст, за здравословно хранене на деца от 3- до 7-годишна възраст, за ученици от 8- до 14-годишна възраст, за възрастни, в това число за диетично хранене; Изпълнението на Дейност №1 води до внедряване на иновация в допълващи бизнес процеси "възможност за онлайн поръчки и плащане",насочени от една страна към разпространение и логистика, и продажби, и от друга страна информационни и комуникационни системи,администрация и управление.Внедрената иновация в бизнес процеси произтича от задължителните показатели на разработената иновация.При разработване на продуктовата иновация и иновация в бизнес процесите ще се следи стриктно за ненарушаване на чужди права върху интелектуална собственост на всеки етап от изпълнението на Дейност №1 и проекта като цяло. Изпълнението на Дейност №1 в рамките на проекта има за свой предмет разработване на иновация, вариант "Експериментално развитие" при избран режим на държавна помощ „Помощи за проекти за научноизследователска и развойна дейност“ съгласно чл. 25 от Регламент (ЕС) № 651/2014 на Комисията от 17 юни 2014 година за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар в приложение на членове 107 и 108 от Договора (OB L 187/26.06.2014)., Contracted Amount: 117 800.00 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Дейност №2 Създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, свързани с разработването на на софтуер за съставяне на хранително меню, комбиниране на хранителни продукти и изчисляване на хранителни стойности за деца, ученици и възрастни хора: Дейност №2 предвижда създаване и тестване на пилотни линии, свързани с разработването на софтуер за съставяне на хранително меню, комбиниране на хранителни продукти и изчисляване на хранителни стойности за деца, ученици и възрастни хора в компанията. С планираната Дейност №2 е предвидено разработване и внедряване на софтуер, който е собствена разработка на “София плод”ЕООД , т.е. не е на база интелектуални права,придобити от трети лица.Изпълнението на дейността води до създаване и тестване на пилотни линии, свързани с разработването на "софтуер за съставяне на хранително меню, комбиниране на хранителни продукти и изчисляване на хранителни стойности за деца, ученици и възрастни хора" и допълваща иновация в бизнес процесите "възможност за онлайн поръчки и плащане",която попада в тематична област „Информатика и ИКТ“,подобласт на ИСИС 2021-2027-014. Уеб,хибридни и "native" приложения,уеб базирани приложения за създаване и експлоатиране на нови услуги и продукти. В планирания бюджет за Дейност №2 са включени разходите за възнаграждения (вкл. здравни и осигурителни вноски за сметка на работодателя) на 1 лице на длъжност Програмист, софтуерни приложения, НКПД 25146001 при хорариум 500 отработени часа при определен стандартен разход в размер на 31лв. на час. С лицето ще бъде сключен трудов договор при минимум 4 работни часа на ден за срока на изпълнение на проекта. Основните показатели, които отличават иновацията са: 1.Възможност за автоматично изготвяне на разнообразно седмично меню без участието на избрани алергени, в това число: яйца, краве мляко, ядки, шоколад, рибни продукти, соя и пшеница, мед, ягоди; 2.Прочитане на електронни фактури от доставчици; 3.Заприходяване на получени продукти в различен грамаж, размер и други особености в обща продуктова номенклатура на склада; 4.Автоматично зареждане на списък с необходимите продукти и количество и цена за определена рецепта; 5.Подробен енергиен хранителен калкулатор,който да изчислява калории, въглехидрати, белтъци, витамини и минерали; 6.База данни с рецепти,вкл. вид продукти и количество,начин на приготвяне, наличие на алергени,химически състав,разработени в съответствие с изискванията за здравословно хранене на деца, ученици и възрастни хора; 7.Възможност за автоматично изготвяне на разнообразно седмично меню съгласно с действащите физиологични норми и препоръчителни стойности на прием на белтъци, калории, мазнини и въглехидрати; 8.Възможност за използване на иновацията в повече от 1 сектор; 9.Внедряване на изкуствен интелект при генерирането на менюта; 10.Модул за управление на складови наличности. Изпълнението на Дейност №2 води до разработване на иновация в допълващи бизнес процеси "възможност за онлайн поръчки и плащане",насочени от една страна към разпространение и логистика, и продажби, и от друга страна информационни и комуникационни системи,администрация и управление.Разработената иновация в бизнес процеси произтича от задължителните показатели на разработения и внедрен "софтуер за съставяне на хранително меню, комбиниране на хранителни продукти и изчисляване на хранителни стойности за деца, ученици и възрастни хора".При разработването на "софтуер за съставяне на хранително меню, комбиниране на хранителни продукти и изчисляване на хранителни стойности за деца, ученици и възрастни хора" и допълваща иновация в бизнес процесите "възможност за онлайн поръчки и плащане" ще се следи стриктно за ненарушаване на чужди права върху интелектуална собственост на всеки етап от изпълнението на Дейност №2 и проекта като цяло. Изпълнението на Дейност №2 в рамките на проекта има за свой предмет разработване на иновация, вариант "Експериментално развитие" при избран режим на държавна помощ „Помощи за проекти за научноизследователска и развойна дейност“ съгласно чл. 25 от Регламент (ЕС) № 651/2014 на Комисията от 17 юни 2014 година за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар в приложение на членове 107 и 108 от Договора (OB L 187/26.06.2014)., Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00

Participating Organizations

Partners None
Contractors None
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Enterprises supported by grants, Measure Unit: enterprises, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 0.00
Indicator 2 Enterprises supported (of which: micro, small, medium, large), Measure Unit: enterprises, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 0.00
Indicator 3 SMEs innovating in-house, Measure Unit: enterprises, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 0.00
Indicator 4 Private investment matching public support (grants, financial instruments), Measure Unit: евро, Base Value: 0.00 , Target amount: 24 092.44 , Reached amount: 0.00

Financial Information

Total Project cost 117 800.00 BGN
Grant 70 680.00 BGN
Self amount 47 120.00 BGN
Total actual amounts paid 0.00 BGN
Percentage of EU co-financing 80.16 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

There are no tender procedures

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN