Подобряване на производствения капацитет на предприятието - част 1: За осъществяване на основната си дейност по КИД-2008 10.71 по производство на пресни сладкарски изделия, технологичният процес преминава през следните етапи:
1/Теглене на продукти, смесване и избиване на миксер на блатове, тестени заготовки, кремове и др.
2/Оформяне и изпичане на блатове и др. тестени заготовки
3/Варене на кремове, захарен сироп, темпериране на шоколад
4/Междинно съхранение на кремовете, блатове, сиропи
5/Сглобяване на полуфабрикати
6/Съхранение на полуфабрикати във фризери
7/Довършителни операции-рязане, украсяване
8/Съхранение в хладилник на готова сладкарска продукция
9/Измиване на посуда–успореден етап на всички етапи от 1 до 8
Дейността ще бъде изпълнена чрез закупуване на 19 бр. ДМА, което ще промени почти всички етапи от описания процес и ще допринесе по следния начин за подобряване на производствения капацитет на основната икономическа дейност на ДТК ООД (КИД-2008 10.71):
1. Миксер планетарен 10 л.-1 бр. и Планетарен миксер 60 л.-1 бр. – за етап 1. В момента фирмата разполага само с 2 миксера, но единия много често се разваля и при 60% от времето не работи, което значително ограничава капацитета в този етап. Внедряването по проекта на нови 2 миксера ще ускори значително етап 1(замествайки 1 миксер, излизащ от експоатация и допълващ капацитета на 1 наличен)–ще стане възможно да се избива с миксер поне с 50% повече смес за блатове и кремове за същото време. Технологичният процес изисква да се купят 2 миксера с различна вместимост, тъй като на дневна база се избиват различи количества от различните смеси.
2. Електрически сладкарски конвектомат-1 бр- за етап 2. ДТК разполага с 2 конвектомата, но те не са достатъчни. Освен това, са стари и често се развалят. Закупуване на нов конвектомат, който да се добави към съществуващото оборудване, ще ускори значително етапа-ще стане възможно да се пекат с минимум около 50% повече блатове и др. тестени заготовки за същото време, отчитайки обичайните месечни ремонти на наличното оборудване.
3. Машина за тарталети-1бр - за етап 2. Фирмата не разполага с такъв актив и не предлага тарталети в своя асортимент. Чрез закупуване на машина за тарталети по проекта, която оформя и изпича основа за тарталети, ДТК ще може да произвежда нов продукт в рамките на основната си дейност.
4. Котлон, газов с две горелки и база с долен плот-1бр и Кухненски помощник-1бр - за етап 3. ДТК работи само с 2 котлона в момента и не разполага с машина за варене на кремове, което е крайно недостатъчно за етап 3. Закупуване на 1 нов газов котлон и кухненски помощник (машина за варене на кремове) по проекта ще даде възможност значително да се ускори процеса по варене на кремове, захарен сироп, темпериране на шоколад, който в момента изисква време, защото се прави на 2-3 етапа на ден с бъркане от сладкар. С новия котлон и кухненски помощник етапът ще може да се изпълни 2 пъти по-бързо (варене на 1-2 етапа на ден). Чрез кухненският помощник кремовете ще се варят без бъркане от сладкар, защото машината ще ги бърка автоматично
5. Хладилна витрина с 2плъзгащи врати-2бр-за етап 4. В ДТК има само 1, което не е достатъчно за дейността и забавя целия производствен процес, защото няма достатъчно място за междинно съхранение на блатовете и кремовете (етап 4) и поради това се изчаква и се забавят етапи 1-3 в зависимост от бързината за изпълнение на следващите етапи след 5. Поради това закупуването на 2бр. хладилни витрини с плъзгащи врати, с което се увеличава капацитета на етап 4, значително ще ускори целия производствен процес във фирмата и няма да се налага да се забавят етапи 1-3
6. Фризер неръждаем-2 бр. и Фризерна ракла-1бр-за етап 6. ДТК има само 1 наличен фризер, който често се разваля. Това е най-голямото ограничение в дейността на фирмата, защото съобразно производствената технология всички продукти трябва да престоят определено време във фризер без изчакване след етап 5. С наличното оборудване, освен честите повреди, има ограничено място за етап 6. (продължение -в Дейност1-част 2) |
76 270.00
|
0.00
|
Подобряване на производствения капацитет на предприятието - част 2: Това налага забавяне на целия предшестващ технологичен процес и ограничава производствения капацитет значително. Чрез закупуване на 3 нови фризери, които ще заменят наличното оборудване за този етап ДТК ще има възможност да съхранява в пъти повече полуфабрикати във фризер за същото време в сравнение с настоящия момент. Това означава, че производственият процес ще се ускори и няма да трябва да се забавят етапи 1-5 заради нисък капацитет на етап 6.
7. Двойна китара-1бр-за етап 7 (рязане). Н момента рязането на петифури и пасти се осъществява ръчно и етапът е по-бавен (напр. 20 петифури за 10 мин), а често поради човешка грешка се бракува продукция. Със закупуване на двойна китара (машина за рязане) по проекта, ще може с едно движение да се нарязва цяло готово изделие без възможност за грешки. Това значително ще ускори етапа (20 петифури за 3мин) и ще могат да се режат повече продукти за същото време.
8. Въздушна четка с компресор-1бр.- за етап 7(украсяване). ДТК не разполага с професионален инструмент за външно оцветяване на торти и поради това този процес е бавен и труден. В резултат често се налага повторна обработка поради грешки, което е много врмеемко или се бракува продукция. С въздушната четка по проекта ще се ускори значително външното оцветяване на торти - поне с 50% повече оцветени торти за същото време.
9. Професионален хладилник-1бр - за етап 8. ДТК разполага с 1 плюсова камера за този етап, но тя е с недостатъчен капацитет на съхранение и значително ограничава производствения капацитет, тъй като е необходимо всички предходни етапи по производство да се забавят, докато се транспортира вече готовата продукция и се освободи място за нова. С внедряването на професионален хладилник по проекта с по-голям капацитет ще може де се съхраняват с около 30-35% повече продукти за същото време в сравнение с настоящия момент. Така целият производствен процес ще се ускори.
10. Мивка кухненска-1бр.; Душ със смесителна батерия и чучур-1бр.; Стелаж за инвентар-2бр; Съдомиялна за кухненски съдове-1бр. - за етап 9. Към момента ДТК има само 1 кухненска мивка само с 1 малък стелаж за измити съдове, което е недостатъчно за обема на работа и се налага се служителите да се изчакват и също забавя производствения процес, защото миенето се извършва своевременно от служителите успоредно на всички етапи от 1 до 8, което е задължително спрямо хигиенните норми за производство. Затова по проекта е предвидено да се добави още 1 мивка с 1 душ със смесителна батерия и с 2 стелажа за поставяне на измитите съдове, за да не се налага изчакване от различните служители. Така с добавения капацитет миенето на съдове на мивка ще се извършва 2 пъти по-бързо. Освен това, по проекта ще се внедри професионална съдомиялна машина, каквато не е налична в ДТК. Тя ще съкрати времето за миене на мивката с около 50%, защото преди влизане на посудата в съдомиялната, тя трябва да се измие на мивката, но за много по-кратко време отколкото ако не се ползва съдомиялна. Така чрез проекта за същото време ще се мият с над 100% повече посуда.
Всичко описано сочи, че чрез внедряване на активите по проекта, гарантирано ще ускори и ще добави капацитет в почти всички етапи от производствения процес (без етап 5). Това ще резултира в нарастване на ефективността и оптимизиране на процеса по производство на сладкарска продукция и значително ще подобри производствения капацитет във фирмата. В резултат на проекта ДТК ще има възможност за производство на повече от всички произвеждани понастоящем продукти по КИД 10.71 в сравнение с настоящия момент за същото време– минимум с около 30-35% повече сладкарска продукция за същото време в сравнение с настоящия момент в резултат от проекта, отчитайки оптимизацията на всички етапи от производствения процес и времето за тях.
В резултат от проекта фирмата също ще може да произвежда нов вид продукти в рамките на дейността, за която е заявена подкрепа по процедурата – тарталети, за които в момента не разполага с необходимото оборудване. |
27 710.00
|
0.00
|
Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата: Дейността включва ползването на консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата и е изпълнена преди неговото подаване. Тя беше реализирана чрез подготовката и подаването на настоящото проектно предложение и включваше Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата – 1бр. съгласно бюджетно подперо 6.1.
Изборът на изпълнител за подготовката на проектното предложение е проведен през месец август, 2024 - в периода след обявяване на настоящата процедура и преди подаването на проектното предложение.
Необходимостта от консултантски услуги във връзка с подготовката на проекта се обуславя от следното:
- Липса на достатъчно предходен опит в подготовката на проектни предложения по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021- 2027;
- Ограничен административен ресурс на дружеството поради малкия брой заети лица, което ограничава възможностите за самостоятелна подготовка на проекта.
- Стремеж към подготовка на проектно предложение с ясно описани цели, нужди на дружеството и предвидените за изпълнение дейности по проекта и коректно формулиран бюджет.
В изпълнение на дейността беше реализирано:
- Предоставяне на информация на избрания изпълнител относно нуждите и основните предизвикателства пред ДТК ООД;
- Подготовка на проектното предложение, бюджетиране и подготовка на приложимата съпътстваща документация във връзка с проекта.
Чрез настоящото участие в процедура BG16RFPR001-1.004 Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите и
наблюдение на целия цикъл по подготовка и подаване на проектно предложение в рамките на програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027, реализиран от избрания изпълнител, фирма ДТК ООД придоби ценен опит и познания относно оперативната програма и процедурите, финансирани със средства от ЕС.
Всичко това представлява ценен опит и ще допринесе за повишаване на административния капацитет на дружеството във връзка с бъдещо участие по програми, финансирани по линия на ЕС.
|
2 000.00
|
0.00
|