Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 63 649 TREES
Български

Programme: Programme "Competitiveness and Innovation in Enterprises" 2021-2027

Planning region: All

Description

DTK Ltd. is a family-owned firm specialising in the production of fresh confectionery. The company is well known and preferred by consumers in Burgas and the region. In recent years, the demand for its products has grown positively. The main obstacle to the expansion of the company's activities and the improvement of its market position is the low production capacity, mainly due to the available technological equipment for almost all stages of the production process. 
The company's main need in this respect is to improve its production capacity by investing in modern machinery and equipment. 
This is what this project is aimed at. Its main objective is to improve the production capacity and optimise the business processes in DTK Ltd, thus contributing to increasing the competitiveness and strengthening the market presence of the company. 
The objective will be achieved through the implementation of the main project activities - Activity 1 Improvement of the production capacity of the enterprise and Activity 2 Consultancy services for the preparation of the project proposal under the procedure. Through Activity 1, 19 new assets will be acquired, which will provide the technical support to achieve the project objectives and achieve the following results:
1/Increased efficiency and optimised processes for mixing; baking of cake batters, etc.; cooking of creams, etc.; intermediate storage of creams, cake batters, etc.; storage of semi-finished products; cutting of petit fours, external colouring of cakes; storage of finished confectionery products; washing of dishes according to KID-2008 10.71. 
2/Created opportunities to reduce unit production time 
3/Improved production capacity of the main activity of KID-2008 for 2023 10.71 
4/Created conditions for increasing the competitiveness of the company and strengthening its market presence and potential for sustainability and growth
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Подобряване на производствения капацитет на предприятието - част 1: За осъществяване на основната си дейност по КИД-2008 10.71 по производство на пресни сладкарски изделия, технологичният процес преминава през следните етапи: 1/Теглене на продукти, смесване и избиване на миксер на блатове, тестени заготовки, кремове и др. 2/Оформяне и изпичане на блатове и др. тестени заготовки 3/Варене на кремове, захарен сироп, темпериране на шоколад 4/Междинно съхранение на кремовете, блатове, сиропи 5/Сглобяване на полуфабрикати 6/Съхранение на полуфабрикати във фризери 7/Довършителни операции-рязане, украсяване 8/Съхранение в хладилник на готова сладкарска продукция 9/Измиване на посуда–успореден етап на всички етапи от 1 до 8 Дейността ще бъде изпълнена чрез закупуване на 19 бр. ДМА, което ще промени почти всички етапи от описания процес и ще допринесе по следния начин за подобряване на производствения капацитет на основната икономическа дейност на ДТК ООД (КИД-2008 10.71): 1. Миксер планетарен 10 л.-1 бр. и Планетарен миксер 60 л.-1 бр. – за етап 1. В момента фирмата разполага само с 2 миксера, но единия много често се разваля и при 60% от времето не работи, което значително ограничава капацитета в този етап. Внедряването по проекта на нови 2 миксера ще ускори значително етап 1(замествайки 1 миксер, излизащ от експоатация и допълващ капацитета на 1 наличен)–ще стане възможно да се избива с миксер поне с 50% повече смес за блатове и кремове за същото време. Технологичният процес изисква да се купят 2 миксера с различна вместимост, тъй като на дневна база се избиват различи количества от различните смеси. 2. Електрически сладкарски конвектомат-1 бр- за етап 2. ДТК разполага с 2 конвектомата, но те не са достатъчни. Освен това, са стари и често се развалят. Закупуване на нов конвектомат, който да се добави към съществуващото оборудване, ще ускори значително етапа-ще стане възможно да се пекат с минимум около 50% повече блатове и др. тестени заготовки за същото време, отчитайки обичайните месечни ремонти на наличното оборудване. 3. Машина за тарталети-1бр - за етап 2. Фирмата не разполага с такъв актив и не предлага тарталети в своя асортимент. Чрез закупуване на машина за тарталети по проекта, която оформя и изпича основа за тарталети, ДТК ще може да произвежда нов продукт в рамките на основната си дейност. 4. Котлон, газов с две горелки и база с долен плот-1бр и Кухненски помощник-1бр - за етап 3. ДТК работи само с 2 котлона в момента и не разполага с машина за варене на кремове, което е крайно недостатъчно за етап 3. Закупуване на 1 нов газов котлон и кухненски помощник (машина за варене на кремове) по проекта ще даде възможност значително да се ускори процеса по варене на кремове, захарен сироп, темпериране на шоколад, който в момента изисква време, защото се прави на 2-3 етапа на ден с бъркане от сладкар. С новия котлон и кухненски помощник етапът ще може да се изпълни 2 пъти по-бързо (варене на 1-2 етапа на ден). Чрез кухненският помощник кремовете ще се варят без бъркане от сладкар, защото машината ще ги бърка автоматично 5. Хладилна витрина с 2плъзгащи врати-2бр-за етап 4. В ДТК има само 1, което не е достатъчно за дейността и забавя целия производствен процес, защото няма достатъчно място за междинно съхранение на блатовете и кремовете (етап 4) и поради това се изчаква и се забавят етапи 1-3 в зависимост от бързината за изпълнение на следващите етапи след 5. Поради това закупуването на 2бр. хладилни витрини с плъзгащи врати, с което се увеличава капацитета на етап 4, значително ще ускори целия производствен процес във фирмата и няма да се налага да се забавят етапи 1-3 6. Фризер неръждаем-2 бр. и Фризерна ракла-1бр-за етап 6. ДТК има само 1 наличен фризер, който често се разваля. Това е най-голямото ограничение в дейността на фирмата, защото съобразно производствената технология всички продукти трябва да престоят определено време във фризер без изчакване след етап 5. С наличното оборудване, освен честите повреди, има ограничено място за етап 6. (продължение -в Дейност1-част 2) 76 270.00 0.00
Подобряване на производствения капацитет на предприятието - част 2: Това налага забавяне на целия предшестващ технологичен процес и ограничава производствения капацитет значително. Чрез закупуване на 3 нови фризери, които ще заменят наличното оборудване за този етап ДТК ще има възможност да съхранява в пъти повече полуфабрикати във фризер за същото време в сравнение с настоящия момент. Това означава, че производственият процес ще се ускори и няма да трябва да се забавят етапи 1-5 заради нисък капацитет на етап 6. 7. Двойна китара-1бр-за етап 7 (рязане). Н момента рязането на петифури и пасти се осъществява ръчно и етапът е по-бавен (напр. 20 петифури за 10 мин), а често поради човешка грешка се бракува продукция. Със закупуване на двойна китара (машина за рязане) по проекта, ще може с едно движение да се нарязва цяло готово изделие без възможност за грешки. Това значително ще ускори етапа (20 петифури за 3мин) и ще могат да се режат повече продукти за същото време. 8. Въздушна четка с компресор-1бр.- за етап 7(украсяване). ДТК не разполага с професионален инструмент за външно оцветяване на торти и поради това този процес е бавен и труден. В резултат често се налага повторна обработка поради грешки, което е много врмеемко или се бракува продукция. С въздушната четка по проекта ще се ускори значително външното оцветяване на торти - поне с 50% повече оцветени торти за същото време. 9. Професионален хладилник-1бр - за етап 8. ДТК разполага с 1 плюсова камера за този етап, но тя е с недостатъчен капацитет на съхранение и значително ограничава производствения капацитет, тъй като е необходимо всички предходни етапи по производство да се забавят, докато се транспортира вече готовата продукция и се освободи място за нова. С внедряването на професионален хладилник по проекта с по-голям капацитет ще може де се съхраняват с около 30-35% повече продукти за същото време в сравнение с настоящия момент. Така целият производствен процес ще се ускори. 10. Мивка кухненска-1бр.; Душ със смесителна батерия и чучур-1бр.; Стелаж за инвентар-2бр; Съдомиялна за кухненски съдове-1бр. - за етап 9. Към момента ДТК има само 1 кухненска мивка само с 1 малък стелаж за измити съдове, което е недостатъчно за обема на работа и се налага се служителите да се изчакват и също забавя производствения процес, защото миенето се извършва своевременно от служителите успоредно на всички етапи от 1 до 8, което е задължително спрямо хигиенните норми за производство. Затова по проекта е предвидено да се добави още 1 мивка с 1 душ със смесителна батерия и с 2 стелажа за поставяне на измитите съдове, за да не се налага изчакване от различните служители. Така с добавения капацитет миенето на съдове на мивка ще се извършва 2 пъти по-бързо. Освен това, по проекта ще се внедри професионална съдомиялна машина, каквато не е налична в ДТК. Тя ще съкрати времето за миене на мивката с около 50%, защото преди влизане на посудата в съдомиялната, тя трябва да се измие на мивката, но за много по-кратко време отколкото ако не се ползва съдомиялна. Така чрез проекта за същото време ще се мият с над 100% повече посуда. Всичко описано сочи, че чрез внедряване на активите по проекта, гарантирано ще ускори и ще добави капацитет в почти всички етапи от производствения процес (без етап 5). Това ще резултира в нарастване на ефективността и оптимизиране на процеса по производство на сладкарска продукция и значително ще подобри производствения капацитет във фирмата. В резултат на проекта ДТК ще има възможност за производство на повече от всички произвеждани понастоящем продукти по КИД 10.71 в сравнение с настоящия момент за същото време– минимум с около 30-35% повече сладкарска продукция за същото време в сравнение с настоящия момент в резултат от проекта, отчитайки оптимизацията на всички етапи от производствения процес и времето за тях. В резултат от проекта фирмата също ще може да произвежда нов вид продукти в рамките на дейността, за която е заявена подкрепа по процедурата – тарталети, за които в момента не разполага с необходимото оборудване. 27 710.00 0.00
Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата: Дейността включва ползването на консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата и е изпълнена преди неговото подаване. Тя беше реализирана чрез подготовката и подаването на настоящото проектно предложение и включваше Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата – 1бр. съгласно бюджетно подперо 6.1. Изборът на изпълнител за подготовката на проектното предложение е проведен през месец август, 2024 - в периода след обявяване на настоящата процедура и преди подаването на проектното предложение. Необходимостта от консултантски услуги във връзка с подготовката на проекта се обуславя от следното: - Липса на достатъчно предходен опит в подготовката на проектни предложения по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021- 2027; - Ограничен административен ресурс на дружеството поради малкия брой заети лица, което ограничава възможностите за самостоятелна подготовка на проекта. - Стремеж към подготовка на проектно предложение с ясно описани цели, нужди на дружеството и предвидените за изпълнение дейности по проекта и коректно формулиран бюджет. В изпълнение на дейността беше реализирано: - Предоставяне на информация на избрания изпълнител относно нуждите и основните предизвикателства пред ДТК ООД; - Подготовка на проектното предложение, бюджетиране и подготовка на приложимата съпътстваща документация във връзка с проекта. Чрез настоящото участие в процедура BG16RFPR001-1.004 Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите и наблюдение на целия цикъл по подготовка и подаване на проектно предложение в рамките на програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027, реализиран от избрания изпълнител, фирма ДТК ООД придоби ценен опит и познания относно оперативната програма и процедурите, финансирани със средства от ЕС. Всичко това представлява ценен опит и ще допринесе за повишаване на административния капацитет на дружеството във връзка с бъдещо участие по програми, финансирани по линия на ЕС. 2 000.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).