Identification

UMIS Number BG05SFPR002-1.004-2324-C01
Project Name Adapted work environment for the employees of DIPI Ltd.
Beneficiary 126649744 DIPI Ltd
Funding ESF+ ==> Human Resources Development 2021-2027
Date of the Contract/Order 05.11.2024
Start Date 05.11.2024
End Date 05.05.2026
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant In execution (starting date)
Location of Performance
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Южен централен (BG42), Хасково (BG422), Хасково, гр.Хасково

Description

Brief description
Целите на проекта са: адаптиране към промените, създаване на условия за активен живот и остаряване в добро здраве, създаване на здравословна и добре приспособена работна среда, която отчита рисковете за здравето на заетите и самостоятелно заетите лица в „Дипи“ ЕООД.
Целева група са 28 заети и 1 самостоятелно заето лице в предприятието.

За постигане на целите на проекта са предвидени следните дейности: 
1. Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд, съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси на конкретните работни места. Обучение на лицата от целевата група, насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд.
2. Закупуване на ЛПС и специално работно облекло, съгласно утвърден от работодателя Списък;
3. Осигуряване на средства за колективна защита - машини за сухо и мокро почистване на производственото и търговското помещение, съгласно утвърдена от работодателя Програма за минимизиране на риска;
4.Осигуряване на социални придобивки за работещите - създаване и оборудване на място за отдих и хранене на открито, закупуване на оборудване за релакс -1 масажен стол.
Ще бъдат изпълнени и дейности, свързани с организацията и управлението на проекта и изпълнението на мерки за информация и публичност. 

Очаквани резултати: 
- Заетите и самостоятелно заетите лица в „Дипи“ ЕООД ще придобият знания, умения и навици необходими за адаптиране към промените;
- Ще бъдат създадени условия за хранене и почивка на открито, както и за релакс, което ще допринесе за активен живот и остаряване в добро здраве на заетите и самостоятелно заетото лице в предприятието;
- Ще бъде обезпечено работно облекло и ЛПС, осигуряващи по-добра и по-ефективна защита от рисковете на работното място, ще се създаде по-здравословна и добре приспособена работна среда, отчитаща рисковете за здравето на работещите чрез закупуването на подходящи машини за сухо и мокро почистване.
Activities
  • Activity: Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси на конкретните работни места. Обучение на лицата от целевата група насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд.: Цел на дейността: Адаптиране на заетите и самостоятелно заетите лица в „Дипи“ ЕООД към промените Описание и обосновка: Изпълнението на дейността е свързано с необходимостта заетите и самостоятелно заетите лица в „ДИПИ“ ЕООД да придобият знания, умения и навици, необходими за адаптиране към промените, свързани с опазването на околната среда - въвеждане на „зелени“ модели на организация на работните процеси във връзка с повишаване на ресурсната ефективност и/или за намаляване въздействието върху околната среда и/или за повишаване устойчивостта на предлаганите от дружеството продукти. Дейността е насочена към въвеждане на „зелени“ модели на организация на работните процеси, които имат връзка с повишаване на ресурсната ефективност и/или за намаляване въздействието върху околната среда, и/или за повишаване устойчивостта на предлаганите продукти и услуги. В дейността ще бъдат включени заетите в предприятието лица, както и управителят на дружеството в качеството му на самонаето лице, т.е. общо 29 лица. Дейността ще се реализира чрез комбинация от една или няколко от следните мерки: разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в "Дипи" ЕООД; изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси на конкретните работни места; обучение на лицата от целевата група, насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд. Предвижда се въвеждането на нови „зелени“ модели на организация на работните процеси в предприятието да бъде свързано с: 1. внедряване на нови екологични производствени инвестиции, поради които се променя организацията на труда в предприятието; 2. въвеждане на промени в организацията на работа за включване на екологосъобразни дейности в конкретни работни процеси и на определени работни места; 3. изграждане на цялостна екологосъобразна („зелена“) фирмена култура и мотивиране на екологосъобразното мислене на служителите. Етапи на изпълнение: Дейността включва следните четири етапа, които ще се реализират в посочената логическа последователност: 1.1. Преглед на моментното състояние на предприятието и организацията на трудовата дейност, свързана с прилагането на „зелени“ практики. 1.2. Разработване на „зелени“ модели на организацията на труда и работните процеси, съобразно спецификата на предприятието и конкретните работни места. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работните процеси на конкретните работни места. 1.3. Разработване и приемане на план от мерки за прилагане на „зелени“ модели на организация на работните процеси от ръководните органи на предприятието. 1.4. Въвеждане и прилагане в предприятието на нови, „зелени“ модели на организация на работните процеси и управлението на човешките ресурси, вкл. обучение на персонала за въвеждането на съответните промени. Подготвителен етап: избор на изпълнител - ще стартира в първия месец от изпълнението на проекта, продължителност до 3 месеца. Етап 1.1. ще стартира след избора на изпълнител и ще продължи до 3 месеца; Етап 1.2. ще стартира след приключването на етап 1.1. и ще продължи до 3 месеца; Етап 1.3. ще стартира след приключване на етап 1.2. и ще продължи до 3 месеца; Етап 1.4. ще стартира след етап 1.3 и ще продължи до 5 месеца; Заключителен етап: оформяне на финансово-счетоводните документи, документиране и отчитане на доставката - ще започне след приключването на 1.4. етап, продължителност до 1 месец; мерки за информиране и публичност - ще започне след стартирането на проекта и ще продължи до неговото приключване;, Contracted Amount: 5 800.00 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Закупуване на лични предпазни средства (ЛПС) : Цел Създаване на здравословна и добре приспособена работна среда, отчитаща рисковете за здравето чрез осигуряване на спец. работно облекло и ЛПС с по-добри характеристики спрямо текущо използваните Обосновка и описание Осигуряването на работно облекло и ЛПС е свързано с необходимостта от индивидуална защита при работа. На базата на риска от СТМ за всяка длъжност, е изготвен Списък на специалното работно облекло и ЛПС, в който са определени местата и длъжностите, видът на ЛПС, рисковете от които предпазват и срока на износване. В проекта е предвидено текущо използваните ЛПС да бъдат заменени с такива, осигуряващи по-ефективна защита за работник производство /пакетировач/ - 17ж. и 1мъж, 1 технолог, 2раб. кухня, 1готвач, 3сервитьори, 3шофьори и 1управител. Подробно описание, вкл. рискове и обосновка се съдържа в приложното към проекта Приложение V_Информация за ЛПС. Предвижда се: -Работната престилка на готвач и работник кухня се заменя с костюм от 2 части (блуза хигроскп. и панталон памучен), покриващ и предпазващ цялото тяло, изработен от хигроскоп. памучна материя. -Работната престилка за пакетировач и технолог се заменя с костюм от 2части (туника - ж./готв.яке-м, панталон зимен и летен), покриващ и предпазващ цялото тяло, със сигурно закопчаване, от хигроскопична материя. -Костюмът от полиестер за шофьор се заменя с раб.костюм от 2части (блуза хигр., панталон ПЕ/В/Е) с подходящ дизайн, от хигроскопична материя, предотвратяваща изстиване при изпотяване, с по-добра защита за цялото тяло. -Костюмът от полиестер за сервитьор от 2части се заменя с раб.костюм от 3части, вкл.: памучна хигроскоп. блуза; панталон с еластичен колан и престилка, осигуряващи по-добра защита на цялото тяло, вкл. кръста. -Работната престилка за управител се заменя с работен костюм от 2части (блуза хигр., панталон ПЕ/В/Е), покриващ и предпазващ цялото тяло, изработен от хигроскопична материя. -Късата престилка от полистер за готвач, раб. кухня, сервитьор, пакетировач - жена и технолог се заменя с дълга, покриваща цялата предна част на тялото престилка, предпазваща от намокряне, нараняване, изгаряне. -Шапката боне за говач, раб. кухня, пакетировач-жена и технолог се заменя с шапка с козирка и мрежа- по-здрава, с по-ефективна защита на главата, закрепваща се по-стабилно, а за пакетировач- мъж - с готварската шапка тип Бандана, осигуряваща по-добра защита на главата, без опасност от изхлузване и падане. -Трикотажната жилетката за готвач, раб. кухня, сервитьор, шофьор, пакетировач, технолог и управител се заменя с жилетка от полар, предпазваща по-добре тялото от механични и термични въздействия. -Текстилният елек за пакетировач,технолог, шофьор и управител се заменя с двулицев ватиран елек, осигуряващ по-ефективна защита от студ, вятър и течения. -Зимното текстилно яке за шофьор се заменя с яке с качулка, осигуряващо по-добра защита от студ,намокряне и изстиване, вкл. на главата. -Кожените обувки за готвач, раб. кухня и раб. пакетировач-мъж се заменят с раб. чехли с противохлъзгаща, масло и киселино устойчива подметка. -Затворените обувки за сервитьор се заменят с раб. зимни обувки с по-добра защита от сняг, дъжд и студ през зимата, подсилени в областта на бомбето и с раб. обувки летни с по-добра защита от хлъзгане, падане и нараняване. -Кожените обувки за пакетировач-жена и технолог се заменят със сабо с каишка с противохлъзгаща подметка. -Затворените обувки за шофьор се заменят с раб. зимни обувки с по-добра защита от сняг, дъжд и студ, подхлъзване,падане и нараняване и с раб. летни обувки с по-добро сцепление на сухи и мокри повърхности. -Латексовите ръкавици за готвач, пакетировач, технол. и управител се заменят с нитрилни ръкавици-по-устойчиви на пробиване, срязване и разкъсване,с по-добра защита от химикали и наранявания. -Текстилните ръкавици за пакетировач, технолог, раб. кухня и готвач се заменят с топлоустойчиви противосрезни ръкавици с нитрилно покритие с по-добра термична защита, предпазващи при работа в умерено мазна среда., Contracted Amount: 20 961.05 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Осигуряване на средства за колективна защита: Цел на дейността: Създаване на здравословна и добре приспособена работна среда, която отчита рисковете за здравето и допринася за активен живот и остаряване в добро здраве на заетите и самостоятелно заетите лица в „Дипи“ ЕООД. Описание и обосновка: Осигуряването на средства за колективна защита е свързано с необходимостта работниците да бъдат защитени от опасности, заплашващи тяхното здраве и да бъде гарантирана тяхната безопасност при работа. Предприятието има утвърдена програма за минимизиране на риска, която е изготвена въз основа на направена от служба по трудова медицина оценка. В програмата са включени следните мерки: 1. Защита от неблагоприятен микроклимат и защита от прах на работещите в сладкарницата чрез осигуряване на професионална машина (прахосмукачка) за сухо и мокро почистване; Входът на сладкарница се намира непосредствено до път, от който я делят 2 стъпала. Пътят не е асфалтиран и е единственият възможен достъп до обекта. При мокро време пътят се разкалва, а при сухо - се вдига прах и посетителите внасят кал и прах в обекта, независимо от опитите това да се ограничи чрез поставяне на изтривалки пред вратите. Обектът се посещава от множество клиенти. В сладкарницата работят 6 човека - 3 сервитьори, 1 готвач и 2 работници кухня, които (особено сервитьорите) са изложени на неблагоприятен микроклимат, дължащ се на високото съдържание на прахови частици във въздуха, което създава риск за тяхното здраве. Към момента подът на обекта - теракот с площ 240 м2 се почиства със стандартни методи - метене и ръчно забърсване, което не елиминира в достатъчно голяма степен рискът за здравето, дължащ се на високото количество прахови частици. По проекта е предвидено закупуването на професионална прахосмукачка за сухо и мокро почистване с подходящи технически характеристики - мощност 500W, с два резервоара за прясна/отпадна вода над 10L, дискова четка, практическа ефективност на единица площ над 760 м2/час, с която да се осъществява ефективно почистване, така че да се подобри качеството на въздуха, да се намали запрашеността в работното помещение и да се минимизира съответният риск. 2. Защита от неблагоприятен микроклимат, както и от подхлъзване и падане на работещите в производствените помещения чрез осигуряване на професионална почистваща машина - екстрактор за сухо и мокро почистване; В предприятието се произвеждат сладкарски изделия. В складовете за суровини и при производството им се вдига фин прах от сухите продукти - брашно, какао, захар и др. под. По пода, особено в складовете, около работните маси, миксерите, тестомесачките и др. машини се разсипват мазнини, яйца, кремове, сиропи, кувертюри, сладка, настъргани плодове и др. подобни, които ако не се изчистят качествено създават опасност от подхлъзване, падане и нараняване. Към момента помещенията с площ 543 м2 на 1-ви етаж и 190 м2 на 2-ри етаж се почистват със стандартни методи - метене и ръчно забърсване, което не отстранява добре замърсяванията по плочите и фугите. Работещите в производството 19 човека - 18 работника и 1 технолог са изложени на неблагоприятен микроклимат, дължащ се на високо количество прахови частици, както и на риск от подхлъзване и падане поради замърсяване на пода. Предвидено е закупуването на професионална почистваща машина - екстрактор с подходящи технически и функционални характеристики за ефективно периодично и инцидентно сухо и мокро почистване на помещенията, с което ще се минимизират идентифицираните рискове. Етапи на изпълнение: Етап 1: избор на доставчик - ще започне през първия месец, продължителност до 3 месеца; Етап 2: доставка - ще започне след приключването на Етап 2, продължителност до 14 месеца; Етап 3: оформяне на финансово-счетоводните документи, документиране и отчитане на доставката - ще започне след приключването на Етап 2, продължителност до 1 месец., Contracted Amount: 13 794.57 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Осигуряване на социални придобивки за работещите: Цел: Създаване на условия за активен живот и остаряване в добро здраве на заетите и самостоятелно заетите лица в „Дипи“ ЕООД чрез осигуряване на място за хранене и почивка на отрито и стол за масаж и релакс. Описание и обосновка: Дейността е свързана с необходимостта от създаване на условия за активен живот и остаряване в добро здраве на заетите и самостоятелно заетите лица на базата на анализ на техните конкретни нужди. Набелязани са мерки във връзка с идентифицираната необходимост от оборудване на място за хранене и почивка на открито, извън производствената сграда, закупуване на уред за релакс и възстановяване. 1. Създаване на място за хранене на открито Работата в сладкарския цех е натоварваща както физически и психически, изисква концентрация, прецизност и точност при изпълнението на всяка операция, спазване на сроковете при изпълнението на поръчките и осъществяване на доставките. Работещите в сладкарницата също са подложени на физическо и психическо натоварване поради естеството на тяхната работа. Всички работещи в предприятието, вкл.управителят имат нужда от ефективна почивка извън обстановката, шума и миризмите на работните помещения, на чист въздух и зеленина. Почивката на открито допринася за отмора на очите, за намаляване на стреса и е далеч по-ефективна. В предприятието няма оборудвано място за отдих и хранене на открито. През почивките работниците предпочитат да излизат във вътрешния двор на предприятието, който е добре оформен и озеленен, ограден е и няма достъп за външни лица, същевременно има изход към него от работните помещения. Макар да няма създадени условия, през почивките работниците излизат там, сядат на външните стълби или стоят прави, разговарят, пият кафе и дори се хранят. Поради увеличаване на персонала, към настоящия момент дружеството не разполага с помещение, позволяващо едновременното хранене и почивка на всички работещи. В цеха на втория етаж има едно оборудвано помещение с площ от около 10 кв.м. и прилежащ санитарен възел, но там не могат да се хранят едновременно повече от 5 човека. Непосредствено до сградата има участък от около 60 кв.м., застлан с плочи, с прилежащ санитарен възел. Предвиждаме това място да се оборудва и оформи като кът за отдих и хранене на открито. Ще бъде монтирана биоклиматична пергола – алуминиева, отваряема; с площ: 54 кв.м. за предпазване от слънце и дъжд, ще бъде закупено необходимото оборудване и обзавеждане за почивка и хранене: маси - 5 бр., и столове - 29бр.; маса крайстенна - 1бр. за поставяне на уредите; съдомиялна машина - 1бр. за измиване на посудата; микровълнова фурна - 2бр. за стопляне на харана; сокоизтисквачка - 1бр. за приготвяне на сокове; хладилник - 1бр. за съхранение на храна; комплект кухненски шкафове (горни, долни за посуда и продукти и с плот за вграждане насъдомиялна) -1бр, шкаф с умивалник и батерия - 1 бр.; бойлер за топла вода за измиване - 1 бр.; кухненска посуда за хранене: салфетник, щипка за сервиране, оливерник, кана 1л., кана 0,5 л., чиния плато - по 5 бр.(за всяка маса по един); 29 комплекта за хранене (за всичките 29 лица), включващ: водна чаша, кафена и чаена чаша с чиния, вилици - за десерт и за основно хранене, лъжици - за чай, за кафе и за основно хранене, нож за основно хранене, чинии - порционна, дълбока и десертна. 2. Закупуване масажен стол - 1 бр. Работата в производството и в сладкарницата е свързана с еднообразни движения, които натоварват определени мускулни групи и предизвикват дискомфорт на опорно-двигателния апарат. Освен това, над 60% от заетите, вкл. самостоятелно заетото лице са на възраст над 50 г. и страдат от болки в различни части на тялото си. Във връзка с това предвиждаме закупуването на масажен стол с функции за масажиране на различни части от тялото, с какъвто до момента дружеството не разполага. Той ще се използва от служителите за релакс и възстановяване по време на почивките. Ще бъде монтиран в съществуващо помещение за спорт с площ 108 кв.м. на мансардния етаж., Contracted Amount: 74 242.73 , Reported Amount: 0.00

Participating Organizations

Partners None
Contractors
  • Contractor: Ivanka, Contracted Amount*: 5 800.00 , Reported Amount**: 0.00
  • Contractor: ANTIVO ART LTD, Contracted Amount*: 14 100.00 , Reported Amount**: 0.00
  • Contractor: Fentek Ltd, Contracted Amount*: 16 600.00 , Reported Amount**: 0.00
  • Contractor: Katya - T Ltd, Contracted Amount*: 385.00 , Reported Amount**: 0.00
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Employed, incl. self-employed, Measure Unit: Number, Base Value: 0.00 , Target amount: 29.00 , Reached amount: 0.00

Financial Information

Total Project cost 126 278.18 BGN
Grant 126 278.18 BGN
Self amount 0.00 BGN
Total actual amounts paid 0.00 BGN
Percentage of EU co-financing 83.81 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

There are no tender procedures

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN