Identification

UMIS Number BG05FMOP001-5.001-0174-C07
Project Name 3.1 Warm lunch in the conditions of the pandemic of COVID - 19 in the Municipality of Tvarditsa.
Beneficiary 000590704 OBSHTINA TVARDITSA
Funding FEAD ==> Foods
Date of the Contract/Order 29.03.2021
Start Date 01.01.2021
End Date 30.09.2022
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Closed (completion date)
Location of Performance
  • България, Северна и югоизточна България (BG3), Югоизточен (BG34), Сливен (BG342), Твърдица

Description

Brief description
Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19 в Община  Твърдица  цели да осигури подкрепа за задоволяване на базовата нужда от храна на хората, които се нуждаят от социална закрила в най- висока степен.  
Операцията е продължение на целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация 2020“, финансирана от националния бюджет за справяне с последиците от възникналата епидемична обстановка от COVID-19, като дава възможност за разширяване на обхвата, включително и по отношение на най-нуждаещите се лица.Топъл обяд ще се предоставя в работните дни от месеца на до 850 потребителя до 31.05.2021г. , до 762 потребителя след 01.06.2021г. до 30.09.2021г. , на 625 брой потребители, считано от 01.10.2021г. до 31.12.2021г. и 610 потребители от 01.01.2022г. от целевите групи на територията на община Твърдица.Принадлежността към целевите групи ще се потвърждава от ДСП Твърдица.Топлия обяд ще се раздава в определени пунктове в населените места от общината.Приготвянето на топлия обяд ще бъде приготвян от изпълнител  определен по ЗОП. В рамките на изпълнение на проекта в допълнение към осигуряването на храна ще бъдат предложени и съпътстващи мерки, съобразени с противоепидемичните  мерки и специфичните нужди на хората в тези условия като индивидуално консултиране за възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общината, включително и такива, финансирани от ЕСФ;  за подпомагане на достъпа до здравни  услуги, консултиране  за здравословно и балансирано хранене, консултиране за изискванията, свързани с въведените  противоепидемични мерки и др.,както и индивидуална подкрепа в отговор на конкретно установени нужди и проблеми на представителите на целевите групи с цел преодоляване на последствията продължителната социална изолация.
Activities
  • Activity: Определяне на целевите групи: В съответствие с целите на операцията, целевите групи са: 1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. 2. Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа. 3. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности. В условията на извънредна ситуация, за да се гарантира, че помощта ще достигне до най-засегнатите от кризата ще използваме всякакви източници на информация – сигнали на граждани, информация от Регионалната здравна инспекция за лица, поставени под задължителна карантина, информация от доставчици на социални услуги и институции и др. ,информация от кметовете на населените места. Дейността по „Определяне на целевите групи“ започнахме преди стартирането на договора и ще изпълняваме през целия период на неговото действие.По време на изпълнение на проект" Осигуряване на топъл обяд в община Твърдица" 2016-2020,сключените договори за предоставяне на услугата с 1000 потребителя до 31.08.2018г. и от 01.09.2018г. – 880 потребителя до 31.03.2019г.; от 01.04.2019г. – 850 потребители до 30.06.2019г.; от 01.07.2019г. – 830 потребители и от 01.01.2020 -724 потребители. По целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация-2020” са обхванати 170 лица. По данни на ДСП Твърдица към 31.12.2020 г. са подпомагани 168 лица и семейства по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане и 1249 лица и семейства са подпомагани с целеви помощи за отопление на основание Наредба №РД 07-5/2008г. на МТСП за 2020 г. На база подпомаганите лица в общината, лицата получавали топъл обяд по проект" Осигуряване на топъл обяд в община Твърдица" 2016-2020 и по Целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация-2020” е определен броя на лицата за включване в проекта до 850 потребителя, считано от 01.02.2021 г. до 31.05.2021г. , до 762 брой потребители, считано от 01.06.2021г. до 30.09.2021г. и на 625 брой потребители, считано от 01.10.2021г. до 31.12.2021г. и 610 потребители от 01.01.2022г. Ще бъде изготвен списък на одобрените лица, при отпадане на потребител ще бъде включен следващия кандидат потребител от списъка.Приготвен но не получен в съответния ден топъл обяд се предоставя срещу подпис на потребител от резервния списък., Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Приготвяне на топъл обяд: Приготвянето на топъл обяд ще се осъществява от „КЕЙ ЕНД ВИ” ООД определен за изпълнител на обществена поръчка -Приготвяне и доставка на топъл обяд - кетъринг по предварителна заявка на Община Твърдица, във връзка с изпълнение на договор по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FMOP001-5.001.Избраният доставчик „КЕЙ ЕНД ВИ” ООД разполага с кухня- майка отговаряща на чл.12 от ЗХ.Адресът е гр. Сливен, ул.”Димитър Пехливанов” №2. Технически оборудвана е с 4 броя зеленчукорезачки, 3 картофобелачки, 2 месомелачки, машина за формиране на мляно месо, 2 тестобъркачки, два планетарни миксера, тесто-отделителна и тесто-окръглителна машина, 6 втасални камери, осем ел.пекарни, две конвекторни фурни, три газови парни казана, 2 готварски плота, 2 фритюрника, 2 скари, колбасо-резачка, 2 пасатора, 7 проф. хладилни шкафа, 7 хладилни камери, тунел за шоково охлаждане, 5 ел.везни.Екипът експерти, включващ технолог по храните, диетолог и главен готвач, съставя седмично меню за изпълнение. Екипът подбира храни, които да осигуряват здравословно и питателно хранене на бенефициентите. При изборът на храни освен нормативно определените изисквания екипът се съобразява и с културните и религиозни особености на потребителите на услугата и не допуска дискриминация на базата на тези принципи. Рецептите на предложените ястия се съгласуват от диетолога и технолога по храните, за да се прецени от практическа гледна точка по отношение на сезона, наличността на продукти и суровините и съответствието с изискванията за здравословно хранене на всички потребители на услугата, като съобразява спецификата на хранене на лицата с известни здравословни проблеми. След това технологът преценя и техническата възможност за това кои ястия могат да се приготвят, кои няма да намерят място в менюто. Одобрените ястия биват организирани в меню, което да дава максимално разнообразие и същевременно осигурява оптимални дневни количества хранителни вещества и енергийна стойност. Ежедневно технологът консултира главния готвач за начина, по който да бъдат изпълнени рецептите на ястията от менюто за деня – продуктите, които трябва да се вложат, видът им, технологията на приготвяне на ястието, и др. Главният готвач разпорежда на общите работници в кухнята кои продукти в какво количество и вид да бъдат приготвени (измити, обелени, настъргани, нарязани и др.) и организира работата на готвачите по отделните рецепти. Готвачите изпълняват рецептите с предоставените им продукти. Тяхната работа се контролира от главния готвач, който следи всички пропорции на продуктите да бъдат спазени, всяка термична и друга обработка да бъде оптимална за ястието, което се приготвя. След като ястията са кулинарно готови, се предават на кухненските работниците за порциониране в съдове за еднократна употреба, а технологът завежда в технологичен дневник всички приготвени ястия с уникален партиден номер и описва вложените във всяко ястие продукти по количество и партида на производителя. Готовата за експедиция храна се товари и извозва до обектите за раздаване от от шофьорите с лекотоварни автомобили регистрирани за превоз на храни.Дружеството притежава собствени превозни средства, които са поддържани чисти и в безупречно състояние и предоставят условия, които не позволяват замърсяване на храните. Специализираните транспортни средства са регистрирани по реда на чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл. 6 от Регламент (ЕО) № 852/2004. Готовата храна ще се доставя по пунктовете за раздаване всеки работен ден във времеви диапазон от 11:00 ч.до 12:00 ч.Топъл обяд ще се предоставя на до 850 потребителя от общината, считано от 01.02.2021 г. до 31.05.2021г., до 762 брой потребители, считано от 01.06.2021г. до 30.09.2021г. и на 625 брой потребители, считано от 01.10.2021г. до 31.12.2021г. и 610 потребители от 01.01.2022г. Дата на стартиране 01.02.2021г.Крайна дата 30.09.2022 г.Общ брой р. дни -415, Contracted Amount: 711 246.20 , Reported Amount: 711 246.20
  • Activity: Предоставяне на топъл обяд: Предоставянето на топлия обяд ще се осъществява в 9 пункта по населените места, като ще бъде създадена организация за раздаването на храната съответстваща на предписанията на националните органи за спазване на противоепидемичните мерки.Адресите на пунктовете са както следва: 1.гр. Твърдица, ул. „Княз Борис І” № 44 2. гр.Твърдица кв. Козарево, ул."Йордан Йовков" №29 3. гр. Шивачево, ул. „Д.Бъчваров” № 2 4. с. Сборище, ул. „Г.Димитров” № 21 5. с. Оризари, ул. „Г.Димитров” № 20 6. с. Боров дол, ж.к. „Миньор” № 17 7. с. Бяла паланка, ул. „Г.Димитров” № 58А 8. с. Жълт бряг, кметство 9. с. Червенаково,ул „Г.Димитров” № 25 На всеки пункт ще има отговорник за раздаване на храната.Ще бъдат осигурени ръкавици, дезинфектант и маски,като се спазват всички противоепидемични мерки въведени в страната.Храната ще се раздава във времеви диапазон 11-12 часа.Потребителите ползващи услугата ще получават топлия обяд всеки работен ден, като се подписват в предварително изготвени списъци, разпределени по съответните населени места на територията на община Твърдица, като по този начин ежедневно ще се проследява броя на получилите топъл обяд. Приготвената храна за хора поставени под задължителна карантина, както и на трудноподвижни и хора с увреждания, които не могат да отидат до пунктовете за храна ще се доставя с помощта на лични асистенти и пълномощници на ръка,като се спазват необходимите противоепидeмични и санитарно-хигиенични изисквания с цел ограничаване разпространението на COVID-19. Дружеството притежава собствени превозни средства,които се поддържат чисти и в безупречно състояние и предоставят условия,които не позволяват замърсяване на храните. Специализираните транспортни средства са регистрирани по реда чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл.6 от Регламент(ЕО) N 852/2004. Регистрационен номер на транспортните средства, с които ще се доставя храната до дома на потребителите при необходимост:1. Дачия Докер СН 0234 АР; 2. Дачия Докер СН 0235 АР; 3. Дачия Докер СН 0237 АР; 4. Дачия Докер СН 0239 АР 5. Дачия Докер СН 3422 ВВ; 6. Ситроен Джъмпер СН 0118 АС; 7. Ситроен Джъмпер СН 0119 АС; 8. Ситроен Джъмпер СН 0158 АС; 9. Ситроен Джъмпер СН 3340 АС; 10. Ситроен Джъмпер СН 3341 АС; 11. Ситроен Джъмпер СН 7547 АТ; 12. Рено Мастер СН 5342 ВВ; 13. Мерцедес Спринтер СН 3121 АК; 14. Форд Транзит СН 2368 АР; 15. Форд Транзит СН 2886 АС., Contracted Amount: 35 562.31 , Reported Amount: 35 562.32
  • Activity: Реализиране на съпътстващи мерки: Предоставянето на съпътстващи мерки,ще се извършва спазвайки основните принципи на зачитане на човешките права и достойнство. Водещ принцип е поставянето в „центъра" нуждите и потребностите на „отделния човек" при осигуряването на дейности, допринасящи за социалното приобщаване на най-нуждаещите се лица и съобразявайки ги с необходимите противоепидемични мерки в условията на пандемията от COVID 19.Община Твърдица разполага със служители,които да предоставят съпътстващите мерки-специалист социални дейности,здравни медиатори,социални работници., Contracted Amount: 35 562.31 , Reported Amount: 35 562.32

Participating Organizations

Partners None
Contractors None
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Лица, Measure Unit: Брой, Base Value: 0.00 , Target amount: 610.00 , Reached amount: 842.00

Financial Information

Total Project cost 782 370.82 BGN
Grant 782 370.82 BGN
Self amount 0.00 BGN
Total actual amounts paid 782 370.82 BGN
Percentage of EU co-financing 100.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

There are no tender procedures

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN