Identification

UMIS Number BG06RDNP001-4.001-0273-C02
Project Name Construction of production and warehouse facility for production of crunch fruit chips from organic fruits, by using lyophilization technology" in Lom, Montana District, UPI XII-7097, c.255, Industrial zone
Beneficiary 204896279 CRUNCH FRUITS JSCo
Funding EZFRSR ==> Rural Development Programme
Date of the Contract/Order 15.07.2021
Start Date 15.07.2021
End Date 15.09.2023
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Contracted
Location of Performance
  • България, Северна и югоизточна България (BG3), Северозападен (BG31), Враца (BG313), Мездра, гр.Мездра

Description

Brief description
Проектът обхваща изграждането на ново предприятие за производство на чипс от биологични плодове чрез технология на лиофилизация при температури, непревишаващи критичните, т.е. без нарушаване на микро и макроструктурата на продукта.
Изграждането на предприятието, ще е на 2 етапа:
-	I-ви:	  изграждане на цялостното предприятие, без камера за съхранение с контролирана температура.
-	II-ри: изграждане на камера с контролирана температура.
Крънч фрутс АД кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на първи етап от проекта, като общата му инвестиционна стойност е 3900932,16лв.	
Производствените мощности ще бъдат разположени в гр.Лом, в нает УПИ, върху който е учредено право на строеж на Крънч Фрутс АД за упоменатия проект.
Производствената сграда ще бъде едноетажна, със светла височина от 4,50 м., като не се предвиждат подземни нива. Застроената площ /в т.ч. РЗП/ е 1769 кв.м., вкл. административно-битова,  производствена част и складово стопанство.

Предвижда се производствения цех при макс. натоварване да обработва дневно до 2,0т. биологични ябълки. Технологичните процеси, които ще се извършват в производствения цех са: измиване; инспекция; обелване, изтърбушване и рязане; инспекция за отстраняване на отпадъци; обдухване в тунел; подготовка за замразяване; замразяване - шоковата камера; сублимационно изсушаване; разтоварване на тавите; пакетиране и етикетиране; кашониране и съхранение.

Предприятието ще бъде оборудвано с необходимите машини и съоръжения, които обезпечават правилното протичане на производствения процес, нормални преки пътища на суровината от зареждането до реализацията им.
Целият процес от приемането на суровината, разполагането и в складовата зона, проверка на температурен режим, производствен процес от измиване до пакетиране и всички мерки за контрол и гарантиране на безопасността на храните, ще бъде подробно разработен в Програми за добри търговски и добри хигиенни практики и НАССР Система, внедрени в обекта.
Activities
  • Activity: Внедряване на нови производствени мощности - СМР и машини и оборудване, подсигуряващи: - производството на висококачествен продукт - висока безопасност и хигиени условия на производство и труд - изключително високо качество и безопасност на храните и тяхната проследяемост. : Проектното предложение обхваща изграждането на ново предприятие, в т.е. производствена и складова база и административно битова част, за производство на чипс от биологични плодове, чрез технология на замразяване и сушене под вакуум /лиофилизация/. Производствените мощности ще бъдат разположени в гр.Лом, ул. Лудовико Мипанези, в нает урегулиран поземлен имот (УПИ XII-7097, КВ.255), който е част от индустриалната зона на гр.Лом, и върху който е учредено право на строеж за на Крънч Фрутс АД за упоменатия проект. Изграждането на предприятието, ще е на 2 етапа /съгласно разрешение за строеж/: - I-ви: изграждане на цялостното предприятие, без камера за съхранение с контролирана температура. - II-ри: изграждане на камера с контролирана температура. Крънч фрутс АД кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на първи етап от проекта, като общата му инвестиционна стойност е 3900932,16лв. Сградата, в която ще се осъществява производствения процес ще бъде едноетажна, със светла височина от 4,50 м., като не се предвиждат подземни нива. Застроената площ /в т.ч. РЗП/ е в размер на 1769 кв.м., в т.ч.: административно-битова част - 208 кв.м., производствена част -1 165 кв.м. и складово стопанство - 396 кв.м. Основна й функция е подготовка, обработка и складиране на плодов чипс по нов иновативен за пазара метод - лиофилизация. За нуждите на технологичния процес са предвидени 2 склада – суровини (охладен +0 градуса) и сух; помещение за подготовки (измиване, рязане на суровина), зона шоково замразяване, зона и оборудване за сублимация и изсушаване на плодов чипс, пакетажно помещение с контролиран климат и склад готова продукция. Предвидени са и спомагателни помещения: зона за зареждане и нощуване на електрокари, технически и складови помещения, битови и санитарни зони. В северозападната част на сградата е ситуирана административно-битова зона с фирмен магазин и кабинет за управител, съблекални и душове за персонал (мъже/жени), стая за почивка и хранене персонал, лаборатория и технически контрол на оборудването. Предвижда се дружеството да работи единствено с биологични продукти - ябълка. Предприятието ще бъде оборудвано с необходимите машини и съоръжения, които обезпечават правилното протичане на производствения процес, нормални преки пътища на суровината от зареждането до реализацията им. Общата инвестиция по изграждане на етап I-ви от проекта е в размер на 3 835 138,17 лв. /без извършените разходи по проектиране/, от които: 1. Строително монтажни работи – 1 182 791,82 лв., в т.ч.: - архитектура - 438 601,76 лв. - конструкции - 574 775,20 лв. - ОВиК - 44 433,03 лв. - ВиК - 44 505,95 лв. - Електро - 74 301,36 лв. - Газоснабдяване - 3 948,52 лв. - Пожарна безопасност - 2 226,00 лв. 2. Вертикална планировка - 195 399,33 лв. 3. Ландшафтна архитектура - 29 463,98 лв. 4. ТЕХНОЛОГИЯ - 2 427 483,04 лв. - Чрез инвестиционния проект постигаме следните цели: - използване на съвременни технологии за производството на качествена продукция, внедряване на добра производствена практика и непрекъснат производствен контрол; - осигуряване непресичане на технологичните потоци в цялото предприятие и пълна проследяемост на процесите, с цел подсигуряване на безопасността на храните и постигане на най–добри стандарти в производството на храни; - подобряване на възможностите за производство и съхранението на биологични храни; - внедряване на съвременно оборудване, осигуряващо постигане на висока енергийна ефективност; - опазване на околната среда чрез прилагане на безвредни и до голяма степен безотпадни технологии; - осигуряване на безопасност и високи хигиенни условия на производство и труд; - внедряване на технологични мерки, водещи до подобряване на качествените и здравни изисквания до достигане на европейските стандарти; - осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд., Contracted Amount: 3 835 138.17 , Reported Amount: 3 722 425.00
  • Activity: Внедряване на нов продукт, процес и технология : Произведените по тази съвременна технология продукти са нови за български пазар, както и за Европейския и се характеризират с: - напълно запазен вкусово-ароматен комплекс от качества; - висока хранителна стойност; - максимално съхранена биологична пълноценност по отношение съдържанието на витамини, минерали и други биоактивни вещества; - минимално остатъчно съдържание на влага – от 4% до 5%; - напълно запазени форма и цвят на плода. Изсушаването чрез лиофилизация не води до свиване или закаляване на сухия материал, както е при останалите технологии на сушене. - изключително висок капацитет за рехидратиране. - при подходящо пакетиране - възможност съхранение при стайна температура без охлаждане и предпазване от разваляне в продължение на години. - лесен транспорт. Добре опакованите лиофилизирани продукти могат лесно да се транспортират с обикновени контейнери или други начини на транспортиране, без специални изисквания за температура, влажност и пр. Характерна особеност на лиофилизацията на хранителни продукти е високото качество и запазената хранителна стойност след възстановяването им, както и възможността да бъдат надеждно съхранявани продължително при нормални атмосферни условия /до 5 години/. Технологичните процеси, които ще се извършват в производствения цех на технологичната линия са: - измиване – автоматично в две последователни автоматични миялни машини; - инспекция - след измиване ябълките се транспортират автоматично по елеватор конвейер, на който се извършва контрол на качеството на ябълките след миене. - обелване, изтърбушване, рязане – в многофункционална машина за белене, изтърбушване и рязане; машината може да извършва рязане на ябълките на филийки, пръчици или кубчета. - инспекция - след нарязването ябълките се транспортират автоматично по двоен конвейр - горният слой е за ръчна инспекция, а по-ниското ниво е за транспортиране на отпадъци до контейнер под лентата. - обдухване в обдухващ тунел - подготовка за замразяване – след обдухващият тунел ябълковите резени ръчно се подреждат в неръждаеми тави на етажни колички на 19 нива на 76 тави, по 4 тави на ниво. За дневното производство от 2000 кг. се предвиждат 8 колички. - замразяване - шоковата камера се запълва с дневното производство. - сублимационно изсушаване - от камерата замразената суровина постъпва в камерата за вакуумно изсушаване за 12 ч. - разтоварване на тавите от окачвачите върху количките. - пакетиране и етикетиране – количките се транспортират в съответното помещение за пакетаж, където автоматично се пакетират и етикетират в разфасовки по 10гр. - кашониране и съхранение в склад за готова продукция с необходимите стелажи на три нива. Стойността на тази дейност се включва в стойността посочена по Дейност 1, поради това не е упомената по- долу., Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Подобряване на енергийната ефективност в предприятията: Мярката предвижда доставка и монтаж на съвременно оборудване с висока производителност и висока ефективност на оползотворяване на електроенергията. По – високата производителност значително ще повиши печалбите на предприятието на ще направи планираната инвестиция икономически целесъобразна. В момента масово използваното на пазара оборудване е със средно добри показатели на производителността към консумираното количество енергия. Основните недостатъци са ниската ефективност от оползотворяване на електроенергията и по – ниската производителност от най – модерното оборудване предлагано на пазара. По този начин се занижава производителността на цялото предприятие и така се повишават разходите за енергия. Необходимите инвестиции за прилагане на енергоспестяващи мерки с оглед повишаването на енергийната ефективност са на обща стойност 3 900 932 лева без ДДС. Очакваните нетни икономии в резултат на реализацията на проекта по енергийна ефективност се оценяват на 433 787 лева на година. Срокът на откупуване на целият пакет от мерки е 8,99 години. Определените финансови показатели на проекта показват атрактивна рентабилност при прилагането на енергоспестяващите мерки. , Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Производство на биологични храни чрез преработка на първична земеделска биологична продукция: С настоящия инвестиционния проект Крънч Фрутс АД ще изгради предприятие за чипс от биологични плодове, чрез технология на замразяване и сушене под вакуум /лиофилизация/, при температури, непревишаващи критичните, т.е. тези, при които се нарушават микро и макроструктурата на продукта. Едновременно с това е и значително по- скъпа, и преработката на всякакви продукти с нея не е рентабилно и няма смисъл. Именно поради тази причина, дружеството е избрало именно биологични плодове и определена пазарна ниша и категория клиенти, които могат и ще оценят преимуществата на този вид продукти. Предвижда се производствения цех да обработва дневно до 2,0т. биологични ябълки. , Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00

Participating Organizations

Partners None
Contractors
  • Contractor: AURORA-ZK, Contracted Amount*: 0.00 , Reported Amount**: 3 722 425.00
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

None

Financial Information

Total Project cost 3 722 425.00 BGN
Grant 1 861 212.50 BGN
Self amount 1 861 212.50 BGN
Total actual amounts paid 1 861 212.50 BGN
Percentage of EU co-financing 75.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

There are no tender procedures

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN