Identification

UMIS Number BG16RFOP002-1.001-0088-C03
Project Name Implementation of product innovative in Sofiiska banica
Beneficiary 202077922 SOFIISKA BANICA LTD
Funding ERDF ==> Innovations and Competitiveness
Date of the Contract/Order 07.07.2017
Start Date 07.07.2017
End Date 13.12.2018
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Closed (completion date)
Location of Performance
  • България, Югозападна и южно-централна България, Югозападен, София-Град, Столична, гр.София

Description

Brief description
Софийска баница е един от лидерите в производството на традиционната българска баница през последните 15 години. Като основен проблем пред своето развитие дружеството е идентифицирало високото ниво на калоричност и ниската трайност на своите продукти, резултат от наличието на съставки от животински произход. Друг проблем, който Софийска баница отчита, е изоставането на продуктите, които предлага, спрямо съвременните тенденции хранене - здравословни храни, "зелен" начин на живот и екологично чисти продукти.
С изпълнението на проекта Софийска баница иска да внедри в производството си и да реализира на пазара продуктова иновация- шоково замразена веган баница, която е с дълъг срок на годност, без животински мазнини и е произведена по екологично чист начин, като същевременно е запазила вкуса на традиционната българска баница. По този начин дружеството ще реши основните си проблеми и ще увеличи конкурентоспособността си като трайно се установи в пазарната ниша за здравословни храни и веган продукти на българския и европейския пазар.
Основна целева група на проекта са потребителите на здравословни храни, вегани, вегетарианци, хора със здравословни проблеми и проблеми с теглото, за които е противопоказна консумацията на животински продукти.
Основната цел на настоящия проект е Повишаване на иновативния капацитет и конкурентоспособността на Софийска баница чрез внедряването на продуктова иновация (шоково замразена веган баница), позиционирана в тематичната област "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии" на ИСИС и пазарната й реализация, която ще се реализира посредством пет специфични цели. В резултат на настоящия проект дружеството очаква да реализира на пазара шоково замразената веган баница, в следствие на което да увеличи приходите и конкурентоспособността си. Внедряването на иноватиявния продукт ще стане посредством изпълнението на дейности за закупуването на специфично оборудване, тестване на иновативния продукт и пазарно проучване за потенциални клиенти.
Activities
  • Activity: Придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване в производството на иновативния продукт: шоково замразена веган баница: Технологична линия за производство на веган баница с номинална производителност 300 кг/ч- 1 бр.; 2. Шоков тунел (tkam= -30°C) за замръзяване на изходящ полуфабрикат- 1 бр.; 3. Климатизирано помещение (tпом = +12°С)- 1 бр.; 4. Минусова хладилна камера (tkam= -18°C)- 1 бр.: Производството на веган продукти има две основни характеристики: Трябва да се произвеждат отделно от другата продукция, която съдържа животински съставки и производството им трябва да е "чисто" ("зелено")- произведени по екологично чист начин, който не замърсява околната среда или намалява отрицателното въздействие върху нея. В изпълнение на настоящия проект Софийска баница ще обособи част от производствената си площ за производството на шоково замразена веган баница. Поради малката площ на цеха, отделянето на производството ще се обособи чрез закупуването на цялостна автоматизирана поточна линия (Технологична линия) за производството на иноватия продукт, която е отделена от останалото произоводство и на която ще се разточват и пакетират корите. Технологичната линия за производството на иновативния продукт - 1бр. е с производителност 300 kg/час, дължина: 13 000 mm, широчина 1200 mm. След приготвянето на веган баницата и излизането и от поточната линия,тя бива премествана в Шоков тунел (tkam= -30°C) за замръзяване на изходящ полуфабрикат от технологична линия- 1 бр., където се замразява до -30 градуса. Шоковият тунел е необходим тъй като чрез него се извършва шоковото замразяване на веган баницата. При този процес се осъществява бързо, шоково замразяване на водата, която се съдържа в продукцията, при което размерът на ледените кристали остава минимален и не нарушава структурата на клетките в хранителните продукти. Това е най-ефективния метод за консервиране на продуктите, с който се запазват най-много хранителни съставки, в това число витамини, минерални соли, белтъчини и мазнини. След шоковия тунел баницата се поставя в Климатично помещение (предверие) на +12 градуса- 1 бр. Помещението е необходимо тъй като продукцията излиза на темперетура -30 градуса и трябва да бъде оставена в балансирана среда, за да не развали структурата си. В предверието ще се извършва и пакетирането на готовата продукция. След като продукцията пакетиране се премества в Минусова хладилна камера (tkam= -18°C) за съхранение на шоково замразен полуфабрикат- 1 бр., в която се запазва в необходимото качество преди доставката до клиентите. Оборудването отговаря на всички изисквания за допустимост по настоящата процедура и е необходимо за внедряването на иновативния продукт и постигането на целите на проекта. Без закупуването на оборудването, дружеството няма да може да внедри иновативния продукт и да постигне целите на проекта. Цените на настоящите ДМА са формирани след направено пазарно проучване и са определени така, че максимално ефективно да се разходва бюджета на проекта. При изпълнението на дейността ще се спазват всички Мерки за информиране и публичност, съгласно Насоките на процедурата. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Сформиране на екип по проекта (1-ви месец); 2. Провеждане на процедура за избор на изпълнител по реда на ПМС118/2014 г. или действащото към момента на обявяване законодателство; Избор на изпълнител/и и сключване на договор/и с избран/ите изпълнител/и (2-ри месец); 3. Доставка на активите и подписване на Приемо-предавателен протокол (от 6-ти до 8-ми месец); 4. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация. Подписване на Финален прием-предавателен протокол (8-ми месец); 5. Отчитане на дейността (9-ти месец)., Contracted Amount: 429 430.00 , Reported Amount: 429 430.00
  • Activity: Консултантски и помощни услуги в подкрепа на иновациите: Лабораторни тестове и Пазарно проучване: В рамките на дейността ще бъдат избрани изпълнители без провеждането на процедура съгласно законоустановения ред. Лабораторни тестове- услугата е напълно допустима и необходима, за да може иновативният продукт да покрие законоустановените изисквания. Съгласно НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ БЪРЗО ЗАМРАЗЕНИТЕ ХРАНИ, при производството на бързо замразени храни се използват само пресни суровини с добро търговско качество. Процесите на подготовка и бързо замразяване на храните се извършват по възможно най-бързия начин, като се използва необходимото за целта технологично оборудване, за ограничаване до минимум на възможностите за настъпване на химични, биохимични и микробиологични промени в храните. В процеса на динамика за валидиране срока на трайност на използваните суровини и готови продукти е необходимо да се проверяват периодично стойностите на пероксидното и киселинното число. Под действието на водата, топлината, светлината, микроорганизмите, кислорода и други фактори, в мазнините се образуват различни продукти, които променят характерните им показатели и влошават вкуса и миризмата им. Това явление се нарича гранясване и се открива лесно особено при по-напреднал процес. За откриване и определяне степента на гранясването на мазнините съществуват различни химични реакции и методи. Последните се свеждат до установяване на измененията в характерните числа на мазнините, едни от които са пероксидното число и киселинност /киселинно число/. Киселинността е показател за качеството на мазнината и се променя в зависимост от условията на добиване и съхраниение. Изпитване в процеса на динамика за валидиране срока на трайност и хранителна стойност на 3 броя Веган баница: 1.Използваните суровини за направата на Веган баница – 3 броя следва да се изпитат еднократно по следните показатели: 1.1. Сензорен анализ/външен вид, форма, размер, цвят, мирис, вкус, консистенция/; 1.2. Хранителна стойност/влага, белтъчини, мазнини, пепел, въглехидрати и енергийна стойност/; 1.3. Пероксидно число /ПОЧ/ и киселинно число /КЧ/. 2. Готовите продукти/3 броя баници/ следва да се анализират в по следните показатели: 2.1. Сензорен анализ/външен вид, форма, размер, цвят, мирис, вкус, консистенция/; 2.2. Хранителна стойност/влага, белтъчини, мазнини, пепел, въглехидрати /ВХ/ и енергийна стойност/Е/; 2.3. Пероксидно число и киселинно число; 2.4. Мастнокиселинен състав /наситени мазнини/ - МКС. Пазарно проучване- Дейността е напълно допустима и необходима. Целта е по-ефективната пазарна реализация на иновативния продукт. Пазарното проучване се извършва с цел да се установи проявлението и въздействието на пазарните фактори върху реализацията услугата, както и да се установят или прогнозират тенденции на неговата устойчивост и развитие. Ще се извърши пазарно проучване за: - Фактори, влияещи на търсенето; - Профили на потребителите; - Предлагане на конкурентни продукти; - Проучване на ценовите равнища и модели; - Структура на пазара; - Тенденции на световния пазар; - SWAT анализ При изпълнението на дейността ще се спазват всички Мерки за информиране и публичност, съгласно Насоките на процедурата. Цените на настоящите услуги са формирани след направено пазарно проучване и са определени така, че максимално ефективно да се разходва бюджета на проекта. Външно възлагане: Стъпки за изпълнението на дейността: 1. Избор на изпълнител без провеждане на процедура по реда на ПМС118/2014 г. или действащото към момента на обявяване законодателство; (от 9-ти месец); 2. Приемане на резултати и подписване на финален приемо-предавателен протокол (от 10-ти до 12-ти месец); При изпълнението на дейността ще се спазват всички Мерки за информиране и публичност, съгласно Насоките на процедурата. Цените на настоящите услуги са формирани след направено пазарно проучване и са определени така, че максимално ефективно да се разходва бюджета на проекта. , Contracted Amount: 49 070.00 , Reported Amount: 48 750.00

Participating Organizations

Partners None
Contractors
  • Contractor: Iceberg International, Contracted Amount*: 386 487.00 , Reported Amount**: 429 430.00
  • Contractor: Milmaks Ltd, Contracted Amount*: 25 965.00 , Reported Amount**: 28 850.00
  • Contractor: Inscale Ltd, Contracted Amount*: 17 910.00 , Reported Amount**: 19 900.00
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Финансирани проекти за еко-иновации, Measure Unit: Брой, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 1.00
Indicator 2 Number of enterprises supported to introduce new to the firm products, Measure Unit: предприятия, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 1.00
Indicator 3 Private investment matching public support for innovation or R&D projects (all activities), Measure Unit: евро, Base Value: 0.00 , Target amount: 24 466.00 , Reached amount: 24 449.33
Indicator 4 Number of enterprises supported to introduce new to the market products, Measure Unit: предприятия, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 1.00
Indicator 5 Number of enterprises receiving support, Measure Unit: предприятия, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 1.00

Financial Information

Total Project cost 478 500.00 BGN
Grant 430 650.00 BGN
Self amount 47 850.00 BGN
Total actual amounts paid 430 362.00 BGN
Percentage of EU co-financing 85.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

Procedure 1 Subject to due process: Доставка на оборудване , Estimated Amount: 429 430.00
  • Differentiated position 1: Доставка на оборудване
    Contractor: Iceberg International
    Contract total funded value: 386 487.00
Procedure 2 Subject to due process: Лабораторни тестове, Estimated Amount: 29 100.00
  • Differentiated position 1: Лабораторни тестове
    Contractor: Milmaks Ltd
    Contract total funded value: 25 965.00
Procedure 3 Subject to due process: Пазарно проучване, Estimated Amount: 19 970.00
  • Differentiated position 1: Пазарно проучване
    Contractor: Inscale Ltd
    Contract total funded value: 17 910.00

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN