Identification

UMIS Number BG05FMOP001-5.001-0207-C09
Project Name "Hot lunch in the conditions of the pandemic of COVID-19 in the Municipality of Svilengrad"
Beneficiary 000903825 SVILENGRAD MUNICIPALITY
Funding FEAD ==> Foods
Date of the Contract/Order 29.03.2021
Start Date 01.03.2021
End Date 30.09.2022
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Closed (completion date)
Location of Performance
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Южен централен (BG42), Хасково (BG422), Свиленград

Description

Brief description
Проектното предложение е допълнение към социална политика на Община Свиленград насочена към подкрепа на нуждаещите се лица, живеещи в материално лишение и риск от социална изолация, които трудно осигуряват препитанието си. По проекта се предвижда да се осигури топъл обяд на 500 такива лица, като храната се приготвя и доставя от външен изпълнител на територията на Община Свиленград. Храната ще се предоставя ежедневно, до 30.09.2022г., на предварително обявени  пунктове, съгласно сключения договор с изпълнител. За хора, които са под карантина или се предвижват трудно храната ще се доставя до дома като се спазват всички мерки за безопасност и хигиена. 
Проектното предложение е насочено към следните целеви групи:
1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, които поради възрастта си или усложнено здравно състояние са в по-голям риск от заразяване или животозастрашаващо протичане на инфекцията; 
2. Лица поставени под карантина, които са без или с ниски доходи и нямат близки, които да ги подкрепят; 
3. Лица, които получават социално подпомагане, но за тях е установена нужда от допълнителна подкрепа в условията на извънредната епидемична обстановка и са в трудност или невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности;
Основните дейностите по проекта са:  Определяне на целевата група; Приготвяне на топъл обяд; Предоставяне на топъл обяд и Реализиране на съпътстващи мерки. При изпълнение на проекта ще бъдат предприети и мерки, свързани с информиране и публичност на подкрепата от Фонда.
Activities
  • Activity: ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕЛЕВИТЕ ГРУПИ: Дейността е предварителна и предвижда подбор и идентифициране на целевата група по проекта. Дейността е стартирала преди подаване на проектното предложение. Целта е да се осигури стриктно и точно изпълнение на проекта , да се осигури оперативна готовност и веднага след подписване на договора да се стартира с предоставянето на услугата "Топъл обяд". Подборът на целевата група , която ще се възползва от предоставяната услуга ще се извършва поетапно и ще обхване най-нуждаещите се от помощ лица на територията на Община Свиленград (град Свиленград и населените места попадащи в територията на общината). Лицата трябва да попадат в една или повече от следните целеви групи - 1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, които поради възрастта си или усложнено здравно състояние са в по-голям риск от заразяване или животозастрашаващо протичане на инфекцията; 2. Лица поставени под карантина, които са без или с ниски доходи и нямат близки, които да ги подкрепят; 3. Лица, които получават социално подпомагане, но за тях е установена нужда от допълнителна подкрепа в условията на извънредната епидемична обстановка и са в трудност или невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности;, Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: ПРИГОТВЯНЕ НА ТОПЪЛ ОБЯД: Тази дейност предвижда закупуването на хранителни продукти и приготвянето на топъл обяд за целевата група от 500 лица.Предвижда се храната да се осигурява ежедневно, без празнични и почивни дни,като планирания период в к-то ще се изп. услугата е 01.03 - 30.09.2022г.,вкл.-395 раб. дни. Храната ще се приготвя в същия ден в който ще се доставя и ще бъдат спазени всички изисквания за хигиена като всеки топъл обяд ще включва супа,осн. ястие,хляб и десерт(веднъж седмично).Обект за производство на храни-кухня-майка, адрес гр.Сливен, ул. "Димитър Пехливанов" 2, Рег №20070006,Удостоверение за рег №2190/25.04.2012г. на основание чл. 12 ЗХ, издадено от ОДБХ-Сливен, групи храни:1.Готови за консумация кулинарни изделия 2.Малотрайни и трайни сладкарски изделия 3.Тестени закуски,хлебни изделия 4.Храни със спец.предназначение-детски храни 5.Зеленчуци–сготвени.Избраният изпълнител има разработена и внедрена с-ма за у-ие на качеството и безопасността на храните ISO 9001:2008 и ISO 22000:2005.Закупуването на хранителни продукти в Дружеството се извършва в съответствие с изискванията на нац. законодателство и при гарантиране спазването на принципите на чл.30 от Регламент(ЕС, ЕВРАТОМ)№966/2012 на ЕП и на Съвета за икономичност,ефикасност и ефективност.Кей Енд Ви ООД разполага със съвременна производствена база, кухня-майка, изградена в пълно съответствие с принципите на НАССР,ISO 22000:2005 и действащото законодателство.Обектът може да се разглежда като комплекс от 4 функционално обособени осн. зони–складова част,кухня,ситничаро-сладкарски цех и административна част.Кухнята разполага с: Зеленчукорезачка-3;Зеленчукорезачка 1800 кг/час;Машина за белене и измиване на зеленчуци 800 кг/час;Картофобелачка 100-120кг/час;Картофобелачка 800кг/час;Месомелачка 300кг/час;Машина за формиране на мляно месо;Тестобъркачка 22л.и 32л;Планетарен миксер 5л.и 25л.;Тесто-отделителна машина;Тесто-окръглителна машина;Втасална камера за 16 тави;Ел.пекарна с 3 камери х2 тави (60х40);Конвекторни фурни за 10 и 6 тави – 400 и 240 порции;Газов парен казан 60л,150л,300л.;тигани, скари,фритюрник,пасатор и др.Готварски плотове с 2 и 4 котлона-газ;Професионален хладилен шкаф-18ºС/-15º С;Професионален хладилен шкаф,0ºС /+4ºС4;Професионален хладилен шкаф,+10ºС(Яйца;Хладилна камера,0ºС/+4ºС,10м3;Хладилна камера -18ºС,12 м3;Хладилна камера,0ºС/+4ºС,25 м3;Тунел за шоково охлаждане;Различни по вид ел.везни,6-300 кг.Кей Енд Ви ООД ще приготвя ежедневно храна по предварително изготвени и одобрени от Възложителя менюта, в необх. кол-ва, съответстващи на изискванията в документацията за участие в процедурата.Дружеството ще предлага на бенефициентите по програмата ястия от бълг.нац.кухня. Менюто ще вкл. разнообразни ястия,като в рамките на период от 2 седмици не се допускат повторения.Всеки ден едно от ястията ще съдържа месо,а при възможност и реализирани икономии към осн. порцион от супа, основно ястие и хляб, ще се добавя десерт доп. от предвидения по програмата.Екипът експерти,вкл. Инженер-технолог,хранително-вкусова промишленост-В.Вълева,Диетолог- А.Кирчева и Гл. готвач-Ил. Илиев,съставя седмично меню за изпълнение.Екипът подбира храни,които да осигуряват здравословно и питателно хранене на бенефициентите.Рецептите на предложените ястия се съгл. от диетолога и технолога по храните,за да се прецени от практическа гледна точка по отн. на сезона,наличността на продукти и суровините и съответствието с изискванията за здравословно хранене на всички потребители на услугата.След това технологът преценя и техническата възможност за това кои ястия могат да се приготвят, кои няма да намерят място в менюто. Одобрените ястия биват организирани в меню, което да дава максимално разнообразие и същевременно осигурява оптимални дневни количества хранителни вещества и енергийна стойност. При необходимост менюто съдържа частичен или цялостен диетичен вариант. Готовото меню се предава на Възложителя за одобрение, чрез офис сътрудник, който ще осигурява цялата необходима комуникация с Възложителя. , Contracted Amount: 543 309.70 , Reported Amount: 543 309.70
  • Activity: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТОПЪЛ ОБЯД: Тази дейност предвижда предоставянето на храните на целевата група до предварително обособени от бенефициента хранителни пунктове и до адрес (в случай, че определени лица от целевата група са под карантина или са трудноподвижни). С подписването на договора изпълнителят се задължава да осигури екипи, които да доставят храната от мястото на производство до хранителни пунктове и до адресите на тези, които не могат да си вземат храна от пункт. След като се доставят, храните ще бъдат раздадени на целевата група от служители определени от Бенефициента (Община Свиленград). Храната ще бъде доставяна с превозни средства на изпълнителя, с които той разполага регистрирани в ОДБХ .Храната ще се предоставя в обособени за целта помещения. Предвидено е почистване и дезинфекция на помещенията преди и след предоставянето на обяда. Предвидена е дезинфекция на всеки час, в случай, че дейността по предоставянето на топлия обяд продължи по-дълго от предвидения времеви период. Дружеството изпълнител е сертифицирано по EN ISO 22000:2005 в съответствие с принципите на НАССР и кухнята-майка и транспортните средства подлежат на постоянна дезинфекция и контрол от страна както на органите по сертификация, така и ОДБХ – Сливен.Храната ще бъде опакована в индивидуални опаковки за еднократна употреба. Транспортните средства се дезинфекцират преди и след всеки курс съобразно плана на изпълнителя, за което изпълнителят попълва необходимата документация. Обслужващият персонал е снабден с валидни здравни книжки и поддържа висока лична хигиена. По време на робота персоналът е снабден с необходимите предпазни средства – ръкавици, маски, шлемове, престилки и/или цялостни предпазни костюми., Contracted Amount: 27 165.49 , Reported Amount: 27 165.49
  • Activity: РЕАЛИЗИРАНЕ НА СЪПЪТСТВАЩИ МЕРКИ: Както е предвидено и по настоящата процедура в допълнение към предоставянето на топъл обяд на целевата група ще се предлагат съпътстващи мерки, които се изразяват индикативно в индивидуално консултиране, съобразено с индивидуалните им нужди , и съдействие за: - възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на община Свиленград, включително и такива, финансирани от ЕСФ; - ползването на административни общински услуги, осигуряване на временен подслон на бездомните лица, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене; консултиране за изискванията, свързани с въведените противоепидемични мерки ; - други форми на индивидуална подкрепа и/или съдействие и/или консултиране, реализирани в отговор на установени конкретни нужди и проблеми на представителите на целевите групи с цел преодоляване на последствията от продължителната социална изолация. Дейността ще се изпълнявана от Община Свиленград, като бъде съобразена с броя обслужвани потребители и техните нужди. При изпълнение на проекта ще се осигури информация и комуникация в съответствие с условията и изискванията, описани в Единния наръчник на бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация. При стартиране изпълнението на дейностите по проекта ще се направят публикации в местни или регионални медии и на официалната страница на община Свиленград , с информация за изпълняваните дейности по проекта , целта на операцията и финансовата подкрепа на Фонда ., Contracted Amount: 27 165.49 , Reported Amount: 27 165.49

Participating Organizations

Partners None
Contractors
  • Contractor: K and V OOD, Contracted Amount*: 219 874.50 , Reported Amount**: 0.00
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Лица, Measure Unit: Брой, Base Value: 0.00 , Target amount: 500.00 , Reached amount: 703.00

Financial Information

Total Project cost 597 640.68 BGN
Grant 597 640.68 BGN
Self amount 0.00 BGN
Total actual amounts paid 597 640.68 BGN
Percentage of EU co-financing 100.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

Procedure 1 Subject to due process: „Приготвяне и доставяне на топъл обяд за най-нуждаещите се лица на територията на Община Свиленград” по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FM0P001-5.001 „3.1- Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020", Estimated Amount: 60 243.75
  • Differentiated position 1: „Приготвяне и доставяне на топъл обяд за най-нуждаещите се лица на територията на Община Свиленград” по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FM0P001-5.001 „3.1- Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020"
    Contractor: K and V OOD
    Contract total funded value: 71 604.00
Procedure 2 Subject to due process: „Приготвяне и доставяне на топъл обяд за най-нуждаещите се лица на територията на Община Свиленград” по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FM0P001-5.001 „3.1- Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020”, Estimated Amount: 198 450.00
  • Differentiated position 1: „Приготвяне и доставяне на топъл обяд за най-нуждаещите се лица на територията на Община Свиленград” по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FM0P001-5.001 „3.1- Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020”
    Contractor: K and V OOD
    Contract total funded value: 148 270.50

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN