Identification

UMIS Number BG06RDNP001-4.001-0279-C06
Project Name "Expansion of existing milk processing plant - refrigerator chambers, employees' quarters and purchase of machines and equipment in regulated plot 77195.334.39 of the regional plan of Haskovo city, vicinity "Bukja""
Beneficiary 202809846 Milky Group Bio EAD
Funding EZFRSR ==> Rural Development Programme
Date of the Contract/Order 27.05.2021
Start Date 27.05.2021
End Date 26.05.2024
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Contracted
Location of Performance
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Южен централен (BG42), Хасково (BG422), Хасково, гр.Хасково

Description

Brief description
Настоящото проектно предложение има за цел да покаже рентабилността на предприета инвестиция от “Милки Груп Био” ЕАД в собственото им млекопреработвателно предприятие в гр. Хасково. Инвестиционните намерения на кандидата са свързани със закупуване на нова модерна технологична линия за бутилиране на мляко и айрян в ПЕТ бутилки 0.25 – 2.0 л, на нов котел за производство на технологична пара и разширение на съществуващо предприятие за млекопреработка, вкл. изграждане на хладилна база и битови помещения. Местоположението на инвестицията по настоящия проект ще е в землището на гр. Хасково в ПИ № 77195.334.39. Чрез осъществяването на инвестиция по настоящия проект, “Милки Груп Био” ЕАД ще осигури условия за реализирането на устойчива икономическа жизнеспособност на дейността и трудова заетост за бъдещ период, подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособност на предприятието, развиващо се в сектора млекопреработка. Основната дейност на “Милки Груп Био” ЕАД е внос и дистрибуция на суровини за хранителната промишленост. От няколко години, фирмата е производител на висококачествени млечни продукти под марката „Саяна”. Производствената база на дружеството се намира в гр. Хасково. Марката „Саяна” е на пазара от 2013 г. и към момента под тази марка “Милки Груп Био” ЕАД предлага един от най-богатите и разнообразни асортимени на млечни продукти в България. За производството на продуктите с марка „Саяна“ се използват само свежи и чисти суровини: свежо, сурово прясно мляко – краве, овче и козе, подбрани закваски от чисти култури и млечни ферменти, които се доставят в производствената база в гр. Хасково. Мисията на “Милки Груп Био” ЕАД е да бъде лидер в производството на най-вкусните млечни продукти в България.
Activities
  • Activity: Извършване на строително монтажни работи (СМР) по разширение на съществуващо предприятие за млекопреработка – хладилна база и битови помещения.: СМР по проекта, предвижда разширение на съществуващо предприятие, чрез изграждане на нов корпус – блок Б, включващо изграждане на нови хладилни камери с лесен и удобен подход към обособен цех за пакетиране в потребителски опаковки на млечни продукти, произведени в предприятието, както и изграждане на битови помещения за персонала. В цеха за пакетиране ще се използват млечни продукти произведени в съществуващото предприятие. Целта на проекта е улесняване на работния процес и оптимизиране на процеса на пакетиране на произведената продукция. Към предприятието е предвидена товаро- разтоварна рампа с обособена към нея широк коридор, играещ ролята както на термобариера към хладилните камери, така и на удобен подход към тях. Млечните продукти в едрови разфасовки ще се съхраняват до момента на по-нататъшна обработка или експедиция в хладилна камера с температура 2 - 6ºС или друга необходима, в зависимост от спецификата на продуктите. Разширението на предприятието включва следните под обекти: Хладилни зали/камери: Предвидено е изграждането на 9 нови хладилни зали с различни работни температури: ХЛАДИЛНА КАМЕРА ЗА СГЛОБЯВАНЕ НА ЗАЯВКИ 2-6 0C - тук ще става заготвянето на заявки преди експедирането им и окомплектоването на стоките по вид и клиент. Заготовката на стоки ща става на палети, а подреждането на палетити ще става посредством транспалетни колички. ХЛАДИЛНА КАМЕРА ЗА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ 2±2 0C - тази зала е предвидена са охлаждане на кисело мляко след престоя му в термостатните камери до коаголация. ТЕХНОЛОГИЧНА ЗАЛА ЦЕДЕНЕ НА СИРЕНЕ 2-6 0C – тук ще се отцеждат саламурени сирена. ХЛАДИЛНА ЗАЛА – ЦЕХ ЗА ПАКЕТАЖ 1 - 2-6 0C - тук ще се съхраняват на вече пакетираните млечни продукти до тяхното по нататъшно местоназначение. ХЛАДИЛНА ЗАЛА ПАКЕТИРАН МЛЕЧЕН ПРОДУКТ 2 - 2-6 0C - залата е предвидена за съхранение на вече пакетираните млечни продукти до тяхното по нататъшно местоназначение. ТЕХНОЛОГИЧНА ЗАЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ 1 - 2-6 0C - предвидено е в тази зала да се съхраняват млечни продукти до тяхното узряване и разфасоване в потребителски опаковки. ХЛАДИЛНА ЗАЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ И ЗРЕЕНЕ НА СИРЕНЕ 2 - 2-6 0C - предвидено е в тази зала да се съхраняват млечни сирена до тяхното узряване и разфасоване в потребителски опаковки. ХЛАДИЛНА ЗАЛА ЗА СЪХРАНИЕ НА ЗРЯЛО СИРЕНЕ –2/+60C. ХЛАДИЛНА ЗАЛА ЗА ОХЛАДЕНИ ПРОДУКТИ И СУРОВИНИ +2/+6 0C. Технологичен коридор, товаро разтоварна рампа и офис експедиция: Технологичния коридор свързва помежду си отделните хладилни камери с пакетажа. В офис-експедиция ще става приемането на заявките и обработването на документите. Товаро-разтоварна рампа играе ролята на термобариера към хладилните камери. В блок Б основно ще става разфасоването и опаковането на продуктите в индивидуани потребителски опаковки. Там ще работят две линии за термоформоване и пакетиране във вакуум опаковка - ще се използват наличните в предприятието пакетиращи линии, които ще бъдат преместени от съществуващия блок А в новия блок Б. Целта на преместването им е оптимизиране на работата при опаковането на млечните продукти и близостта на хладилните зали със зряло сирене и кашкавал. ЗАЛА ЗА БУТИЛИРАНЕ НА ПРЯСНО МЛЯКО – бутилка. Предвидено е поставявянето в блок Б на нова линия за бутилиране на прясно мляко в бутилка. Предвижда се поставянето на нова високотехнологична линия за пълнене на пастьоризирано прясно мляко с възможност за пълнене и на айрян в малки потребителски опаковки. Санитарно - битов възел и столова: Предвидено е изграждането на съблекални с душове за работниците с разделена зона за работно и цивилно облекло. Предвидена е столова, в която работещите да се хранят и почиват с възможност за разливане на готова храна доставена от трета страна. По време на експлоатация в разширението (блок Б) към предприятието за млекопреработка ще работят 32 човека., Contracted Amount: 1 399 233.42 , Reported Amount: 1 232 991.17
  • Activity: Закупуване на модерна линия за бутилиране на мляко и айрян в ПЕТ бутилки 0.25 – 2.0 л. и котел за производство на технологична пара.: Част от инвестиционното намерение на кандидата по настоящия проект, се състои в закупуване на модерна технологична линия за бутилиране на мляко и айрян в ПЕТ бутилки 0.25 – 2.0 л. Технологичното оборудване ще бъде интегрирано към съществуващи линии и участъци в предприятието за производство на пастьоризирано прясно мляко и айрян и ще бъде разположено в новоизградения блок Б на предприятието. "Милки Груп Био" ЕАД ще закупи и нов модерен енергийно ефективен котел за производство на технологична пара, с който ще обезпечи част от енергийните нужди на предприятието и ще подобри енергийната ефективност на дейността в сравнение със съществуващия котел., Contracted Amount: 879 730.02 , Reported Amount: 845 811.72

Participating Organizations

Partners None
Contractors
  • Contractor: VOCA Consult Ltd, Contracted Amount*: 50 151.28 , Reported Amount**: 0.00
  • Contractor: Index - 6 Ltd., Contracted Amount*: 614 057.66 , Reported Amount**: 677 401.72
  • Contractor: Gel - 2000 Ltd., Contracted Amount*: 165 679.12 , Reported Amount**: 168 410.00
  • Contractor: Stroielit K Ltd., Contracted Amount*: 1 226 314.48 , Reported Amount**: 1 232 991.17
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

None

Financial Information

Total Project cost 2 057 697.68 BGN
Grant 823 079.05 BGN
Self amount 1 234 618.63 BGN
Total actual amounts paid 311 894.70 BGN
Percentage of EU co-financing 75.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

There are no tender procedures

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN