Определяне на целевите групи: Дейността цели прозрачно, справедливо и ефективно да бъдат определени най-нуждаещите се лица, които да бъдат включени като крайни потребители на услугата. Проектът предвижда приготвяне и предоставяне на топъл обяд от две кухни от следните целеви групи:
- Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията;
- Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа;
-Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.
Подборът на целевите групи ще започне преди стартиране на договора за безвъзмездна финансова помощ. При извършване на дейността ще се използват всички възможни източници на информация, а именно: данните за чакащите кандидат-потребители за ползване на общинските социални услуги „Обществена трапезария“ и „Домашен социален патронаж“; проучване от кметовете на населените места на територията на общината; информация от доставчици на социални услуги и институции; сигнали от граждани и отворена телефонна линия; информация от Регионална здравна инспекция – Шумен за лицата, поставени под задължителна карантина.
Броят на потребителите по проекта ще бъде 650 лица, от които 135 лица от гр. Шумен и 515 лица от населените места в общината и кварталите Мътница и Дивдядово. Броят на потребителите е съобразен с капацитета на двете кухни, в които ще се приготвя храната.
Предстои провеждане на процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, след приключване на която избраният изпълнител ще поеме дейността на Кухня 2.
В случай на възникнала необходимост от включване на бездомно лице в проекта, за което няма данни в Дирекция "Социално подпомагане" - Шумен, Община Шумен ще сигнализира ДСП за предприемане на мерки по възникналия казус по спешност за установяване принадлежността му към допустимите групи, съобразно указанията в Ръководството на партньорските организации за изпълнение и управление на догорови по Операцията. |
0.00
|
0.00
|
Приготвяне на топъл обяд: При стартиране на проекта, обяда ще се приготвя със собствен ресурс на Общ.Шумен, до провеждане на процедура за избор на изпълнител по ЗОП.Храната ще се приготвя в две кухни:Кухня 1:Обществена трапезария, с адрес: гр. Шумен, ул."Васил Левски" 4 - Д"СП"гр. Шумен.Обектът е вписан в регистрите на БАБХ под рег.№272500229.Обществената трапезария се помещава в собствена материална база-частна общинска собственост, като заема първи етаж от сграда с масивна,здрава триетажна констуркция.Същите са с достатъчни размери и осигуряват последователност и разделност на технологичния процес.Обектът разполага с всички необходими за д-та работни и складови помещения, осигуряващи приготвяне на храната, съобразно изискванията и хигиенните норми.Наличното об-не за приготвяне на храна включва: хл.ъоръжения-4бр;хл.съоръжение за дълбоко замразяване-1бр.;готварски печки на 3 нива-2бр.;газови котлони-4бр.;картофобелачка;зеленчукорезачка;кухненски кантари.Човешки ресурс:домакин,готвач,пом.готвач,работник-кухня и шофьор.Последните две длъжности са разкрити специално за реализирането на настоящия проект.Кухня 2: Ресторант"Общината" гр. Шумен, бул."Славянски"17 избран външен доставчик чрез проведена процедура по ЗОП.Обектът е вписан в регистрите на БАБХ под рег.№272600057.Р-т "Общината" е част от структурата на Общ.пр-е "СОД".Помещава се в сградата на Общ.Шумен.Материалната база отговаря на изискванията на БАБХ,разполага с достатъчно на брой складови и подготвителни помещения и топла кухня, както и:конвектомат с 5 реда тави–2бр.;фурна „Пауталия“ 3 нива-1бр.;пържолник–1бр.; грил /скара/-1бр.; котлони/размер 40/40 см./–6 бр.;проф.съдомиялна машина–1бр.;фритюрници–2 бр.;пасатори и миксери; фризери–3бр.;хладилници–5бр.;хл.камера–1бр.Човешки ресурс: домакин, готвач, помощник-готвач, работник-кухня-2бр.,сервитьор-3бр.,шофьор-2бр.След проведена процедура за избор на изпълнител на дейност "Приготвяне на топъл обяд" - Уникален номер на обществената поръчка в Регистъра на обществените поръчки: 00138-2022-0014. Сключен е договор с избрания изпълнител "Чернев" ЕООД: е-ЗОП 2022-0014-02/12.05.2022 г. - 15.05.2022 г. със срок до 30.06.2022г.,ДС №1- до 09.09.2022, топлия обяд се предоставя както следва:Кухня 2: гр. Шумен, бул.“Симеон Велики” № 5. Обектът е вписан в регистрите на БАБХ под регистрационен номер 270700016. Брой приготвяни порции - 515. Храната се предоставя със следните транспортни средства: Н 18 60 ВМ, Н 24 47 АР, Н 02 89 ВК в малките населени места на територията на община Шумен и кварталите Макак, Мътница и Дивдядово.Материалната база отговаря на изискванията на БАБХ, разполага с достатъчно на брой складови и подготвителни помещения и топла кухня и разполага със следното оборудване: Склад за суровини; Хладилни камери с плюсова и минусова температура; Подготвително за яйца;Подготвително за риба;Подготвително за месо;Подготвително за зеленчуци;Станция за тесто;Станция за панировки;Отделение за дефростер;Студена и топла кухня.Кухнята е оборудвана със следните уреди:Обръщателен тиган – 4 броя, като 1 брой е с вместимост 300 литра, и 3 броя са по 150 литра, съответно всички са с компютърно управление и сонда за мерене на критична точка по НАССР системата. Конвектомати–3 броя с компютърно управление и сонда за мерене на критична точка с капацитет за приготвяне на 1500 броя порции при едно зареждане.Фурна за нискотемпературно готвене. Газови котлони–9 броя.Скари–3 броя.В кухнята са разположени и 4 броя големи шокови охладители с висок капацитет на охлаждане, а така също и технологични камери с плюсова и минусова температура. Има оборудвано помещение за опаковане на готовата продукция и хладилна камера за съхранението и. Капацитета на обекта е производство на 8000 броя порции дневно. В обекта работят кадри – инж. технолог и ветеринарен лекар, които обезпечават качеството на продукцията и следят за хигиенния и санитарен контрол, а така също готвачи, помощник готвачи, кухненски работници, заготовчици и хигиенисти. Общия брой на персонала възлиза на 35 човека. |
693 610.10
|
693 610.10
|
Предоставяне на топъл обяд: Проектът предвижда топлия обяд, приготвен от двете кухни по проекта да се предоставя, съобразно установените нужди на лицата от целевите групи на етап кандидатстване, а именно:
Топъл обяд, приготвен от Кухня 1: Част от потребителите ще вземат храната си на място от кухнята, в която се приготвя на адрес гр. Шумен, ул."Васил Левски" 4. Това ще бъдат потребителите на услугата, идентифицирани при подбора, които имат възможност сами или с помощта на близки и роднини да получават храната си от кухнята, в която се приготвя. Раздаването на топлия обяд в кухнята е съобразено с всички санитарно-хигиенни изисквания, със засилени мерки по почистване и дезинфекция в периода на извънредна ситуация или извънредно положение и не излага на риск от разпространение на COVID-19 потребителите на услугата или техните пълномощници, както и служителите в кухненския блок. За улеснение достъпа до услугата, Община Шумен ще регистрира пред Областна дирекция по безопасност на храните - Шумен Обекти за раздаване на топлия обяд, приготвен от Кухня 1 в два от кварталите на гр. Шумен, в които лица със здравна книжка и при мерки за безопасност ще раздават храната на живущите лица в близост до пункта. Трудноподвижните лица и хората с увреждания, които не могат да отидат до пунктовете за раздаване или до кухнята, както и хората, поставени под задължителна карантина (в случай, че има такива), ще получават храната си вкъщи, като за целта ще се използва човешки ресурс от назначените в Клубовете на пенсионера лица на длъжност "Технически организатор", както и автомобил, определен за разнос за целите на проекта. На служителите от клубовете на пенсионера ще бъде вменено задължението за доставяне на храна по проекта с промяна в длъжностната характеристика. Като служебни лица, същите ще получат пълномощно от потребителите, на които доставят топлия обяд и ще подписват Списъка с подписи в обекта, от който получават храната.
Топъл обяд, приготвен в Кухня 2: Част от приготвения топъл обяд ще се предоставя на потребителите вкъщи. В някои от населените места, в които има по-голям брой потребители, ще се обособят и регистрират Обекти за раздаване на топлия обяд, в които лице със здравна книжка и при мерки за безопасност ще раздава храната на потребителите. Трудноподвижните лица и хората с увреждания, които не могат да отидат до пунктовете за раздаване на храната, както и хората, поставени под задължителна карантина (в случай, че има такива), ще я получават вкъщи, като за целта ще бъде използван човешки ресурс от лицата, които работят по реализирана от Община Шумен Програма за организиране на безработните лица в трудоспособна възраст в извършване на общополезни дейности. |
34 680.50
|
40 712.51
|
Реализиране на съпътстващи мерки: В качеството си на партньорска организация, Община Шумен разполага с необходимия капацитет за предоставяне на съпътстващи мерки на представителите на целевите групи и ще предоставя тези мерки самостоятелно.
Предоставянето на съпътстващите мерки ще се осъществява при зачитане основните права и съблюдаване принципите, признати в Хартата на основните права на Европейския съюз, в т.ч. зачитане на човешкото достойнство, личния и семейния живот, правото на защита на личните данни, правата на детето, правата на възрастните хора, равенството между мъжете и жените и забраната на дискриминацията, в съответствие с действащото законодателство и изискванията на Регламент № 223/2014 на Европейския парламент и на Съвета, относно Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Лицата, които предоставят съпътстващи мерки ще се отнасят с уважение и разбиране към възрастовите, физическите, умствените, психическите, религиозните, етническите, културните и половите различия на потребителите, както и на техните близки и роднини. Експертите ще зачитат напълно правото на избор на потребителя особено по въпроси, които пряко го касаят - избор на личен лекар, избор на видове услуги, които желае да ползва и т.н. Право за ползване на съпътстващи мерки ще има всеки потребител на топъл обяд по настоящия проект, като при преценка на необходимостта от съпътстваща мярка, насочена към конкретни потребители няма да се проявява дискриминация по отношение на възраст, пол, вероизповедание, семейно положение, убеждения, умствени и физически затруднения или по какъвто и да е друг признак. При провеждане на съпътстващите мерки ще се спазва принципа на конфиденциалност и защита на личните данни.
Планирането и предоставянето на съпътстващи мерки ще бъде съобразено с дадените насоки в Методическо указание за предоставяне и отчитане на съпътстващи мерки по Операцията /Приложение 17/. Планирането на съпътстващите мерки ще се осъществява въз основа анализ на получена информация от потребителите на услугата по проекта и/или на заявена необходимост от самите потребители, чрез попълнени формуляри за обратна връзка или устно, както и при установена необходимост и по предложение от лицата, които предоставят топлия обяд.
Реализирането на съпътстващите мерки ще се осъществява съобразно въведените противоепидемични мерки с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 и със специфичните нужди на хората в тези условия.
Съпътстващите мерки ще се реализират от: екипа за администриране на проекта, служители от Домашен социален патронаж, специалисти от социалните услуги в общността от гр. Шумен, кметовете и кметските наместници на населените места. При преценка и необходимост е възможно включването и на други експерти/служители с необходимата квалификация и професионална компетентност.
С цел информираност за дейността по проекта за предоставяне на съпътстващи мерки, всички потребители по Проекта ще бъдат запознати подробно за възможностите за ползването им, като това ще бъде осъществено чрез информация в подписания индивидуален договор за получаване на топъл обяд; писмена информация, разлепена на общодостъпни за всички потребители места – Обществената трапезария, пунктовете за раздаване на храна и кметствата. |
34 680.51
|
28 648.51
|