Identification

UMIS Number BG05M9OP001-1.021-0202-C01
Project Name Increasing the knowledge, skills and competencies of the employees of Kremio AD
Beneficiary 203574123 Cremio AD
Funding ESF ==> Human Resources Development
Date of the Contract/Order 14.02.2018
Start Date 01.04.2018
End Date 01.04.2019
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Closed (completion date)
Location of Performance
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Югозападен (BG41), София-Град (BG411), Столична, гр.София

Description

Brief description
„Кремио" АД, правопримник на „Кодап“ ЕООД е най-големият производител на растителна сметана на Балканите и един от лидерите на пазара за млечни продукти с търговска марка „My day“.
Глобализацията и нарастващата конкуренция налагат динамично адаптиране на предприятието към променящите се нужди на икономиката и пазара на труда. В резултат на това и в  съответствие със световните тенденции към екологичен начин на живот, дружеството инвестира  в производството на здравословни хранителни продукти, вкл. и такива, подходящи и за хора със специални хранителни режими на хранене.
Подкрепата за роботодателите чрез процедура BG05M9OP001-1.021 „Обучения за заети лица“, която цели да повиши способността на заетите лица да посрещнат настъпващите промени на пазара на труда в резултат на глобализацията, технологичните промени и застаряването на населението, ще допринесе за решаване на проблемите с устойчива заетост, отговаряща на актуалните нужди на бизнеса. 
Към повишаване адекватността на знанията, уменията и компетентността на заети в дружеството са насочени дейностите, включени в настоящото проектното предложение на кандидата, а именно:
-Предоставяне на обучение за придобиване на професионална квалификация на 46 заети на трудов договор служители на „Кремио“ АД по специалност 5410501 „Хранително-вкусовата промишленост“ /I СПК/, професия 541050 „Работник в хранително-вкусовата промишленост“ /18 лица / и по специалност  5410202 „Производство и преработка на мляко и млечни продукти ” /II СПК/, професия 541020 „Оператор в хранително-вкусовата промишленост ”/28 лица/, от професионално направление „Хранителни технологии” с код 541 от СППОО;
-Предоставяне на обучение по английски език - Kлючова компетентност 2 „Oбщуване на чужди езици“, съгласно Европейската квалификационна рамка на 54 заети на трудов договор служители на "Кремио" АД
-Дейности за информация и комуникация
-Организация и управление на проекта
Activities
  • Activity: Предоставяне на професионално обучение на 46 лица по специалност 5410501 „Хранително-вкусовата промишленост“, професия 541050 „Работник в хранително-вкусовата промишленост“ /18 / и по специалност 5410202 „Производство и преработка на мляко и млечни продукти ”, професия 541020 „Оператор в хранително-вкусовата промишленост ”/28/от професионално направление „Хранителни технологии” с код 541 от СППОО: Дейността цели успешно завършено обучение за придобиване на професионална квалификация по специалности „Хранително-вкусовата промишленост “ /I СПК/-18 лица и по специалност „Производство и преработка на мляко и млечни продукти ”/ II СПК/-28 лица, наети на трудов договор в "Кремио" АД и получаване на 46 бр. Свидетелство за професионална квалификация. Професионалното обучение ще се осъществява по професии и специалности, включени в СППОО, който се утвърждава от Министъра на образованието и науката. Предвиденото по проекта професионално обучение е съобразено както с личните интереси и възможности на включените в целевата група лица, така и с потребностите на работодателя от квалифицирана работна сила, предоставяща качествен и производителен труд. Отчитайки напредъка на технологиите и конкуренцията на пазара Кремио ЕАД въведе в експлоатация високотехнологично производствено оборудване за преработката на млека, млечни продукти и сметани за готвене и разбиване, отговарящо на последните тенденции в хранително-вкусовата промишленост и осигуряващо безопастност и качество на храните. Предприятието разполага с модерни линия за обработка на прясно мляко, линия за производство на краве масло, линия за обработка и пълнене на пастьоризирани млека и йогурти в PET – бутилка, линия за асептично пълнене на продукти в тетрапак опаковки, на които работят служители на длъжност „Машинен оператор млечни продукти“, част от които /28 лица/ нямат необходимата професионална квалификация. Проектното предложение предвижда обучение за професионална квалификация на тези лица по специалност „Хранително-вкусовата промишленост“, което ще осигури те да прилагат придобитите знания за решаване на задачи с практическа насоченост като: познаване устройството, конструктивните особености и приложението на основните видове машини; обслужване на машините, апаратите и съоръженията за приемане, преработка и съхранение на мляко; технологиите за производство на мляко и млечни продукти и параметрите на технологичния процес; спомагателните материали, влагани в производството; опоковките; изискванията на ЕС за производство на мляко и млечни продукти и др. След въвеждане в експлоатация на инсталацията за приготвяне и разбиване на сметана на растителна основа с капацитет 150 т на ден ,,Кремио“ АД завоюва първо място на Балканите в този сегмент и възнамерява да продължи да инвестира в разработване и производство на продукти, подходящи и за хора със специални хранителни режими/ вегани, вегетарианци/. От съществено значение за успеха на тази нова продуктова линия е професионалната квалификация на персонала, пряко ангажиран с тази дейност. Част от работещите на тази производствена линия, 18 човека на длъжност „Общ работник в промишлеността“, не притежават нужните знания и умения за това иновативно производство, поради което са включени в целевата група за предоставяне на професионално обучение по специалност „Хранително-вкусовата промишленост “, професия „Работник в хранително-вкусовата промишленост“. Предвиденото по проекта обучение ще им даде знания и умения за устройството, конструктивните особености и приложението на основните машини, апарати и съоръжения за преработка и съхранение на разтителните мазнини, полуфабрикатите и спомагателните материали, технологиите за производство на продукти на разтителна основа, спазване изискванията на ЕС за производство на хранителни продукти и др. Етапи на изпълнение на дейността: 1.Подготовка и провеждане на процедура „избор с публична покана“ /с 2 обособени позиции/ по реда на глава 4 от ЗУСЕСИФ и ПМС 160 на изпълнител/и-1-3 ти м.; 2. Сключване на договор с избрания изпълнител-4-ти м.; 3. Сформиране на групи обучаеми, изготвяне на програма, учебен план и график-4-ти м. 4. Провеждане на 300 уч.ч. обучение по специалност с код 5410501 / I СПК/ и издаване на свидетелсва-5 -9-ти м.; 5. Провеждане на 660 уч.ч обучение по специалност с код 5410202 / II СПК/и издаване на свидетелсва-5-12-ти м.;, Contracted Amount: 44 400.00 , Reported Amount: 43 200.00
  • Activity: Предоставяне на обучение по английски език - Kлючова компетентност 2 „Oбщуване на чужди езици“, съгласно Европейската квалификационна рамка на 54 заети на трудов договор служители на "Кремио" АД: Дейността цели придобиване и подобряване на знания и умения английски език по на 54 лица от целевата група - Ключова компетентност 2 "Общуване на чужди езици“, съгласно Европейската квалификационна рамка. Бързите темпове на развитие на предприятието и нарастващата конкуренция на местния и международните пазари, наложиха разширяване на производството и асортимента от млечни продукти и сметани на разтителна основа, които „Кремио“ АД успешно изнася в 17 страни в Европа и Азия.От съществено значение за успешното развитие на дружеството е професионализмът на персонала, пряко конкактуващ с чуждестранните клиенти. Добрите познания по чужд език, най-вече английски, ще доведе до значително повишаване качеството на работа на тези служители. Целевата група по проекта се състои от 54 служители, на ръководни и изпълнителски длъжности, които имат необходимост: -да усъвършенстват знанията си по английски език с цел по-ефективно и качествено обслужване и взаимодействие с чуждестранни клиенти и партньори, на длъжности: „Мениджър продажби външен пазар“, „Маркетинг мениджър“, „Специалист експорт“, „Мениджър ключови клиенти“ „Мениджър логистика“, „Търговски сътрудник“, „Специалист контрол на документи“; -повишат професионалните си знания по отношение на развитието на технологиите и иновациите, за което се изискват познания по английски език, на длъжности „Мениджър, производство“, „Мениджър/ръководител качество, „Ръководител, отдел в промишлеността“, „Началник смяна“, „Лаборант“ ,“ Лаборант микробиологична лаборатория“, „Главен началник склад суровини и материали“, „Техник-механик, хранително-вкусова промишленост“; Владеенето на чужд език ще повиши не само езиковата квалификация на наетия персонал, но и конкурентоспособността на дружеството в динамичен и бързо развиващ се сектор на производството на храни. Чрез предоставяне на обучение по английски език, необходимо за качественото изпълняване на трудовите им задължения, ще бъдат подкрепени професионалното развитие, мотивацията и ангажираността на тези служители. Планира се, 54 лица от целевата група да преминат обучителен курс за изучаване на английски език в 3 нива -А1, А2, В1, В2 или С /съгласно Европейската квалификационна рамка/, определени на база входящ тест за ниво на владеене на езика. Част от служителите, включени в целевата група са преминали начално ниво на обучение и е необходимо да надградят своите знания. Очакваният резултат от предвиденото по проекта чуждоезиково обучение е по-добро личностно и професионално развитие, по-висока конкурентоспособност на служителите от целевата група, по-добро качество на обслужване на клиентите и комуникация с дъставчиците, подобряване на взаимодействието с контрагенти и партньори на дружеството чрез възможности за участие на тези служители в презентации пред чуждестранни клиенти от Турция и страни от Близкия Изток, Румъния, Чехия, Дания, Франция и др., международни семинари и конференции за споделяне на ноу хоу, обменят опит и добри практики в страниТурция, Румъния, Чехия, Дания, Франция, и др., които. Етапи на изпълнение на дейността: 1.Подготовка и провеждане на процедура „избор с публична покана“ по реда на глава 4 от ЗУСЕСИФ и ПМС 160 на изпълнител на обучение по КК2-1-3-ти м.; 2. Сключване на договор с избрания изпълнител-4-ти мес.; 3.Провеждане на тест за определяне на входящо ниво, сформиране на групи обучаеми на база резултатите от теста, изготвяне на програма, учебен план и график-5-ти мес; 4.Провеждане на обучението за първо ниво на владеене на английски език и полагане на изпит по теория и практика, издаване на сертификат на успешно издържалите изпита лица – 5-6-ти мес; 5. Провеждане на обучението за второ ниво на владеене на езика и полагане на изпит по теория и практика, издаване на сертификат на успешно издържалите изпита лица – 7-8-ми мес; 6. Провеждане на обучението за трето ниво на владеене на езика и полагане на изпит по теория и практика, издаване на сертификат на успешно издържалите изпита лица - 9-10-ти мес;, Contracted Amount: 37 800.00 , Reported Amount: 37 800.00

Participating Organizations

Partners None
Contractors None
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Участници, придобили квалификация при напускане на операцията, Measure Unit: Брой, Base Value: 0.00 , Target amount: 100.00 , Reached amount: 93.00
Indicator 2 Заети лица, Measure Unit: Брой, Base Value: 0.00 , Target amount: 100.00 , Reached amount: 93.00

Financial Information

Total Project cost 90 420.00 BGN
Grant 90 420.00 BGN
Self amount 0.00 BGN
Total actual amounts paid 84 479.71 BGN
Percentage of EU co-financing 85.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

Procedure 1 Subject to due process: Провеждане на обучение за придобиване на професионална квалификация по две специалности от професионално направление 541 „Хранителни технологии” от СППОО и по Ключова комптентност 2 „Общуване на чужди езици“ /английски език/ с три обособени позиции: Обособена позиция 1: Предоставяне на професионално обучение по специалност 5410501 „Хранително-вкусовата промишленост“, професия 541050 „Работник в хранително-вкусовата промишленост“ на 18 заети в дружеството лица; Обособена позиция 2: Предоставяне на професионално обучение по специалност 5410202 „Производство и преработка на мляко и млечни продукти”, професия 541020 „Оператор в хранително-вкусовата промишленост ”на 28 заети в дружеството лица; Обособена позиция 3: Предоставяне на обучение по английски език - Kлючова компетентност 2 „Oбщуване на чужди езици“, съгласно Европейската квалификационна рамка на 54 заети лица;, Estimated Amount: 82 200.00
  • Differentiated position 1: Обособена позиция 1: Предоставяне на професионално обучение по специалност 5410501 „Хранително-вкусовата промишленост“, професия 541050 „Работник в хранително-вкусовата промишленост“ от професионално направление с код 541 „Хранителни технологии” от СППОО на 18 заети в дружеството лица;
    Contractor:
    Contract total funded value:
  • Differentiated position 2: Обособена позиция 2:Предоставяне на професионално обучение по специалност 5410202 „Производство и преработка на мляко и млечни продукти”, професия 541020 „Оператор в хранително-вкусовата промишленост ”от професионално направление „Хранителни технологии” с код 541 от СППОО на 28 заети в дружеството лица;
    Contractor:
    Contract total funded value:
  • Differentiated position 3: Обособена позиция 3: Предоставяне на обучение по английски език - Kлючова компетентност 2 „Oбщуване на чужди езици“, съгласно Европейската квалификационна рамка на 54 заети лица;
    Contractor:
    Contract total funded value:

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN