Identification

UMIS Number BG05SFPR003-1.001-0241-C02
Project Name "Warm meal in Svilengrad Municipality"
Beneficiary 000903825 SVILENGRAD MUNICIPALITY
Funding ESF+ ==> "Food and Basic Material Support" Programme 2021-2027
Date of the Contract/Order 06.03.2023
Start Date 13.02.2023
End Date 30.09.2025
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Contracted
Location of Performance
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Южен централен (BG42), Хасково (BG422), Свиленград, гр.Свиленград

Description

Brief description
Настоящото проектно предложение е продължение на процедура "Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 " за предходния програмен период 2014-2020 г. След успешното  реализиране на първия  проект, Община Свиленград цели и с това проектно предложение да осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами да си  осигурят такава, лица, живеещи в материално лишение и риск от социална изолация, които трудно осигуряват препитанието си. По проекта се предвижда да се осигури топъл обяд на 450 такива лица, като храната се приготвя и доставя от външен изпълнител на територията на Община Свиленград. Храната ще се предоставя ежедневно до 30.09.2025г., на предварително обявени пунктове, съгласно сключения договор с изпълнител. За хора, които се предвижват трудно храната ще се доставя до дома като се спазват всички хигиенни мерки и изисквания.
Проектното предложение е насочено към следните целеви групи:
1. Лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи  и имуществото си и не получават подкрепа от близките си;
2. Лица  - обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа;
3. Лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно  самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ;

Основните дейностите по проекта са: Определяне на целевите групи, Приготвяне на топъл обяд, Предоставяне на топъл обяд и Реализиране на съпътстващи мерки. При изпълнение на проекта ще бъдат предприети и мерки, свързани с информиране и публичност на подкрепата от Фонда.
Activities
  • Activity: ПРИГОТВЯНЕ НА ТОПЪЛ ОБЯД: Тази дейност предвижда закупуването на хранителни продукти и приготвянето на топъл обяд за целевата група от 450 лица.Предвижда се храната да се осигурява ежедневно, без празнични и почивни дни,като планираният период, в който ще се изпълнява услугата е до 30.09.2025 г. -659 раб. дни. Предоставянето на услугата ще стартира от 13.02.2023г. Храната ще се приготвя в същия ден, в който ще се доставя и ще бъдат спазени всички изисквания за хигиена като всеки топъл обяд ще включва супа, осн. ястие, хляб и десерт(веднъж седмично).Обект на производство на храни - кухня-кетъринг, адрес гр. Хасково, бул. "Васил Левски" 13, Рег. № 26070014, Удостоверение за рег № 014/09.01.2013г., издадено от ОДБХ-Хасково, групи храни: 1.Готови за консумация кулинарни изделия 2.Малотрайни и трайни сладкарски изделия 3.Тестени закуски,хлебни изделия 4.Храни със спец.предназначение-детски храни 5.Зеленчуци–сготвени.Избраният изпълнител има разработена и внедрена система за управление на качеството и безопасността на храните ISO 9001:2015 и ISO 22000:2018. ЕТ "ТАНО - Николай Траилов" разполага със съвременна производствена база, кухня-кетъринг, изградена в пълно съответствие с принципите на НАССР,ISO 22000:2018 и действащото законодателство.Кухнята-кетъринг разполага с необходимите инструменти, съоръжения и техническо оборудване, които ще бъдат на разположение за изпълнение на договора, а именно: Хладилни камери-3 бр.; Конвектомат-5 бр.; Тестомесачка-1 бр.; Пасатор-2 бр.; Картофобелачка-1 бр.; Електрически казани-2 бр.; Везна 30 кг.-5 бр.; Зеленчукорезачка-1 бр.; Съдомиялна машина за едра кухненска посуда-2 бр.; Нискотемпературен хладилник, диапазон от -15С до 22С-4 бр. Кухнята има седем обособени зони за работа:1.Санитарно- битова зона 2. Зона за съхранение на продуктите 3. Зони за подготовка на: зеленчуци,пакетирани храни,бели и червени меса,млечни продукти 4. Зона за топлинна обработка 5.Зона за разлив 6. Зона за пакетаж 7. Зона за експедиция Фирмата ще приготвя ежедневно храна по предварително изготвени и одобрени от Възложителя менюта, в необх. кол-ва, съответстващи на изискванията в документацията за участие в процедурата.Дружеството ще предлага на бенефициентите по програмата ястия от бълг.нац.кухня. Менюто ще включва разнообразни ястия,като в рамките на период от 2 седмици не се допускат повторения.Всеки ден едно от ястията ще съдържа месо,а при възможност и реализирани икономии към осн. порцион от супа, основно ястие и хляб, ще се добавя десерт доп. от предвидения по програмата. Към настоящия момент във фирмата има наети 59 лица, Готвачи- 14, Работници кухня-19, Помощник кухня-7,Помощник готвачи-3, Салонен управител-1,Сервитьори- 4, Технолог-3,Диетолог-1, Продавач разнос-1, Технически сътрудници-2, Шофьори-3, Гл.Счетоводител-1.Екип от експерти съставя седмично меню за изпълнение. Екипът подбира храни,които да осигуряват здравословно и питателно хранене на бенефициентите.Рецептите на предложените ястия се съгл. от диетолога и технолога по храните,за да се прецени от практическа гледна точка по отн. на сезона,наличността на продукти и суровините и съответствието с изискванията за здравословно хранене на всички потребители на услугата.След това технологът преценя и техническата възможност за това кои ястия могат да се приготвят, кои няма да намерят място в менюто. Одобрените ястия биват организирани в меню, което да дава максимално разнообразие и същевременно осигурява оптимални дневни количества хранителни вещества и енергийна стойност. При необходимост менюто съдържа частичен или цялостен диетичен вариант. Готовото меню се предава на Възложителя за одобрение, чрез офис сътрудник, който ще осигурява цялата необходима комуникация с Възложителя. , Contracted Amount: 1 011 528.00 , Reported Amount: 435 715.20
  • Activity: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТОПЪЛ ОБЯД: В дейността се предвижда предоставянето на храните на целевата група до предварително обособени от бенефициента хранителни пунктове - 18 бр. и до адрес (в случай, че определени лица от целевата група са трудноподвижни). С подписването на договора изпълнителят се задължава да осигури екипи, които да доставят храната от мястото на производство до определените пунктове за предоставяне на топъл обяд или до определени адреси на лицата, които не могат да си вземат храна от пункт. За всеки пункт Бенефициента (Община Свиленград) е определила по 1 лице (общо 18 лица), което отговаря за раздаването на топлия обяд. Храната ще бъде доставяна с превозни средства на изпълнителя, регистрирани в ОДБХ Хасково. Храната ще се предоставя в обособени за целта помещения.Предвидено е почистване на помещенията преди и след предоставянето на обяда. Дружеството изпълнител е сертифицирано по БДС EN ISO 22000:2018 в съответствие с принципите на НАССР и кухнята-кетъринг и транспортните средства подлежат на постояннен контрол от страна както на органите по сертификация, така и ОДБХ – Хасково.Храната ще бъде опакована в индивидуални опаковки за еднократна употреба. , Contracted Amount: 70 806.96 , Reported Amount: 30 500.06
  • Activity: РЕАЛИЗИРАНЕ НА СЪПЪТСТВАЩИ МЕРКИ: Както е предвидено и по настоящата процедура в допълнение към предоставянето на топъл обяд на целевата група ще се предлагат съпътстващи мерки, които се изразяват индикативно в индивидуално и групово консултиране и съдействие на крайните потребители на топъл обяд, съобразно индивидуалните им нужди за: - възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на община Свиленград, включително и такива, финансирани от ЕСФ и ЕСФ+; - ползването на административни общински услуги, съдействие за осигуряване на временен подслон на бездомните лица, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене; консултиране за изискванията на здравните органи при необходимост и др.; - индивидуални или групови консултации, насочени към повишаване на информираността на хората, относно безпрецедентните изменения в световния климат, как те пагубно влияят върху природата и качеството на живот на хората; включване в различни инициативи за опазване и почистване на околната среда, съвети за намаляване на разхищението на храни и използването на пластмасови изделия за еднократна употреба и др. - други форми на индивидуална подкрепа, съдействие, консултиране, реализирани в отговор на конкретно установени нужди и проблеми на представителите на целевите групи с цел прилагане на комплексни мерки за социалното им включване; Дейността ще се изпълнява от Община Свиленград, като бъде съобразена с броя обслужвани потребители и техните нужди. При стартиране изпълнението на дейностите по проекта ще се направят публикации в местни или регионални медии и на официалната страница на община Свиленград , с информация за изпълняваните дейности по проекта , целта на операцията и финансовата подкрепа на Фонда ., Contracted Amount: 70 806.96 , Reported Amount: 30 500.06
  • Activity: ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕЛЕВИТЕ ГРУПИ: Дейността е предварителна и предвижда подбор и идентифициране на целевата група по проекта. Дейността е стартирала преди подаване на проектното предложение. Целта е да се осигури стриктно и точно изпълнение на проекта , да се осигури оперативна готовност и веднага след подписване на договора да се стартира с предоставянето на услугата "Топъл обяд". Подборът на целевата група , която ще се възползва от предоставяната услуга ще се извършва поетапно и ще обхване най-нуждаещите се от помощ лица на територията на Община Свиленград (град Свиленград и населените места попадащи в територията на общината). Лицата трябва да попадат в една или повече от следните целеви групи, съгласно чл. 6 от Наредба РД-06-53 от 17.09.2021 г.: 1. Лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си; 2. Лица - обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа; 3. Лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ; , Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00

Participating Organizations

Partners None
Contractors
  • Contractor: TANO - NIKOLAY TRAILOV, Contracted Amount*: 999 267.31 , Reported Amount**: 0.00
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Number of final recipients supported with food, Measure Unit: лица, Base Value: 0.00 , Target amount: 450.00 , Reached amount: 0.00

Financial Information

Total Project cost 1 153 141.92 BGN
Grant 1 153 141.92 BGN
Self amount 0.00 BGN
Total actual amounts paid 713 406.52 BGN
Percentage of EU co-financing 90.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

Procedure 1 Subject to due process: „Приготвяне и доставяне на топъл обяд за най-нуждаещите се лица на територията на Община Свиленград” по Процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027г., BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд, Estimated Amount: 1 069 109.12
  • Differentiated position 1: „Приготвяне и доставяне на топъл обяд за най-нуждаещите се лица на територията на Община Свиленград” по Процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027г., BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд“
    Contractor: TANO - NIKOLAY TRAILOV
    Contract total funded value: 999 267.31

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN