Identification

UMIS Number BG16RFOP002-2.040-1576-C01
Project Name Production capacity expansion in BREAD COMPANY Ltd.
Beneficiary 203664082 BREAD COMPANY Ltd.
Funding ERDF ==> Innovations and Competitiveness
Date of the Contract/Order 20.02.2020
Start Date 20.02.2020
End Date 04.10.2021
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Closed (completion date)
Location of Performance
  • България, Северна и югоизточна България (BG3), Северен централен (BG32), Разград (BG324), Цар Калоян, гр.Цар Калоян

Description

Brief description
БРЕД  КОМПАНИ ООД е ново дружество на пазара, занимаващо се с производството на пет вида замразен хляб и замразено тесто за пица, налагайки нова технология– печени продукти, готови за консумация, замразени и свежи.Произвеждания от дружеството хляб е с превъзходен вкус, с мека кора, което го прави подходящ за приготвяне на дюнери,сандвичи и др.
Благодарение на високото качество на произвеждания хляб, той се търси не само в България, но и в чужбина.Дружеството е активно в повече от 12+ държави,като ежеседмично доставя от продукти си в повече от 5000 заведения.
Осъществяването на дейностите,предвидени за изпълнение в рамките на настоящия проект,ще позволи постигането на целите на проекта- повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал.
Главните предизвикателства пред фирмата са:недостатъчен технологичен капацитет;дълго време за производство на един продукт, поради извършване на последователни технологични операции с недостатъчен обем на производствените линии и физическо преместване на продуктите от една работна станция на друга.Tова води до по-ниско ефективно производство, ограничен производствен капацитет,невъзможност за приемане на по-големи поръчки, които да бъдат изработени в кратки срокове, оскъпяване на крайните продукти,което пряко рефлектира в намирането на клиенти и разширяване на пазарните позиции на фирмата и респективно увеличаване на приходите от основна дейност и износ. 
За да преодолее тези идентифицирани препятствия, фирмата се нуждае от закупуването на следните високо-производителни ДМА 7 бр,които асемблират:Линия за производство на хляб от силоз до пакетиране 
Избраният актив ще намали броя на технологичните операции, които се изпълняват на различни машини, като се съсредоточат в една автоматизирана система, ще се подобри ефективността на производствените разходи, ще се увеличи производителността, както и приходите от износ, като по този начин се подобри пазарното представяне и конкурентоспособността на дружеството.
Activities
  • Activity: Дейност за подобряване на производствения капацитет на Бред Компани ООД - закупуване на Линия за производство на хляб от силоз до пакетиране - 1 бр.: Настоящата дейност е необходима за постигане на заложените в проектното предложение цели: повишаване на конкурентоспособността и експортния потенциал Основните предизвикателства пред развитието на дружеството са: -Недостатъчен технологичен капацитет - към момента машините, с които разполага дружеството работят с капацитет на максимална мощност 4000бр/ч;Това силно ограничава възможностите за бърз разстеж на Бред Компани с оглед интензивното развитие на дружеството на международните пазари. -Необходимост от внедряване на производствена линия, която да автоматизира голям процент от извършваните ръчно операции-оптимизация на вложените ресурси; -Невъзможност да се извършват две или повече технологични операции едновременно-наличните машини в производствения цех са технически и функционално ограничени и операциите по замесване,втасване,изпичане и охлаждане на хлебните продукти се извършват в последователност без автоматизация на процеса.Това губи значително време, създава рискове при местенето на продуктите и повторното им позициониране,води до предпоставки за технологичен брак или за необходимост от повторна преработка на тестото; -Невъзможност да се отговори на пазарните нужди–част от основните контрагенти желаят да сключат договори за дългосрочно партньорство,които да съдържат прогресивно нарастващи годишни обеми на поръчваните видове и количества хлебни продукти и оптимизиране на цените им,но поради ограничението на настоящия машинен парк да ги произвежда,фирмата не е в състояние да отговори положително на запитванията на клиентите, да увеличи производствения капацитет,увеличи пазарния си дял и съответно приходите от от износ. Основните нужди на фирмата,които налагат проектната инвестицията са: -Автоматизиране на производствения цикъл в рамките на фирмата; -Извършване на модернизация и разширяване на технологичното оборудване с оглед нарастващите поръчки на фирмата и създаване на възможности за съхранение на по-големи количества брашно като входна суровина за производството на хляб; -Подобряване на ефективността на производствения процес, чрез съкращаване на времето за производството на един продукт; -Оптимизиране на производствените разходи с елиминирането на бракувани количества тесто - създаване на възможности за бързата ми преработка и минимализиране на загубите на брашно, намаляване на разходите за електроенергия и вода; -Оптимизация на производителността на труда - по-малко ръчни операции. За да реши тези основни проблеми, дружеството направи задълбочен анализ на производствения процес, който открои кои са основните машини, в които трябва да се инвестира, за да се решат те. В тази връзка, Линията за автоматизирано производство на хляб от силоз до пакетиране, обект на проектната инвестиция, не е избрана самоцелно, а след внимателно обследване на нуждите на производствения процес, и така че да има най-голям ефект върху него. Като част от дейността ще бъде закупена Линия за производство на хляб от силоз до пакетиране, която е асемблирана от 7 бр. ДМА. Тя представлява автоматизирано технологично оборудване, състоящо се от следните взаимосвързани неделими машинни и компоненти: -Линия за хлебопроизводство освободена от натоварване. -Спирални конвейери за спирално ферментиране -Помещение за ферментиране (втасално) -Силози за брашно 2 бр. по 30 тона -Линии с конвейерни ленти -Спирална охладителна кула -Каменна базова пещ Тази инвестиция ще подобри производствения капацитет на предприятието във всички аспекти от производствения процес, свързан с производството на хляб– от подаване и разпределяне на брашното, замесване, оформяне,до изпичане и охлаждане на хляба. Линията за производство на хляб от силоз до пакетиране е съвкупност от машини, конструирани и произведени с цел производството на хляб с различен грамаж и вид, пригодени към производствения асортимент на Бред Компани,тъй като при проектирането й се взимат в предвид елементи като тегло, големина, форма на продуктите и структура на тестото. , Contracted Amount: 1 257 601.00 , Reported Amount: 1 257 601.00
  • Activity: Дейност за подобряване на производствения капацитет на Бред Компани ООД - Продължение: Продължение: -Линия за хлебопроизводство освободена от натоварване дава възможност за работа на автоматизирана система в условията на ръчно производство, без да нарушава химичната структура на тестото. Това от една страна увеличава срока на годност на продуктите, а от друга подобрява тяхното качество, за сметка от намалената необходимост от човешки ресурс - необходими са едва 3 човека, защитени от сензори за безопасност и защитни капаци.Тази система дава възможност за събиране на остатъчното тесто в касети и повторното му преработване. Отделните компоненти на производствената линия ще подобрят настоящето оборудване, както следва: -Силози за съхранение 2бр по 30 тона – побира по-голямо количество брашно, има вибрационна система за изсипване на брашното и система за автоматизирано пресяване и изсипване на чувалите с капацитет 150 кг/мин. -Линии за хляб– ще произвежда хляб от 10 гр. до 1000гр.р всички видове/модели/, които клиентите желаят.Хлябът ще е с перфектни размери и тегло, ще се произвеждат 8000 бр./час (двойно повече от сега). Количеството бракуван хляб ще е нищожно, а бързината на предвижване по линиите оптимална. -Спирални конвейери за спирално ферментиране и помещение за ферментиране (втасално) – цялото количество тесто ще е втасало по едно и също време и в един и същи размер, а от тук следва перфектен процес на изпичане. -Каменна пещ– с един нагревател /нагревателен уред, heater/, а не както до момента с 4. С този нагревател ще спестим 60% от енергията и хлябът ще се изпича не в тави, а в каменна фурна, а това дава по-добро качество на хляба и по– дълга свежест. Реализира се значителна икономия на вода за измиване на тавите. Също така, всеки хляб ще е изпечен по едно и също време и с едно и също качество. Капацитет на фурната е 8 000 бр. хляб в добро състояние - над 50 % повече от досега. -Спираловиден охладител- ще направи хляба с нормална стайна температура преди да отиде в шок фризера и това ще бъде в много добро за състоянието при шоковото замразяване, също така и ще доведе до спестяване на енергия. Към момента комплекта от линия за производство на хляб, който притежава дружеството е от 2013 г. и не е пригоден за индустриално хлебопроизводство. Новата линия за производство на хляб, с която ще достигне по-високо качество, по-голямо количество, ще спести много енергия и вода. Освен това производството на хляб ще се удвои от 4 000 бр/час до 8 000 бр/час при значително намаляване на количеството бракувана продукция. Закупуването и внедряването на Линията за производство на хляб няма да промени изоснови производствения процес, а само ще подобри неговия капацитет, и съответно производствения капацитет на дружеството и експортния му потенциал. Ще се осигури непрекъснатост и ритмичност и ще се намали времето за осъществяване на производствения процес, като съществено ще се увеличи контролът върху неговото протичане. Съкращаването на производствения цикъл посредством намаляване продължителността на операциите и ликвидиране на всички прекъсвания по организационни причини, води до ускоряване на обращаемостта на оборотния капитал, респективно до разширяване на произв. капацитет на компанията. Необходимостта на описаната инвестиция е продиктувана от недостатъчната конкурентоспособност на БРЕД КОМПАНИ,дължаща се на липсата на достатъчен производствен капацитет, който да удовлетвори продуктовото търсене в страната и чужбина.Други ограничения пред компанията са нарастващите нужди на настоящите клиенти на компанията, които поставят все по-големи изисквания към качеството на предлаганите продукти.Чрез изпълнението на дейността, БРЕД КОМПАНИ ще отговори на най-високите международни стандарти за качество, които в областта на хранителните продукти не могат да бъдат поставяни под съмнение. Дейността е насочена към разширяване на произв. капацитет на предприятието и експортния му потенциал, което до три години след изпълнението на проекта ще доведе до значителен ръст на ефективността, производителността и приходите от износ., Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00

Participating Organizations

Partners None
Contractors
  • Contractor: "Force consult" Ltd. , Contracted Amount*: 880 320.70 , Reported Amount**: 1 257 601.00
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Изменение на средните генерирани приходи от износ, Measure Unit: %, Base Value: 0.00 , Target amount: 85.81 , Reached amount: 0.00
Indicator 2 Нарастване на производителността, Measure Unit: %, Base Value: 0.00 , Target amount: 75.44 , Reached amount: 0.00
Indicator 3 Нарастване на нетните приходи от продажби, Measure Unit: %, Base Value: 0.00 , Target amount: 85.87 , Reached amount: 0.00
Indicator 4 Number of enterprises receiving support, Measure Unit: предприятия, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 1.00
Indicator 5 Number of enterprises receiving grants, Measure Unit: предприятия, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 1.00

Financial Information

Total Project cost 1 257 601.00 BGN
Grant 880 320.70 BGN
Self amount 377 280.30 BGN
Total actual amounts paid 880 320.70 BGN
Percentage of EU co-financing 85.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

Procedure 1 Subject to due process: Доставка, тестване и пускане в експлоатация на: Линия за производство на хляб от силоз до пакетиране, по обособени позиции: - Обособена позиция №1 - Линия за хлебопроизводство освободена от натоварване - Обособена позиция №2- Спирални конвейери за спирално ферментиране - Обособена позиция №3- Помещение за ферментиране /втасално/ - Обособена позиция №4-Силози за брашно - 2 бр. - Обособена позиция №5-Линия с конвейерни ленти - Обособена позиция №6-Спирална охладителна кула - Обособена позиция №7-Каменна пещ, Estimated Amount: 1 257 601.00
  • Differentiated position 1: Обособена позиция №1 - Линия за хлебопроизводство освободена от натоварване
    Contractor: "Force consult" Ltd.
    Contract total funded value: 880 320.70
  • Differentiated position 2: Обособена позиция №2- Спирални конвейери за спирално ферментиране
    Contractor: "Force consult" Ltd.
    Contract total funded value: 880 320.70
  • Differentiated position 3: Обособена позиция №3- Помещение за ферментиране /втасално/
    Contractor: "Force consult" Ltd.
    Contract total funded value: 880 320.70
  • Differentiated position 4: Обособена позиция №4-Силози за брашно -2 бр.
    Contractor: "Force consult" Ltd.
    Contract total funded value: 880 320.70
  • Differentiated position 5: Обособена позиция №5-Линия с конвейерни ленти
    Contractor: "Force consult" Ltd.
    Contract total funded value: 880 320.70
  • Differentiated position 6: Обособена позиция №6-Спирална охладителна кула
    Contractor: "Force consult" Ltd.
    Contract total funded value: 880 320.70
  • Differentiated position 7: Обособена позиция №7-Каменна пещ
    Contractor: "Force consult" Ltd.
    Contract total funded value: 880 320.70
Procedure 2 Subject to due process: Доставка, тестване и пускане в експлоатация на: Линия за производство на хляб от силоз до пакетиране, по обособени позиции: - Обособена позиция №1 - Линия за хлебопроизводство освободена от натоварване - Обособена позиция №2- Спирални конвейери за спирално ферментиране - Обособена позиция №3- Помещение за ферментиране /втасално/ - Обособена позиция №4-Силози за брашно - 2 бр. -Обособена позиция №5-Линия с конвейерни ленти -Обособена позиция №6-Спирална охладителна кула -Обособена позиция №7-Каменна пещ, Estimated Amount: 1 257 601.00
  • Differentiated position 1: Обособена позиция №1 - Линия за хлебопроизводство освободена от натоварване
    Contractor:
    Contract total funded value:
  • Differentiated position 2: Обособена позиция №2- Спирални конвейери за спирално ферментиране
    Contractor:
    Contract total funded value:
  • Differentiated position 3: Обособена позиция №3- Помещение за ферментиране /втасално/
    Contractor:
    Contract total funded value:
  • Differentiated position 4: Обособена позиция №4-Силози за брашно -2 бр.
    Contractor:
    Contract total funded value:
  • Differentiated position 5: Обособена позиция №5-Линия с конвейерни ленти
    Contractor:
    Contract total funded value:
  • Differentiated position 6: Обособена позиция №6-Спирална охладителна кула
    Contractor:
    Contract total funded value:
  • Differentiated position 7: Обособена позиция №7-Каменна пещ
    Contractor:
    Contract total funded value:

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN