Identification

UMIS Number BG05M9OP001-2.086-0004-C01
Project Name “For the Good Future"
Beneficiary 176444749 Association "Health, Culture, Self-esteem, Integrated Sustainable Development"
Funding ESF ==> Human Resources Development
Date of the Contract/Order 23.07.2020
Start Date 23.07.2020
End Date 01.01.2024
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Closed (completion date)
Location of Performance
  • България, Северна и югоизточна България (BG3), Североизточен (BG33), Варна (BG331), Варна, гр.Варна

Description

Brief description
Проектът "За добро бъдеще" ще осигури устойчиво интегриране на пазара на труда на Младежи в риск от 16 до 29 години, включително с увреждания, включително изложени на риск от социално изключване и на младежи от 16 до 29 години, настанени в резидентни услуги в общността чрез осигуряване на обучение, професионална квалификация и трудова заетост чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция в сферата на социалната икономика. 
Проектът предвижда осигуряване на заетост за младежи в риск от 16 до 29 години, включително с увреждания, чрез разширяване дейността на съществуващо социално предприятие. Сдружение „Здраве, култура, самочувствие, интегрирано устойчиво развитие“ е вписано в регистъра на социалните предприятия през м. Февруари, 2020г.
Проектът предвижда разширяване дейността на социалното предприятие чрез изграждане на цех за приготвяне на заготовки на храна за социалната услуга "Обществена трапезария". Дейностите, предвидени в проекта са: закупуване на оборудване; подбор, обучение и тренинг на общо 6 /шест/ младежи в риск от 16 до 29 години, включително с увреждания. Всички лица, включени в проектните дейности ще бъдат включени в обучение за придобиване на професионална квалификация професия по професия "Работник в заведенията за хранене и развлечения", код 811090. Шестте лица ще бъдат назначени като помощник готвачи на трудов договор за 12 /дванадесет/ месеца в рамките на проекта. Проектните дейности, свързани с обучението ще се извършват от организация, регистрирана в Регистъра на центровете за професионално обучение към НАПОО.
Приготвяната храна ще бъде използвана за повишаване капацитета на социална услуга "Обществена трапезария", която се предлага към момента на територията на гр. Варна, с което се постига устойчивост на дейностите след приключване на проекта.
Чрез проекта ще бъдат предоставяни услуги, които ще генерират социална възвращаемост за обществото.
Activities
  • Activity: Дейност 1: Провеждане на професионално обучение за лицата, за които ще бъде осигурена заетост в социалното предприятие.: Дейността включва набирането на лица от целевите групи, чрез Дирекция "Бюро по труда" за безработни лица; чрез институции за подбор на младежи, изтърпели наказание "лишаване от свобода" и други източници за неактивни младежи и/или такива с увреждания и осъществяване на подбор и взаимодествие с услуги от резидентен тип в общността за лица с увреждания. За реализирането на тази дейност ще бъде организирана информационна кампания, която ще стартира с пресконференция. Ще бъдат изработени информационни мателиали (брошури, листовки). Информация за проектните дейности ще бъде публикувана и в местни медии (печатни и електронни). Предвижда се обучението на шест лица от целевите групи, което ще се извърши от регистриран в Национална агенция за професионално образование и обучение Център за професионално обучение. Обучението ще е за първа степен на професионална квалификация по професия "Работник в заведенията за хранене и развлечения", код 811090, специалност "Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения", код 8110901. Хорариума на обучението е 300 учебни часа, като от тях 90 теория и 210 практика. Успешно преминалите курса на обучение ще получат Удостоверение за професионална квалификация., Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Дейност 2: Оборудване на социалното предприятие.: Дейността на социалното предприятие ще бъде разширена с нова такава, а именно изграждане на цех за заготовки. С тази цел и за разширяване дейността и ефективното функциониране на социалното предприятие и за новосъздадените работни места ще бъде закупено оборудване за осигуряване на подходящи условия за заетост и производствена дейност. По проекта ще бъде закупено оборудване: шоков охладител. Ще се набавят всички разрешителни документи, сертификати и други от съответните институции, регулиращи този тип дейност., Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Дейност 3: Подкрепа за осигуряване на заетост за период от 12 месеца.: Целта на дейността е да осигури заетост за 6 /шест/ лица, представители на целевата група, а именно: Младежи в риск от 16 до 29 години, включително с увреждания, включително изложени на риск от социално изключване и на младежи от маргинализирани общности и младежи от 16 до 29 години с увреждания, настанени в резидентни услуги в общността. Дейността предвижда 6 /шест/ лица от целевите групи, които са преминали професионалното обучение или притежават диплома по професия "Работник в заведенията за хранене и развлечения", код 811090, специалност "Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения", код 8110901, да бъдат включени в заетост в социалното предприятие за период от 12 месеца. Лицата ще бъдат назначени по трудов договор на длъжност "Работник кухня", като наемането им ще обезпечи ефективното функциониране на новата дейност в социалното предприятие. Дейността ще стартира през 7 месец след сключване на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и ще има продължителност 12 месеца., Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 37 918.88
  • Activity: Дейност 4. Осигуряване на наставник на наетите лица.: Дейността предвижда да бъде ангажиран един наставник, който пряко да подпомага наетите лица в социалното предприятие. Наставникът ще бъде подбран от служителите на кандидата. Наставникът - работник в кухнята ще отговаря за 6 /шест/ новоназначени лица в социалното предприятие. Ще предоставя подкрепа при разработване на оперативни графици: организиране на целия процес на работа в кухнята, за приготвянето на храна, за начини за подготовка на продукти, начини за съхранение на продукти и други. Задължително изискване при подбора на наставника ще бъде той да има професионален опит като готвач от минимум три месеца, да познава добре спецификата на работа. С избрания от служителите на кандидата наставник, ще бъде сключено допълнително споразумение към трудовия договор за срок от 6 месеца, като възнаграждението му ще бъде в размер на 1/2 минимална заплата. Наставникът ще участва активно в отделните елементи на подкрепена заетост - планиране на трудовите задачи с участието на новоназначените лица, подготовка на индивидуални трудови задачи, наблюдение на рискови ситуации по отношение на здравето и безопасността на работа, адаптация и общуването с останалите членове на работния колектив., Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 2 365.28

Participating Organizations

Partners None
Contractors None
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Inactive or unemployed participants, Measure Unit: Брой, Base Value: 0.00 , Target amount: 6.00 , Reached amount: 6.00
Indicator 2 Inactive and unemployed participants in employment upon leaving, Measure Unit: Брой, Base Value: 0.00 , Target amount: 3.00 , Reached amount: 3.00

Financial Information

Total Project cost 55 816.43 BGN
Grant 55 816.43 BGN
Self amount 0.00 BGN
Total actual amounts paid 55 816.43 BGN
Percentage of EU co-financing 85.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

There are no tender procedures

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN