Brief description |
В условията на извънредната пандемична ситуация, предизвикана от инвазията на COVID-19, настоящият проект осигурява подкрепа за задоволяване на базова нужда от храна за най-бедните и уязвими граждани на община Созопол. Проектните дейности организират приготвянето на храна, от една страна и от друга, получаването й в дома си, когато противоепидемичните мерки налагат това.
Групите, които ще се възползват от проекта на община Созопол са следните:
1.Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в общината, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията;
2.Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа;
3.Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка,са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.
По проекта ще се предлагат съпътстващи дейности - социално консултиране /насочване към социални услуги и социално подпомагане/, здравно консултиране (вкл. здравни консултации за предпазване от CoVid-19), съдействие за ползване на здравни и образователни услуги.
Общият брой на потребителите на проект "Топъл обяд в община Созопол - 2021 г." ще бъде 590 лица. Ще се реализира от 16.02.2021 г. до 27.04.2021г., а стойността му е 87615,00 лв.
|
Activities |
-
Activity: Определяне на целевите групи:
Социалната услуга Предоставяне на топъл обяд в община Созопол е предназначена за следните целеви групи:
1.Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.
2.Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедности нямат близки, които да им окажат подкрепа.
3.Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка,са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.
Поради големият брой лица от целевите групи, продължителността и евентуалното текучество на потребителите при изпълнението на проекта, няма да бъде точно фиксиран брой по отделните целеви групи, а ще се бъде като общ брой потребители - 590 лица. Бедното и застаряващо население в селата ни дава основание да мислим, че потребностите са дори по-големи от планирания брой от 590 лица.
За събиране на данни на хора, попадащи в целевите групи беше ангажиран целия административен капацитет на община Созопол. Най- значима бе ролята на кметовете и кметските наместници в всички села, както и секретарите им. Информацията се подава от всички възможни информационни канали - телефони на граждани, Регионалната здравна служба, НПО, работещо на терен, служителите, ангажирани в социалните услуги на общината - Домашен социален патронаж, Детска млечна кухня, ЦОП, ЦСРИ, лични лекари. Подборът на лицата от целевите групи започна през месец декември 2020 г. До всички кметства и наместничества бяха изпратени съобщения, съдържащи изискванията за включване в целевата група, бяха давани многократни разяснения. Принтирани и раздадени бяха заявленията и декларациите, необходими за кандидатстване по настоящата процедура. Кола на общината ежедневно събира заявленията като на много от хората социален работник помага да ги попълнят или изцяло ги подготвя. До края на януари бяха събрани над 1000 заявления. При оценката на допустимостта им от Д "СП", обаче, значима част от тях отпадат. Продължава подборът на потребителите и най-вероятно процесът ще продължи до края на програмата, тъй като не може да бъде предвидено кои и колко лица ще заболеят от COVID-19. ,
Contracted Amount: 0.00
,
Reported Amount: 3 976.43
-
Activity: Приготвяне на топъл обяд: Приготвянето на топлия обяд е бъде възложено на външен доставчик след провеждане на процедура по реда на Закона за обществените поръчки -„Кей Енд Ви“ ООД . Дружеството има разработена и внедрена система за управление на качеството и безопасността на храните ISO 9001:2008 и ISO 22000:2005. Закупуването на хранителни продукти в Дружеството се извършва в съответствие с изискванията на националното законодателство, по прозрачен начин, и при гарантиране спазването на принципите на чл. 30 от Регламент (ЕС, ЕВРАТОМ) № 966/2012 на Европейския парламент и на Съвета за икономичност, ефикасност и ефективност на разходването на средствата. „Кей Енд Ви“ ООД разполага със съвременна производствена база, кухня-майка, изградена в пълно съответствие с принципите на НАССР, ISO 22000:2005 и действащото законодателство. Обектът може да се разглежда като комплекс от четири функционално обособени основни зони – складова част, кухня, ситничаро-сладкарски цех и административна част. Складовата част съдържа помещения отговарящи на специфичните условия за съхранение на отделните видове суровини. Налични са отделни складове за съхранение на пакетирани стоки, варива, брашна и консерви, както и хладилни помещения за съхранение на плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и риба. За всеки отделен вид продукт се използва различно съоръжение. Складовата част се управлява от отговорник склад, който приема доставените суровини, проверява тяхното състояние, качество, срок на годност и придружаващи документи. Служителят завежда необходимата информация във входящ дневник и ги разпределя по съответните складови помещения и хладилни камери. След като бъдат правилно съхранени, необходимите за приготвяне на дневното меню видове и количества продукти се извеждат в кухненския блок и ситничаро-сладкарския цех. Кухненския блок е разделен на няколко отделни помещения – подготвителни за плодове и зеленчуци, за месо, риба, млечни продукти, яйца; топла и студена кухня; разливно помещение. В подготвителните помещения се извършва предварителната обработка на продуктите – почистване, белене, рязане и т.н. Топлата кухня е мястото където се извършва топлинната обработка на продуктите и където се случва фактическото приготвяне ястията. Студената кухня е отредена за приготвянето на ястия, които не се нуждаят от топлинна обработка като салати, сосове, студени супи (напр. Таратор). Готовите ястия се порционират и приготвят за транспортиране в разливното помещение. Там се разпределя и продукцията от ситничаро-сладкарския цех. Ситничарството е дълбоко залегнало в българския бит и национална кухня. Свързано е предимно с приготвянето на тестени изделия. „Кей Енд Ви“ ООД произвежда в своя цех не само добре познатите тестени закуски, но и голямо разнообразие от хлебни продукти и сладкарски десерти. Фирмата сама произвежда голяма част хляба, който предлага на своите клиенти. Организацията на производствения процес и цялостното функциониране на фирмата се осъществява от администрацията. Тук се изготвят седмични менюта, които се предават на клиентите за одобрение. По одобрените менюта се изготвят ежедневни менюта, по които ще се работи. На база заявеният брой порции се определят необходимите видове и количества суровини за приготвяне на ястията и се организира персонала за максимално ефективна работа. През последните няколко години „Кей Енд Ви“ ООД диверсифицира и преструктурира своята дейност, с което си осигури добра финансова стабилност и висока ефективност на използване на ресурсите. Благодарение на това, Дружеството е в състояние дългосрочно да гарантира упражняване на дейността и непрекъснатост на процеса на доставка на социалната услуга. Дружеството притежава 15 /петнадесет/ броя собствени превозни средства, които са поддържани чисти и в безупречно състояние и предоставят условия, които не позволяват замърсяване на храните. Специализираните транспортни средства са регистрирани по реда на чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл. 6 от Регламент (ЕО) № 852/2004..,
Contracted Amount: 79 528.50
,
Reported Amount: 79 528.50
-
Activity: Предоставяне на топъл обяд:
На потребителите, включени в целевата група, ще бъде предоставена възможност за избор - да получат храната от кухнята, която я приготвя, от пункта за раздаване на храна или да им бъде отнесена директно в дома. Тази възможност не касае лицата, поставени под карантина и/или заболелите от актуалния вирус. При тях обслужването ще е със сигурност в домовете. Храната задължително ще бъде транспортирана до домовете на възрастни хора и лица с двигатели увреждания, които не са в състояние да се доберат до пункта за раздаване на топлия обяд. Останалите потребители ще получават топлия обяд в пунктовете за раздаване на храна, определени със заповед на кмета. За да се избегне струпването на хора, респективно да се минимализира опасността от разпостранение на вируса, ще бъде разработен стриктен график за получаването на храна във всеки пункт. Графикът ще бъде популяризиран по всички възможни информационни канали, в това число и поставен на видно място в всеки пункт за раздаване на храна.
Доставката на топлия обяд от избрания изпълнител Кей Енд Ви ООД ще се извършва до 13 пункта за раздаване на храна. Пунктовете са регистрирани в ОДБХ – Бургас като обекти за раздаване на храна и са със следните адреси: Созопол, нов град, ул."Черно море"1,Созопол, стар град, ул. "Милет"6, с. Равадиново, ул. "Стара планина" 27, с.Равна гора ул. "Стефан Стамболов" 24, с.Росен Читалище, Клуб на пенсионера, с.Крушевец ул."Георги Коточев"46, с. Зидарово ул. "Ал. Коджакафалията" 29, с. Атия, кухня ДСП, партер на училище, гр.Черноморец ул. "Свети Никола"1, с. Индже войвода кухня ДСП (централен площад), с. Габър ул. "Васил Левски" 22, с. Присад ул. "Св.Георги"46, с. Вършило ул. "Първи май" 12.
Храната ще бъде доставяна в индивидуално опаковани контейнери, непозволяващи нейното замърсяване или заразяване. В пунктовете за раздаване на храна тя няма да има досег с персонала (например да се разлива и съдовете да трябва да се измиват), което също допринася за поддържането на висока хигиена и ограничаване на разпространението на COVID-19. За потребителите на услугата, поставени под карантина е предвидена доставка по домовете. За тях услугата ще се изпълнява от избрания изпълнител с превозни средства, регистрирани в ОДБХ – Сливен за пренос на храна (товарни, хладилни).
Храната ще бъде опакована в индивидуални опаковки за еднократна употреба. Транспортните средства се дезинфекцират преди и след всеки курс съобразно плана на изпълнителя, за което изпълнителят попълва необходимата документация. Обслужващият персонал е снабден с валидни здравни книжки и поддържа висока лична хигиена. По време на робота персоналът е снабден с необходимите предпазни средства – ръкавици, маски, шлемове, престилки и/или цялостни предпазни костюми.,
Contracted Amount: 3 976.43
,
Reported Amount: 0.00
-
Activity: Реализиране на съпътстващи мерки:
Основна цел на настоящата процедура е превенция на социалното изключване. В периода на предоставяне на топъл обяд община Созопол ще контактува близко с почти 600 преки потребители, които също имат връзка със свои съграждани/ съселяни. Това е добра възможност да се подкрепят хората в трудната пандемична обстановка не само с храна. Има актуална информация за възникващи тревожност, несигурност, дезориентация. Ширят се слухове, които повишават нивото на безпокойството и предизвикват гранични състояния, близки до психични разстройства. В кризисната ситуация, свързана със загуба на работа, респективно на доходи, болести - реални и въображаеми, драми в семействата, зачестяващи случаи на домашно насилие, социална изолация, хората се нуждаят от разностранна подкрепа.
Община Созопол ще предостави следните съпътстващи услуги:
• Индивидуално консултиране/насочване за предоставяне на социални помощи ;
• Индивидуално консултиране/насочване за предоставяне на социални услуги;
• Оказване на съдействие за ползване на здравни услуги;
• Оказване на съдействие за ползване на образователни услуги;
• Оказване на индивидуална подкрепа, в съответствие с индивидуални нужди и проблеми на конкретни представители на целевите групи;
• Дейности за повишаване на осведомеността , като разработване и/или разпространение на целенасочени рекламни и информационни материали и кампании;
• Провеждане на индивидуални беседи относно основните социални права на гражданите на РБ, възможностите за предоставяне на различни видове социални услуги, здравословно хранене, противоепидемични мерки и други актуални теми.
,
Contracted Amount: 3 976.42
,
Reported Amount: 3 976.43
|