Identification

UMIS Number BG06RDNP001-19.398-0004-C01
Project Name "The richness of old culinary traditions"
Beneficiary 000923962 National Chitalishte "Hristo Botev-1896" in the village of Kaspichan
Funding EZFRSR ==> Rural Development Programme
Date of the Contract/Order 28.02.2022
Start Date 28.02.2022
End Date 30.06.2023
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Terminated (termination date)
Location of Performance
  • България, Северна и югоизточна България (BG3), Североизточен (BG33), Шумен (BG333), Каспичан, с.Каспичан

Description

Brief description
Проект „Богатството на старите кулинарни традиции” има за цел да проучи и популяризира старите традиционни храни от трапезата на различните етноси.  От 2015 г. към НЧ „Христо Ботев – 1896“ с. Каспичан има учреден „Клуб по готварство“, чиито представителки се събират всеки четвъртък в една от залите на читалището. Вече 5 години членовете на клуба готвят /повечето в къщи/ забравени рецепти, завещани им техните предци, като напр. „Касабската яхния от с. Каспичан“. През годините се изпробват и съвременни рецепти. Трета поредна година, на 17 октомври читалището организира празника „Ден на Българската кухня“, събирайки жители от цялата общината. Празника е придружен с богата фолклорна програма и забавления. Много малка част от изложените храни се приготвя в кухненския бокс  на читалището от участниците в „Клуб по готварство“, поради липса на необходимото обзавеждане и оборудване. 
Проектът включва :  
- изследователска работа – членовете на Клуба по готварство ще проучат характерните стари храни на населението от различните етноси от село Каспичан. Събраните рецепти ще бъдат селектирани и включени в сборник, който ще бъде издаден в рамките на проекта.
- закупуване на необходимото обзавеждане и оборудване на кухненския блок в читалището;
- провеждане на кулинарна работилница „Край огнището”, където жените от „Клуба по готварство“ ще приготвят храни и напитки по събраните рецепти. Приготвянето ще бъде документирано, най-атрактивните рецепти ще бъдат публикувани в интернет. 
- закупуване на народни носии за членовете на „Клуба по готварство“, с които ще бъдат представяни гозбите по време на празниците и така ще затвърдят българските традиции;
- провеждане на празника „Ден на Българската кухня“, където приготвените ястия и напитки ще бъдат изложени заедно с рецептите за приготвянето им с цел популяризиране и опознаване на българската идентичност от жителите и гостите на празника.
Activities
  • Activity: Закупуване на народни носии: Изпълнението на настоящия проект е свързано с доставка на 10 бр. носии, както следва: 1.МЪЖКИ ТРАКИЙСКИ КОСТЮМ - 2 бр. 2.ЖЕНСКИ ТРАКИЙСКИ КОСТЮМ - 8 бр. Дейността е приоритетна за читалището, чрез изпълнението й ще се съхранят местните бит, традиции и култура. Ще се спомогне за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който ще спомогне за утвърждаването на читалището като културно - средищен център., Contracted Amount: 4 478.40 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Закупуване на кухненско оборудване и инвентар: Изпълнението на настоящия проект е свързано с доставка на следното оборудване и инвентар: 1. Фурна за печене - 5 бр. 2. Котлон - 5 бр. 3. Тенджери - 5 бр. 4. Комплект тави - 5 бр. 5. Гювечета - 10 бр. 6. Тигани - 5 бр. 7. Миксер с купа - 2 бр. 8. Пасатор - 2 бр. Дейността е приоритетна за читалището, което от 5 години има учреден „Клуб по готварство“ – група от пенсионерки и млади жени от с.Каспичан, които се събират и готвят всеки четвъртък в малката зала на читалището. Чрез изпълнението й ще се съхранят местните бит, традиции и култура, свързани с храната. Ще се спомогне за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който ще спомогне за утвърждаването на читалището като културно - средищен център., Contracted Amount: 2 525.70 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Изработване и доставка на информационни материали: Изпълнението на настоящия проект е свързано с изработване и доставка на следните информационни материали: 1. Сборник рецепти „Кулинарният рецептурник на с.Каспичан“ - 200 бр. 2. Афиши за празника „Ден на Българската кухня“ - 50 бр., Contracted Amount: 1 284.00 , Reported Amount: 0.00
  • Activity: Управление на проекта: Дейностите за организация и управление на проекта имат за цел да обезпечат ефективното му изпълнение. Изпълнителят ще организира дейностите по проекта, ще следи и отговаря за изпълнение на договорените срокове, за постигане на заложените индикатори, за изпълнение и целесъобразно разходване на средствата и осъществява непосредствен мониторинг. Изпълнителят ще бъде отговорен за отчитане на проекта в различните етапи от реализирането му, ще поддържа и съхранява необходимата документация, съгласно изискванията на Договарящия орган, като при поискване ще предоставя наличната документация на Договарящия орган и одитиращите органи. При изпълнение на проектните дейности ще се осъществява текущ мониторинг чрез: • периодични срещи на изпълнителя и възложителя ; • оценка на резултатите от изпълнените дейности. При отклонение от предвидения график или от изискуемото качество, ще бъдат предприемани корективни мерки; • проверки за удостоверяване на административните, финансови, технически и физически аспекти на проекта; • проверки за стриктното спазване на правилата и процедурите за избор на изпълнители; • проверки за установяване на надлежното документиране на извършените дейности за изпълнение на проекта и за спазване на изискването за достъпността на документите при поискване от страна на националните и европейските контролни органи; • проверки за съблюдаване на изискванията за публичност и информиране. Предложеният механизъм за вътрешен мониторинг, контрол и оценка на дейностите по проекта ще допринесе за последователното, навременно и ефективно изпълнение на всички дейности, както и за прозрачното и адекватно разпределение на наличните ресурси съобразно заложения график на дейностите., Contracted Amount: 0.00 , Reported Amount: 0.00

Participating Organizations

Partners None
Contractors None
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Възстановени и подобрени обекти от културно -историческото наследство, Measure Unit: Number, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 0.00

Financial Information

Total Project cost 0.00 BGN
Grant 0.00 BGN
Self amount 0.00 BGN
Total actual amounts paid 0.00 BGN
Percentage of EU co-financing 0.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

There are no tender procedures

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN