Identification

UMIS Number BG06RDNP001-19.202-0013-C02
Project Name The golden cuisine of Zlatograd-Kirkovo
Beneficiary 120556055 Social inclusion association
Funding EZFRSR ==> Rural Development Programme
Date of the Contract/Order 20.11.2020
Start Date 20.11.2020
End Date 20.11.2022
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant Contracted
Location of Performance
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Южен централен (BG42), Смолян (BG424), Златоград, гр.Златоград

Description

Brief description
Територията на МИГ Кирково-Златоград все още има значителен неоползотворен потенциал за развитие на алтернативни форми на туризъм и привличане на нови групи туристи. 
С реализацията на настоящия проект се цели съхранение и промотиране на автентичната местна кухня и кулинарни традиции в района на общините Златоград и Кирково като част от нематериалното културно наследство в Родопите и платформа за развитие на кулинарен, културен и екотуризъм в дестинацията.
Целеви групи на проекта са:
- млади хора до 29 години – 35 човека;
- туристи, предприемачи и персонал в сферата на туризма – около 500 човека;
- местни жители от общините Златоград и Кирково - поне 600 човека.
Проектът предвижда реализиране на «меки мерки» за опазване на нематериалното културно и природно наследство чрез дейности по събиране на автентични местни рецепти и свързаните с тях традиции и обичаи, съхранението им под формата на рецептурници и картончета с рецепти, разработване на туристическа брошура на дестинацията Златоград-Кирково като маршрут за кулинарен, културен и екотуризъм. В рамките на проекта ще бъде създаден нов туристически продукт – фестивал «Златна кухня», който по атрактивен начин ще промотира кулинарното наследство на района, наред с природното наследство и така ще съдейства за неговото опазване и популяризиране.
Резултатите от проекта ще допринесат за разнообразяване на туристическите дейности на територията на МИГ Кирково-Златоград, подобряване качеството на живот на местната общност и съхраняване на нейната идентичност.
Activities
  • Activity: Проучвания и информационни дейности, свързани с популяризиране на нематериалното културно наследство (дейността ще бъде осъществена чрез проучване и събиране на автентични рецепти за традиционни местни ястия): Целта на дейността е проучване и събиране на автентични рецепти за традиционни местни ястия, предавани от поколение на поколение и характерни за района Златоград-Кирково, както и информация за начина на тяхното приготовление и местните обичаи и традиции, с които се свързва всяко от ястията.. Дейността кореспондира със Специфична цел 1 на проекта. Основният проблем, който е идентифициран в Стратегията за ВОМР на МИГ Кирково-Златоград и се адресира с реализацията на дейността е нуждата от оползотворяване на разнообразието от нематериални културно-исторически ресурси за туристически цели. Кулинарното наследство е един от ресурсите на нематериалното културно наследство, който може да бъде оползотворен за развитието на местната икономика без значителни инвестиции. Основните етапи от изпълнението на дейността са: 1.1. Организиране и провеждане на конкурс «Пътешествие назад във времето в кулинарното наследство на Златоград и Кирково» В изпълнение на дейността ще бъде обявен конкурс «Пътешествие назад във времето в кулинарното наследство на Златоград и Кирково», в който всеки местен жител от общините Златоград и Кирково ще може да изпрати рецепти на традиционни ястия от района на Златоград-Кирково. Целта е да се открият автентични местни рецепти, познати от векове, които представят местните кулинарни традиции, вдъхновени от поминъка на местните жители и техните обичаи и бит. Това могат да бъдат рецепти от старите семейни тефтери, рецепти, предавани през поколенията или рецепти от спомените на майки и баби. Участниците в конкурса ще трябва да попълнят кратък формуляр, в който да опишат рецептата, традиционните съставки във вида, в който са използвани в миналото, по какви поводи се е приготвяло ястието, описание на традиции и обичаи, които съпровождат неговото приготовление и да приложат снимка. Рецептите трябва да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за района и традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение. Това трябва да са ястия, приготвени с характерни за региона местни продукти. Допълнително предимство при оценяването ще бъде оригиналния подход към представянето на ястието - начинът на приготвяне и предлагане да бъде атрактивен за привличане на туристи-любители на кулинарията или ястието да се свързва с интересни местни народни обичаи, традиции, празници. Конкурсът няма възрастови ограничения и в него може да се включи всеки желаещ, но екипът ни приоритетно ще се насочи към привличане участието на младите хора, тъй като те са поколението, което ще пренесе и съхрани традициите в бъдеще. С тази цел конкурсът ще бъде промотиран в местните училища, като стремежът е младите хора на територията на общините Кирково и Златоград да бъдат въвлечени в процеса на търсене и опазване на местното кулинарно наследство, като част от бита и културата на региона. Участието на учениците в конкурса може да бъде в рамките на работа по училищен проект относно местните традиции или като задание в рамките на часовете по свободноизбираема подготовка. Броят на младите хора до 29 г., които ще бъдат обхванати в дейността по проучване и събиране на стари местни рецепти е поне 15. Най-добрите рецепти ще бъдат включени в промоционалните материали за популяризиране на дестинацията Златоград-Кирково., Contracted Amount: 120.00 , Reported Amount: 938.25
  • Activity: Проучвания и информационни дейности, свързани с популяризиране на нематериалното културно наследство (дейността ще бъде осъществена чрез разработване на промоционални материали за популяризиране на дестинацията Златоград-Кирково като маршрут за кулинарен, културен и екотуризъм) : Целта на дейността е популяризиране на дестинацията Златоград-Кирково като маршрут за кулинарен, културен и екотуризъм. Дейността кореспондира със Специфична цел 2 на проекта. Основният проблем, който проектът адресира е недостатъчната популярност на нематериалното културно и природно наследство на дестинацията Златоград-Кирково. Не само характерните местни ястия са притегателна сила за туристите и платформа за предлагане на алтернативни форми за туризъм. Историческото наследство на община Кирково е предпоставка за развитие на културноисторически, природен и познавателен туризъм. Районът предлага обозначени маршрути до различни културни паметници и исторически местности. На територията има изградени редица религиозни храмове с културно-историческа и архитектурна ценност. Районът е богат на природни дадености. Културната инфраструктура на община Златоград обхваща местните музеи, Етнографски ареален комплекс. В района има изградени екопътеки, които не са достатъчно известни на туристите. Основните планирани дейности са: 2.1. Разработване, дизайн, печат и разпространение на промоционални материали В изпълнение на дейността ще бъдат разработени и отпечатани следните промоционални материали: - Туристическа брошура в тираж 1000 броя за популяризиране на дестинацията Златоград-Кирково като маршрут за кулинарен, културен и екотуризъм. Брошурата ще съдържа събраните автентични рецепти на местни ястия, снимков материал и описание на традициите и обичаите, свързани с тяхното приготовление, както и допълнителна информация за туристите относно местните занаяти, културни паметници и живи народни обичаи, предавани от поколения, информация за природните забележителности в района и еко пътеки. В тази брошура ще бъдат описани екопътеките и интересни природни феномени на територията на общините Златоград и Кирково, като например природните скални феномени в култовият комплекс «Каменният град» край село Бенковски, тракийското светилище „Белото каменье“ край село Старцево, скалния мост край с. Кушла и други, които са потенциал за разнообразяване и удължаване на туристическия престой. Ще се опишат народните обичаи, които са уникални за региона и характерните местни занаяти. По този начин се цели промотиране на местната идентичност като съчетание от уникални ястия, живи традиции и занаяти, културни паметници и красива природа и изграждане на имидж на района като дестинация за кулинарен, културен и екотуризъм. Разработеният материал е основа за разнообразяване на туристическото предлагане и ще бъде предоставен не само на туристите, но и на туристическите предприемачи в Златоград и Кирково за разработване на туристически пакети, включващи кулинарни изживявания в съчетание с посещение на природни и културни забележителности. - Рецептурник – 500 броя, който ще се предостави на всички заведения за хранене в района с цел да се насърчи прилагането на единен стандарт в приготвянето на традиционните ястия от местната кухня. Идеята е да се повиши качеството на местната кухня и да насърчи атрактивността на района на МИГ "Кирково-Златоград" като дестинация за кулинарен туризъм. Рецептурникът ще бъде разработен въз основа на събраните рецепти за местни ястия. - Картончета със събраните рецепти – 1000 пакетчета с по 10 избрани рецепти. На картончета ще бъдат отпечатани 10-те най-характерни местни ястия. Целева група на разработените материали са туристите - потенциални и настоящи, български и чуждестранни. Промоционалните материали ще бъдат разпространени по време на събитието в рамките на проекта, както и в туристическите обекти в Златоград и Кирково и в общинските администрации за целите на участието им в туристически изложения., Contracted Amount: 3 500.40 , Reported Amount: 1 995.00
  • Activity: Дейности, свързани със съхранение и популяризиране на местния фолклор - и/или различни мероприятия във връзка с местни културни обичаи и традиции /фестивали, събори, празници, обичаи/ и други събития, свързани с местното културно наследство и разнообразяването на културния живот на населението (дейността ще бъде осъществена чрез организиране и провеждане на фестивал "Златна кухня": Целта на дейността е създаване на нов туристически продукт и разнообразяване на туристическите дейности на територията на МИГ «Кирково-Златоград» чрез организиране и провеждане на фестивал «Златна кухня», насочен към промотиране на автентичната местна кухня като част от културното наследство на района и привличане на нови групи туристи. Дейността съответства на Специфична цел 3 на проекта. Основният проблем, който дейността адресира е нуждата от оползотворяване на туристическия потенциал на общините Кирково и Златоград и разработване на нови туристически атракции, които да увеличат туристопотока към двете общини. 3.1. Организиране и провеждане на фестивал «Златна кухня» В изпълнение на дейността в град Златоград ще бъде организиран и проведен фестивал «Златна кухня», насочен към промотиране на автентичната местна кухня като част от културното наследство на района Златоград-Кирково и привличане на нови групи туристи. Събитието ще се проведе на открито, като местни майстори-кулинари от Златоград и Кирково ще направят демонстрация на няколко традиционни местни ястия (например качамак, петатник, клин), разяснявайки пред публиката начина на приготвяне и местните традиции и обичаи, свързани с конкретното ястия. В рамките на фестивала ще се проведе състезание между поколенията за най-добре приготвено местно ястие. Ще се сформират т.нар. «отбор на младите» и «отбор на бабите», като се оценява автентичност, оригиналност, атрактивност на приготовлението и поднасянето на ястието. Участници в подготовката и провеждането на кулинарните демонстрации ще бъдат 20 младежи до 29 г., като част от тях ще бъдат от професионалните паралелки по туризъм в СУ «Антим I». Жури от майстори-кулинари ще оцени начина на представяне, а на най-добре представилите се участници ще бъде връчена парична награда. В паузите, докато трае приготовлението на храната местни фолклорни танцови и певчески групи ще забавляват публиката, демонстрирайки богатството на местния фолклор и таланта на местните самодейци. Туристи от Златоград и Кирково, пристигнали заради събитието ще могат да опитат от вкусните ястия, да облекат автентична народна носия, да се включат в хората. На всеки турист и гост на Златоград и Кирково ще бъде раздадено пакетче с рецепти и брошура. В събитието ще участват над 500 човека – участници в кулинарните отбори, жури, представители на местната власт, на читалища, представители на туристическия бизнес, ресторантьори, ученици и учители, жители от двете общини Златоград и Кирково, както и туристи. 3.2. Провеждане на демонстрационна туристическа обиколка Местен гид ще разведе група от 20 туристи по екопътеката до връх «Св.Атанас», като по този начин ще се демонстрира една от възможностите за екотуризъм и ще се подчертае връзката между кулинарното и природното наследство за туристическото предлагане и разработването на бъдещи туристически пакети в региона, както и значението на природното наследство като туристически ресурс и важността то да бъде опазвано. 3.3. Отправяне на предложение до местната власт събитието «Златна кухня» да се превърне в част от културния календар на община Златоград Екипът на проекта ще изготви предложение до местната власт събитието «Златна кухня» да бъде включено в културния календар на община Златоград , Contracted Amount: 12 279.00 , Reported Amount: 12 754.98

Participating Organizations

Partners None
Contractors
  • Contractor: ARNED Point, Contracted Amount*: 1 179.98 , Reported Amount**: 1 179.98
  • Contractor: „TOPALOVI KONSULT” LTD., Contracted Amount*: 818.25 , Reported Amount**: 818.25
  • Contractor: "Marti-Deni Group" Ltd., Contracted Amount*: 3 610.00 , Reported Amount**: 3 610.00
  • Contractor: SOLAR ECO ENERDGI, Contracted Amount*: 11 575.00 , Reported Amount**: 11 575.00
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Брой от населението на територията, което се ползва от ефекта на съхранената местната идентичност, културното и природното наследство, Measure Unit: number of persons, Base Value: 0.00 , Target amount: 600.00 , Reached amount: 600.00
Indicator 2 Брой младежи (вкл. ученици), включени в проекти за опазване на културното и природното наследство, Measure Unit: Брой, Base Value: 0.00 , Target amount: 35.00 , Reached amount: 35.00

Financial Information

Total Project cost 17 183.23 BGN
Grant 17 183.23 BGN
Self amount 0.00 BGN
Total actual amounts paid 17 183.22 BGN
Percentage of EU co-financing 90.00 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

Procedure 1 Subject to due process: Доставка на професионално кухненско оборудване: 2 броя готварски печки и 2 броя маси, Estimated Amount: 8 340.00
Procedure 2 Subject to due process: Доставка на хранителни продукти, готварска посуда и инвентар, Estimated Amount: 3 339.00
Procedure 3 Subject to due process: Изработка на рекламни материали, Estimated Amount: 3 620.40
Procedure 4 Subject to due process: Консултанстка услуга за попълване на анализ-разходи-ползи (финансов анализ), извършване на предпроектни проучвания и окомплектоване на пакета от документи, както и консултации по изпълнението, и отчитане на дейностите по проекта, Estimated Amount: 824.97
Procedure 5 Subject to due process: Озвучаване на еднодневно събитие и осигуряване на музикални изпълнения на фолклорни състави, Estimated Amount: 1 200.00

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN